Www.regionmidtjylland.dk Lovgivning om håndtering af boligers indeklimaproblemer hidrørende fra jordforurening.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Anvendelse af slam på.
Advertisements

Fuldmagtsmodeller i forbindelse med udbud af bygge- og anlægsarbejder
Sprogvurdering & Sprogindsatser
De seneste ændringer af jord-forureningsloven Ulla Højsholt Funktionsleder Jord & Affald Miljøstyrelsen.
Aktuelt nyt i udbudsretten, DFFU 9. juni 2010 Anders Birkelund Nielsen
Regionens opgaver Håndtering af jordforureningen
Lektion 5 Siden sidst Tilbagekaldelse af forvaltningsakter
Dialogmøde på skoleområdet – Planche 1 Tidsfrister  Første kvalitetsrapport omfatter skoleåret  Inden den 15. oktober 2007 skal Byrådet drøfte.
Disposition Forvaltningsloven Partshøring Begrundelse i afgørelser
Årsmøde Jord og Grundvand 25. september 2013
Kommunernes tilsynspligt Hvad er de forpligtet til?
§ 8 og indsats på frivillige/private projekter -herunder kort nyt 7. november 2012.
Anmelderdatabasen Hvem kan få tilladelse til at tinglyse for andre?
Vedligeholdelse af private vandløb under veje
Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde 20. januar 2011
Forudgående underretning om tvangsindgreb
KLs legepladskonference 2011 Byggelovgivningens bestemmelser
Dias nr. 1V2 på tværs – ATV møde den 4. november 2009 V2 kortlægning Et kig ind i forskelle på tværs af regioner ATV-møde den 4. november 2009 Schaeffergården.
DDS Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed i Odense Kommune
Morten Steen - Jord-Erfa-Midt
Regionens rolle og samspil med kommunerne Jord-ERFA-Midt
Miljøs prioritering og rangering JordErfamøde den 23. oktober 2013.
Advokat Anette Kusk Advokatfirmaet Abel & Skovgård Larsen
Landinspektør Jørgen Heinemeier, Naturstyrelsen
Sted og dato (Indsæt --> Diasnummer) Dias 1 Dokumentation og ankesager Jannie Dyring Ph.-d.-stipendiat.
Myndighedernes spilleregler
1ATV-møde – Jord i råstofgrave. 2  ” Tilførsel af såvel forurenet som uforurenet jord til råstofgrave og tidligere råstofgrave er forbudt i  henhold.
Miljøbeskyttelseslovens § 19 og § 33
Kvalitetsstyring i kommunerne på jordforureningsområdet
ATV Vintermøde Idekatalog - Indeklimaforanstaltninger AVT Vintermøde 2009 Idekatalog til udvælgelse af afværgeforanstaltninger til sikring.
Notatpligt, vejledningspligt & Partsrepræsentation
14. januar 2015 Havneterminalen Skanseodde Orienteringsmøde 14. januar 2015 Områdechef Karsten Baisgaard.
Temadag den 26. januar 2010 ATV Jord og Grundvand v/Lene Juul Nielsen Vejledning om undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke – juridisk/administrativ.
Kortlægning af asfaltklumper
Muligheder og rettigheder
Naturhensyn - genopretning Tanker fra en kommune Anja A. Hansen Naturmedarbejder, Lyngby-Taarbæk Kommune.
Indeklimaundersøgelser med vægt på renserier Eksempler på renserinavne: Top Rens, Rekord Rens, Kemo Rens, Nemrens, Sofort Rens,
Arbejdstilsynet – indeklima v./ Tommy Kjær, Arbejdstilsynet, TC-Nord
Michael Tophøj SørensenLokalplanjura og –realisering 71 Disposition 1. Lokalplaners retsvirkninger (varige hhv. midlertidige) 2. Opgave (om lokalplanens.
Kommunens (nye) opgaver på jordforureningsområdet
Bjørneklo bekæmpelse EnviNa 20. Februar 2015.
Offentlige legepladser Status til Miljøstyrelsen og det videre arbejde Jord-ERFA-Midt, , Per Novrup.
Perspektivering og afslutning Lars Gunnarsen Statens Byggeforskningsinstitut, Aalborg Universitet.
Håndhævelse v. Rikke Rørby Graversen. Håndhævelse Hvad siger lovens §§ 73 og 74 Håndhævelse generelt Mulighed for erstatningsbiotop? Sagsflow Den gode.
Nedrivning af bevaringsværdige og fredede bygninger Lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
Tekniske hjælpemidler Bekendtgørelse Anvendelse af tekniske hjælpemidler § 1. Bekendtgørelsen omfatter: anvendelsen af tekniske hjælpemidler ved.
13. december 2006, side 1 Bygningsinspektørmøde i Lejre 3. marts 2010 Gennemgang af Naturklagenævnsafgørelser 1.Håndhævelse af en privatretlig.
Privates efterforskning Persondatalovens regler V/Jakob Lundsager.
23. september 2016 Side 1 Midlertidige opholdssteder til flygtninge og asylansøgere.
Brandsyn. Hvad siger loven…  Det fremgår af § 1, stk. 1, i bekendtgørelsen, at kommunalbestyrelsen har pligt til at foretage brandsyn af 1) Brandfarlige.
Natur- og Miljøklagenævnet. Nævnet er den centrale klageinstans på hele natur-, plan- og miljøområdet. Vi har til opgave at tage hensyn til borgernes.
Tilsyn og håndhævelse Lynkursus ENVINA Fredericia 24. november og 3. december 2015 Susanne Mieth Andersen Natur- og Miljøklagenævnet.
DABYFO kredsmøde i Odsherred 2. september 2015 Dispensation fra kravet til parkering i henhold til byggeloven Jens Bendix, Slagelse Kommune.
- en regional nicheopgave med relativ stor bevågenhed JORDFORURENING.
Forslag til Lov om ændring af byggeloven (LBK nr 1185 af 14/10/2010) I høring indtil 23. november Forventes at træde i kraft 1. juli 2016.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Dokumentationskrav ved.
§ 12 Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse
Danmarks Naturfredningsforening
Lovgrundlaget for overvågning i VVM
14. MARTS 2016 YARAs etablering Kommunens Myndighedsrolle.
Midlertidige opholdssteder til flygtninge
Spørgsmål til og svar fra TBST.
Bandepakken 3
Vintertjeneste på fortove
Byggelovsdage 2015.
Rehabilitering og hjemmehjælp
Tilslutningspligt via lokalplan eller projektforslag
FIR morgenmøde 22. november 2018
Huslejenævnskonferencen oplæg om forbrugsregnskaber og husordenssager
Præsentationens transcript:

