Overgangsvejledning Hva’ taler vi om? Definitioner. Eksempler på udvalgte overgangsvejledninger. Udfordringer, lokalt og nationalt. Oplæg til work-shop.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Garantiskolekonference 2013
Advertisements

Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
Opgaven jeg fik stillet
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Ekstra ordinær indsats Uddannnelsesområdet Oplæg ved Poul H. Jørgenen Vejlederkonference November 2014.
Opsøgende vejledning Uddannelsesvejleder Tina Chapman.
Netværk Nordjylland - erhvervsrettet uddannelse AMU Nordjylland Erhvervsskolerne Aars EUC Nord EUC Nordvest Frederikshavn Handelsskole Handelsskolen Minerva.
HANDLING OG PLAN1 Udkast til bekendtgørelse om nedsættelse af midlertidige bestyrelser til forberedelse af erhvervsskolernes overgang til selveje.
Turen går til fremtiden Erhvervsorienterede overgange – et koncept som styrker eleverne Fremtidens koncept.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Vejledning af eleven 1.
”Nye veje til at motivere og aktivere de unge på arbejds- markedet”
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
UURS konference den Comwell Køge Workshop 10 – hvor er UU på vej hen v. Mark Jensen UU DK UU DANMARK UDVIKLING & INTERESSEVARETAGELSE VEJLEDNING.
Dato: 3. februar 2011 Titel: Fokus på Samarbejdet med Jobcentret og UU Fokus på samarbejdet mellem Jobcentret og UU Ungegruppen i Jobcenter Hedensted UU.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne? Vicedirektør Mette Tram Pedersen.
Integreret vejledning i efterskolen Vingsted, september 2012 Rie Thomsen (DPU) Lars Mouritzen (SKALs Efterskole)
Projektpræsentation Filmprojekt Stil skarpt – og se dig selv tydeligere Jørgen Dan Pedersen.
EGU på bygge og anlæg Erfaringsseminar Korsør Produktionshøjskole, tirsdag d. 1 november 2011 Selandia EUC Sjælland Korsør ProduktionsHøjskole Byggeriets.
Evaluering i dansk - begreber og eksempler
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
Voksenansvar for anbragte børn og unge Rusmiddeltest
Dialogforum - Engrosmodel
Persondata – kortlægning af skolens behandling
Samarbejde for trivsel i skolen i Danmark
Internationalt KONTOR
Hvor gør du af din bekymring for dit barns skolegang?
VVM-screening ENVINA 1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
Studieretningsprojektet
Ny lokalaftale om arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere i BUF
- Vejledningen frem til sommer
OSO opgaven på Midtjysk
Studieretningsprojektet
Skolernes kvalitetsrapport
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Uddannelsesplanen.
Kollektiv vejledning i grundskolen
Hvorfor et FUEL projekt? Hvad indeholder det? Hvad er målene? Planen?
Bilag 1. Forandringsteori for projekt FVU fra A til Z
Social- og sundhedsuddannelserne
Skriv ansøgning 10 gode råd.
Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU)
• Beskrivelse af projektets forandringsteori
Samarbejdet mellem UU, Studievalg og eVejledning
Ny fra MBUL Hanne Woller Kontor for Voksenuddannelse og overgange
Undervisningspligten
KODEKS FOR STYRING AF AKTIVER
Uddannelsesområdet i Grønland
Geografi Geografi omhandler samspillet mellem mennesker og natur og konsekvenserne heraf, som det kommer til udtryk gennem naturgrundlagets udnyttelse,
Hvordan samarbejder vi med grundskolen om det praksisnære?
Rum for uformel læring, 28. april 2011
LO’s udspil ”Bedre overgange fra grundskole til ungdomsuddannelse”
Workshop 1: ”Elevrettet formidling af praktikpladser samt coaching og vejledning om praktikpladssøgning”. Indsatsarbejde på Grundforløb 1.
KODEKS FOR STYRING AF AKTIVER
Uddannelsesstrategi 2014 – fokus på vejledning
Skolebestyrelsesmøde
Praksisnær praktikpladsformidling
Nyt fra ministeriet Billeddias
Nyt fra forskningen – med fokus på kvalitet og kvalitetssikring
Greve Kommune Parternes ønsker til samarbejde om ny LUP
Sammenhængende Unge Indsats i Vallensbæk Kommune
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Overgangsvejledning Hva’ taler vi om? Definitioner.
Sæt skub i EGU Konference den 24. februar 2010 Chefkonsulent Ann B
Forældremøde 2019/2020 Specialtilbud.
Præsentationens transcript:

Overgangsvejledning Hva’ taler vi om? Definitioner. Eksempler på udvalgte overgangsvejledninger. Udfordringer, lokalt og nationalt. Oplæg til work-shop.

Overgangsvejledning Definition: Lov om uddannelses- og erhvervsvejledning (nr. 4 af ). § Overgangsvejledning er den vejledning, der ydes i forbindelse med overgangen fra uddannelse til videre uddannelse og i forbindelse med overgangen fra uddannelse til arbejdsliv.

Overgangsvejledning Ansvar, forberedelse, gennemførelse og bistand Ansvar for overgangsvejledningen er hos elevens aktuelle institution (§ 10). Det lokale vejledningscenter skal bistå det kommunale skolevæsen, de frie grundskoler, efterskolerne og folkehøjskolerne og uddannelsesinstitutionerne med forberedelse og gennemførelse af overgangsvejledning. (§ 9 stk. 2).

