Hygiejne og torveregler Trekantens biavlskonference Gudrun Holm

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvordan kommer du ind/ud af stalden uden smitte?
Advertisements

Placering og Indretning af Bigården
Powerpoints til undervisningen i lokalforeningen
informationsflowet for kemiske stoffer og blandinger
Honninghøsten.
Honninghøsten.
Egenkontrol.
Orientering til kommende speciale-kandidatstuderende
ForældreIntra Østerhøjskolen Formålet er
Markedsovervågning af byggevarer
Hygiejneregler for køkkener i børneinstitutioner v/Fødevarestyrelsen
Nye sporbarhedsregler for fiskevarer og akvakulturprodukter
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto SIDE 1 Kemikalierne.
Udnyttelse af miljøgodkendelser
Love og regler fra A..Z Geoforum workshop om adresser 25. marts 2010.
Klik på Aktivér redigering i meddelelseslinjen, Hvis videoerne i kurset ikke afspilles, skal du måske hente QuickTime eller blot skifte til PowerPoint.
Udfordringer set fra en kommunikatørs vinkel Lars Elmsted Formand for K-Gruppen i Dansk Journalistsforbund.
– Sådan virker det! Dit elektroniske postsystem Ved Arne Crown Rasmussen
HISTORIE Den mundtlige prøve
Børnehavevejledningen Cand. Brom
Sprog/billeder på Internettet
Fødevarekontrol i Danmark 2011 Forbrugeroplysning vedrørende Fisk iht Forordning 1224/2009 og gennemførselsbestemmelser 404/2011.
DDS Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed i Odense Kommune
Risikohåndtering af norovirus
Sponsorater/Reklamer
Psykoedukation for unge i OPUS-behandling
Myter? Hvad er skrøner og hvad er facts?
Orienteringsmøde om Arbejdstilsynets krav til indretning af køkkener
PROGRAM Præsentation. Sager. Sagsbehandlingen. Retsgrundlaget.
CE-mærkning CE-mærket er ikke et kvalitetsmærke og har aldrig været tænkt som sådan. CE-mærket er et mærke, der giver tilladelse til at markedsføre et.
LÆGEORDINERET HEROIN Love og regler
18. november 2014 Vedligeholdelse og højnelse af viden om hygiejne i fødevarevirksomheder Zanne Dittlau, Specialkonsulent, Dyrlæge, Fødevarestyrelsen.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto VVM- redegørelsen retlig.
Specifikke krav til virksomheder Hvordan kommer I i gang ?
VELTEK medlemsmøde 22. januar 2008 DS Certificering A/S VA-godkendelser – nu og i fremtiden.
SEMINAR I FISKERIETS SERVICEFAG HVAD SKAL DER TIL FOR AT SÆLGE MERE OG DYRERE FISK?
Kontrol af kosttilskud – indhold og anprisninger
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Implementering af krav i Hygiejneforordningen i DLG
Onsdag d. 21 januar 2009 Arbejdstilsynets krav til indretning af køkkener FØDEVARESTYRELSENS SEMINAR OM MADORDNINGER I DAGINSTITUTIONER.
Affaldsdatamodel høringsmøde - Organisering 10. november 2008 velkommen til Miljøstyrelsen.
1 © Copyright AK-Samvirke – 2014 Kontrol af Bopæl og ophold.
Vinterman seminar 2. Maj SIDE 2 Vinterman seminar 2. maj Ca. 85 personer: 34 kommuner (30 Vinterman, 2-Light og 2-Melding) Færøerne Vintercentralen.
Miljøbeskyttelseslovens § 19 og § 33
EU-regler og regulering af jord i råstofgrave Møde i ATV Jord og Grundvand, 25. november 2009.
Hvilke krav stiller Foderhygiejneforordningen til din virksomhed. v
1 © Copyright AK-Samvirke – 2014 Beskæftigelsesreformen i hovedtræk og nye regler i 2015.
Farum 26. november 2014 Stenløse 8. januar Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg § 2. Et alment vandforsyningsanlæg skal.
Hvordan udarbejdes en indsatsplan?
Fødevarestyrelsen og Plantedirektoratet samarbejder om kontrollen
22 år med succes med biogas til kraftvarme Lemvig Kommune Danmark
Dansk Biavl Leverandør af bestøvning
Hvorfor er Foderhygiejneforordningen så vigtig? Gorm Lunn PLANTEDIREKTORATET.
Opslagsfelter (Access, del 6). RHS – Informationsteknologi – Udgangspunkt Vi er ofte i den situation, at valg af en type for et felt ikke begrænser.
Introduktion til Access (Access, del 1). RHS – Informationsteknologi – Fra design til udvikling Vi ved nu, hvordan vi finder et design for en database,
Hygiejne for 1. Skoleperiode
System til kvalitetssikring af økologiske fødevarer
Fællesfagligt emne: Fra Osmannerriget til det moderne Tyrkiet
Aktuarens rolle Januar 2009, Malene Stadil. 2 Regler FIL § 108 bekendtgørelse nr. 60 af 8. februar 2008 om ansvarshavende aktuar vejledning nr
Honninghøsten. Hvornår tager man honning fra? Når tavlen er 2/3 forseglet … Og/eller ved ’sjaske’-test … Og/eller ’tændstik’-testen…
Tekniske hjælpemidler Bekendtgørelse Anvendelse af tekniske hjælpemidler § 1. Bekendtgørelsen omfatter: anvendelsen af tekniske hjælpemidler ved.
Er en beskrivelse af:  ”God hygiejnepraksis i biavlen”  Hvordan opfylder man kravene til egenkontrol i biavlen.
Anden lovgivning afsætning.
Honninghøsten Ventilatorbier blæser lys ud
Butiksindretning afsætning.
Alle typer døgninstitutioner Private opholdssteder
Sporbarhed håndtering af døde dyr
Hvorfor er vi her i dag?. Databeskyttelsesforordningen (GDPR) og Databeskyttelsesrådgiveren (DPO)
Kontakt til deltagerne
Hygiejne 3.
Præsentationens transcript:

