KFF Åndsfrihed Åndsfrihed, demokratiforståelse og friskoler (i dansk perspektiv)

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
1 New Right September Hvordan skabes politik Supply side – fokus på staten som bestemmende aktør Demand side – fokus på grupper som bestemmende.
Advertisements

Nikodemus´ hjørne 1. maj Joh 3:1-8 Der var et menneske, en af farisæerne, ved navn Nikodemus, medlem af jødernes råd. Han kom til Jesus om natten.
Skabelsesberetningen – forstået ud fra Bibelens teologiske ramme Louis Nielsen.
Socialtilsyn Midt SL februar Socialtilsyn Midt – hvorfor er vi her? Vi gør en forskel for de mest udsatte borgere i Danmark! Vi garanterer, at der.
Brugerinddragelse i sundhedsvæsenet HVAD SKAL VI MED ET BRUGERRÅD? Alexandra B. R. Jønsson Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet.
Kursus for skolebestyrelsesmedlemmer 27. oktober 2014.
Aulum-foredrag 4. okt. 2015: at være pårørende til psykisk sårbare
ERFARINGER MED AT STØTTE DET TVÆRSEKTORIELLE SAMARBEJDE MELLEM DANSKE KOMMUNER OG POLITI Oplæg NFBO 22 – 25 maj 2016 Birgitte Roth Hansen, specialkonsulent.
Muligheder og perspektiver1 Tema 1 Styringssystemer B Forskellige styringsmodeller, jura og principper for håndtering af selvstyret.
Projekt : ”Styrket samarbejde mellem borgeren, myndighed og udførende virksomheder ” Deltagere er Ledere og medarbejdere indenfor Handicap og Socialpsykiatriområdet.
Inddragelse af børn og unge med særlig fokus på det udviklingsstøttende perspektiv Work shop 2 Socialrådgiver, lektor Birthe Elholm, Institut for Socialt.
FDF-PÆDAGOGIK. PROGRAM Hvorfor taler vi om en FDF-pædagogik Hvordan er temperaturen i kredsen? Anerkendende pædagogik er FDFsk Tips og tricks Undervejs:
Efterskolen i samfundet Én efterskole – for alle? Om efterskolens samfundsmæssige ansvar og kritiske mulighed Leo Komischke-Konnerup UC Syddanmark.
Psykoedukation skizofreni Session 1. – introduktion til psykoedukationsforløbet Undervisere:
Den nye verden Hver dag bringer en ny global nyhed Vores liv påvirkes direkte af globaliseringen Tidligere var nationalstaten rammen om politiske beslutninger,
HANDLING OG PLAN1 Repetition af modellen. HANDLING OG PLAN2 Repetition af modellen FORMÅL  Sikre at vi fortsat har samme forståelse af udgangspunktet.
Klinisk Etisk Komite for psykiatrien i Region Syddanmark. Psykiatriens regionale ledermøde Anne Marie Enderlein Cand. mag. i idehistorie, sup.
VENSKABET: EN IDEHISTORIE Med fokus på etiske og pædagogiske aspekter.
Folketinget JAN CHRISTIANSEN SOSU FYN. Folketinget og opbygning – De politiske partier i Folketinget er opbygget på forskellige måder.
Er patienterne klar til telemedicin? Morten Freil Direktør
Hvad skal vi lære i dag? 1.At løse en eksamensagtig opgave 2.At få afklaret nogle tvivlsspørgsmål om etableringsretten 3.Introducere til den frie bevægelighed.
Samtalen Fokus på handleplan og delmål. Indhold Indledning Nysgerrighed Positionering Styrkelse af motivation Gennem samtalen Som mål Arbejde med tro.
Paradokser og Dilemmaer
Det værdiskabende samarbejde mellem bestyrelse og ledelse
Alle unge skal have mulighed for at vælge efterskole
Ungdommens Folkemøde
Respekt for Grænser Fakta
Hvor gør du af din bekymring for dit barns skolegang?
Malthe Stenstrup Hansen Bjergsnæs Efterskole
Det gode liv og den etiske fordring
Skolen og dannelsen Alexander von Oettingen Prorektor, dr.pæd.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
At udfordre eleverne på deres valg, også i forbindelse med uddannelsesmessen Lektor Marianne Tolstrup, UCL
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Alle rettigheder forbeholdes
Arbejdsmiljø og ledelse går hånd i hånd
FRONTERNE (Til citatet) Mener du stadig det?.
Oplæg på Det Centrale Handicapråds årsmøde 2017
Hvorfor resultatløn?.
Selvets kultur.
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Unge på kanten af fællesskabet
Portfolioprojekt i 1b, NAG
BØRNE- og UNGEKULTURKONSULENTER MED FAGLIGHED OG SAGLIGHED
Demokrati-perspektiver i dansk læreruddannelse
Skriv ansøgning 10 gode råd.
Fælles ledelsesgrundlag
Digital kultur og trivsel på skolen – mod et fælles værdisæt
Inklusion i Folkeskolen
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Tendenser i forældresamarbejdet
Alternativer – ideer til forandring og fornyelse
Skolebestyrelsens dialogmøde 2008 Kom og mød din skolebestyrelse
MUNDTLIG FREMSTILLING
Region Midtjyllands opgave
Tværfagligdag 7. November 2018                                                                                                                     
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Alle rettigheder forbeholdes
Alle rettigheder forbeholdes
Formåls §§ / Allerød Kommunes Børne-læringssyn.
professionsideal for lærere
Ambassadør for udsatte børn og unge
Mental sundhed Beskrivelse: Da Socialtilsynet var på tilsyn i august. 2017, blev begrebet ‘mental sundhed’ drøftet. Vi blev optaget af at identificere.
Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Bevidsthed Naturens trappestige
Værktøj 6: Omgangstone og kollegialitet
Organisatorisk Implementering af Machine Learning
1 Præ-moderne samfund. 2 Moderne. 3 Senmorderne samfund.
Præsentationens transcript:

