Fysisk aktivitet i DBUH Erfaringer med at bruge fysisk aktivitet i dagligdagen v. Per Hartvig Hansen og Poul Thorsen – Pædagoger Sanne Rosenfeldt Fald.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Danehofskolens værdigrundlag
Advertisements

Wegeners Granulomatose Fysioterapeut Sisse Berner
Børn som pårørende til alvorligt syge forældre Anbefalinger til sundhedspersonalet Udarbejdet på baggrund af: Retningslinier for god praksis ved forebyggende.
Er der effekt ved sundhedsfremme projekter?
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
”Nu skal I få kreative ideer – som I kan og vil gøre noget ved”
Trivselspolitik på Løsning Skole
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
Børn og Smerter Visualisering & smertehåndtering Udvidet familiekursus, d. 6. marts 2010 Susanne Gjersing & Charlotte Jensen
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Idræt - også for sindslidende
God trivsel = God læring
Bokstav børn.
Er mit barn klar til skolestart ?
Omsorg sundhed eller samvær? Rehne Christensen filosofisk firma
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Børn, bevægelse og motivation
Idrætsskole fra 1. august 2008
Forældremøde X årgang.
Taktil – Røre børnene Jeg er god til at huske noget, hvis jeg tegner, mens jeg får det forklaret Jeg er god til at lytte, hvis jeg må pille ved noget imens.
4 fokuspunkter i kommende skoleår • Motion • Læsestund for alle klasser • Læring i bevægelse • Glæde og trivsel.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Tema: Depression – Hvad er det
“Fra sygefravær til arbejdsevne”
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Temaeftermiddag om design af sociale læringsmiljøer.
PULS - meget mere krop, bevægelse og læring Naur Sir Skole og Lyngbjerghus.
FÆLLESSKAB GLÆDEANERKENDELSE LÆRING Vores F L A G Ådalskolen og SFO Kvædehuset.
Forældremøde august Skoleområdets oplæg – Trørødskolens indskolingsplan.
8.1. Få bevægelse ind i hverdagen - voksne mindst 30 minutter om dagen 8.2.
Hvordan griber vi det an? En stor del af de ambulante patienter vil have behov for støtte til at være aktive i hverdagen.
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Skoleparathed Sunds skole.
Skolesport Leg, Liv & Læring Idrætsprojekt Idrætsoplevelser for børn og unge med indlæringsvanskeligheder Partnerskab mellem Dansk Skoleidræt,
Målet med hjerterehabilitering
Fysisk aktivitet Fysisk aktivitet har en lang række gavnlige virkninger på helbredet Musklerne og skelettet bliver styrkede Motorikken forbedres Immunforsvaret.
Broen til bedre sundhed – fremtidens voksne Borgmester Stig Vestergaard 3. Maj 2013.
Metha Jensen Depression Pårørendeseminar Aulum fritidscenter.
Hvad kan jeg opnå ved træning?
Når glæden går i baglås Fødselsdepression
Anbefalinger. Forebyggelse  minutters træning (svarende til rask gang) hver dag, eller  Minimum 4 timer om ugen  Må.
Tema 6: Værkstøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
KOL Vægt og KOL.
TRÆK VEJRET.
Idræt og socialt udsatte
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
Spiseforstyrrelser Meike Bohn, Psykolog ved Center for Spiseforstyrrelse, Herning.
Hvordan skal man se ud? Hvem kan træne? Alle kan træne Alle kan træne MEN –Cleares af lægen –Forskel på behandling og forebyggelse –Målsætning –Vælge.
Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle. Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp.
Hjertemotion – motion for livet v/ udviklingsfysioterapeut Martin Walsøe, Hjerteforeningen.
Åben skole - set i foreningsperspektiv Herning Fremad, torsdag d. 11. juni 2015.
Patient- og Pårørendepolitik ( ) ) Vi tager patienten og de pårørende med ved bordet, når vi taler om, hvordan vi kan gøre tingene.
Psykoedukation skizofreni Session 6 – Kommunikation og samvær med den skizofreniramte Undervisere:
Velkommen til Atroseskolen Velkommen til Anden session 1.
Kompetencemål 5  Borgerens ønsker og livskvalitet skal holdes ved lige, imens man motivere dem til en sundere livsstil – og få en bedre livskvalitet.
‘En bevægende kommune - Bevæg dig for livet’
At motivere til forandring
Seksualitet.
Spil: Repetitions fysisk aktivitet Spørgsmål: Spilleregler:
Børnene kommer til tiden og har det nødvendige udstyr med
Velkommen til Atroseskolen
Trivsel og mental sundhed
ÅRSAGER TIL DEPRESSION:
Kropslig læring - oplæg UCC. Mikael Lytzen
Bevægelse, læring og trivsel - TLY
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Telemedicin er indsatsområde
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Fysisk aktivitet i DBUH Erfaringer med at bruge fysisk aktivitet i dagligdagen v. Per Hartvig Hansen og Poul Thorsen – Pædagoger Sanne Rosenfeldt Fald Hansen – Sygeplejerske og Peter Brandt – Fysioterapeut Kilde: Undervisningsmateriale fra projekt fysisk aktivitet i psykiatrien og erfaringer.