Hygiejne og torveregler Trekantens biavlskonference Gudrun Holm Fødevarestyrelsen Denne præsentation indeholder 9 mulige forside layouts. Du vælger nyt layout ved at højreklikke på forside sliden og vælg ”Layout” og herunder vælge blandt Titeldias_01 – Titeldias_09

Indledning Hygiejne og torveregler Regler for salg og mærkning af honning og honning tilsat f. eks. nødder Indretning af slyngerum og hvad det må bruges til. Egenkontrol – Branchekode for honningproduktion Spørgsmål

Husk hygiejnen når der arbejdes i bierne

Dansk honnings kvalitetsmærke

Tekst fundet på DBF´s hjemmeside I Ribe Ret fra 1269 står der ”Hvis nogen findes med forfalsket honning og denne ikke kan forsvare og rense sig, skal han have sit liv forbrudt, og honningen skal brændes og fortæres af ild”

Lovgivning Hygiejneforordning (852/2004) Autorisationsbekendtgørelse (nr. 1007 af 19. sept. 2014) Hygiejnebekendtgørelsen (nr. 788 af 24. juli 2008) Bekendtgørelse om honning (nr.836 af 9. okt. 2003) Autorisationsvejledning (nr. 9789 af 10. dec. 2013) Mærkningsbekendtgørelsen (nr. 1308 af 14. dec. 2005, erstattes fra dec. 2014 af mærkningsforordningen (1169/2011)

Honningdirektivet 001/110/EF Honningbekendtgørelsen 836 af 9/10 2003 Bilag 1 stk 1/§2: Ved honning forstås det naturlige sødestof, der frembringes af Apis mellifera-bier på grundlag af plantenektar eller udsvedning fra planters levende dele eller ekskrementer fra plantesugende insekter på planters levende dele, som bierne opsuger, omdanner ved at blande dem med deres egne særlige stoffer, oplagrer, deponerer og lader modne i honningtavler.