Lovgivning om håndtering af boligers indeklimaproblemer hidrørende fra jordforurening

2 ▪  Regionernes rolle:  Jordforureningsloven  § 6, stk. 1, nr. 3: Der er tale om indsatsområde, når der på en ejendom er en forurening, der kan have skadelig virkning på mennesker på et areal med bolig, børneinstitution eller offentlig legeplads.  Kapitel 3 beskriver nærmere den offentlige undersøgelses- og afværgeindsats  § 17, stk. 1: ”Regionsrådet udfører undersøgelsesprojekter vedrørende jordforurening på kortlagte arealer og udarbejder forslag til projekter til afværgeforanstaltninger, herunder oprydninger, og udfører dem.”

3 ▪  Lovforslagets bemærkninger til §§ 18 – 20: ”Den offentlige indsats skal tilrettelægges og prioriteres i en integreret sammenhæng med de økonomiske ressourcer, som amtsrådet årligt afsætter til området.”  Der er således givet regionerne adgang til at prioritere indsatsen, og det ligger inden for regionernes skøn at vurdere, hvilke forureninger, der skal prioriteres først. Regionernes skøn skal naturligvis være sagligt begrundet, men der er ikke regler om, at indeklimaproblemer f.eks. skal prioriteres forud for andre afværgeforanstaltninger.  Det kan betyde, at der kan være forureninger, der giver anledning til indeklimaproblemer i boliger, hvor regionen ikke umiddelbart kommer og gennemfører afværgeforanstaltninger.  Så spørgsmålet er derfor, hvad er….

