Sygehus perspektiv Afgiftning og motivation af misbrugere.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Analyseprojekt vedrørende kortlægning af: ´Behovet for afrusning, afgiftning og abstinensbehandling i Region Syddanmark´ Mit oplæg: Lidt om analyseprojektets.
Advertisements

Det tværsektorielle samarbejde
ADHD – en kommunalpolitiske udfordring
Fakta  Ca børn vokser op med en forældre, der har været indlagt på sygehus med en alkoholrelateret lidelse.  En undersøgelse af alkoholbehandlingsklientellet.
Etablering af enstrenget og visiteret akutsystem Pr. 1. januar 2014
Et fælles rehabiliteringscenter/akuttilbud for borgere med psykiske vanskeligheder, i Ballerup og Herlev Kommuner   Hvorfor?
Arbejdsdeling mellem kommuner og region på psykiatriområdet
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Oplæg ved Claus Graversen, chefsygeplejerske 3. April 2013
Afdeling for Specialfunktioner
Vurdering af sygehusplaner baseret på:
De kommende 4 år – udfordringer for samarbejdet • Konference om samarbejde om psykisk syge den 16. juni 2010 Martin Lund – direktør i Region Hovedstadens.
Program Klinik for selvmordsforebyggelse (rammerne, henvisning, patientforløb) Vurdering af selvmordsrisiko (generel, udvidet, risikohåndtering) m. film.
Visitation til børne-ungdomspsykiatrisk afd.
Geriatri og geriatrisk sygepleje i et vadested
Psykiatritopmøde 2009 DE BARSKE KENDSGERNINGER: DET KOMMER IKKE AF SIG SELV Knud Kristensen Landsforeningen SIND De barske kendsgerninger: Det kommer ikke.
Forventninger til Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center - mission og vision ved Driftschef, Else Ammitzbøll Den 6. marts
Sygeplejerske - Alkoholbehandler
Temadag om forebyggelse og sundhedsfremme for personer med handicap
Udfordringer og dilemmaer i samarbejdet med brugere og pårørende Knud Kristensen DE9 - Foreninger for pårørende til psykisk syge i Midtjylland Skovagervej.
Uddannelse i Akutmedicin Region Midtjylland Projektleder Jeannie Rumph.
Hvordan kan regionerne udfører misbrugsbehandling i praksis
Oplæg vedr. ambulante funktioner i Psykiatrien, Region Nordjylland
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Ubrudt behandlingskæde for selvmordstruede børn og unge
Indsæt – Billede – Fra fil… her En fælles national satsning - den generiske model og forløbsprogrammerne Adm. direktør Else Smith 28. september 2011.
Koordination mellem psykiatrisk afdeling og kommunen.
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Unge hjemløse Konkrete initiativer i forlængelse af arbejdet med hjemløsestrategien i Odense.
Patienten i centrum for den bedste europæiske behandling Morten Freil Direktør
Brand og ildspåsættelse
Sundhedsstyrelsens opgaver Det Medicinske Patientforløb Konference – Christiansborg, 18. Januar 2006 Jens Kr. Gøtrik Medicinaldirektør.
Målsætninger på psykiatriområdet
Jan Nielsen praktiserende læge Århus
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Pakkeforløb i psykiatrien
Orientering vedr. praksisplan Sundhedspolitisk dialogforum, KKR Nordjylland, 20. maj Rådmand Mads Duedahl, Sundheds- og Kulturforvaltningen, Aalborg.
Behandling og pleje Formål: at alle borgere med behov herfor tilbydes sammenhængende behandlings- og plejeforløb af høj kvalitet.
Etablering af regional MRSA-enhed cheflæge Hans Peder Graversen, afdelingschef Kvalitet og Sundhedsdata.
3 g sundhedsaftaler Sundheds IT og digitale arbejdsgange
Grundaftale for hjælpemidler i et overordnet perspektiv
Den 2. november København Workshop 1: Masterplan Esbjerg – Kommunal/regional koordinering V/ Sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov, Psykiatrien Region.
KR Rådgivning Det gode genoptræningsforløb Afsluttende konference den 29. oktober, 2007 Region Syddanmark.
Regelgrundlag Patienters ret til befordringsgodtgørelse reguleres af:
Ny teknologi og samarbejde med praksissektoren
”Det Nære Sundhedsvæsen” Jan Trøjborg KKR Syddanmark, Januar 2012.
Pakkeforløb i Region Hovedstadens Psykiatri
Projekt ”forebyggelse af genindlæggelse – en fælles indsats” Et samarbejde mellem Gladsaxe kommune og Psykiatrisk Center Ballerup Eva Tangdal Ledende.
Hvordan udnytte rammerne bedre for at forebygge og behandle medfødte rusmiddelskader hos børn? 16. marts 2015 Kirsten Mundt, projektleder Sundhedsstyrelsen.
Udbredelse af telemedicin til borgere med KOL - ØA16-aftale mellem regeringen, Danske Regioner og KL Bilag 7b Præsentationsslides til brug i landsdelsprogrammerne.
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler FAS’ Års- og medlemsmøde, 3. oktober 2014 Ane Friis Bendix Vicedirektør, dr.med. Sammenhæng.
2 år efter Akutplanen Fælles Akutmodtagelser i Region Syddanmark Konference, Middelfart, 16. september 2008 Lone de Neergaard Sundhedsplanlægning, Sundhedsstyrelsen.
Somatisk SOF Sydvestjylland den 22. januar 2014 Implementering af strategi for forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme for mennesker med en sindslidelse.
SAM:BO Samarbejde om borgerforløb Den regionale samarbejdsaftale om tværsektorielle borger/patientforløb.
ADHD indsatsen i Region Sjælland Den 18.september 2012.
Vurdering af kommunernes implementeringen af ”National handlingsplan til forebyggelse af hepatitis C blandt stofmisbrugere” Afdelingslæge, Ph d Jan Fouchard.
Samarbejdsaftalen på demensområdet Fra tanke til handling!
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temadrøftelse SUS Sundhedsaftale.
Hjerterehabilitering i Danmark lige nu! v/Lene Joensen Akademisk medarbejder Sundhed og Forebyggelse.
Netværksmøde sundhedsøkonomi Odense den 26. juni 2008 Den kommunale aktivitetsbaserede medfinansiering i 2007.
Sammenhængende patientforløb Regionsrådets midlertidige udvalg nedsat REGIONSÆLDRERÅD HOVEDSTADEN.
Fokusområder og indsatser i og det fremadrettede arbejde i PSOF Vestjylland Den 11. november Sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov.
Fælles akutmodtagelser og sammenhængende patientforløb for den ældre sårbare medicinske patient – er der en modsætning ? Jørn Munkhof Møller.
Kvalitetsudvikling hvordan
MTV af Demens: Organisation
Arbejdsgruppen vedr. patientrettet forebyggelse
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Ned med tvang – op med forebyggelse
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Brobyggerordningen mellem Esbjerg Kommune og FAM-SVS
Præsentationens transcript:

Sygehus perspektiv Afgiftning og motivation af misbrugere. Anders Meinert, lægefaglig direktør, Psykiatrien i Region Syddanmark

Somatisk og psykiatrisk sygehus. Budskaber fra rapporten. Antal. Hovedparten af de komplicerede afrusninger/afgiftninger varetages af sygehusene, (somatik og psykiatri). 50 % af afrusninger/afgiftninger gennemføres i døgnregi. Sygehusenes psykiatriske og somatiske afdelinger gennemfører langt hovedparten af disse.

Somatisk og psykiatrisk sygehus. Budskaber fra rapporten. Henvisning 1 Der er henvises årligt 2000-2500 patienter/ borgere primært til sygehusene i RSD. Sygehusene i RSD gennemfører årligt ca. 5000 afrusninger. (Hvilket er knap 40% af samtlige) Dvs. at ca. halvdelen af afrusningerne foretaget i sygehuse kommer ind uden henvisning.

Somatisk og psykiatrisk sygehus. Budskaber fra rapporten. Henvisning 2 Der efterlyses mære klare instrukser for henvisning til sygehus, specifikt til psykiatrien. (Skal patienter fx. ud over alkohol/abstinens behandlings behov også have en psykiatrisk diagnose for at blive behandlet i psykiatrien?) Der efterspørges en klarere definition af hvornår en afrusninger/afgiftninger er så kompliceret at den kræver en døgn behandling. (Fx på sygehus).

Somatisk og psykiatrisk sygehus. Budskaber fra rapporten. Henvisning 3 ”Et nåleøje at få henvisningen igennem, især til de psykiatriske afdelinger” ”Uenighed mellem henviser og modtagende afdeling om patientens behov for indlæggelse” Sundhedslov? Sundhedsstyrelsens specialevejledning?

Somatisk og psykiatrisk sygehus. Budskaber fra rapporten. Behandling Enighed om at: Den gode afrusning/afgiftning er lægestyret og udmunder i videre behandlingsplan. Dernæst omfatter den gode behandling Medicinsk udredning Psykologisk screening/ psykiatrisk udredning Terapeutisk/samtalebaseret motivationsbehandling I rapporten noteres, at på nær i psykiatrien tilbydes motiverende individuel samtale. Dog fremgår det også at i 4 af de samlede 6 besvarelser fra psykiatrien er man overvejende/helt enig i at tilbuddet bør omfatte motiverende samtalebehandling Den sidste dot kan udgå, medtaget for at du er opmærksom på problematikken.

Aktuelt har vi bl.a. gang i Etablering af FAM. Samarbejdsaftale mellem somatisk og psykiatrisk sygehus om akutte patienter. Psykiatrien, ensartet og evidens baseret behandling af akut alkoholmisbrug, herunder også motivations skabende samtale og henvisning til kommunal tilbud. Etableret 2010. Det er koblingen mellem institutionernes tilbud, der er udfordringen for at kunne skabe et sammenhængende tilbud bestående af afrusning/afgiftning og abstinensbehandling OG den opfølgende behandling, som kan skabe varige ændringer i relation til misbrugsproblemet.

Fremadrettet… Inddrage psykiatriens og somatikkens samordningsfora. Udbygge og udbrede indholdet i ”Sundhedsaftale på psykiatriområdet vedr. behandling af sindslidende med misbrugsproblemer på Fyn” til hele Regionen. Foreslå at supplere med en samarbejdsaftale lig den der findes på demensområdet. Tydeliggøre henvisnings kriterier. Alt i alt: Rapporten er en øjenåbener, der kalder på handling. Sundhedsaftalen fremhæves i rapporten.