Mærkning af honning med --- Honning må ikke tilsættes fødevareingredienser, herunder tilsætningsstoffer. Formålet med bestemmelsen er at beskytte betegnelsen ”honning” som et stort set uforandret naturprodukt. Dette forhindrer imidlertid ikke, at honning kan indgå som en del af en sammensat fødevare, f.eks. ”honning med nødder”, ”honning med kanel” og honning med chili”, skal jf. § 3, opfylde kravene til ”honning”.

Registrering Primærproducenter med salg af detailpakninger Biavlere er primærproducenter Biavlere kan detailpakke og levere op til 4000 kg honning om året direkte til den endelige forbruger eller til virksomheder, med salg til den endelige forbruger, uden at skulle være registreret hos Fødevarestyrelsen. Sådanne biavlere får ikke besøg af fødevarekontrollen, men skal overholde fødevarelovgivningen.

Regler for torvesalg Alle der sælger fødevarer på torvet skal være registreret hos Fødevarestyrelsen Virksomheder med ikke-letfordærvelige fødevarer får tilsyn efter behov

Registrering Primærproducenter med salg af honning på ”stor emballage” Biavleren skal registreres hos Fødevarestyrelsen Sådanne biavlere kan få besøg af fødevarekontrollen, men får det formentlig aldrig Fødevarelovgivningen skal overholdes

Honninggrossist - fødevarevirksomhed Modtager honning fra biavlere med henblik på salg til andre virksomheder Ingen behandling – kun opbevaring Virksomheden skal registreres hos Fødevarestyrelsen Virksomheden får besøg af fødevarekontrollen ca. 1 gang årligt

Honningcentral - fødevarevirksomhed Modtager honning fra biavlere og/eller honninggrossister Virksomheden tempererer og tapper honning Virksomheden får besøg af fødevarekontrollen 1 gang om året, hvis aktiviteterne begrænser sig til 4 mdr. om året – ellers 3 gange.

Indretning af fødevarevirksomhed Personaletoilet Håndvask. Rindende koldt og varmt vand i blandingsbatteri. Rengøringsvenlige overflader (hel, jævn og ikke-absorberende overflade) Tilstrækkelig ventilation, således at fugtighed i luften og kondensdannelse undgås Beskyttet mod skadedyr.

Slyngerum Behandling af fødevarer. Vandtæt afvaskeligt gulv. Vandtæt afvaskelig væg. Rengøringsvenligt loft. Udstyr af glat, afvaskeligt, korrosionsbestandigt og ugiftigt materiale.

Egenkontrol Virksomheden skal sikre og kontrollere, at relevante krav i fødevarelovgivningen overholdes. Generelt ikke krav om skriftlig dokumentation, kan være mundtlig. Branchekode for honningproduktion, findes på www.biavl.dk

Egenkontrolprogram Skriftligt / mundtlig Risikoanalyse / - vurdering (branchekode) Sporbarhed (et trin frem / et trin tilbage) Dokumentation for modtagelse og afsætning Tilbagetrækning Dokumentation for besked til modtagere om tilbagetrækning

Mærkning Som øvrige færdigpakkede fødevarer Ingen vildledning www.fvst.dk/maerkning Ingen vildledning En fødevarevirksomhed skal kunne dokumentere, at oplysninger og påstande, som virksomheden af egen drift fremkommer med, er korrekte Lynghonning Dansk honning Honning fra brune bier

Spørgsmål? Bagrund for sidste holdbarhedsdag for honning? Har man lov at benytte andres godkendte køkkener? Krav til en selv og konsekvenser for dem der låner ud? Er der krav om uddannelse? Gennemgang af et typisk egenkontrolprogram. Adgang til et storkøkken som har en smiley ordning, skal jeg have min egen ordning også? Hvilke kurser/godkendelser skal jeg tage for at kunne lave blandingsprodukter med honning ? Hvordan må jeg skilte til mit vejsalg/gårdsalg?

Titel

Tak for at I lyttede I ønskes alle et godt nyt bi-år 2015.