Dias om psykisk arbejdsmiljø

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Psykisk arbejdsmiljø.
Advertisements

Psykoedukation for patienter med skizofreni
Kvantitativt studie ~ PaRIS - spørgeskemaundersøgelsen Spørgeskemaundersøgelse Forår 2009 Mickael Bech, Trine Kjær, Eva Draborg Institut for Sundhedstjenesteforskning,
Værktøj 3: Personlige og kollektive strategier Vi forebygger stress sammen.
Hvad laver en skolebestyrelse? Skolebestyrelsen har indflydelse på alle områder, der vedrører skolens virksomhed inden for rammerne af folkeskoleloven.
Dias om psykisk arbejdsmiljø Følgende dias beskriver, hvad psykisk arbejdsmiljø er for en størrelse. Der findes også en række dias, der beskriver, hvad.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Vejledning af eleven 1.
Metodebeskrivelse Den Røde Tråd 1 Udgangspunktet for sagsbehandleren: Sagsbehandleren skal hjælpe sygemeldte borgere tilbage i arbejde, a-kasse eller uddannelse.
Livskvalitet og stress 1. God livskvalitet  Følelsen af at have et godt liv  Kunne også kaldes:  At være lykkelig  ”Det gode liv” 2.
En sund sjæl i en sund virksomhed Indlæg på Advokatmødet 2005 v/ Kim Steen Nielsen ٧ Advokat Corporate Care Aps Hellerupvej 2A, Hellerup Tlf. 45.
Psykoedukation skizofreni Session 2. – Sårbarhed, stress og psykisk sygdom Undervisere:
1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer.
Beskæftigelsesregion Midtjylland Sygefravær pga. stress og psykisk lidelse Lars Aakerlund Speciallæge, ph.d. PPclinic.
Hvad skal I huske fra i dag! Viden, erfaringer, råd og redskaber.
Trivselsundersøgelsen 2015 Introduktion til den korte undersøgelse der alligevel er temmelig omfattende.
Tværfaglig tænkning i opgaveløsningen Bente Nissen, seniorkonsulent Cabi Korsør d hvordan spiller vi hinanden gode?
Oplæg om Arbejdsglad Hvad gør os arbejdsglade?. Introduktion Yngre Læger har sat fokus på, hvad der giver medlemmerne en god arbejdsdag Medlemmerne har.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Sundhedsledelse I Kolding Kommune v/Hanne Thomsen,
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats Indsatsen består af Ekspertrådgivning og inspiration Forskningsprojekt på de regionale arbejdspladser.
Udarbejdelse af spilleregler for god omgangstone og håndtering af konflikter 1. møde Anbefalet varighed: 2 – 2½ timer.
Psykisk sårbare og arbejdsmarkedet Vivi Imer Hansen, socialrådgiver/projektleder ”Stress-sygemeldt tilbage til arbejdet”
ADHD Forstyrrelse af aktivitet og opmærksomhed. Diagnostiske kriterier – Kernesymptomer Opmærksomhed Hyperaktivitet Impulsivitet.
CSR - HR Beskæftigelsesrådets handicapkonference december 2008  Præsentation af Coop/CSR  Erfaringer med ansættelse af personer med.
MED-skabelse som en styrkelse af samarbejdet
Spot og håndtér stress - før medarbejderen bliver sygemeldt
Middellevetid Veluddannede 30-årige københavnske mænd kan se frem til at leve over 7 år længere end en 30-årig med kort uddannelse. Hvis man bor på Nørrebro,
OK18 nærmer sig Hvad er vigtigst for HK Kommunals medlemmer?
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Et fælles grundlag for forældresamarbejde Et godt samspil mellem forældrene og de ansatte i dagtilbud og på skolerne er en styrke i den lokale indsats.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Antal besvarelser: 52.
- for samarbejdspartnere
Ordenes betydning Alkoholiker
Børnebakkens Indsatser
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Arbejdsmiljørundering /tjeklister
Forberedelse til eksamen
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
Fremlæggelse af 1. deltagelsespligtigtopgave
Robuste Fællesskaber.
Tværfagligt samarbejde om udsatte unge
Trivsel og værdier - i skoletasken
Skriv ansøgning 10 gode råd.
Sygeplejerske Kirsten Gotfredsen Masterclass på Demensområdet
Konflikttrappen 5. Fjendebilleder opstår Opsplitning i ”dem” og ”os”
Udvalgte resultater Januar 2016
UDDANNELSE OG JOB 8. klasse
Jobrettede samtaler På rådgiverniveau
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
Planens 4 hovedelementer 1. Et godt arbejdsmiljø kan være med til at
VELKOMMEN til nye lærere på stx/hf
Bettina Post, borgerrådgiver i Høje- Taastrup Kommune
1. dag - Modul 1A Velkomst og præsentation Indflydelse og interessevaretagelse Frokost (kl ) Områdeopdeling kommunal / privat Overraskelse (kl )
Dias om Følgende dias giver et overblik over, hvad hæftet indeholder og kan bruges til. Der findes også en række dias, der beskriver, hvad.
Ledelsesevaluering.
MUNDTLIG FREMSTILLING
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
AMiR kvartalsmøde 29. November 2018.
Børne- og Familieafdelingen
Kursus for personer med demens og pårørende
Debatten om den almene struktur Historik, statistik – og et kik i krystalkuglen Bjarne Zetterström.
arbejdspladsvurdering (apv) februar – 13. marts 2019
Trivsel og værdier - i skoletasken
Præsentation af IT-sikkerhedsfunktionen
Værktøj 10: Forandringer og stress - Individet
Velkommen til halvårsmøder i MED maj 2019
Overvej spørgsmålet. Interview en makker.
Værktøj 4: Aktiverende APV
Præsentationens transcript:

