Det nødvendige og udfordrende samarbejde Ved formand for Børne- og Kulturchefforeningen Per B. Christensen Ungdomsuddannelse til alle Fælles netværksmøde.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Et metodeudviklingsprojekt i UU DANMARK UU Vestsjælland
Advertisements

Børn med gennemgribende udviklingsforstyrrelser
Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne/
17½ års samarbejde i Aarhus
Udviklingschef Anne Holm Sjøberg, Region Hovedstaden
Intro til kommende praktikanter og praktikvejledere
1 Folkeskolereformen -hvilke perspektiver giver den i forhold til dagens overskrift set fra en politisk synsvinkel Søren Kristensen.
Projekt 5 i 12 Laboratorium 9: 26. februar 2013 ”At holde udviklingsgejsten oppe i en travl hverdag” ”At holde udviklingsgejsten oppe i en travl hverdag”
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
S AMMEN KAN VI MERE – N Y BROBYGNING TIL ERHVERVSUDDANNELSE OG ERHVERVSLIV UU Vestsjælland v. Helle Jacobsen Overordnet fokus: Implementering af brugbare.
Ungdomsskole – mellem reform af folkeskolen, erhvervsuddannelserne og vejledningsindsatsen Storbynetværk den 12. september 2013 Direktør Per B. Christensen,
Vælg layout på masteren: Højreklik på siden / Layout / Vælg mellem ”Fastholdelseskaravenen” eller ”Brug for unge” Overskrift MAX 2 linjer Underoverskrift.
Bo Ravn Temadag 26. januar 2006 Holstebro Kommune Unge uden uddannelse i centrum.
Medborgerskab – på sporet
Temadag 7. juni 2006 Struer Kommune
Hvad er et nationalt videncenter? Centrene er knyttet til CVU-erne/professionshøjskolerne Centrene er støttet af Undervisningsministeriet i en tidsafgrænset.
Social- og sundhedsuddannelsen og den pædagogiske assistentuddannelse - et kvalitetsløft til velfærdsområder Ved Per B. Christensen, formand for Børne-
”Vi når målet – men hvordan?”
Udviklingsprojekt om tværprofessionelt samarbejde mellem pædagoger, lærere og socialrådgivere r Vi skal give de studerende bedre tværprofessionelle.
Børnekultur der dur, Børnekulturens netværk, d. 26. oktober i Kolding Per B. Christensen, formand for Børne- og Kulturchefforeningen og direktør i Næstved.
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Kodeks for offentlig topledelse
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
NETVÆRKSMØDE OM UU, FOLKESKOLE & UNGDOMSUDDANNELSERNE Forventninger, muligheder, udfordringer & handlinger i lyset af folkeskolereform og omlægninger af.
Biblioteket og kommunalreformen – bibliotekets roller
Ungeindsatsen Konference den 4. juni Baggrund UTA-projektet Politisk ønske Byrådsbeslutning april 2009 Etablering oktober 2009.
Uddannelsesparathed og vejen til de 95 pct. UU Københavns Kommune 29. september 2010 – Lis Rom Andersen.
Det internationale perspektiv i uddannelse, arbejdsplads og rekruttering UC- Sjælland d. 17. marts 2010 Børne- og kulturdirektør i Næstved Per B. Christensen,
Regeringens globaliseringsudspil
Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Uddannelse til elever med særlige kompetencer - en perspektivering set ”udefra” Slutkonference i Projekt ”Kan og Vil” 21. september 2009, Vartov, København.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
BKFs årsmøde 13. november 2008 Præsentation af BKFs nye ledelsespublikation Ved Børne- og Kulturdirektør Klaus Nørskov.
Børneområdet blev kommunalt – åbner det for en spændende ny fortælling Socialrådgiverdage d. 25. september 2007 Ved formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Generelle udfordringer og perspektiver i kommunernes arbejde med kvalitet, effektivitet og styring  Oplæg ved Børne- og Kulturdirektør Per B. Christensen,
Uddannelse som livschance og som krav Second Chance netværket 1. september 2010 – Lis Rom Andersen.
Lederkonferencen 9. juni 2010
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Borgermøde i distrikt Engskov Mandag d. 23. marts 2015 kl
Hvordan samarbejder vi om kulturen?
Uddannelsesudfordringer efter globaliseringsrapporten og velfærdsforliget Paneldrøftelse i Danmarks Vejlederforening d. 30. januar 2007 v/ Per B. Christensen,
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Kommunernes behov for forskning AKF seminar 25. september 2007 Ved formand for Børne- og Kulturchefforeningen og Børne- og kulturdirektør i Næstved Per.
Anbefalinger fra Vækstforum Hovedstadens task force om erhvervsuddannelser Vækstforum Hovedstadens møde den 21. juni 2012 v/ Klaus Nørskov,
Drømmeskolen i fremtiden fra et lederperspektiv 10. Juni 2015 Thomas Smidt, skoleleder.
Forslag til uddannelsesstrategi og handleplan
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
1 Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige, sociale og personlige.
Præsentation af resultaterne fra workshop 1 1. Workshop 1- hvad gjorde vi? Spor: Unge, uddannelse og beskæftigelse Tema 1 - Forebyggelse og sammenhæng.
Tværfagligt ungeteam i et uddannelsesmiljø  Baggrund/Hvorfor  Vision  Hvordan  Gør det en forskel? Bornholms Regionskommune Allan.
Borgerinddragelse Projekt Vejen til Uddannelse og Beskæftigelse Torsdag den 10.april 2014.
Lige muligheder i livet Strategi for børn og unge i udsatte positioner.
UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.
Sanne Lorentzen NLS Ledertræf, Island september 2012.
Hvad er Velfærds-LAB? 1. Leder- og medarbejderønsker til BV Medinddragelse og medindflydelse Fælles tilgang til arbejdet med borgeren Understøttelse til.
Den svenske model - perspektiver på helhedssyn Netværksmøde, samskabelse 20. maj 2016 Helle Hende Stærmose.
Intro til organisations- sociologi v/Janne Seemann ORGANISATION AAU “Organisationsteoriens ambitioner er store. Den sigter mod at forstå og forklare, hvad.
Gode relationer, tydelige rammer og klar kommunikation - 10 trin til det gode samarbejde mellem efterskoler og kommuner omkring sårbare og udsatte unge.
UU Danmarks perspektiver på anbefalingerne
Udfordringer og muligheder i det tværfaglige samarbejde Tværfaglig intelligens . Tværfaglig intelligens. Sundhedskonference 2016 Eva Just.
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Esbjerg kommune, Uddannelseshuset
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
Personalepolitiske værdier for Assens Kommune
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Udgangspunktet er, at alle har de bedste intentioner. Udviklingsdag Udgangspunktet er, at alle har de bedste intentioner. Lad os gå på opdagelse.
Ungdomsuddannelse til alle v/direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Kaj Ove Christiansen
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Søndre skoles vision Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige,
Præsentationens transcript:

