Anatomi & Fysiologi XVIII Fordøjelsen III

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Balance i energiregnskabet
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Kost og træning.
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Lever og galdevejes histologi
Anatomi & Fysiologi II Cellen
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Vigtige begreber i naturfag
Anatomi & Fysiologi XXI Nyrer og Urinveje II
Center for Ernæring og Tarmsygdomme
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Anatomi & Fysiologi XXI Respirationsorganerne
Anatomi & Fysiologi XI - XII Kredsløbet
Anatomi & Fysiologi XX Nyrer og Urinveje I
KOSTPROGRAM 2013.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
REAKTIONSLIGNINGER.
Anatomi & Fysiologi XIII Blod og Lymfesystemet
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I
ELEVOPGAVER I HYGIEJNE
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
VITAMINER OG MINERALER
Anatomi & Fysiologi XVII Fordøjelsen II
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Anatomi & Fysiologi XXIV Huden
Fedt, protein og kulhydrater
Nyrer.
Motionsopgave af Ammanda, Laura & Cecilie Oktober 2012
Fordøjelsessystemet.
-kroppens største organ
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Intro Forskellige opfattelser? Sammenhæng mellem indkomst, uddannelseslængde, socialgruppe og sundhed? Energiforhold – optimal kost? Hvordan optages og.
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
Fordøjelsessystemet.
Ældre og ernæring 1.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Gads Forlag, ©Toverud Næsehule Gane Glandula parotidea Mundhule Svælg
Kulhydrater og dannelse af ATP
Hvordan nedbrydes maden ?
Den vigtigste energikilde.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fedtstoffer.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Enzymer Består af proteiner
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Præsentationens transcript:

Anatomi & Fysiologi XVIII Fordøjelsen III 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Tyndtarmen (Intestinum tenue) (1) Tyndtarmen opdeles i tre sektioner: Duodenum Jejunem Ileum Hos et levende mennesker er tyndtarmen ca. 2,75m lang. Post-mortem kan tyndtarmen måles til ca. 5m p.g.a. manglende muskel tonus. 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Tyndtarmen (Intestinum tenue) (2) 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Tyndtarmen (Intestinum tenue) (3) Tyndtarmens funktion er: Fordøjelse Optagelse af næringsstoffer Viderebefordring af ufordøjede reststoffer (peristaltikken) 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Tyndtarmen (Intestinum tenue) (4) Væskeregnskabet pr. døgn Bugspyt 1000ml Galde 500ml Tarmsaft 2000ml Genoptagelse ca. 3700ml Resultatet viser en svag netto væskeabsorption 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Tyndtarmen (Intestinum tenue) (5) Bugspytenzymerne har reduceret (spaltede) molekyle længde af: Kulhydrater → disakkarider (Amylase) Protien → polypeptider (Trypsinogen, Carboxypeptidase) Fedstoffer → Fedtsyrer, Monoglycerider og Glycerol (Lipase) Kernesyre → (Ribonuklease, Deoxyribonuklease) Microvilli celler i tyndtarmen producerer enzymer der yderligere spalter næringsstofmolekyler: Disakkarider → monosakkarider (Disakkaridaser) Polypeptider → aminosyrer (Peptidaser) Nukleaser → fortsætter den komplicerede nedbrydning af kernesyrer Laktase → særlig for nedbrydning af mælkesukker (laktose) 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Fedtfordøjelsen (1) Fedtstoffer Esterforbindelse mellem Glycerol og fedtsyrer; mono-, di-, eller triglycerid Glycerol Alkohol med tre hydroxyl (OH) grupper: C3H8O3 Fedtsyrer Ofte uforgrenede kæder af kulstofatomer med en carboxylsyregruppe (-COOH) i den ene ende Mættet – ingen dobbeltforbindelse mellem kulstofatomer Umættet – har dobbeltforbindelse forbindelser mellem kulstofatomer Flereumættet - har flere dobbeltforbindelse forbindelser mellem kulstofatomer Glycerol 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Fedtfordøjelsen (2) Lipase Bugspytkirtel enzym Spalter fedstoffer til monoglycerider Galdesyre Dannet fra kolesterol Emulgerer fedtstoffer (med en molekyl længde > 12 kulstofatomer) og danner små hydrofiliske fedtstofdråber (miceller), som er blandbare med tarmvæsken og kan derved transporteres ind i tarmepitelcellerne 95% og galdesyre genoptages Optagelse Fedsyrer med > 12 kulstofatomer optages i lymfen Fedsyrer med < 12 kulstofatomer optages direkte i blodet 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Fedtfordøjelsen (3) 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Fedtfordøjelsen (4) Dannelse af chylomikroner I tarmepitelceller bliver fedtstoffernes bestanddele atter sammensæt til komplette triglycerider Der dannes et nyt transport enhed der gøre at triglyceriderne kan optages i lymfen - chylomikron Tarmepitelcellerne bruger exocytose for at overføre chylomikronerne til lymfen 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Fedtfordøjelsen (5) 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Vitamin B12 optagelse B12 har en særlig opbygning og skal forbindes til et proteinstof, intrisic factor (IF), for at den kan optages IF produceres af parietalceller i mavesækken og forbinder B12 B12 / IF forbindelsen passerer igennem tarmsystemt til den sidste styk af tyndtarmen (terminal ileum) hvor B12 optages Vitamin B12 mangel Leveren kan opbevar vitamin B12, men med manglende indtagelse af B12 udtømmes lageret og der udvikles perniciøs anæmi Manglende evner til at optage vitamin B12 findes hos patienter med Mb Chron sygdom, hvor inflammation i den terminal ileum nedsætter optagelse 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Tyktarmen (Colon) (1) Tyktarmen opdeles i fem sektioner: Colon ascendens (opadstigende tyktarm) Colon transversum (tværgående tyktarm) Colon descendens (nedadgående tyktarm) Colon sygmoideum (S-formet tylktarm) Rectum (endtarm) Tyktarmen er ca.120cm lang 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Tyktarmen (Colon) (2) 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Tyktarmen (Colon) (3) Tyktarmens funktion Optagelse af elektrolytter og vand fra ufordøjet rester Oplagre udfordøjet rester forud for afføring Mikroflora Dannelse af kortkædet fedsyrer Vitamin K dannelse 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Tyktarmen (Colon) (4) Afføring Peristaltikken i tyktarmen resulterer i en udspilning af endtarmen Stræk receptorer i endtarmen igangsætter afføringsrefleksen og medfører sammentrækning af endtarmens glattemuskulature og afslapning af den indre ringmuskel i anus Hvis man føler trangen, men har ikke mulighed eller lyst til at laver afføring, kan den ydre ringmuskel holdes spændt (muskelen er en skelet muskel og under viljens styre). Hermed vil endetarmens peristaltik presse afføringen tilbage mod sigmoideum 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Leveren (Hepar) (1) 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Leveren (Hepar) (2) Blodforsyning Vena porta (portåren) – Funktionelle blodforsyning (75% af blodgennemstrømning til leveren) Leverer næringsrige blod fra fordøjelseskanalen Arteria hepatica – Nutritive blodforsyning (25% af blodgennemstrømning til leveren) Levercellernes egne forsyning af næringsstoffer Levercellernes iltforsyning 50% fra A. hepatica 50% fra V. porta Blodet forlader leveren via V. hepatica, der løber til V. cava inferior 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Leveren (Hepar) (3) Leverlobulus – leverens funktionel enhed 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Leveren (Hepar) (4) Leverlobulus – leverens funktionel enhed 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Leveren (Hepar) (5) Leverlobulus – leverens funktionel enhed Sekskantet struktur med en glisonsk (portal) triad i hver hjørne bestående af: Gren af V. porta (næringsrige blod fra fordøjelseskanalen) Gren af A. hepatica (Levercellernes egne forsyning af næringsstoffer) Galdegang (bile duct) (disse små gange samles til den fælles galdegang – ductus hepaticus, som via ductus cysticus ender i vesica fellea (galdeblæren) I centrum af leverlobulus findes centralvenen, der fører blod væk fra hver lobulus og samles via interlobulær vena til den fælles V. hepatica, der løber til V. cava inferior 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Leveren (Hepar) (6) Leverlobulus – leverens funktionel enhed I leverlobulus findes der levercellerne (hepatocytter), som udfører mange livsnødvendig funktioner. Aktivering/inaktivering Innaktivering af hormoner Nedbrydning af medicin og andre stoffer, som bør ikke ophobes i kroppen Depotfunktion Glykogen, Protienstoffer, Fedt, Jern, Kobber, Vitaminer (B12, A, D, E og K), Blod Produktion Plasmaprotein dannelse; Albumin, Fibrinogen, Protrombin, Globulin fortsættes 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Leveren (Hepar) (7) Leverlobulus – leverens funktionel enhed (fortsat) Regulationsfunktion Blodsukkerregulering – glykoneogenese under indflydelse af Glukagon Næringsstofomsætning Via V. porta: Små fedtsyrer, Aminosyrer, Monosakkarider Via lymfen: øvrige fedtstoffer 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Leveren (Hepar) (8) Aminosyrenes skæbne Nydannelse af protien Indgår i energi omsætning ved omdannelse til glukose Fraspaltning af aminogruppen fra aminosyren, hvor der hermed dannes ammoniak der bliver senere til urinstof, som udskilles via nyrene Kulhydraternes (monosakkaridernes) skæbne Dannelse af glykogen som energi depot Ved tilførsel af store mængde kulhydrater – omdannelse til fedtdepot Ved faste omdannes glykogen til glukose for at tilfører kroppen energi. Herefter forbrændes fedt og aminosyrer. Forbrænding af fedtstoffer resulterer i dannelse af ketonstoffer 

Anatomi & Fysiologi - Lektion 18 Leveren (Hepar) (9) Fedtstoffernes skæbne Indgår i opbygning af cellestruktur og deponeres i: Underhudens fedtlag Omkring de indre organer I leveren 