Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Helle Ploug Hansen Marie Henriette Madsen Niels Viggo Hansen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Patientuddannelse – en medicinsk og social teknologi: udfordringer for fremtiden Lone Grøn, Dansk Sundhedsinstitut, MTV Seminar: Patientuddannelse.
Advertisements

Hold gejsten - det motiverende frivilligmiljø. Hvad skaber motivation for en aktivitet/opgave? En oplevet følelse af;  Kontrol og forudsigelighed  Indflydelse.
Helhedsorienteret indsats Møde i økonomiudvalget 8. februar 2016.
Teori, pædagogik og underviserkompetencer & Diskussion af fremtidig forskning Marie Henriette Madsen, Projektleder, Dansk Sundhedsinstitut & Lea Aasberg,
Løft Sløret - for seksuelle overgreb Center for Voldtægtsofre, Rigshospitalet Karin Sten Madsen Kristina Marie Uddin.
Brugerinddragelse i sundhedsvæsenet HVAD SKAL VI MED ET BRUGERRÅD? Alexandra B. R. Jønsson Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet.
+ Hold af dig selv - en workshop om at finde styrken I sig selv. Marie-Louise Wegener.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
HANDLING OG PLAN1 Kvalitetssystem – indsatser og selvevaluering Krav – ideer fra sidst: Kvalitetssystem udvikles i samarbejde mellem skoler og SIIP Systemet.
Aulum-foredrag 4. okt. 2015: at være pårørende til psykisk sårbare
Somatisk SOF Sydvestjylland den 22. januar 2014 Implementering af strategi for forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme for mennesker med en sindslidelse.
Emner: Store barrierer og lille erhvervsevne hvordan håndterer vi de situationer? Personlig assistance og fleksjob Hjælpemidler. LAB/SEL. - ligheder.
Privat beskæftigelse under pres personer Aktuel mangel på arbejdskraft – Demografisk tab af arbejdsstyrke Offentlig finansieret beskæftigelse.
KNÆK KODEN Samfundsfaglige område Opgaveformulering 4 – Danmark i en globaliseret verden.
Målgrupper for ressourceforløb Beskæftigelsesregion Midtjylland 13. juni 2014.
Forældreinfomødet mandag Skovvejens Skole Velkomst v/ distriktsskoleleder Gitte Graatang Aftenens emner: En fusioneret skole – første.
KNÆK KODEN Opgave 4 Det erhvervsøkonomiske område.
Inddragelse af børn og unge med særlig fokus på det udviklingsstøttende perspektiv Work shop 2 Socialrådgiver, lektor Birthe Elholm, Institut for Socialt.
VSBs Værdier: Kvalitet Vi gør os umage i alt, hvad vi gør. Vi følger VSBs formål og principper. Vi tilsikrer en høj standard i driften af klubben. Udvikling.
Salg og marketing ved iværksætteri AMU-kursus © Undervisningsministeriet. Marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for Handel,
SÅRBARHED OG HANDLEKRAFT. Borgere og praktiserende lægers opfattelser af sociale forskelle i sygdom og sundhed” Temamøde om social ulighed Middelfart d.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Karen Nielsen Breidahl Peter Kragh Jespersen Heidi Houlberg Salomonsen Institut for Økonomi, Politik.
Undervisningsdag om borgere med svære spiseforstyrrelser Formål Baggrund Program.
1 INDSATSEN FOR PERSONER MED KRONISK SYGDOM I REGION SYDDANMARK - ET SAMARBEJDE MELLEM REGION SYDDANMARK, REGIONENS KOMMUNER OG ALMEN PRAKSIS Charlotte.
Børn og Unge Århus Kommune 1 Børn /unge med særlige behov Oplæg d til Projekt KRUT Alice Klinge,psykolog.
Kognitive strukturerede samtaler. Hvem er jeg Uddannet lærer i 1995 Langagerskolen 1995 – 2009 Skolevejleder / kurator 2003/04 Bagland 2009 – Ikke psykolog!
Sundhedspædagogik og kommunikation. Mestring. Fag mål 3 sundhedspædagogik og kommunikation.  Eleven kan forklare hvordan borgere/patienter og pårørende.
Er patienterne klar til telemedicin? Morten Freil Direktør
CSR - HR Beskæftigelsesrådets handicapkonference december 2008  Præsentation af Coop/CSR  Erfaringer med ansættelse af personer med.
Alle unge skal have mulighed for at vælge efterskole
Hvordan ved MUS? Anvend uddybende redskaber i RMUK og e. dok FØR
Etniske minoriteter på op gangen, en udfordring?
I hvilken grad vurderer du, at sundhedsdata er med til at understøtte sammenhængende patientforløb på tværs af sektorer (kommuner, regioner)?
Den vanskelige luftvej - Hvordan kommer vi fra A til B
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Bertel Haarder (Undervisningsminister) :
Michael Svendsen Pedersen Lektor emeritus
Arbejdsmiljø og ledelse går hånd i hånd
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Pårørendeundervisning: Værktøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Uddannelsesplanen.
Elevernes evaluering af grundforløbet
PORTFOLIO i skriftlig biologi
Lovgrundlag for information
Misbrugsgruppe på sengeafsnit S1/32 i Psykiatrien Syd Baggrund og opstart Gruppen i praksis Udsagn Effekt, udfordringer og udvikling Spørgsmål Misbrugskonsulent.
Anerkendende pædagogik
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
3. november 2015.
Sygeplejerske Kirsten Gotfredsen Masterclass på Demensområdet
KLIK - webinar Arbejdsgange og opgaver
Digital teknologi i undervisningen
Udvalgte resultater Januar 2016
Line Leth Jørgensen Dysleksivejleder og læsekonsulent
Webinar om fordringstyper til daginstitution
FSAIO ‘s Efterårs Fagdag 6 Oktober 2017
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
Formål Emne & produktkrav Tidspunkt Aflevering Sygdom & snyd Pjecen
Hvad er vigtigt for dig? Onsdag den 6. juni stiller sundhedsprofessionelle dette spørgsmål til patienter, beboere, klienter, brugere og borgere Den.
Skolebestyrelsens dialogmøde 2008 Kom og mød din skolebestyrelse
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
CØ SMV – Øget vækst gennem cirkulære forretningsmodeller i SMV’er
Fundamentals of care – hvordan kommer man i gang?
Elevtrivsel Erhvervsuddannelser 2018
Arbejdsglæde & samarbejde
Det hele begyndte i de dage, hvor disse rapporter udkom fra Tænketanken Fremtidens Biblioteker
Mette Blauenfeldt, Dansk Flygtningehjælp
Mental sundhed Beskrivelse: Da Socialtilsynet var på tilsyn i august. 2017, blev begrebet ‘mental sundhed’ drøftet. Vi blev optaget af at identificere.
Velkommen Ny Studieordning fra efteråret 2019 Kort introduktion og oversigt i forhold til studieordning Princip fordeling for kliniske undervisnings.
Individ At være et hjerte.
Undervisningsplanlægning
Præsentationens transcript:

Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Helle Ploug Hansen Marie Henriette Madsen Niels Viggo Hansen

Spørgsmål til brugerperspektivet: 1. Hvem bruger patientuddannelse? 2. Hvad oplever de som vellykket – og mindre vellykket (”succes- kriterier”)? 3. Kan der i beskrevne brugerperspektiver identificeres behov, faktorer og muligheder af betydning for fremtidig tilrettelæggelse af patientuddannelse?

Metode/proces: 1. Systematisk søgning efter litteratur om brugerperspektiver i patientuddannelse 2. Afgrænsning: publicerede artikler om gruppebaseret patientuddannelse generelt, men med særligt fokus på A. Patientuddannelsesprogrammer af typen ”Stanford-modellen” B. Type 2-diabetes og KOL 3. Kvalitativ litteraturgennemgang af 116 relevante artikler, med registrering af bidrag til besvarelse af de nævnte spørgsmål

1) Hvem er brugerne?  Patientuddannelsesprogrammer er mest brugt, og mest tilgængelige, for grupper som i forvejen har ressourcer (sociale, økonomiske…)  Der er tilsyneladende tendens til, at personer med størst behov ikke bare fravælger, men også falder fra (”The inverse care law”)  Der er beskrevet mange erfaringer med at tilpasse patientuddannelsesprogrammer til grupper med særlige behov – specielt etniske minoriteter i rige vestlige lande. Positiv brug af disse gruppers særlige forudsætninger synes at spille en vigtig rolle.

2) Hvad oplevede de som udbytte?  At lære at kunne håndtere sygdom og specielt sygdomsudbrud mere selvstændigt  At forstå både sygdommens alvor og dens håndterlighed bedre  At sygdoms- og selvkontrol bliver mere intern (frem for pres udefra)  At få mulighed for netværksopbygning, positive sociale oplevelser og indlejring af sygdomserfaringer i en social ramme som kan rumme dem  At blive bedre til at håndtere stress  At opleve understøttelse af udvikling af nye, meningsfulde livsperspektiver.

3) Behov, faktorer og udviklingsmuligheder  Reflekteret indarbejdelse af familieperspektiver (deltagelse eller forberedelse på kommunikation i familien om sygdom og livsstil)  Indarbejdelse af psykoterapeutiske eller mentalhygiejniske elementer som f.eks. stressreduktion  Tilpasning til patienter med begrænsede færdigheder – herunder stærkere fokus på træning med konkrete problemløsnings-eksempler, og udnyttelse af særlige forudsætninger som forbundsfæller  Træning i aktiv kommunikation med sundhedsprofessionelle  Individuel timing i forhold til diagnose og andre begivenheder, og understøttelse af forskellige faser i udvikling af selvstændig håndtering.