Mintzbergs former og kræfter på Realskolen. Adm. Leder Pæd. Leder FO-leder Bestyrelse Skoleleder -Relation til fagforening -Forskning og udvikling -Lønninger.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skoleforhold og Læring. Barnet som social aktør Barnets deltagelse i sociale sammenhænge Barnets sociale kompetencer Kontekstens betydning for trivsel.
Advertisements

Projektkonsulent June Højgaard Simonsen Krop & kompetencer Kommunalt kompetenceløft i idræt og bevægelse.
Velfærdseksperimentarium, Odense Samarbejdsforum for frivilligt socialt arbejde Den 14. marts 2013.
Anvendt markedsføring Begrebet markedsføring var det første nye begreb I stødte på i faget for snart to år siden. Nu skal vi arbejde med den praktiske.
AT's tilsyn med psykisk arbejdsmiljø - rapportens konklusioner. v/ Lektor Klaus T. Nielsen Center for Arbejdsmiljø & Arbejdsliv RUC 25. august 2010Bedre.
Skaleringer Progressionsmåling og dialogredskab. Skaleringer som dialogværktøj
ERFARINGER MED AT STØTTE DET TVÆRSEKTORIELLE SAMARBEJDE MELLEM DANSKE KOMMUNER OG POLITI Oplæg NFBO 22 – 25 maj 2016 Birgitte Roth Hansen, specialkonsulent.
Muligheder og perspektiver1 Tema 1 Styringssystemer B Forskellige styringsmodeller, jura og principper for håndtering af selvstyret.
Indledende spørgsmål Hvornår møder I som ledere spørgsmålet om lektier?
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
Forældreinfomødet mandag Skovvejens Skole Velkomst v/ distriktsskoleleder Gitte Graatang Aftenens emner: En fusioneret skole – første.
Større fleksibilitet og øget indflydelse på arbejdstidstilrettelæggelsen Trivsel og Sundhed, Oktober 2009.
Kommunalstyrelsesvedtægt og økonomisk styring. KANUKOKA Kalaallit Nunaanni Kommunit Kattuffiat Stiftet 24. juli 1972 ” Foreningens formål er at varetage.
Kennarasamband Islands Helsinki 3/ Félag leikskólakennara börnehaver, 2.
Identitet. Definition: identitet  At noget forbliver det samme over tid  Flere træk ved en person som tilsammen kendetegner / afgrænser personen fra.
Et samarbejde mellem: BAT Kartellet | Bygherreforeningen | Dansk Byggeri | Danske Arkitektvirksomheder | DI Byggematerialer | Foreningen af Rådgivende.
Det værdiskabende samarbejde mellem bestyrelse og ledelse
Ungdommens Folkemøde
Virksomhedens udvikling
Grundtvigs Højskole 7. august 2017
Hvordan ved MUS? Anvend uddybende redskaber i RMUK og e. dok FØR
OK18 nærmer sig Hvad er vigtigst for HK Kommunals medlemmer?
Velfærdskommunen under forandring – kultur, kompetencer og komplekse problemer Kommunens (næst)største arbejdsplads.
Beslutningen Beslutningsprocessen. Opfattelse af situationen.
Bertel Haarder (Undervisningsminister) :
Antal besvarelser: 52.
Ny lokalaftale om arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere i BUF
Relationer på arbejdet.
På job i samskabelsessamfundet -Udfordringer og muligheder
DUBU Superbrugerrollen
DIT LIV Tænd for lyden og læn dig tilbage -.
Tænketankens vision i en skolekontekst
Arbejdsmiljø og ledelse går hånd i hånd
Bilag 5 Ledelsesopgaver fordelt mellem stillinger
Gymnasiernes samarbejde med eksterne læringsmiljøer
Undervisningsministeriet
Skolernes kvalitetsrapport