Der er ved at ske noget ! Med navn og organisering, opgaver og samarbejde med andre Piareersarfik Kommunale vejledningscenter Lokale vejledningscenter Job-, vejlednings- og opkvalificeringscenter JVO-center Lovgivning: Uddannelses- og erhvervsvejledning (nr. 4 af ). Job-, vejlednings- og opkvalificeringscentre (nr. 28 af ).

Overgangsvejledning Fokusområder i oplægget - set med JVO-center-vejleder-øjne JVO-center bidrager med ”forberedelse” og ”gennemførelser” af overgangsvejledning med uddannelsesinstitutionen. Folkeskole mod ungdomsuddannelser GUX – ud og videre EUD – ud og videre EUD – fra skolepraktik til virksomhedspraktik Efterskole – ud og mod EUD og GUX.

Overgangsvejledning Områder som IKKE er i dette oplægget, f.eks.: JVO mod EUD, JVO mod GUX, JVO mod højskoleophold i Danmark, Folkeskole mod efterskole, Folkeskole mod AFS, Folkeskole mod JVO, EUD - fra skoleophold til praktik, EUD – ud og mod arbejde Kortere videregående uddannelser mod andre uddannelser.

Overgangsvejledning, folkeskole

Aktiviteter, samarbejde, rammer Folkeskole Handleplan ark 6 A færdiggøres i 10. kl. Personlig udvikling mere struktureret og konkret indhold og forløb om erhvervs- og uddannelsesvalg. Udveksling af nødvendige data, hvad, hvilke, hvornår og hvordan? JVO-center Kollektivvejledning klassevis i folkeskolen. Opdaterer og udvikler folkeskole klasselærere og skolevejledere om erhvervs- og uddannelsesvalg i ældste trin. Individuel vejledning efter ønske. Ansøgningssted.

Overgangsvejledning, GUX- ud

Aktiviteter, samarbejde, rammer GUX GUX’s overgangsvejledning. Liste over alle afgangselever mht til søgning af uddannelse efter GUX. JVO-center Opdaterer og udvikler GUX’s vejledere, evt. lærere og elevadministration vejledere om erhvervs- og uddannelsesvalg. Gruppevejledning om procedure og praktiske forhold. Individuel vejledning efter ønske. Ansøgningssted.

Overgangsvejledning, EUD – under skoleophold

Aktiviteter, samarbejde, rammer EUD EUD’s overgangsvejledning, såvel mod erhverv som mod videre uddannelse. Udspil og struktur mht ønske om involvering af JVO-center i konkrete aktiviteter med overgangsvejledning. JVO-center Opdaterer og udvikler EUD’s vejledere, evt. lærere og elevadministration vejledere om erhvervs- og uddannelsesvalg. Gruppevejledning om procedure og praktiske forhold. Individuel vejledning efter ønske. Ansøgningssted.

Efterskole - ud og videre Efterskole Udfordring med at eleven er meget alene mht valg og søgning af uddannelse efter efterskole, også af praktisk art ved konkret ansøgning. Udfordring med at bygge videre ud fra elevens handleplan. JVO-center JVO-center i efterskole-byen opdaterer og udvikler vejledere/lærere på efterskole. JVO-center i hjemby opdaterer og udvikler folkeskole lærere om uddannelsesvejlednining og ansøgning, herunder også information til forældrene. JVO tjekker op om efterskole- elevers søgning af uddannelse.

Skolepraktik til virksomhedspraktik EUD Erhvervsskole Udfordring med at elever, der følger skolepraktik, skal flytte til virksomhedspraktik. Udfordring med bolig, arbejdsgange mellem aktører (EUD og JVO-centre). Ofte flytte til en hel ny by. Gearet til at inddrage nødvendige aktører i processen. JVO-center JVO-center i elevens hjemby. JVO-center i elevens kommende by; der hvor ny praktikplads (virksomheds-praktik) er. Nødvendig informationsflow. Gearet til at inddrage nødvendige aktører i processen.

Overgangsvejledning, Udfordringer Meget omfattende opgaver, Mange situationer med forskellige opgavetyper, Mange aktører og i mange forskellige sammenhænge, Foregår ”isoleret” på den enkelte institution.

Overgangsvejledning, Udfordringer Mange opgaver er ikke beskrevet i indhold. Mange arbejdsrutiner er ikke beskrevet. Mange samarbejdsrutiner er ikke nedfældet. Tendens til mere frustration i det lokale arbejde! Aktører famler rundt i at løse opgaverne bedst muligt. Der er erfaringer rundt om i landet! Der er stor motivation for at får mere struktur på overgangsvejledning. Hvordan får vi sikret et frugtbart udviklingsarbejde?

Overgangsvejledning, udfordringer Lokalt Samarbejde, især folkeskole, JVO og evt. EUD/GUX-skoler. Opgaver og indhold og tidsforløb i opgaver. Ressourcer, kvalifikationer, medarbejdere til at udfører opgaverne. Dokumentation og beskrivelse af overgangsvejledning. National Sikre at der sker udvikling af indhold, forløb og aktører i overgangsvejledning. Tilvejebringe analyse af ressourcer til opgaveløsning. Dokumentation og beskrivelse af overgangsvejledning i alt sin vælde.

Overgangsvejledning, Udfordringer Tag oplægget med til work-shop. Hvordan får vi sikret et frugtbart udviklingsarbejde? Hvordan sikrer vi, at de centrale myndigheder tager føreransvaret i dette mangesidede udviklingsarbejde?