KFF Åndsfrihed Åndsfrihed, demokratiforståelse og friskoler (i dansk perspektiv)

KFF – Åndsfrihed Disposition 1. Hvad er ånd? 2. Hvad er åndsfrihed? 3. Åndsfrihed og demokrati 4. De frie skolers lovgivning som eksempel på åndsfrihed i praksis 5. Truslen imod åndsfriheden 6. Åndsfrihedens grænser? Gruppearbejde: spørgsmål til overvejelse og drøftelse

KFF – Åndsfrihed Grundtvigs åndsforståelse: Livsånde (blæst ind i næseborene på Adam) Helligånd (del af den treenige Gud) Folkeånd (et særligt bevidsthedsmæssigt fænomen i socialiteten: et folk) Menneskeånd (særlige karakteristika ved mennesket)

KFF – Åndsfrihed Åndsfrihed i et samfund betyder, at enkeltpersoner og grupper har frihed til at opbygge og have deres overbevisning i religiøse, ideologiske og etiske spørgsmål, udtrykke denne overbevisning, formidle den og handle i overensstemmelse med den. Åndsfriheden afgrænses af medmenneskets ret til samme frihed og indebærer en forpligtelse til at kæmpe for den andens ret.

KFF – Åndsfrihed Centrale pointer ved åndsfrihed (1) -Åndsfrihed er en folkelig viljesag -Åndsfrihed er det modsatte af relativering og tålsomhed -Åndsfrihed kræver skel mellem holdning og handling -Åndsfrihed fordrer, at retten står over loven

KFF – Åndsfrihed Centrale pointer ved åndsfrihed (2) -Åndsfrihed fordrer mindretalsret og –støtte -Åndsfrihed har et indbygget paradoks -Åndsfrihed fordre forsøg på forståelse af andre opfattelser -Åndsfrihed fordrer tvivl (tror jeg nok!)

