Papirløse klasser – muligheder og umuligheder

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Status på implementering af digitaliseringsstrategi
Advertisements

It og av – alle lærere med
E-læremiddeler til brug for differentiering Undervisnings-
Om eksamen 2011.
Online kollaborativ undervisning
Effekt af e-læring Certificering som e-underviser
Lablæring Uddannelsesforum 2011 Projekt i Sosuuddannelsen
Highlights fra fokusgrupperne Næstved, Undervisnings- og læringsformer med iPad (10-15 minutter) Hvad er nyt/hvad er kendt? Giv eksempler.
5 IT-didaktiske principper
Skolen år 2016 * Mark Prensky Digitale indfødte * Digitale indvandrere
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Rigtige mænd tager ikke backup - de græder!
G OOGLE DOKUMENTER i undervisningen. I NTRO Hvad er Google dokumenterGoogle dokumenter  Netbaseret skriveværktøj  Giver mulighed for eleverne at skrive.
Prøver 2014 Dagens motto: Husk nu det er en prøve, ikke en eksamen!
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Aalborg Handelsgymnasium på vej imod Det Digitale Handelsgymnasium.
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Strategi for brug af digitale medier i undervisningen
MEDIEPÆDAGOGISKE VEJLEDNINGSVÆRKTØJER
Læringscentret og nye vejledningsformer
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Lærerprofessionen.
Sikkerhed i Skyen og andre steder - At regne uden at kigge Ivan Damgård, Institut for Datalogi, Aarhus Universitet.
Flipped Classroom IT-faciliteret omlagte undervisningsformer.
Vejledning i blog-værktøjet WordPress Opdateret august 2009.
Digitale medier og mobning
1 It-tanker for fritidsdelen. 2 Læse & sprogpolitikken •It-strategi kobles på sprog- og læsepolitikken for fritidsområdet, således at den bliver et delelement.
Computerens anatomi.
Introduktion til Blackboard og netmedieret kommunika-tion
Udvikling af fagenes didaktik Flakkebjerg,
UDGANGSPUNKT 6. Februar Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Digitalisering og medialisering
Udgangspunkt • Hvorfor taler alle om it, når det i virkeligheden handler om kultur, medier og læring? • Hvorfor er fælles mål og progression så populære,
Taktil – Røre børnene Jeg er god til at huske noget, hvis jeg tegner, mens jeg får det forklaret Jeg er god til at lytte, hvis jeg må pille ved noget imens.
Hvordan kan it støtte læringen og styrke fastholdelsen? It- og læringskonference Mads Bo-Kristensen Vejle Kommune
Odder Gymnasium KLAR-PARAT-STUDIERETNING. Mål med Klar-Parat-Studieretning • På Odder Gymnasium udvikler vi stærke studieretninger via delt lederskab.
Brug blog i undervisningen og styrk skriftligheden Ved Balder Asmussen.
Skriv titel Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013
Gymnasielle Skoleprojekter 2011/2012
Medialisering og organisationsudvikling Taarnby,
Fra enkeltlærerprojekt til skoleprojekt Konference om undervisningsformer og –medier i de gymnasiale uddannelser, AU 29. april 2014 Dorte Fristrup, rektor,
Klasserumsledelse og elevinddragelse
SIP 3 Når hele skolen er med: KLAR-PARAT-STUDIERETNING
1 Vi har brug for mange virtuelle læringsfunktionaliteter – og når vi har dem kan vi tage dem for givet og glemme dem for en stund - først herefter kan.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
Lærerprofessionen.
Digital skriftlig- og mundtlighed
Gymnasielle Skoleprojekter 2011/2012 Gribskov gym Rødkilde gym, Vejle Birkerød gymnasium Faaborg gym Egå gym, Aarhus Tietgenskolen, Odense Espergærde gym.
Sammenhæng: Eleverne bliver ikke bedre til at skrive og arbejder ikke med deres fejl. Eleverne snyder: bruger oversættelsesmaskiner eller henter stile.
Planlægning, proces og evaluering
Træning af mundtlighed årgang Fysik/kemi UL Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Arbejdsrum i skyen Temamøde Kaffe og intro 13.35Om arbejdsrum i skyen samt Gyvelhøjskolens erfaringer med brug af GoogleDrive Sandwich.
Modersmålsgruppen Klassematch A, B og C Tværgående temaer Almendidaktiske vurderinger.
PC - Vedligeholdelse Hvordan gør jeg Pc’en sikker og hurtig igen ? En kronologisk gennemgang.
PI-modellen: fra Projektidé til Innovation
Videndelingsystemer – hvad skal vi med dem?
ITNET2 Præsentation 22: Eksamen. Ingeniørhøjskolen i Århus Slide 2 af 5 Pensum Pensum uddrages fra lektionsplanen ALT der er angivet med betegnelsen ”Pensum”
læse- skrivevanskeligheder
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Elevernes evaluering af grundforløbet Efterår 2015.
IT-eksamen i dansk Foreløbig evaluering af 1.forsøgssæt fra forsøgsklasser og –lærere.
EKsamen på Horsens Gymnasium 2017
Læsning Elevernes foretrukne medie
- Kom tættere på dit barns skolegang
Cloud Computing Model-View-Controller
Forløbet: Unge – identitet, socialisering og sociale medier
Freedom from distractions!
Digital trivsel på gymnasiet
Præsentationens transcript:

