ved læsevejleder Dorthe Clausen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Livets Ord November 2008.
Advertisements

Oplæg om læsning - hvad kan man som forældre gøre for sit barns læseudvikling… Asgård skole jan
En læseindsats der virker!.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Læsning og skrivning i børnehaveklassen
Hvordan kan man arbejde målrettet med inklusion?
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Faglig læsning Dagsorden
Sprogpakken Tosprogede.
Læringsstile og lektier
Readymades / genbrugskunst
Borgernes barrierer for brug af IT
Tid Til Dansk Tid Til Dansk er et komplet dansksystem for klasse.
Læsning..
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Velkommen på biblioteket Vi glæder os til at få dig som bruger. Spørg bare, hvis du har brug for hjælp!
Er mit barn klar til skolestart ?
Introduktion til Kryptering
Semiotik, Lingvistik og sprogbrug
LæseUdviklingsSkemaet
Kladde til informationsdias
Introduktion til Sprogpakken
Sprogtilegnelse i teori og praksis
Sprogpakken Forældresamarbejde.
- fortsat midt i en flekstid?
Faglig læsning 2.
Tidlig skriftsprog i dagtilbud
Sprogtilegnelse d Ida Marie Holm.
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
Kaldelsen til evangeliet Rom. 1, v1 Fra Paulus, Kristi Jesu tjener, kaldet til apostel, udset til at forkynde det evangelium, v2 som Gud forud har lovet.
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
En kompleks opgave for dansklæreren
Juhu – nu skal jeg lære at læse….
Opdagende skriftsprog i et inklusionsperspektiv
En kogebog Synopseprøven i dansk.
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Budskabet skal ud Derfor Ingen fugleklatter på ruden Mundret sprog Ingen formelle fejl Spændende layout.
Videre med praksis - fremlæggelse af praksisopgave
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Sprogets legeplads Sprogudvikling Højtlæsning og billedbøger
Den forebyggende indsats
Et mærkeligt skib.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Konsensusprocessen.
P0 erfaringsopsamling Program 8.15: Introduktion
Når børn skriver sig til læsning
Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.
Elever med særlige behov Lidt om allerede installerede hjælpe programmer i windows vista.
Læsning.
Den sproglige læreplan
Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sproglig udvikling Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier x Læreplans.
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Særlige udfordringer til læseforståelsen i fiktionstekster
Samarbejde og kommunikation på en arbejdsplads
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
Overgangsproblemer i matematik ”Det sværeste var at forstå hvad læreren prøvede at sige - altså formuleringerne.” 1g-elev, stx.
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
Overgangen fra børnehave til SFO og skole Forældremøde i Børnehuset xxx xx september/oktober 2015.
0. Kl 2016/2017.  I bh.kl skal undervisningen tilrettelægges og udføres således at eleven får kompetencer inden for:  1)Sprog  2)Matematisk opmærksomhed.
Kære Gud jeg takker dig 1, S1
National ordblindetest på tværs af uddannelser Testen skal identificere elever og studerende med ordblindhed på tværs af uddannelser fra forår 3.klasse.
99 ud af 100 trafikulykker skyldes vores adfærd i trafikken
Strategier og værktøjer i sprogundervisningen
Ord skaber Da du kom hertil fra et underfuldt sted,
Velkommen Dagens program.
Præsentationens transcript:

ved læsevejleder Dorthe Clausen På sporet af læsning ved læsevejleder Dorthe Clausen

Hvorfor har vi behov for at kunne læse? Det har vi, fordi mennesker til alle tider har haft lyst til eller brug for at kunne fastholde og videregive information, viden, tanker og ideer.

Lidt om skriftens historie

For 30. 000 år siden lavede mennesker hulemalerier For 30.000 år siden lavede mennesker hulemalerier. I dag bruger vi piktogrammer.

Den første skrift er kun 5000 år gammel Den første skrift er kun 5000 år gammel. Der har eksisteret mennesker som os i 100.000 år. De første skrifttyper opstod hos sumererne i det nuværende Irak og efterfølgende i Egypten.

