Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Honninghøsten Ventilatorbier blæser lys ud

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Honninghøsten Ventilatorbier blæser lys ud"— Præsentationens transcript:

1 Honninghøsten Ventilatorbier blæser lys ud
Kapitel 6 i Den nye biavler af Eigil Holm. Der er klikbare links til youtube-videoer, kræver internetadgang for at kunne ses. side 50 Ventilatorbier blæser lys ud

2 Hvornår tager man honning fra?
Når tavlen er 2/3 forseglet … Og/eller ved ’sjaske’-test … Og/eller ’tændstik’-testen… Side 51 Når sæsonen skrider frem mod høsttid samler man honning-tavlerne i det øverste magasin efterhånden som de er klar til høst. Dronningegitter

3 Hvornår tager man honning fra?
Enten først på dagen inden bierne er kommet helt i gang… Eller midt på dagen når trækbierne er ude og lede … Men IKKE sidst på dagen eller om aftenen - det skaber for meget uro…

4 Hvordan tager man honning fra?
2 dage før man vil høste sætter man en ”bitømmerplade” på… Så kravler bierne igennem til de nederste magasiner og ”honninglageret” bliver stort set tømt for bier… Man kan ”børste” bier af tavlerne med en ”bibørste”… Side 52 VISE EGEN BITØMMER PÅ STADET Honninghøst

5 Honningen tages hjem Mens man tager honningtavlerne fra, skal de dækkes til for at undgå bierne laver ”røveri” … Man skal ikke ”ribbe” det hele – der er sandsynligvis ”trækstop” og bierne skal have noget at spise af… Honningtavlerne opbevares et tørt og varmt sted indtil de slynges… Hygiejne = MINUS jordbakterier! En affugter i slyngerummet kan holde fugtigheden nede under 60%

6 Slyngning Tavlerne skrælles for voks…
Tavlerne slynges – først halvdelen af side 1 – så side 2 – og derefter resten af side 1… Honningen grovsies først for at fjerne de værste urenheder… - og derefter finsies… Side Tavlerne skal vendes så honningen slynges ud i den rigtig retning Skrælning og slyngning

7 Røring Honningen skal stå en dags tid før småpartiklerne kan skummes af (Evt. brug pergament papir…) Honningen røres i nogle dage indtil den er tappeklar… Honningen tappes på glas – når den har ”sat” sig sættes der etiketter på… Side Røring og tapning

8 Podning af honning (ved 14-18 grader)
Tag 1kg finkrystalliseret honning og rør det ud med 2kg af det nyslyngede … Lad stå i 8-12 timer… Rør 6kg mere nyslynget honning i … Så blandes 18kg nyslynget mere i … efter ca. 12 timer er honningen blevet tappeklar… Godt at bruge en fin krystalliseret rapshonning til podning!

9 Etiketter Danmarks Biavlerforenings etiket er forsynet med et kontrolnummer og dit navn samt en advarsel om at honning ikke må gives til spædbørn … Etikkerne har et kontrolnummer så man kan finde tilbage til leverandøren hvis der er kvalitetsproblemer... Der skal stå ”Bedst før ….” - man kan selv fastsætte datoen men det normale er 18mdr fra tappedatoen. Honningen opbevares køligt og tørt For at få etiketter skal man være medlem af DBF, samt underskrive en deklaration om at man overholder retningslinjer for hygiejne og ikke bruger pesticider eller opvarmer af honningen! September 2019 Best før


Download ppt "Honninghøsten Ventilatorbier blæser lys ud"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google