Papirløse klasser – muligheder og umuligheder Dorte Fristrup Rektor, Århus Statsgymnasium df@aasg.dk

Generelle tendenser Eleverne har let adgang til at falde fra – FaceBook, spil, nye sko… Eleverne bruger pc’en (og andre gadgets) meget, men har ofte ikke særlig høj it kompetence (som (fag)læreren forstår den) Eleverne har ofte heller ikke bevidsthed om god skik i pc brug Eleverne er ikke bevidste om, hvornår de skal bruge pc’en (og til hvad)

Den digitale selvfølgelighed Den digitale revolution har fordoblet verden – den fysiske og den digitale verden er lige virkelig – i alt fald for de unge… Ziehe: Livet i den digitale verden er ikke kun et ungdomskulturelt fænomen – det er et generelt kulturskifte Ask Agger, Workz: Det digitale er det naturlige Digital indvandrer eller digital indfødt?

Forsøgsprojektet - formål At afprøve muligheder og grænser for, hvor langt man kan nå i den pædagogiske it-anvendelse med brug af digitale medier for at Øge motivationen, herunder appellere til forskellige læringsstile Øge variationen Styrke elevaktiverende arbejdsformer Distribuere og tilgængeliggøre undervisningsmaterialer på en ny måde

Vi stiller os bl.a. følgende spørgsmål Hvad sker der med arbejds- og undervisningsformerne, når man tager bøger og papir ud af klasserummet? Hvad sker der med læringsprocessen? Bliver eleverne mere motiverede? Bliver eleverne mere aktive i timerne, når undervisningsmaterialerne bliver digitaliserede?

Forsøgsprojektet - finansiering Med i Undervisningsministeriets første runde af it-forsøgsprojekter, støttet med i alt 100.000 kr, følges af forskergruppe Systime støtter med fri adgang for den specifikke klasse til alt digitalt materiale, som forlaget udgiver – e- og i-bøger Ekstra klasse med i slipstrømmen – selvfinansieret

Forsøgsprojektet - klasseprofil Studieretning MA-Fy-Ke (3y), SA-EN-Ma (2u) Meldte sig ikke specifikt til forsøget Fagligt stærk klasse IKKE digitalt indfødte – det første halve år blev der brugt meget (uddannelses)tid på at lære at håndtere grejet

De tre dogmer (1) Papirløshed – kort og godt! Virtuelle bøger iBøger, eBøger, lærernoter Virtuelle notater Docs, OneNote, Maple… (Dropbox) Virtuel logistik deling af dokumenter, skr. opgaver mv. i skyen (Docs)! Virtuelt gruppearbejde synkron (og asynkron) deling

De tre dogmer (2) Transparens, dvs. åbenhed i forbindelse med afleveringerne og rettelserne hertil fælles deling i Docs - alle kan se hinandens arbejde! ”Jamen så kan de jo skrive af efter hinanden?” fra snydepotentiale til læringspotentiale… deling og samarbejde! Cloud-computing, Skyen – paradigmeskift! brugerens placering uden betydning indholdets placering uden betydning fra personlig computer til portal, fra besiddelse til adgang adskillelse af indhold fra fysisk repræsentation

Forsigtig midtvejsevaluering (3y) Eleverne er måske mere velforberedte – det mobile skrivebord Eleverne har generelt bedre noter – og ved, hvor de er… hvis de findes… Eleverne er måske mere aktive Eleverne er bedre rustede til at håndtere og begå sig i en digital verden De gode i-bøger er fremmende for læring, motivation og medejerskabsfølelse Google "Docs" som dokumentplatform er et fremragende samarbejdsredskab til både asynkron og synkron deling

Udfordringer Facebook osv. Laaange tekster Det taktile (gøre-røre-føle) Læsehastighed – langsommere på skærmen? Harddisk ≠ hjerne Information eller viden? - herunder (en ofte ureflekteret) afhængighed af hjælpemidler Økonomien Prøveformerne, læreplanerne Digital dannelse – hvad er det?

Umuligheder At klare sig helt uden papir - endnu At lukke for nettet At sætte grænser for antal platforme (?)

IT på ÅSG Alle elever skal medbringe bærbar Alle screeninger mv. elektroniske Smartboards i alle lokaler siden 2009 IT-forsøg skriftlige prøver i dansk, mat og samf Lektiegivning, aflevering og tilbagelevering i Ludus Diverse værktøjer: One Note, Moodle, Easy-correct osv. Elev-it-supportere forankret i klasserne, støttes af skolens to it-supportere 9 faglige lærer-it-koordinatorer IT-styregruppe forankret med øverste ledelse Papir og blyant?

Hvad så nu? IT og organisationsformer Relationen mellem lærer og elev Indretning af og udnyttelse af klasserummet Færdselsregler og klasserumsledelse Nye standarder for samarbejde og videndeling Digital dannelse – vores egen lokale forståelse

På den ene og den anden side Papir er ikke særlig cool Hvis bogen blev opfundet i dag Det er bare papir. Det er dyrt, langsomt, besværligt og dårligt for miljøet… Og så roder det altid nede i bunden af tasken eller i bunker på skrivebordet… Ville den blive modtaget med begejstring: Den kan holde meget længe uden opladning, der er ingen glasreflekser, når man sidder i solen, der er godt overblik over selv lange tekster og man fristes ikke til at surfe…