KFF - Åndsfrihed elever Lærere Skoleleder Bestyrelse Mandatafgivelse En gruppe mennesker med en idé Tillid

KFF - Åndsfrihed Vi må skelne mellem de frie skolers 1) eksistens = skolernes mulighed for at få elever 2) eksistensberettigelse = elevernes udbytte af deres skolegang 3) formål = udtrykt af skolen og/eller i loven 4) legitimitet = svaret på spørgsmålet: hvorfor skal der være ret til af oprette private, værdibårne skoler, og hvorfor skal de have økonomisk tilskud til deres virksomhed af fællesskabet? De frie skolers legitimitetsgrundlag er åndsfriheden og mindretalsret!

KFF – Åndsfrihed Fem principper om frihed til og frihed fra: 1. princippet om åndsfrihed (værdier som ikke er forbudte at have er tilladte som skolegrundlag) 2. princippet om pædagogisk frihed (indhold, metode og materialer) 3. princippet om økonomisk frihed (vægte og prioritere i forhold til ideen) 4. princippet om ansættelsesfrihed (ansætte og afskedige på grundlag af sindelag) 5. princippet om elevfrihed (at optage og bortvise elever på grundlag af ”sindelag”)

KFF – Åndsfrihed Trusler imod åndsfriheden Findes direkte og indirekte – konkret og ideologisk 1. Ekstremisme 2. Sekularisme 3. Relativisme 4. Neoliberalismen (konkurrence-staten)

KFF – Åndsfrihed Den neoliberale konkurrencestat 1 Menneskesynes ændres fra: Mennesket er unikt (indfældet i en fælles menneskelighed), gudbilledligt, urørligt, moralsk styret og noget i sig selv til: Mennesket er individuelt (løsrevet fra et fællesskab) rationelt, egennyttigt, incitamentstyret, noget ved sig selv (kun værdifuldt som bærer af kompetencer, færdigheder og interesser)

KFF - Åndsfrihed Den neoliberale konkurrencestat 2 Samfundslogikken ændres fra: samfundet er et (folkeligt) fællesskab med en stat, der skal sikre social tryghed til : staten skal skabe ramme for de bedste muligheder for konkurrence for den enkelte. Forholdet mellem individ og fællesskab (stat) går fra vekselvirkning til udveksling: Borgeren bliver kunde/forbruger og logikken bliver ”noget-for-noget”.

KFF – Åndsfrihed Den neoliberale konkurrencestat 3 Nye indforståetheder 1: Flertallet må have retten 2: Staten må øve kontrol med de sparsomme ressourcer 3: Det fleksible samfund fordrer standardiserede løsninger nationalt og internationalt 4: Krav om legitimering – alment og individuelt 5: Forældreretten er utidssvarende 6: Det politiske niveau går i ”spagat” 7: Vi skal se fremad (mangel på indlevelse i og forsvar for frihedstraditionen)

KFF – Åndsfrihed Åndsfrihedens grænser? – Gruppespørgsmål: * Det kan ikke lade sig gøre at bevare forestillingen om åndsfrihed, hvis man vil opdrage børn og unge til kristentroen. * En muslimsk eller kristen skole må i åndsfrihedens navn have lov til - under hensyn til gældende love - at praktisere fundamentalisme (dvs. ikke-åndsfrihed) og modarbejde og undertrykke den falske lære. * Der bliver nødt til at være grænser for, hvad vi kan bruge statens (dvs. fællesskabets) midler til, derfor må kravet til dem, der bruger midlerne være, at de understøtter det bestående samfund. Derfor kan staten f.eks. ikke støtte skole- og oplysningsarbejde, som er ikke-demokratiske. * I et moderne samfund, hvor terrorisme – f.eks. af religiøs og racistisk art – er blevet mere og mere udbredt, må vi lade samfundets sikkerhed komme før åndsfrihed. * I en stadig mere globaliseret tid bliver det norske samfund mere og mere opdelt, og der etableres flere og flere mindretalsgrupperinger, som udfordrer flertallets kultur og levemåde. Vi bliver derfor nødt til at fastholde flertallets ret til at bestemme og i demokratiets navn bede mindretallet om at underordne sig.