Fordøjelseskanalen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Kært barn har mange navne -
Proteiner Aminosyrer.
Kost og træning.
Fordøjelsen – næringsstoffernes funktion i kroppen
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
Vigtige begreber i naturfag
Livsstils hold forår
Center for Ernæring og Tarmsygdomme
Stivelse og amylaser Kulhydrater amylose og amylopektin
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
KOSTPROGRAM 2013.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
træningsprincipper og træningsforbedringer
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
Anatomi & Fysiologi XVIII Fordøjelsen III
Anatomi & Fysiologi XVII Fordøjelsen II
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fra aminosyrer til enzymer
Fedt, protein og kulhydrater
Fordøjelsessystemet.
-kroppens største organ
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
Fordøjelsessystemet.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Ældre og ernæring 1.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Modne og tørrede frugter af bælgfrugter
Fotosyntese Fokus på energi
Kulhydrater og dannelse af ATP
Hvordan nedbrydes maden ?
Regnskoven producerer medicin
Gads Forlag, ©Toverud Eksokrine kirtelceller (producerer bugspyt)
Den vigtigste energikilde.
Hvad indeholder vores mad.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Proteiner Små byggesten.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Enzymer Består af proteiner
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv
Præsentationens transcript:

Fordøjelseskanalen

Kostens bestanddele Kulhydrater Fedtstoffer Proteiner Vitaminer Mineraler Vand

Kulhydrater Simple Monosakkarid (F.x. Glukose fra frugter) Disakkarid (F.x Sakkarose dvs. sukker) Komplekse Polysakkarid Stivelse (F.x. fra brød, ris, pasta, kartofler) Cellulose (Dvs. Kostfibre) Glykogen (Oplagsnæring hos dyr)

Fedtstoffer Består af Glycerol + 3 Fedtsyrer Monoumættet (F.x. fedt fra planter, fugle og fisk) (danner HDL-kolesterol) Mættet (F.x. fedt fra 4-benede dyr) (danner LDL-kolesterol) Polyumættet (F.x. fedt fra fra planter, fugle og fisk)

Protein Består af lange kæder af aminosyrer (typisk flere hundrede) Der finder 20 forskellige aminosyrer - 8 af dem er essentielle - Aminosyrer er bundet sammen af Peptid-bindinger Aminosyre 1 Aminosyre 2 Peptid-binding

Mineraler Eksempler Fe Jern (vigtig for hæmoglobin) Ca Calcium (vigtig for knogler) Na Natrium (vigtig for nervesystem)

Vitaminer Vandopløselige B (hjælper enzymer) C (styrker bindevævet) Fedtopløselige A (vigtig for synet) D (styrker knoglerne) E (styrker celleembranen)

Fordøjelsessystemets funktion Nedbrydning Optagelse Udskillelse

Hjælpeorganer Mundens spytkirtler Bugspytkirtlen Leveren Galdeblæren

Bugspytkirtlen Producerer - Enzymer - Base - Insulin i de langerhanske øer

Fordøjelseskanalen Mundhulen Spyt-amylase (nedbryder stivelse til korte kulhydratkæder) Maven Saltsyre Pepsin (nedbryder proteiner til aminosyrekæder) Tolvfingertarmen Base (neutraliserer saltsyren) Galde (emulgerer fedt) Lipase (nedbryder fedtstoffer til fedtsyrer og glycerol) Trypsin (nedbryder aminosyrekæder til aminosyrer) Bugspyt-amylase (nedbryder korte kulhydratkæder til maltose) Maltase (spalter maltose til glukose) Tyndtarmen Villi, mikrovilli (optager aminosyrer, glukose, glycerol, vitaminer og mineraler) Tyktarmen Colibakterier, K-vitamin (vand optages)

Fordøjelse af burger

Sygdomme i fordøjelseskanalen Kræft i øvre fordøjelseskanal Crohn’s sygdom (konstant diarre) Mavesyre reflux Spiserørs-katar