4 ▪  Kommunernes rolle:  Byggeloven  § 14, stk. 1, 1. pkt.: ”Bebyggelse, ejendommes ubebyggede arealer og derpå værende indretninger skal holdes i forsvarlig stand, således at de ikke frembyder fare for ejendommens beboere eller andre eller på anden måde er behæftet med væsentlige mangler.”  § 17, stk. 1, 1. pkt.: ”Det påhviler den til enhver tid værende ejer af en ejendom at berigtige forhold, som er i strid med denne lov eller de i medfør af loven udfærdigede forskrifter.”  § 17, stk. 2 giver kommunen hjemmel til at påbyde ulovlige forhold berigtiget, og efter § 18, stk. 1 kan kommunen kræve bebyggelser afspærret og rømmet, såfremt ejendommen udgør en fare for beboerne eller andre.  § 16 C, stk. 3.: ”Bliver kommunalbestyrelsen opmærksom på et ulovligt forhold, skal den søge forholdet lovliggjort, medmindre det er af ganske underordnet betydning.”

5 ▪  Undersøgelsespåbud efter byggeloven  Det fremgår ikke direkte af §§ 14 og 17, at der kan meddeles undersøgelsespåbud, men Byggestyrelsen har i udtalelse af 22. januar 1982 anført følgende:  ”Efter Byggestyrelsens opfattelse bør en mistanke om nedbrydning af en altankonstruktion følges op af et påbud efter byggelovens § 17, jf. § 14 om en nærmere undersøgelse af altanens tilstand og forslag til, hvorledes konstaterede mangler kan udbedres. Efterkommes påbudet ikke, må den almindelige fremgangsmåde om lovliggørelse efter byggelovens § 17 følges.”  Udtalelsen må forstås således, at byggeloven giver mulighed for undersøgelsespåbud, når der er en begrundet mistanke om fare eller væsentlig mangel ved bygningen.  Der ses ikke holdepunkter for at antage, at jordforureningsbegrundet indeklimaproblem skal behandles anderledes end mere traditionelle bygningsrelaterede mangler.

6 ▪  Retspraksis  Vestre Landsret dom af 14. januar 2009:  En kommune havde den 29. marts 2006 med henvisning til byggelovens §§ 17 og 18, jf. § 14 udstedt et påbud til en ejer af en udlejningsejendom om at gennemføre fysiske tiltag til sikring af indeklimaet i alle boliger i ejendommen. Forureningen i indeklimaet i ejendommen vurderedes at skyldes spredning af forurenet luft fra et tidligere renseri.  Fristen for opfyldelse af påbudet udsattes, idet regionen gennemførte supplerende undersøgelser, som mundede ud i, at regionen udvidede det kortlagte areal i efteråret 2007 og meddelte, og man ville foretage yderligere undersøgelser og afværge på et senere tidspunkt, uden at det endnu var besluttet, hvornår dette ville finde sted.

7 ▪  Sagsøgeren – altså grundejeren – gjorde gældende, at påbudet var ugyldigt, idet det ikke var hjemlet i de påberåbte bestemmelser, og idet miljørelaterede forhold ikke kan forfølges efter byggeloven.  Byretten fandt, at det meddelte påbud kunne udstedes med hjemmel i de af kommunen påberåbte bestemmelser og frifandt kommunen.  Landsretten stadfæstede byretsdommen dels af de grunde, som anført af byretten dels med henvisning til, at det ikke af forarbejderne til jordforureningsloven fremgår, at det efter vedtagelsen af jordforureningsloven skulle være udelukket at udstede påbud efter byggeloven, når der konstateres indeklimaproblemer som følge af jordforurening.