Recovery - At komme sig Aulum d. 10. oktober 2010

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skabelse af dialogiske rum ”
Advertisements

Hvad er behovene i Danmark?
Danehofskolens værdigrundlag
Vi står midt i en ny tid!!! Åbenhed, en vilje til at afprøve nye arbejdsformer og styrke til forandring. Jaana Castella Psykiatritopmøde 6. oktober 2012.
Pårørende-professionel relationer
Konklusion på Workshop om sindslidende
Ebbe Henningsen Landsformand At være pårørende – håb og muligheder.
Vores krav til økonomiforhandlingerne v/Palle Simonsen, Det Sociale Netværk.
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
Souschef Jytte Husted Hospice Søholm
Psykoedukation til unge i OPUS
Rehabilitering til borgere med hjertesygdom
VELKOMMEN TIL PÅRØRENDE PSYKOEDUKATION Session 1 - Introduktion.
SYGEPLEJESYMPOSIUM 2013: Recovery - fra vision til virkelighed, Region Hovedstadens Psykiatri, 17. januar 2013 Annette Rolsting, Bedre Psykiatri ”Sproget.
Af overfysioterapeut Dorrit Pind, Skejby Sygehus
Recovery gennem lokalsamfundsdeltagelse
De kommende 4 år – udfordringer for samarbejdet • Konference om samarbejde om psykisk syge den 16. juni 2010 Martin Lund – direktør i Region Hovedstadens.
ER DIALYSE ALTID DEN BEDSTE BEHANDLING
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Pårørendeundervisning 1 Psykoedukation for pårørende til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Hvem sagde udsatte? Den 8. februar 2012
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Psykoedukation for patienter med skizofreni
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Introduktion til centrale begreber
Socialpsykiatrien i ny organisering Velkommen til Dialogmøde i Socialpsykiatrien HTK.
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
Støvring den 11. september 2007
Topmødeerklæring ► ► Sammenhængende og tidlig indsats Først og fremmest skal vi have en indsats, der tager udgangspunkt i de unges problemstillinger.
En faglig og effektiv misbrugsbehandling
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Excellent skizofrenibehandling ‘Kroniker’-perspektiv?
Forebyggelse af ældres selvmordsadfærd – Indsatsområder og anbefalinger National Konference om selvmordsforebyggelse 1. november 2005 V/ Konsulent Elene.
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
Recovery-mentor projektet
Brugerinddragelse og palliation
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Psykoedukation til patienter med skizofreni
Forvaltningsnavn Dagens oplæg -Projektet og boligområdet -Tilgangen i Sund Zone -Hvordan arbejder vi i praksis -Hvad får vi ud af det.
Evidens og accelereret patientforløb
Medicinpædagogik på vej mod en faglig platform
Det Folkelige Forum Brugerundersøgelse. Hvem er jeg? Studerende på Syddansk Universitet i Odense Studentermedhjælper i Horsens Sund By fra september 2009.
ELEV-RELATIONER OG KROPPEN I LÆRINGSRUMMET. HVAD HAR VI GJORT?
Marielund Psykologisk Praksis og Kursussted Min egen recoveryproces Vendepunkter Udløsende.
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Oplæg til Vejlederkonferencen, af Else Poulsen
At være pårørende – håb og muligheder
Et kritisk perspektiv på helhedssyn Lars Uggerhøj, Aalborg Universitet
Integreret psykiatri og rehabilitering - en fælles platform Workshop: Det organisatoriske perspektiv Forskningsoverlæge, ph.d. Lene Falgaard Eplov Forskningsenheden.
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Intro: elever/STUDERENDE CENTER Nord-Vest
Psykoedukation skizofreni
Psykoedukation Indlagte patienter med dom til behandling eller anbringelse Session 2 – Skizofreni, symptomer, årsager og forløb Undervisere:
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
#HeltGak – Når livet ikke leves helt ud! V. Kasper Tingkær Generalsekretær i DepressionsForeningen.
"Stigma betyder ’miskrediterende særtræk’. Stigmatisering rammer mange grupper i samfundet, der på en eller anden måde skiller sig ud fra normen eller.
Borgerinddragelse, motivation og progression, når borgeren har en psykisk lidelse Forskningsoverlæge, ph.d. Lene Falgaard Eplov Forskningsenheden Psykiatrisk.
Oplæg til Immun Defekt Foreningens Landsmøde 17. April 2010 Samarbejdet, foreningsarbejdet og meningen med det hele… v. Lene Jensen, direktør.
Psykoedukation skizofreni Session 6 – Kommunikation og samvær med den skizofreniramte Undervisere:
Godkendt af bestyrelsen den 5. november 2015 Barnets perspektiv EGMONT FONDENS STRATEGI FOR BØRNE- OG UNGEINDDRAGELSE.
Misbrug, psykisk lidelse og recovery
Hvad er Recovery? Snak sammen to & to.
Underviser / Emne.
Metoden fælles beslutningstagning
Hvad er recovery og peerstøtte?
Kommunikationskursus
Mere sundhed i det nære På borgernes præmisser Vision:
Præsentationens transcript:

Recovery - At komme sig Aulum d. 10. oktober 2010 Pernille Jensen 2009

Recovery, recovery-orientering. - Hvad forstår vi ved recovery Recovery, recovery-orientering? - Hvad forstår vi ved recovery? - Hvad vil det sige at være recovery-orienteret? - Hvad peger brugere og pårørende på som væsentligt? - Hvilke udfordringer står vi overfor?