Lokale strategier i kommuner for borgere, ansatte og beslutningstagere
Velkommen til et nyt kvalitetsprogram…
Selvets kultur.
Musisk ledelse Jens Skou Olsen 2014 p..
WORKSHOP 4, Gribskov Kommune, 2017.
Sammenhæng: Eleverne bliver ikke bedre til at skrive og arbejder ikke med deres fejl. Eleverne snyder: bruger oversættelsesmaskiner eller henter stile.
Anerkendende pædagogik
Skriv ansøgning 10 gode råd.
VELKOMMEN til nye lærere på erhvervsgymnasier
Fælles ledelsesgrundlag
Styrk samarbejdet - med social kapital
Effektiviseringer i Holbæk Kommune i perioden v/ Claus Strandmark
Line Leth Jørgensen Dysleksivejleder og læsekonsulent
VELKOMMEN til nye lærere på stx/hf
VELKOMMEN til nye lærere på erhvervsgymnasier
Akutberedskabet i Region Hovedstaden
Lektion 1B Formålet med denne lektion er at gøre eleverne opmærksomme på, at et stærkt fællesskab i klassen/på skolen handler om det gode kollegaskab.
Skolebestyrelsens årsberetning
Hvem er jeg? Anders Raastrup Kristensen, Ph.d., Post.doc.
Øvrige økonomistyrings-aktiviteter- og roller
Titel på videnskabeligt projekt
Videnskabeligt projekt
Innovation i humanistiske fag
Fra kanten til ”så dygtig som muligt”
Videnskabeligt projekt
VELKOMMEN til nye lærere på erhvervsgymnasier
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Ejerskab og demokrati i infrastrukturselskaber Et bestyrelsesperspektiv Oplæg MEN seminar 28 januar 2019 Lars Goldschmidt.
VELKOMMEN til nye lærere på erhvervsgymnasier
Mental sundhed Beskrivelse: Da Socialtilsynet var på tilsyn i august. 2017, blev begrebet ‘mental sundhed’ drøftet. Vi blev optaget af at identificere.
12. Oktober 2016 FM i praksis Dansk Rengøringsteknisk Forening.
Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst
Præsentationens transcript:

Mintzbergs former og kræfter på Realskolen

Adm. Leder Pæd. Leder FO-leder Bestyrelse Skoleleder -Relation til fagforening -Forskning og udvikling -Lønninger Lærere, pædagoger og TAP´er Træk mod professionalisme -Strategisk planlægning -Økonomi -Kontrol -Planlægning

 Leverer en kerneydelse (undervisning) varetaget af personer med en særlig uddannelse (lærere).  Kræften der dominerer er færdigheder  Vigtigste organisationsdel er produktionskernen (lærere og pædagoger) Fagbureaukratiet

 I fagbureaukratiet (Realskolen) har de professionelle på gulvet(lærerne og pædagoger) en stor autonomi i deres arbejde ringe planlægning og kontrol fra ledelsen.  Autonomien betyder, at de professionelle kan udføre deres arbejde uden nogen særlig ledelsesmæssig indblanding. Deres nærmeste leder (pæd. leder og FO-leder) er som regel en person fra deres egen faggruppe, og det skaber en særlig forventning om, at ledelse skal tage afsæt i de professionelles opfattelse af, hvad der er nødvendigt for at udføre kerneopgaven forsvarligt.

 Mellemlederen har ganske vist en formel ledelsesautoritet, men er hele tiden afhængig af de professionelles opbakning for reelt at kunne fungere som leder.  Ifølge Mintzberg har lederen kun magt, så længe vedkommende varetager de professionelles interesser.  Hvis de professionelle oplever, at deres mellemleder begynder at varetage topledelsens eller det politiske systems interesser, mister lederen autoritet og magt.  Dette sætter mellemlederen (pæd. leder og FO-leder) i et stort pres mellem de professionelle på den ene side, og topledelsen (skolelederen og bestyrelsen) på den anden side.

 Frem for at lytte til topledelsen og organisationens øvrige interessenter, lytter de professionelle (lærere og pædagoger) i et fagbureaukrati hellere til deres faglige organisationer udenfor organisationen. Det gør de, fordi de faglige organisationer er styret af den selvsamme faglighed, de til dagligt arbejder efter.  Fagbureaukratiet (Realskolen) er således en stærkt decentral organisation

 Tilsammen skaber disse karakteristika en organisation, der ikke er særlig innovativ.  Der kan godt ske innovation og udvikling – men kun når faggruppen selv ser et behov for det.  Initiativer fra ledelsen, fra det politiske niveau eller fra andre interessenter, vil få det svært, hvis de professionelle (lærere og pædagoger) ikke kan se en faglig interesse i forslagene.  Både de professionelle på gulvet og deres faglige organisationer, vil ofte med held kunne modsætte sig uønskede initiativer.