VITAMINER OG MINERALER

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Baggrundsviden og pædagogiske redskaber
Advertisements

Fedtstoffer Hvad er fedt?
Thomas. B. Pedersen Lærer: Martin Glud
Vejret Vandet i luften.
Biobact Tabs.
Kost og træning.
Kost til triatleter.
Styrk dit immunforsvar
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Det 10. mest almindelige grundstof
Landbrug og fødevarer Vand Klima Global opvarmning Landbrug i DK og EU
Lavet af Mia Kristina og Morten
Anatomi & Fysiologi XXI Nyrer og Urinveje II
Termisk energi -varmeenergi.
Termisk Energi Du skal redegør for termisk energi i forbindelse med opvarmning og i faseovergangene Af Dagmar og Emilie.
Nærings stoffernes Køkkentekniske egenskaber
- Hvordan du kan mindske risikoen for osteoporose
Mineraler og bjergarter: Jordens byggesten
Økologi.
Af Stefanie Harbo Christensen & Anne-Line Lyngsø Thomsen
Spørgsmål til Naturgeografi C
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Hvordan kan man se forskel på et sort hul og en neutron-stjerne?
Fotosyntese og respiration
træningsprincipper og træningsforbedringer
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler II
VITAMINER OG MINERALER
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Målet med hjerterehabilitering
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt
Fedt, protein og kulhydrater
Nyrer.
Fedtopløselige vitaminer
Nyrerne.
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
 Jesper Snitgaard, SSP Konsulent  Bo Skov Jensen, Gadeplan Rusmiddelkursus ved SSP Køge.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Ernærings- og sundhedsanprisninger Definitioner: Ernæringsanprisninger giver oplysning om indhold af specifikke næringsstoffer / angiver, at en fødevare.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
Fordøjelsessystemet.
Hvordan kan kostens sammensætning og mængde have betydning for sundheden i en befolkning? Problemformulering.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Hvor kommer vitamin A fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Ernærings- og sundhedsanprisninger
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Farmakologiberegning
Modne og tørrede frugter af bælgfrugter
Aloe Vera solpleje.
Seks veje til din sundhed
Hvor kommer vitamin A fra?
Fedtstoffer.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Faglig regning Kostberegning.
Præsentationens transcript:

VITAMINER OG MINERALER

Essentielle stoffer = livsnødvendige stoffer Kroppen kan ikke danne disse stoffer Indeholder ikke energi Tilføres i meget små mængder Måles i mg, mikrogram, mygram, µg Kaldes derfor også mikronæringsstoffer Indtages helst hver dag Mangelsygdomme ikke almindelige længere forskellige vitaminer 20 forskellige mineraler Du skal ikke kunne vitaminernes og mineralernes funktion i kroppen - og i hvilke fødevarer de findes, udenad Brug kosttabeller eller kostberegningsprogrammet

VITAMINER Fedtopløselige Vandopløselige A – vitamin D – vitamin E – vitamin K - vitamin B1 – vitamin B2 – vitamin Niacin B6 – vitamin Biotin Folacin Pantotensyre B12 – vitamin C - vitamin

Fedtopløselige vitaminer Vitaminerne opløses kun i fedt Maden skal derfor helst indeholde fedt Udskilles ikke i urinen Overskud lagres i fedtdepoter Indtagelse ikke nødvendig hver dag pga depoter Overindtagelse betyder risiko for forgiftning

Vandopløselige vitaminer Vitaminerne opløses kun i vand Ødelægges derfor nemt ved madlavning Udskilles i urinen Overskud lagres ikke Indtagelse nødvendig hver dag Mangelsymptomer udvikles hurtigt

MINERALER Indholdet af de forskellige mineraler er afhængigt af bl.a. jordbundsforholdene Landbrugsjordens indhold af grundstoffer er forskelligt fra sted til sted / land til land Ødelægges ikke nemt af ilt, lys og varme Der findes mere end 50 forskellige grundstoffer i kroppen, med det er kun de 20, hvor det er bevist, at de har en funktion for kroppen

MINERALER

MINERALER

MINERALER

MINERALER

MINERALER

MINERALER

Programmet er nu færdigt Du skal nu arbejde videre med at besvare spørgsmål om vitaminer og mineraler