Hvad forstår vi ved recovery? Begreb Forskellige definitioner Proces og resultat Individuelt og socialt

Begrebet "Recovery kan beskrives som en dybt personlig, unik proces som forandrer personens holdninger, værdier, følelser, mål og/eller roller. Det er en måde at leve et tilfredsstillende, håbefuldt og bidragende liv selv med de begrænsninger som er forårsaget af sygdommen. Recovery indebærer udviklingen af ny mening og formål i ens liv mens man vokser udover den psykiske sygdoms katastrofale følger." (Anthony, 1993) -

Hvad forstår vi ved recovery? Begreb Forskellige definitioner Proces og resultat Individuelt og socialt Fænomen Mennesker kommer sig Til alle tider og i alle samfund Udbredt kronicitets-tankegang

Hvad vi ved i dag: ISoS – ”Recovery from Schizophrenia” (2003, 2007): ”Skizofreni og relaterede psykoser bør betragtes som episodiske forstyrrelser med et ret positivt udfald for en signifikant del af patienterne. Forventninger er en magtfuld faktor i forhold til at komme sig…” ”…at befri patienter, støttemedarbejdere og klinikere fra det kronicitetsparadigme som har domineret tænkningen gennem det meste af det 20. århundrede."

Hvad forstår vi ved recovery? Begreb Forskellige definitioner Proces og resultat Individuelt og socialt Fænomen Mennesker kommer sig Til alle tider og i alle samfund Udbredt kronicitets-tankegang Tilgang Noget der kan fremmes og hæmmes Ikke bare individ og sygdom Ikke bare behandling og social indsats

Et begreb på vej ind Fx Dansk Selskab for Distriktspsykiatri: ”…fæstner opmærksomheden på vigtige forhold i relationen til brugeren.” ” Det er en berettiget kritik af psykiatrien, at den kan blive bedre til at indgyde håb og optimisme…” ”Hjælpen skal rette sig mod det enkelte autonome menneske og ikke primært mod sygdommen. (Psykiatri 2007: Status og visioner, 2007)

Hvad giver det af udfordringer? ”Hvis det, I gør nu, ikke er orienteret mod og ikke fremmer recovery, hvorfor gør I det så – og hvorfor betaler vi for det?” (Davidson et al. 2007)

Hvad giver det af udfordringer? Projekt Recovery-orientering: At komme sig er muligt og forventet Ikke bare én forståelse Ikke bare én hjælp Vigtigst: At blive mødt og anerkendt

Mødet At føle sig mødt Ikke føle sig mødt © recovery-orientering 2005

Mødet At føle sig mødt Ikke føle sig mødt Behandlet svarende til oplevet behov Ikke-ønsket behandling © recovery-orientering 2005

Mødet At føle sig mødt Ikke føle sig mødt Behandlet svarende til oplevet behov Ikke-ønsket behandling Tvang, opgivelse eller exit Behandling fælles projekt © recovery-orientering 2005

Mødet To forskellige sprog opstår At føle sig mødt Ikke føle sig mødt Der opstår et fælles sprog Behandlet svarende til oplevet behov Ikke-ønsket behandling Tvang, opgivelse eller exit Behandling fælles projekt © recovery-orientering 2005

God hjælp i recovery-perspektiv Består af flere komponenter – aldrig kun medicin Er forhandlet, relationel og optimistisk Tager afsæt i personens oplevede behov Kræver ikke bestemt sprog eller sygdomsopfattelse Er skræddersyet Bygger på information om rettigheder og reelle valgmuligheder Inddrager og støtter netværket Er tidlig og minimalt indgribende

Faktorer hos netværk og pårørende At være der og stille op At finde balancen mellem at støtte og undlade at overtage At kunne bevæge sig og skifte roller undervejs At passe på sig selv og ikke blive overtaget At både kunne give og tage i mod At kunne holde op med at være pårørende Også det sociale netværk har brug for at komme sig!

Hvilke udfordringer står vi overfor? At skabe viden om recovery – og nedbryde fordomme At systematisere og udbrede eksisterende erfaringer, nationale og internationale At møde og anerkende brugere og pårørende At udvikle en psykiatri med håb, valgmuligheder og tilgængelighed

Tak for ordet…