Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Skabelsesberetningen – forstået ud fra Bibelens teologiske ramme Louis Nielsen.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Skabelsesberetningen – forstået ud fra Bibelens teologiske ramme Louis Nielsen."— Præsentationens transcript:

1 Skabelsesberetningen – forstået ud fra Bibelens teologiske ramme Louis Nielsen

2 Om at begynde det rigtige sted Begynder man med spørgsmålet om Gud skabte verden på seks dage, så begynder man et forkert sted, for det er ikke Bibelens fokus. 1.Begynd med Jesus – Han var i begyndelsen hos Gud. Alt blev til ved ham og uden ham blev intet til af det, som er. I ham var liv, og livet var menneskers lys. Han var i verden, og verden er blevet til ved ham og verden kendte ham ikke. Joh 1:1-11 – Han er den usynlige Guds billede, al skabnings førstefødte. I ham blev alting skabt i himlene og på jorden… Ved ham og til ham er alting skabt. Han er forud for alt, og alt består ved ham. Kol 1:15-17 – Sin Søn, ved hvem han også har skabt verden. Heb 1:2

3 Formaninger 1.Vores indstilling: – Vi må have troen som udgangspunkt, for kun ved den fatter vi (Heb 11:3) – Vi må ikke glemme, at skabelsen udfolder Guds herlighed (skønhed) (2Mos 33:19; Es 6:3) – Vi bør nærme os den med en tilbedende og lovsyngende ånd (Salme 19; 104) – Med hensyn til vor skepsis må vi ikke overse, at vi af natur har en ånd, som ikke bøjer sig for Guds visdom. (1.Kor 18-22; 2:1-16)

4 Den Danske Salmebog nr. 16 Men er det ej en skændig ting, den største part så blind omkring i denne verden vanker! Din skabning ser man daglig på, dog ser man, som man ikke så, og går i andre tanker. Ild, vand, luft, sand, sol og stjerne, hver en kerne, hver en dråbe, Herrens herlighed udråbe.

5 1. Mosebog kap. 1 1.Forskellen mellem 1Mos.kapitel 1 og 2 – Kapitel 1 er en generel fremstilling af universets skabelse kulminerende med menneskets skabelse. – Kapitel 2 er en enhed for sig selv, om mennesket. 2.Spørgsmålet: – Er universet skabt på bogstavelig talt seks dage? – dvs. en øjeblikkelig handling. – eller over milliarder af år? – dvs. en styret intelligent proces. – Gud kan! - Men gjorde han det? – Gør det ikke til en prøve i rettroenhed!

6 Hvordan forstå skabelsesberetningen? 1.Det vigtige vi skal fastholde: – Det er vigtigt at fastholde, at beretningen om menneskets skabelse i vers 26 ff. bliver forstået historisk. – Manden og kvinden, som skabtes i kapitel 1, er Adam og Eva, som er beskrevet i kapitel 2. 2.Harmonisering mellem 1.Mosebog 1. og moderne videnskab – Anbefaling: ”Seven Days That Divide the World” af John Lennox (Saxo.dk, pris 136kr.).

7 1. Mosebog kap. 2:4-25 1.Fokus for kapitel 2, De første mennesker – Til hvad og for hvad skabte Gud mennesket. – Guds navn i kapitel 2 er"Gud Herren" - ”Herren” er Guds personlige navn (Jahve) 2.Mennesket: – Mennesket i relation til Gud, Guds livsånde i mennesket. Kongeværdighed – I relation til dets omgivelser – Menneskets stilling – som andre dyr, dog helt unik – Menneskets nydelse, opgave – Medskabning

8 1. Mosebog kap. 2:4-25 3. Omgivelserne: også frelseshistoriske symboler – Skønhed og fred: Haven, Floderne, Dyrene (Joh.Åb 21; Es 11:6-9; 65:25) – Træerne: Kundskab om godt og ondt, Livets træ – Mødestedet med Gud - Han vandrer i haven, (Tabernakel, Tempel, Paradis) – Fællesskab vertikalt og horisontalt Gud – eget treenige fællesskab Adam og Eva. Kærlighed, ægteskab, nydelse Forbillede (Typologi): Kristus og Menigheden (Ef.5; Joh.Åb 19:7-9; 21:9)

9 Konsekvenser 1.Konsekvenser af vores livssyn – Eksistentielle – Etiske – Eskatalogiske (endetidslære) 2.Hvem er det nu vi er? – Kongeværdighed – Evige formål med vores eksistens


Download ppt "Skabelsesberetningen – forstået ud fra Bibelens teologiske ramme Louis Nielsen."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google