University College Syddanmark, 27. marts 2015 NNDR konferencen den 28/5 2010 på DPU Konference tema: Professionsudfordringer i mødet medbørn, unge og voksne.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Lederkonference Holdbar ledelse – i pædagogisk praksis
Set i forældreperspektiv
Den 16.august 2010 Regionsgården
Inddrag nu Kick-off møde
Lablæring Uddannelsesforum 2011 Projekt i Sosuuddannelsen
Folkeskolereform 2014 En gennemgang af hvor vi på TDS er nu i forhold til forliget om ny folkeskolereform.
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Skolereformen – Skovvangskolen fra 1. august 2014
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
John.M.Nielsen Metode & Co.
Inklusion – et fælles anliggende Daugaard
Informationsmøde tirsdag den 4. december 2012
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
Familiesamtaler med børn som pårørende
Fra integration til inklusion
Børn, bevægelse og motivation
Jørn Nielsen klinisk psykolog ph.d.
Voksnes læreprocesser – hvad er vigtigt i tilrettelæggelse af kompetenceudvikling for voksne? Norskkonferencen 2013 VOX 24. april 2013 Bjarne Wahlgren.
Forældremøde X årgang.
De kommende 4 år – udfordringer for samarbejdet • Konference om samarbejde om psykisk syge den 16. juni 2010 Martin Lund – direktør i Region Hovedstadens.
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
Inklusion i Børneinstitution Højme
VOFF konference april 2011 Hvad sker der i klasserummet? De sociale og faglige relationers betydning for fastholdelse 27. April 2011 Susanne.
Talentinternat modul 3..
for elever i komplicerede læringssituationer DPU, Aarhus Universitet
’Gode’ specialpædagogiske indsatser …
På Tværs af familiearbejde og inklusion i skolen www. fais
Kvalitet i arbejdet med anbragte børn og unge
Folkeskolereform Version 1.0
- Hvad kan I forvente som forældre?
Dansen omkring handicapbegrebet
Internationale perspektiver på udviklingen af den inkluderende skole.
Oplæg for DH-Vallensbæk d. 25. februar Inklusion i grundskolen
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Konference om styring af specialundervisning og inklusion, 4. oktober 2010.
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Læring og inklusion i skolen
”Giv læreren en stemme”
Den inkluderende skole
Forældremøde august Skoleområdets oplæg – Trørødskolens indskolingsplan.
Adfærd, Kontakt og Trivsel Undervisningsministeriet
Narrativitet i specialpædagogisk skolepraksis
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Det nationale ICS og DUBU superbrugerseminar 13
Tema 4 Overgange i barnets liv
Muligheder og begrænsninger i arbejdet med inklusion i dagtilbud Reforma 14 – dagtilbud d v. Tom Ritchie UCC.
Inklusion og inkluderende processer
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
Dagsorden Alle ”kender” Hattie
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
University College Syddanmark, 31. marts marts 2015 NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE.
Fælles fagligt fundament ”nye briller i det pædagogiske arbejde
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Hvad ved vi om voksnes læring? Stavanger, 5. Marts.
Inklusion og Specialviden
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
Relations kompetencer
1 Kortlægning i program for læringsledelse 2 Kortlægning Kortlægningen i Program for læringsledelse er udformet som netbaserede, elektroniske spørgeskemaer.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Et fagligt.
Filmen er tænkt som et debatoplæg og et forsøg på at skabe fokus på om det vi gør faktisk virker! Filmen viser 5 forskellige undervisningssituationer med.
Vælg layout 1. Højreklik uden for dit slide 2. Vælg et passende layout fra “drop ned” menuen Vis hjælpelinjer som hjælper ved placering af objekter 1.Højreklik.
Vidensbaseret praksis i botilbud
KLF - konference om chancelighed
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Præsentationens transcript:

University College Syddanmark, 27. marts 2015 NNDR konferencen den 28/ på DPU Konference tema: Professionsudfordringer i mødet medbørn, unge og voksne med handicap? Parallelle sessions, Workshop 3 tema: Inklusions og eksklusion: Børns oplevelser med specialundervisning. Værter: Frank Bylov (Discussant) Niels Henrik M. Hansen (Oplægsholder #1) Christian Quvang (Oplægsholder #2) NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE PRACTICEwww.nvie.dk

University College Syddanmark, 27. marts 2015 Oplægsholder v. oplæg #2. Citat: Med udgangspunkt i en Ph.d. om oplevelser med at være blevet henvist til specialundervisning, og i særlig grad disse oplevelsers betydning for fortsat læring og uddannelse, selv, identitetsudvikling og relationer samt empowerment og livsduelighed, præsenteres en række resultater fra afhandlingen. Empirien for denne Ph.d. udgøres af narrativer fortalt af 33 mennesker mellem 16 og 44 år gamle. Et centralt fokus er betingelserne for deltagelse og dermed inklusions - og eksklusionsprocesser. Præsentationen af resultaterne fra denne Ph.d. afhandling suppleres med resultater fra en nu afsluttet undersøgelse i regi af Nationalt Videncenter for Inklusion og Eksklusion (NVIE) vedrørende konsekvenserne af Strukturreformen i det specialpædagogiske felt for 0 til 18årige, deres forældre og professionerne. Denne undersøgelse fokuserede på krydsfeltet mellem det almene og det specielle, hvor eks. pædagoger, lærere, socialrådgivere og psykologer, som bærere af professionsansvar og myndighedsansvar, i særlig grad oplever udfordringer i relation til inklusion I oplægget vil ’mødet’ mellem ’det lille narrativ’ og ’det store narrativ’ være det bærende perspektiv i forsøget på at udpege professionsudfordringer og indikatorer for kvaliteter i professionernes indsats i det specialpædagogiske felt. NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE PRACTICEwww.nvie.dk

University College Syddanmark, 27. marts 2015 Mit oplæg Hvad har vi ikke vidst så meget om? Hvad har min Ph.d. og ’krydsprojektet’ så givet af viden? Indikatorer og professionsudfordringer NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE PRACTICEwww.nvie.dk

University College Syddanmark, 27. marts 2015 Hvad har vi ikke vidst så meget om? Stemmer fra - og om specialundervisningen Inklusion og eksklusion; her og nu i skolen og senere i livets passager Forbindelsen mellem ’det lille narrativ’ og ’det store narrativ’ * * Holthe, H. (2000). Favours and Disfavours – A narrative about disablement as a social phenomenon and the comprehensive school*s special education. Universitetet i Tromsø. NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE PRACTICEwww.nvie.dk

University College Syddanmark, 27. marts 2015 Hvad har min Ph.d. så givet af viden? Om oplevelser knyttet til specialundervisningen (uddrag): Oplevelsen af at opfatte sig fejldiagnosticeret og henvist til en specialundervisning, der ikke fungerer Oplevelsen af at mærke en basal truende usikkerhed om meget af det, der er sket, der sker, og skal ske i forbindelse med undervisningen Oplevelsen af at blive mobbet og ekskluderet i klassen uden at lærere griber ind Oplevelsen af at opfatte sig som svævende i et tomrum mellem den almene undervisning i klassen og i specialundervisningen Oplevelsen af at, ofte utallige, transitions på baggrund af skoleskift og familieforhold er et grundlagsvilkår med både begrænsende og udvidende muligheder for personlig udvikling og erkendelse. NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE PRACTICEwww.nvie.dk

University College Syddanmark, 27. marts 2015 … hvad har min Ph.d. så givet af viden? Om relationen ’det lille narrativ’ og ’det store narrativ’ i forhold til inklusion, transition og anerkendelse (uddrag): At transitions i forbindelse med inklusion og specialpædagogik kan medføre selveksklusion og tab af anerkendelse, men at transitions samtidig kan facilitere inklusion i andre praksisfællesskaber At anerkendelse i forbindelse med inklusion og specialpædagogik i særdeleshed er fraværende i en skole, der opleves som ekskluderende i en række sammenhænge At anerkendelse fra forældre og andre signifikante tilknytningspersoner opleves som begrænset, ydermere ikke opleves som et aktivt element i lærerelationer og helt synes fraværende i relationer til kammerater generelt. NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE PRACTICEwww.nvie.dk