% af den danske befolkning er så inaktive, at det går ud over deres sundhed De fleste ved, at det er sundt at bevæge sig - De færreste ved, at det er farligt at lade være. Fysisk inaktive har dobbelt så stor risiko for tidlig død som fysisk aktive. Fysisk inaktivitet er dyrt for den enkelte og for samfundet. Fysisk inaktivitet er en selvstændig risikofaktor for en række sygdomme, på linie med rygning.

Tværsnitsundersøgelse i Vejle af det fysisk aktivitetsniveau hos 325 psykisk syge (Sandberg 2006) 75 % bevægede sig så lidt, at det gik ud over deres sundhed og trivsel 21 % kvinder og 11 % mænd efterlevede Sundhedsstyrelsens anbefaling om 30 min om dagen 23 % havde et moderat fysisk aktivitetsniveau 32 % havde et lavt fysisk aktivitetsniveau % havde et aktivitetsniveau svarende til en kørestolsbruger

Fysisk aktivitet og psykiatriske patienter Overhyppighed af svær overvægt, uhensigtsmæssig livsstil, type 2 diabetes samt overdødelighed af hjerte-kar sygdomme hos visse psykiatriske patienter. Nogen evidens for positiv effekt af fysisk aktivitet som tillæg til, eller erstatning for, den medicinske behandling af milde og moderat svære depressioner. Fysisk aktivitet er en anledning til at være sammen med andre på en god måde, og kan være afstigmatiserende.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger Alle voksne bør være fysisk aktive med mindst moderat intensitet i 30 minutter om dagen. Alle børn og unge bør være fysisk aktive med mindst moderat intensitet i 60 minutter om dagen. 2-3 gange om ugen skal børnene bevæge sig med høj intensitet i minutter.

Udbytte! De hårde facts De Bøde sider Øget udholdenhed – Vo2 max Øget vedholdenhed Øget bevægelighed Øget fleksibilitet Øget maksimal styrke Øget selvværd Bedre koordination Øget overblik

7 Personalets erfaringer Patienternes erfaringer Erfaring med systematisk træning i psykiatrien Ressourcer som ikke ses i andre sammenhænge Fællesoplevelser – sammen på lige fod Ro i afsnittet Større aktivitet/energi i afsnittet Forholdet mellem deltagerne får en anden dynamik Mindre sygefravær Større respekt for hinanden Mindsket symptombillede Oplever at blive taget alvorlig og at personalet har mere tid til dem Større selvtillid Større udadvendthed Frirum præget af gå-på-mod Mere energi – også til daglige gøremål Glædessus Større respekt for hinanden

Observationsområder (frit efter SST) Den følelsesmæssige relation (fx glæde, sorg, aggression, irritation, overbærenhed i forhold til andre) Koncentrationsniveau (før, under og efter træningen) Aktivitetsniveau (fx i træningssalen, i afdelingen, i efterfølgende aktiviteter ) Personlig udvikling (fx at tage ansvar, at tage nye initiativer, at påtage sig arbejdsopgaver) Sociale relationer (fx gruppesamvær, samtaleemner, samarbejde) Bivirkninger (fx muskelstivhed, tremor, forøget reaktionstid).

Den Gode historie Eksempel Morgenmødet. Før Efter

Et billede siger mere end 1000 ord.

Nye udfordringer man kan klare.

Glædessus.

Udforske nye verdener

Være kreativ og få nye ideer

Taktik og strategi.

Social arv og rollemodeller.

Fællesoplevelser der varer ved.

Kroppen som hindring, eller forudsætning.

Imod alle odds.

Følelsen når tingene lykkedes.

Fælles interesser skaber kontakt.

Form, figur og velvære.

Man kan ikke vinde hver gang, men man kan gøre sit bedste.

Vilje driver værket.

Xtreme-sport

Mød situationer med den rette indstilling.

Citat: ”det er faktisk ikke så svært”

Forudsætninger  Tilgængelighed / synlighed  Fast del i behandlingsplanen. (motionsplan, aktiviteter osv.)  Rollemodel ildsjæl / de voksne skal deltage, de unge spejler sig i de voksne

Motivation for fysisk aktivitet hos personale og patienterne 94 % af personalet var positive over for fysisk aktivitet i behandlingen. 40 % mente ikke, at deres kolleger var motiveret for fysisk aktivitet med patienterne. 80 % af personalet mente ikke, at patienterne var motiveret for at deltage i aktiviteter, hvor de skulle være fysisk aktive. 96 % af patienterne svarede, at fysisk træning absolut var noget for dem. 70 % svarede at de er optaget af, hvad der sker i kroppen. 73,4 % mente at fysisk træning havde en positiv virkning på deres velbefindende Toril Moe, Norge Og det er overraskende nemt at integrere PS2P

Hvad er Leg? Aktiviteter hos især børn og dyrebørn, men også voksne individer, der ikke har noget bestemt ydre formål og er lystfyldt, fri og spontan. Ved leg lærer børn og dyrebørn noget om tings og andre individers egenskaber og verdens indretning, de lærer at mestre omverdenen, samtidig med at muskulatur, sanser og psyke udvikles, og de indarbejder der nyttig adfærd, bl.a. ved at efterligne voksne individer. Når voksne leger, udfordrer de ofte deres fysik, sanser og tænkeevne. Kilde: Den høje legebog.