Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Advertisements

Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Kost og træning.
Kost til triatleter.
Styrk dit immunforsvar
Fra Plante til Lægemidler (Panax quinquefolium)
Maden stiger dig til hovedet!
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
Pharmanex University EXITENTER. g ấ c superfrugtblanding med lipocarotener tm G3 ™
Det du kommer til at se og opleve i dag er en helt ny teknologi indenfor ernæring. Med denne teknologi er det muligt at opleve fordele allerede indenfor.
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Velkommen. Sund livsstil Regelmæssige mættende måltider (gerne 4-6 måltider) Kost som indeholder frugt og grønt Kost med rigt indhold af fuldkorn og.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
Vidste du det? Med årene mister din hud den energi, der skal til for at bekæmpe frie radikaler og beskytte mod oxidativ stress, og det resulterer i tab.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Kostråd og sundhed.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
Plantekongres, Herning
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
Nitrogen kredsløbet.
VITAMINER OG MINERALER
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Risikofaktorer
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
VITAMINER OG MINERALER
Welcome to the MarineOmega Product Training
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Skønhedsprodukter.
Fedtopløselige vitaminer
Fordøjelsessystemet.
-kroppens største organ
Ukrudtsmidler i søer og vandløb
Nyrerne Absolut vigtigste funktioner er at:
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Ernærings- og sundhedsanprisninger Definitioner: Ernæringsanprisninger giver oplysning om indhold af specifikke næringsstoffer / angiver, at en fødevare.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Mørk chokolades virkning i følge forskerne Et længere liv, en slankere talje, fastere bryster og øget sexlyst. Det kan man få ved at spise mørk.
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
Lægeforeningen Lægemøde 2007 Tilbagemelding på workshops om forebyggelse.
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Unges opfattelser af og viden om sundhed
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Spil: Vitamin kanten Spilleregler: Antal personer: 1-2
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Modne og tørrede frugter af bælgfrugter
Pharmanex® Bone Formula
Seks veje til din sundhed
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Spil: Multiple vitaminer
Anatomi Lever, nyrer.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Præsentationens transcript:

Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt DJF Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt Marked – aktiviteter – muligheder Lars Porskjær Christensen

Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt DJF Hvorfor er frugt og grønt sundt? Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt Mineraler. Vitaminer. Fibre. Antioxidanter. Andre sundhedsfremmende stoffer.

Mineraler og Vitaminer Funktion Vigtige for at få kroppen/cellerne til at fungere optimalt. Centrale i mange livsvigtige processer. Mangel på mineraler og vitaminer kan føre til alvorlige sygdomme. Mineraler og vitaminer er per definition centrale sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt.

Fibre Hvad er fibre? (= en fællesbetegnelse for det kroppen ikke umiddelbart kan fordøje modsat fedt, proteiner m.v.) Sundhedsfremmende effekt af fibre bevist? Fibre og sundhedsfremmende effekt. ─ Påvirker tarmfunktionen så kroppen ikke så nemt kan optage giftstoffer. ─ Nedbrydes til andre bioaktive komponenter i tyktarmen.

Antioxidanter Modvirker oxidativ stress? (= ubalance i forholdet mellem reaktive oxygen species (ROS) og det antioxidante system). Forebyggende effekt mod hjerte- og kræftsygdomme? Interventionsundersøgelser. Højt indtag af frugt og grønt modvirker ikke oxidativ stress! Antioxidanter i frugt og grønt. Vitamin E og C, flavonoider, anthocyaniner, fenoliske syrer og karotenoider.

Andre sundhedsfremmende stoffer Bioaktive naturstoffer Forsvarsstoffer (»naturlige pesticider«). Koncentrationen af bioaktive stoffer ofte højere i f.eks. medicinplanter end i vegetabilier. Giftige i høje koncentrationer (toksikologisk effekt). Effekt i bioassays (in vitro) i lave koncentratio-ner indikere en forebyggende effekt overfor forskellige sygdomme. Sundhedsfremmende effekt in vivo?

Polyacetylener i gulerødder og beslægtede rodfrugter Ginseng

Biotilgængelighed af bioaktive stoffer er en forudsætning for sundhedsfremmende effekt Falcarinol i plasma efter et morgenmåltid med gulerodsjuice indeholdende hhv. 4, 8 og 12 mg falcarinol (n = 14)

Glucosinolater i kål

Galaktolipider i spinat og andre grøntsager og frugt

Konklusion Vi ved i dag ikke præcist hvorfor frugt og grønt er sundt og om »6oo g om dagen« er nok. Mulige forklaringer på den sundhedsfrem-mende effekt af frugt og grønt kan være: Bioaktive naturstoffer med virkningsmekanismer, der er forskellig fra dem, der er skitseret for f.eks. fibre og antioxidanter. Andre virkningsmekanismer af antioxidanter/fibre. Kompleks vekselvirkning mellem forskellige natur-stoffer og deres virkningsmekanismer.

Marked-aktiviteter-muligheder Betragtelig marked for sundere og bedre råvarer og fødevarer (»naturlige functional foods«). Mulighederne for at producere sundere og bedre råvarer/fødevarer afhænger af vores viden omkring sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt og deres sensoriske egen-skaber. Øget fokus på forskning i bioaktive stoffer og deres vekselvirkning med komplekse systemer (»nutrigenomics«).

Mange tak for jeres opmærksomhed »A carrot a day keeps the doctor away« Mange tak for jeres opmærksomhed