Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
Advertisements

Parforhold; kommunikation og seksualitet
Mennesker gør det rigtige – Hvis de kan!!
Set i forældreperspektiv
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
At have øje for alle tanker om børn og palliation 15. november 2013
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Børn med gennemgribende udviklingsforstyrrelser
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Læringsstile og lektier
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Et barns relationer og fællesskabets betydning ”At være udenfor”
God trivsel = God læring
TIP TEAMET Teamet for inkluderende pædagogik
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
2 år og 3 måneder i skole. 1 år og 3 måneder i praktik.
Kids n’ Tweens, Leg og læring
Tryllefløjten tilbyder børnene kulturelle oplevelser indenfor drama, kunst, kulturhistorie og musik i børnehøjde i tæt samarbejde med kulturinstitutioner.
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Jeg støtter barnet ved:
Institution Ravnsnæs Sundhedsfremmeprojekt
Sygeplejerskeuddannelsen
Psykoedukation for patienter med bipolar affektiv sindslidelse
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Den nødvendige opdragelse i en børnefamilie
Børn med problemer – hvad skal pædagogen eller læreren gøre?
forældre og klassens sociale liv.
Temaeftermiddag om design af sociale læringsmiljøer.
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Omgangstone og kollegialitet
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
FÆLLESSKAB GLÆDEANERKENDELSE LÆRING Vores F L A G Ådalskolen og SFO Kvædehuset.
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier x Læreplans.
Værdisæt Hylleholt Skole Respekt Faglighed og udvikling Engagement
Tema 1: Introduktion samt stress og sårbarhed Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Lærerprofessionen.
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Medarbejderkonference hos Blå Kors den
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
MANGLER BØRN GRÆNSER – eller mangler de voksne?
HANDLEPLAN PÆDAGOGISK IDRÆT Dato:
MODUL 3B KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Tværfagligt samarbejde.
Tjørnegårdskolen og VUC Roskilde – Fællesskaber - ensomhed: Hvornår er man med i et fællesskab, og hvordan ser man, at nogen er ensom? – Fokus på fællesskab.
FTF Kommunikation og Konflikthåndtering Vinterkonferencen 2013
Inklusion og Specialviden
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
KVALITET I SAMSPIL OG LÆREPROCESSER I DAGTILBUD Oplæg v/ Maybritt Larsson Institutionsleder Barnets Hus-Amerikavej.
Kvalificeret selvbestemmelse i afdelinger. Dele viden Beslutte fælles mål Koordinere handling.
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
1 Hvem deltager i Program for læringsledelse ?. 2 Deltagende kommuner med dagtilbud Billund Fredericia Hedensted Kolding Nordfyn Svendborg.
Svendborg Sløjfen Barnet I Centrum HVAD ER UDFORDRINGEN. Hvor vil du gerne hen. Udfordringer med et barn – børnegruppe – forældre – kollegaer.
PRÆSENTATION AF MARY FONDENS OG RED BARNETS ANTIMOBBEPROGRAM FRI FOR MOBBERI 0-3 ÅR.
Børnehaven Smørhullets værdiggrundlag. En del af Viborg kommune I børnehaven har vi med udgangspunkt i Viborg kommunes Børne-og Ungdomspolitik ”Lys i.
Forældreundervisning for forældre/pårørende til børn/unge indlagt på BU1.
Værdigrundlag for Haarby Skole. Fællesskab Hvad betyder fællesskab for os: At alle bidrager og har værdi for gruppen. At der er en samhørighed på skolen.
HVORDAN DEFINERER VI DET I BV 3
Børnene kommer til tiden og har det nødvendige udstyr med
Fælles viden – Bedre integration Et tilbud om efteruddannelse
Robuste børn Skæring dagtilbud.
Dialogmøde Dagtilbud Svendborg d
Strategiske pejlemærker
Barnesyn og børneperspektiv
Overgangen fra børnehave til SFO og skole
Præsentationens transcript:

Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen

Faglighed og kundskaber gør, at du ikke baserer dine handlinger på ”synsninger”

Social arv – børnene er kendetegnet ved: - manglende tæt tilknytningen - følelsesmæssige reaktioner - manglende omsorg - dårlig leger - somatiske reaktioner Kulturel arv – børnene er kendetegnet ved - socialt og sprogligt - manglende forudsætning for at indgå i fællesskaber - tilknytning manglende eller urealistisk – men ikke generelt - de mangler kendskab til og viden om mange ”ting - større fravær pga. sygdom - manglende koncentration/fordybelses evne - utrygge forældre - dobbelt kulturel socialisering

Pædagogiske metoder/praksis i Rend og Hop a. Primærpædagogen: - tæt tilknytning - små – større grupper - inddragelse af forældre - udredning af barnets - handlingsplan b. Barneperspektivet: - fordi børnene er kloge på deres liv - udgangspunkt i børnenes interesser, udvikling og forudsætning - intentionen ikke handlinge

c. Skæld ikke ud - vejlede frem for irettesættelse - hensigten ikke handlingen - anvise andre/nye muligheder - tydelige og sætte egne grænser - forholde os til kollegers handlemåder - tydelige og forudsigelige rammer - Nej er også ok d. Rummelighed : - rummelige voksne - rummelige og inkluderende rammer for børnene e. Og….Pædagogisk Idræt – et pædagogisk middel i arbejdet med udsatte børn

Fordi - børnene - børn lærer gennem kroppen - pædagogisk idræt skaber forpligtigende (sociale) fællesskaber - børnene får større kropsbeherskelse - glæden ved at kunne mestre – giver selvværd - fysisk aktivitet frigiver stoffet kroppen får det bedre af - mestring af kroppen frigiver energi til andet - færre konflikter mellem børnene – større tolerance - større koncentration og fordybelse -sjove oplevelser

Fordi - voksne - bevidste aktivitetsvalg - struktureret arbejde / mål og handlinger o foran – ved siden af – bagved - refleksion over egen rolle ift. Børnene

Fælder i arbejdet (det ene kan fører til det andet) - hvis jeg overidentificerer mig med forældrene o bliver berørte og tillægger forældrene bedre egenskaber end de har …. - skaber jeg måske drømmeløsninger o jeg håber og tror på et bedre liv for barn og forældre - der fører til at jeg bagatelliserer barnets problemer o det er nok ikke så slemt,….til næste forældresvigt

- hvor jeg så bliver aggressiv og moraliserende o nu det bare for meget, havde vi ikke en aftale… - og overfører min egen utilstrækkelighed på forældrene o det er også deres egen skyld …jeg har gjort … - jeg bliver handlingslammet o sagen ligger stille…. - laver aktiviteter uden mål og mening o hvis du ikke ved hvor du vil hen…. - Jeg distancerer mig og laver tilbagetrækning o de skal i skole om ½ år, de flytter om 3 mdr…..

Men hvad så - forebyggelse – hjælp til barnet - styrk barnets evne til at erkende og acceptere de følelser det har - sæt ord på barnets følelser og gør livet mere forståeligt - reducer barnets oplevelse af skyld og ansvar - synliggør barnet som ”det er” ikke som det handler - erkend barnets rettigheder til at være tryg - styrk barnet i at mestre sit liv - gode og mange oplevelser

OBS!! Når børnene har det værst, opfører sig værst, er smerten tættest på! - det er her vi ofte kan komme til hvis vi tør sætte ord på børnenes følelser og give slip på egne adfærdsregulerende ideer.

Samarbejde med andre - herunder Distriktsgrupperne - gør det lettere

Normalitet er lokalt (Jens Andersen PPR)

- for at få et mere nuanceret billede af barnet/familien - få fokus på egne blinde pletter - fælles mål og handlinger i distriktet - færre møder for forældre (netværksmøder)