University College Syddanmark, 27. marts 2015 … hvad har min Ph.d. så givet af viden? Om meningstilskrivelse af oplevelser i skolen og forståelsen af at: Møder med lærere ofte opleves som negativt tonede, hvilket betyder, at lærere ikke kommer til at udnytte muligheden for at være signifikante andre. Mødet med læring opleves som essentielt for de interviewede. Dog optræder læringshistorier fra skolen næsten helt fraværende fra de interviewedes fortællinger. Materialiseringen af identitet og selv er et centralt projekt i narrativ sammenhæng, hvilket bekræfter nødvendigheden af, at ikke kun eleven, men også læreren, i højere grad må inddrage og ’bruge’ sig selv og eget narrativ i et dynamisk mod - og medspil i forhold til de elever etc., der er omfattet af lærerens planer for læring og udvikling. Mestringen af eget liv i et medborgerperspektiv især afhænger af et personligt ansvar, der kun kan varetages konstruktivt i samspil med andre og ’ligestillede’ i praksisfællesskaberne, når deltagelse og forskellighed giver mulighed for empowerment på et personligt og relationelt niveau. NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE PRACTICEwww.nvie.dk

University College Syddanmark, 27. marts 2015 Hvad har forskning i ’krydsfeltet’ givet af viden? For forældrene er det essentielt, at der er skabt et inklusivt miljø, hvor de altså børnene, er deltagende, har meningsfyldte relationer til andre signifikante kammerater eller voksne, hvor de møder inddragende motiverede professionelle. Forældre synes i vid udstrækning at vælge den specialpædagogiske praksis med de bedste resurser. De fleste forældre oplever ikke placeringen i specialmiljøer som eksklusion, men som deres barns mulighed for deltagelse, ligesom det, at barnet/den unge er i et velfungerende miljø, giver større mulighed for at hele familien kan leve et inkluderet liv. For forældre er inklusion noget, der skal vurderes konkret i forhold til den konkrete kontekst og dermed en afgørelse baseret på et etisk og pragmatisk ræsonnement. For de professionelle er perspektivet det samme, idet de, ligesom forældrene, ikke ser inklusion og dermed deltagelse i normalsystemet som et ufravigeligt krav. Tværtimod nuancerer de professionelle inklusion som noget der må tages stilling til efter en nøje gennemført individuel vurdering. Blandt professionelle er vurderingen, at det aktuelle specialpædagogiske beredskab i kommunerne ikke er ses som tilstrækkeligt i forhold til at gennemføre en bred inklusion. Det er en udbredt vurdering blandt professionerne, at det almindelige skolesystem ikke er i stand til at håndtere de problemstillinger, der ville opstå, hvis børn og unge, næsten uanset handicap, skulle inkluderes. NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE PRACTICEwww.nvie.dk

University College Syddanmark, 27. marts 2015 ’Landskaber’ og aktuelle udfordringer i feltet Mere forskning i processer i passager, overgange eller transitions 1 Møde Materialisering Mestring 2 ’Det lille narrativ’ Kamp som metafor og selvforståelse 3 ’Det store narrativ’ Professionsbevidsthed og ’selvblind- og døvhed’ NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE PRACTICEwww.nvie.dk

University College Syddanmark, 27. marts 2015 Professionsudfordringer og indikatorer Det ’lille’ narrativ’ og ’det store narrativ’ - i et inklusions- og eksklusions perspektiv: Teori & praksis (viden og handling) Profession og borger (kompetence og autencitet) Professionalitet og identitet (kvalitet og deltagelse) NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE PRACTICEwww.nvie.dk

University College Syddanmark, 27. marts 2015 … fortsættes! NATIONALT VIDENCENTER FOR INKLUSION OG EKSKLUSION / / NATIONAL CENTRE FOR INCLUSIVE PRACTICEwww.nvie.dk