Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Folketinget JAN CHRISTIANSEN SOSU FYN. Folketinget og opbygning – De politiske partier i Folketinget er opbygget på forskellige måder.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Folketinget JAN CHRISTIANSEN SOSU FYN. Folketinget og opbygning – De politiske partier i Folketinget er opbygget på forskellige måder."— Præsentationens transcript:

1 Folketinget JAN CHRISTIANSEN SOSU FYN

2 Folketinget og opbygning – www.ft.dk www.ft.dk De politiske partier i Folketinget er opbygget på forskellige måder. Alle har dog en landsorganisation og en folketingsgruppe. Medlemmerne af et partis landsorganisation er partiets „menige“ medlemmer. I folketingsgruppen sidder – som navnet siger – de medlemmer af Folketinget, der er tilknyttet et bestemt politisk parti. I spidsen for landsorganisationen står partiformanden. Folketingsgruppen ledes af gruppeformanden. Næsten alle folketingsgrupper har valgt næstformænd. Gruppesekretæren hjælper formanden med det daglige arbejde i gruppen. Endelig har folketingsgrupperne en række ordførere, der afhængig af emnet taler på gruppens vegne i debatterne. I overordnede politiske og økonomiske spørgsmål er det således typisk den politiske ordfører, der udtaler sig.

3 Hvad er et parti  En gruppe mennesker med et ens sæt holdninger og meninger  Gruppen søger indflydelse ved at stille op/være til stede i byråd og Folketinget  Man er nogle gange nødt til at tilsidesætte egne holdninger for at få størst mulige indflydelse  Det kræver 1/175 af gyldige stemmeberettiget personer ca. 20.109 at opstille et parti. Link herher 

4 Politik i Danmark på 3 niveauer Der træffes politiske beslutninger på 3 niveauer i Danmark:  Stat  Regioner  Kommuner Alle danske statsborgere over 18 år med fast bopæl i Danmark har stemmeret. Klik og se YouTube klip

5 Mandater – folketingets arbejdsmænd Efter et folketingsvalget og stemmerne er talt op skal mandaterne fordeles efter 2 principper; Fleretalsvalg i enkeltmandskredse, som betyder at her inddeles landet i geografiske områ­der, såkaldte valgkredse, som hver er sikret et mandat i Folketinget. Mandatet tildeles gan­ske enkelt den kandidat, der får flest stemmer i valgkredsen, mens alle øvrige stemmer afgi­vet på andre kandidater i kredsen går tabt. Forholdstalsvalgmetoden her tager mere hensyn til, hvor mange stemmer de enkelte partier har fået på landsplan, hvilket i højere grad sikrer en ligelig repræsentation af de holdninger, der eksisterer blandt vælgerne, og begrænser antallet af stemmer, som går tabt.

6 Mandater fordelt på partier Man fordeler mandater i Danmark så der opstår balance, det giver mening at også steder med få mennesker er repræsenteret i folketinget Læs i bogen om: Kreds og tillægsmandater og se linket her Kreds og tillægsmandater og se linket her

7 Udvikling af partier over tid Tjek dette link om folketings ord Tjek dette link om folketings ord

8 Højre venstre politik i forhold til værdipolitik

9 Regerings dannelse Der findes flertals- og mindretals regninger Flertals regering her har et parti mere end 89 mandater Mindretals regering, her går et eller flere partier samme og danner regering evt. med støtte fra et ”støtte” parti. En regering sidder maksimalt 4 år, men gennemsnittet er ca. 2,5 år En statsminister kan få et Mistillidsvotum, hvis regering udtrykker det. Derfor skal der udskrives valg ifølge grundloven.Mistillidsvotum Positiv og negativ parlamentarisme Der skelnes mellem positiv og negativ parlamentarisme. Den positive parlamentarisme indebærer, at regeringen skal have et flertal i parlamentet bag sig, mens den negative parlamentarisme, som vi har i Danmark, indebærer, at regeringen ikke må have et flertal i parlamentet imod sig.

10

11

12 Den korte info fra folketingets webside Klik på mig


Download ppt "Folketinget JAN CHRISTIANSEN SOSU FYN. Folketinget og opbygning – De politiske partier i Folketinget er opbygget på forskellige måder."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google