Dias om psykisk arbejdsmiljø Følgende dias beskriver, hvad psykisk arbejdsmiljø er for en størrelse. Der findes også en række dias, der beskriver, hvad hæftet 7-9-13 indeholder og kan bruges til. Begge er udviklet i forbindelse med FOAs indsats: Godt psykisk arbejdsmiljø

Hvad er psykisk arbejdsmiljø? Forhold på arbejdspladsen som påvirker vores psykiske og på længere sigt fysiske velbefindende En sag for hele arbejdspladsen – problemerne på arbejdspladsen må ikke ’vendes indad’ og blive den enkeltes problem

Det psykisk arbejdsmiljø kan opleves som: Negativt: Frustrationer over kollegaer eller leder, tidspres, dårlig samarbejde, snakken i krogene osv. Positivt: Tilfredsstillende og udfordrende arbejde, godt samarbejde, overskud, arbejdsglæde osv.

Signaler på dårligt psykisk arbejdsmiljø Individuelle Svært ved at overskue at lære nyt og få gode ideer Laver flere fejl Føler dig slidt op, udbrændt eller stresset Smerter i hoved og mave Føler dig trist Bliver stille, indelukket og sårbar Bliver humørsyg og sur over bagateller Mister lysten til at arbejde På arbejdspladsen Dårligere samarbejde. Fx klikedannelser, anstrengt omgangstone, konflikter, misforståelser og manglende lyst til at hjælpe en kollega Arbejdsopgaver bliver ikke udført, eller bliver udført dårligere eller ineffektivt Manglende gensidig respekt Stigende sygefravær

Psykisk arbejdsmiljø på alle niveauer 1. Arbejdets organisering 2. Samarbejde og social kontakt 3. Tryghed i ansættelsen 4. Indhold og kvalifikationskrav 5. Rammer og ressourcer 6. Kommunikation på arbejdspladsen

1. Arbejdets organisering Beslutningsgange – kan alle få indflydelse på arbejdspladsen? Får alle den information de har brug for? Er der sammenhæng ml. målsætning og kvalitet? Er der en god arbejdspladskultur?

2. Samarbejde og social kontakt Er der formelle rammer for samarbejdet på arbejdspladsen? Er der uformelt samspil mellem kollegaer, der bygger på værdier? Er kollega-samværet godt og vægtes det højt?

3. Tryghed i ansættelsen Frygt for at miste job eller blive flyttet? Usikkerhed i forbindelse med omstruktureringer? Aktuelt: Kommunalreform. Hvad skal der ske, hvad bliver konsekvenserne?

4. Indhold og kvalifikationskrav Muligheder for udvikling – fagligt og personligt? Er der klarhed over opgaverne, er der tid nok, og får du de tilbagemeldinger, du har brug får? Muligheder for efter- og videreuddannelse?

5. Rammer og ressourcer De konkrete fysiske forhold – pladsproblemer, teknologiske hjælpemidler osv. Ressourcer – er der mangel på ressourcer eller en skæv fordeling? Er der sammenhæng mellem krav og ressourcer?

6. Kommunikation på arbejdspladsen Opstår der ofte misforståelser på arbejdspladsen? Kommunikeres der i en god tone? Sker det, at der kommer modstridende informationer? Er det tydeligt hvem der skal informere hvem om hvilke forhold?

Også lederen kan have et dårligt psykisk arbejdsmiljø Lederen vil det bedste, men mangler tid og ressourcer Hængt ud som dårlig leder Sladderen går på arbejdspladsen Tager arbejdet med hjem Gjort til syndebuk udadtil

Hvad er arbejdsbetinget stress? Et signal på et dårligt psykisk arbejdsmiljø En reaktion på at krav og ressourcer i arbejdslivet ikke hænger sammen - og man mister lysten til at arbejde Psykisk kan man bliver mere nervøs, rastløs, irritabel, trist, utilnærmelig osv. Fysisk kan man få muskelspændinger, hovedpine og mavebesvær

At arbejde med det psykiske arbejdsmiljø Arbejdspladsvurdering (APV) i 5 dele 1. Identifikation og kortlægning 2. Beskrivelse og vurdering 3. Sygefravær 4. Prioritering og opstilling af handleplan 5. Opfølgning

APV-metoder Metoder: Spørgeskemaundersøgelser Undersøgelser, hvor man interviewer hinanden Samtale- og diskussionsmetoder Metoder, hvor man samarbejder, spiller eller leger Metodevalg: Hvad har vi brug for og hvilken metode giver de svar vi skal bruge? Hvad skal man være god til for at bruge de valgte metoder?

APV-processen Før APV’en går i gang informeres alle - processen skal være synlig - hvem, hvad, hvorfor og hvordan? Tillids- og sikkerhedsrepræsentanterne skal på banen Processen skal inddrage alle faggrupper og afdelinger APV’en skal være tilgængelig for alle

Her kan du hente hjælp Din lokale FOA afdeling Arbejdsmiljørådgivere (BST) Arbejdstilsynet (AT) Arbejdsmedicinsk klinik (AMK) Psykolog/krisehjælp Arbejdsmiljøloven

Nyttige websider om psykisk arbejdsmiljø www.godarbejdslyst.dk www.arbejdsmiljoviden.dk www.arbejdsmiljoweb.dk www.etsundtarbejdsliv.dk www.arbejdsmiljo.dk www.personaleweb.dk www.arbejdstilsynet.dk www.ami.dk www.foa.dk