Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Det værdiskabende samarbejde mellem bestyrelse og ledelse

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Det værdiskabende samarbejde mellem bestyrelse og ledelse"— Præsentationens transcript:

1 Det værdiskabende samarbejde mellem bestyrelse og ledelse
Flemming Vium

2 Tommerup Efterskole Almen efterskole på Fyn - fodbold, musik og teater – og fra 2017 verdensborger og e-sport. Folkekirkelig med110-årige højskolerødder. Ca. 100 elever - fra Midtjylland til Hovedstaden. Bestyrelse: 6 valgt blandt tidligere elever og forældre, 2 af elevforeningen og 2 af baglandsorganisationer. Ledelse: Forstander og 2 afdelingsledere (á 50 %).

3 Præsentation I bestyrelsen for Tommerup Efterskole siden Formand siden 2012. Viborg Amt

4 Skoleledelse personaleledelse økonomistyring ejendomsdrift
Det daglige Strategi og udvikling personaleledelse økonomistyring ejendomsdrift personaleudvikling pædagogisk udvikling ejerskab og værdigrundlag aflæsning af markedet sætte retning finansiering

5 Enstrenget ledelse

6 Enstrenget ledelse

7 Tre slags bestyrelser Basis Vækstorienteret Forretningsudviklende
Sikring af det grundlæggende bestyrel­sesarbejde og dertilhørende kontrol Vækstorienteret Arbejde med stra­tegi og ledelse Kontrol af og opfølgning på ledelsens arbejde Forretningsudviklende Initiering af nye forretningsmuligheder. Kommunikation og branding, økonomi og finansiering. Kilde: Randi Ib Lund, Board Governance (Dagens Dagsorden)

8 Værdiskabende samarbejde
Skoleledelse Det daglige Strategi og udvikling personaleledelse, økonomistyring ejendomsdrift personaleudvikling pædagogisk udvikling Bestyrelsen spiller ledelsen god ejerskab og værdigrundlag aflæsning af markedet sætte retning finansiering Ledelsen spiller bestyrelsen god Værdiskabende samarbejde

9 Fem temaer Udvikling og strategi Økonomi Ledelsesstruktur
Kontrol og revision

10 Udvikling og strategi Bestyrelsen har brug for en strategi, der sætter retning og giver fremdrift Ledelsen har brug for en strategi, der kan danne grundlag for den daglige ledelse og udvikling af skolen Hvem gør hvad i strategi-arbejdet? Bestyrelsen træffer de endelige beslutninger Hvad er ledelsens rolle?

11 Økonomi Bestyrelsen har brug for at der er styr på driftsøkonomien og overblik over skolens økonomisk situation. Ledelsen har brug for at kunne disponere i det daglige og at kunne foretage relevante indkøb og investeringer. Strategien sætter rammen. Bestyrelsen prioriterer større investeringer og lægger planer for finansiering Hvad er ledelsens rolle?

12 Ledelsesstruktur Bestyrelsen har brug for at dens beslutninger virkeliggøres Forstanderen har det daglige ansvar og har brug for at kunne uddelegere opgaver og kompetence Bestyrelsen fastsætter en ledelsesstruktur, der understøtter strategien Bestyrelsen ansætter forstander og øvrig ledelse Hvad er forstanderens rolle når ledelsesstrukturen er i spil? Hvad gør forstanderen, hvis stukturen ikke fungerer?

13 Kontrol og revision For bestyrelsen er tillid til ledelsen vigtigst, men tilliden må ikke stå i vejen for kontrol Ledelsen har brug for bestyrelsens tillid Kontrol er ikke mistillid. Kontrol er en opgave. Revisor er medspiller og skal opleve samspil med både ledelse og bestyrelse. Hvad gør ledelsen for at fremme tilliden? Hvordan forholder ledelsen sig til en bestyrelse, der vil over-kontrollere?

14 Markedsføring Bestyrelsen er interesseret i,
at der er søgning til skolen at markedsføringen er i overensstemmelse med skolens værdigrundlag og selvforståelse at skolen tager sig godt ud Bestyrelsen har sikkert mange meninger, men er ikke fagpersoner Hvad gør ledelsen?

15 Værdiskabende samarbejde
Skoleledelse Det daglige Strategi og udvikling personaleledelse, økonomistyring ejendomsdrift personaleudvikling pædagogisk udvikling Bestyrelsen spiller ledelsen god ejerskab og værdigrundlag aflæsning af markedet sætte retning finansiering Ledelsen spiller bestyrelsen god Værdiskabende samarbejde

16 Lederudviklingssamtale
Årlig samtale mellem formand og forstander. Formanden er ansvarlig for gennemførelsen. Værdiskabende samarbejde Kilde: KL

17 Eksempel på dagsordenspunkt


Download ppt "Det værdiskabende samarbejde mellem bestyrelse og ledelse"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google