Den første sumeriske skrift bestod af logoer Den første sumeriske skrift bestod af logoer. Altså et tegn en betydning. Det kender vi også i dag. Fx - 5 % Men det kan være svært at huske mange logoer, og man kan ikke læse noget, man ikke kender i forvejen.

Man fandt på at bruge tegn for enkelte sproglyde Man fandt på at bruge tegn for enkelte sproglyde. Igennem tiden har dette princip udviklet sig til, at hvert bogstav har hver sin lyd. Fx bogstavet hedder i og siger lyden iiiiii Sådan cirka!!! for det passer ikke altid. Fisk - fesk Det kalder man for det fonologiske princip.

Skriften – i form af runer – kom til Danmark for omkring 1800 år siden Skriften – i form af runer – kom til Danmark for omkring 1800 år siden. Vikingerne kaldte det at læse runer for at råde. Hvilket betød at herske og rådgive, men også at tyde og forstå.

De bogstaver vi kender i dag kom til Danmark med kristne munke for ca De bogstaver vi kender i dag kom til Danmark med kristne munke for ca.1000 år siden. Det alfabet, vi anvender, stammer fra grækerne og romerne. En gammel betydning af ordet læse er at samle. Læse betyder altså at samle bogstaverne ind til ord.

Spor af skriftsproglig udvikling hos førskolebarnet.

Børn lærer at tale uden videre. MEN ”Indsigt i ordenes lyde får man ikke bare ved selv at kunne tale.” Citat professor i læsning Carsten Elbro. Det der er svært, ved det fonologiske princip er, at det ikke er let at gennemskue, da de enkelte bogstaver ikke står for noget meningsfyldt i sig selv. For at kunne anvende det fonologiske princip, skal man undervises.

Børns kendskab til skriftsprog starter tidligt i livet.

3 vigtige indikatorer for om et barn får let ved at lære at læse Børn som af sig selv viser nysgerrighed for ord og bøger. Børn som er opmærksomme på det talte sprog og enkelte lyde i sproget. Børn som har et godt ordforråd. For at styrke børnenes ordforrådstilegnelse i vores distrikt arbejder Børnehuset Chilli sammen med Fællesskolen i det projekt, vi kalder ”Vi fanger ord”.

Den formelle skriftsprogs undervisning

Når børnene starter hos os i skole, begynder den formelle skriftsprogsindlæring. For nogen børn er det den sværeste opgave, de endnu har mødt – for andre en smal sag. Men bare rolig vi kan klare opgaven.

I indskolingen arbejder børnene med at lære det fonologiske princip at kende og blive gode til at bruge det. Når man kan anvende det fonologiske princip, kan man afkode, hvad der står i en tekst. Man kan sætte bogstavernes lyde sammen, således man kan udtale de ord, der står i en tekst, og man kan selv skrive ord og korte tekster.

Læsning består altså af to elementer afkodning af bogstaverne og tekstforståelse. Hvis man ikke forstår teksten, er der faktisk ikke tale om læsning. Arbejdet med børnenes tekstforståelse er meget vigtig. Det arbejder vi også med allerede fra 0.kl.

Det er vigtigt at børnene får en god tekstforståelse Det er vigtigt at børnene får en god tekstforståelse. De skal lære mange forskellige teksttyper at kende. Hvis teksten ikke giver mening. Er der så grund til at læse den?

Hver eneste dag holder vi øje med, hvordan børnene udvikler sig Hver eneste dag holder vi øje med, hvordan børnene udvikler sig. Vi er rutinerede og ser, hvis et barn ikke udvikler sig, som vi gerne vil have. Vi holder tæt kontakt til jer, så I ved, hvordan det går med jeres barn. Der udover tester vi børnene på hvert klassetrin.

Nogen gange udvikler et barn ikke sine skriftsproglige færdigheder, som vi kunne ønske. Så har vi forskellige tiltag: Læseskub Supplerende undervisning Støttemuligheder Læseklasse