Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Atomer Et programmeret forløb. En måde at lære på.
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Balance i energiregnskabet
Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Kost og træning.
Styrk dit immunforsvar
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Energiomsætning hos mennesket
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Vigtige begreber i naturfag
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
VITAMINER OG MINERALER
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Bakterie og virus.
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fedt, protein og kulhydrater
-kroppens største organ
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Biodiesel and bioethanol
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Ernærings- og sundhedsanprisninger Definitioner: Ernæringsanprisninger giver oplysning om indhold af specifikke næringsstoffer / angiver, at en fødevare.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
Fordøjelsessystemet.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Fotosyntese Fokus på energi
Kulhydrater og dannelse af ATP
Pharmanex® Bone Formula
Seks veje til din sundhed
Den vigtigste energikilde.
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fedtstoffer.
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Spil: Multiple vitaminer
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Faglig regning Kostberegning.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Præsentationens transcript:

Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat Uge 49 oplæg 1 Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat

Varedeklaration Alle færdigpakker i DK skal have en liste over hvad varen indeholder. Yderligere skal de have et navn der passer til. Fx ”æblegrød” Den skal indeholde æbler, lige som hindbærmarmelade. Her skal man holde tungen lige i munden. Da appelsinsaft (ikke kun) Eller med smag af citron (aromaer) Ingrediensliste med alle tilsætningsstoffer.

Hvis man er aktiv – motion/sport er det mere alt efter aktivitet. Energi til kroppen Piger 11-14 år bruger 8.400 KJ Drenge 11-14 år bruger 9.900 KJ Hvis man er aktiv – motion/sport er det mere alt efter aktivitet.

Optagelse af mad. Maden er med til, at give os den energi vi skal have for at forny vores celler, holde varmen og bevæge os. Energi fra maden optages gennem vores fordøjelse. Vi udnytter nemlig den energi der er bundet til maden. Det er forskelligt, hvordan vi optager de forskellige energier. Her bruges hele kroppen både mekanisk altså i organerne men også kemisk ved de enzymer og syre der nedbryder maden. Noget mad fx fibre kan vores krop ikke nedbryde, derfor er de gode, hvis man gerne vil tabe sig, da de giver en god mæthedsfølelse.

Madens funktion Vores mad består hovedsageligt af tre forskellige stoffer – kulhydrat, protein og fedt. Derudover findes der et hav af mineraler og vitaminer og vigtigst af alt vand. Alt dette er med til at opretholde vores krop, få den til at vokse og forny sig. Kulhydrat = energi til krop og hjerne Protein = opbygger kroppens bestanddele Det er en fin balance ikke, at få for meget eller for lidt af noget. Dette kan medføre mangelsygdomme eller følgesygdomme.

Kulhydrat Har i mange år været et fyfy ord. Det er desværre en forkert opfattelse, for mad kan i sig selv hverken være sund eller usund. ’ Vi skal de tre stoffer til kroppen i en god blance 55-60% kulhydrat Fedt max 30 % Protein 10-15%

Fejlen !! Når man overskrider grænsen, kan kroppen ikke optage de 3 ting. Oplagres det i depoter rundt på kroppen i form af fedt. Kulhydratet er vores største energikilde, men fedt er faktisk en bedre energikilde, den giver ca. dobbelt så meget energi, men det er også sværere af omsætte til energi.

Kulhydrat kulstof(C), Brint (H), Ilt (O) Groft findes der 3 typer – sukker, stivelse og kostfibre. Sukker – hvidt sukker, druesukker, frugtsukker og mælkesukker. Stivelse – fra frø, korn- og ristyper, kartofler. Kostfibre – planters cellulose, som stiver dem af, det er typisk skallerne fra frø, findes i groft brød, havre. Kroppen kan ikke nedbryde det.

Typer af kulhydrat Udover de 3 typer varierer de i størrelser fra helt små enkle molekyler til helt store sammensatte molekyler. Monosakkarider – simpelste Di – sakkarider - 2 mono Poly-sakkarider – mange ofte flere tusinde Kulhydrater optages fra de indtages! S. 18

2. oplæg Vitaminer Sundhed Kostvaner

Vitaminer og Mineraler Kroppen har brug for vitaminer, for at fungere, men den kan ikke selv producerer dem derfor er det vigtigt at man spiser varierende mad. Vi har udover kulhydrat, protein og fedt, brug for mineraler og vitaminer for at fungerer optimalt. Et vitamin er ikke et stof men en gruppe af molekyler, som har specielle virkninger på vores krop. 2 slags, fedt- og vandopløselige Hvis man mangler mineralet jern skal man ikke spise jern, men i form af ioner i jernsalte. Er undværlige i små mængder og er farlige i store mængder.

Hvad hjælper de? Calcium – giver knogler og tænder styrke (mælkeprodukter og brød) Fosfor P - findes i mange fødevare Jern Fe – optages i lever og bliver brugt som byggestem til vores blod. (jerntabeletter) Natrium Na – styre væskebalancen og regulere syre/base indhold. Andre nødvendige – kalium, nervecellens impuls, jod magnesium,kobber zink, mangan, selen, krom, molybdæn

Sundgedsfremmende ??? Eller funktionelle fødevare, her tilsættes stoffer der fremmer sundheden, fx læskedrikke tilsat vitaminer. Er det godt? DK har haft restriktioner men EU har bestemt at det må man ikke længere, så nu kommer det mere frem på hylderne. Men hvad hvis man får for meget?

Hvad er sundhed? At spise varierende. Kun spise den energi kroppen har brug for. At passe på sin krop, ved at bevæge den. Pas på medicin og alkohol, rusmidler. Følgesygdomme - bog s. 36

Hvad tænker I?

De nye 8 kostråd

Biograftur! Her spiser en ung gennemsnitlig 3.300.000 J Dvs. 3.300 KJ Hvor meget skal i bevæge jer efter en tur i bio. Løb 12 km- 3000-4000 KJ Passiv – 300-500 KJ Gang 3,5 km/t – 500-950 KJ