Det nødvendige og udfordrende samarbejde Ved formand for Børne- og Kulturchefforeningen Per B. Christensen Ungdomsuddannelse til alle Fælles netværksmøde d. 24. marts 2009

Indhold Værdi- og kulturforskelle Udfordringer Mulige løsninger Eksempler fra Næstved Kommune

Værdi- og kulturforskelle Forskellige indgangsvinkler til samarbejdet Skole (børne) - forvaltningen Vinklen er uddannelse, som ikke nødvendigvis er målrettet erhverv Måske endda en urealistisk uddannelse for den enkelte Tilladt at skifte spor og være længe undervejs Personlig udvikling er godt Vejledning er grundlag for egen beslutning En ”mundtligheds-kultur” Tilbageholdenhed med at lade sig måle og veje – er ændret, men…

Fortsat om forskelle…. Arbejdsmarkedsforvaltningen Vinklen er, at de ledige skal i arbejde, gerne via uddannelse Målrettet uddannelse mod arbejde Målrettet konsekvensvejledning også i forhold til personlig økonomi Bidrager med reel viden om muligheder, hvis uddannelsen ikke gennemføres Ingen sikkerhedsnet uden fagforening eller forældrefinansiering En ”sagsbehandlings – og dokumentationskultur”

Værdi- og kulturforskelle - fortsat Professionerne som ”helte” Historisk har fagprofessionelle været ”heltene” i opbygningen af store velfærdsområder (skole, sundhed, sociale sikkerhedsnet m.v.) Den selvstændige professionsrolle baserer sig på uddannelse og eksamensbeviser – og tenderer mod at udøves i et lukket rum (lægen med patienten; læreren i klassen; socialråd-giveren med klienten/borgeren). Selvstyring og afskærmning mod andre er sædvanen…

NPM påvirkning af professionerne Professionerne som ”skurke” New Public Management udfordrede de selvstyrende professionelle på deres egenrådighed Professionerne (lægerne, lærerne, socialrådgiverne, pædagogerne osv.) kæmpede imod det de så som afprofessionalisering. McDonaldisering (indædt standardisering af ydelser) Attituden var: ”enden er nær…” Så galt gik det ikke – vi skal anvende det bedste fra NPM og tænke fagligheden med Vi skal have udviklet ”den interaktive professionelle”! Uddannelsesinstitutionernes opgave – udsyn på tværs

Vilkårene for ”den interaktive professionelle” Skolens professionelle projekt: –(ud)dannelse i en (ud)dannelsesinstitution (en kuvøse) –Skabelse af et individ – der både er konkret i tiden OG tidløs (uddannet og dannet) –Skal projektet lykkes vil professionskulturen ofte have ret i at hævde en vis fortsat selvstændig professionskultur – DLF`s professionsideal! –Skoleforvaltningerne har typisk været monofaglige (trods arbejds- og funktionsdelinger har de fleste haft lærerbaggrund)

Jobcentrenes professionelle projekt: –Fra ”welfare to workfare” – aktivlinien udviklet i et ’virkeligt’ samspil med erhvervsliv (de hårde fakta; såkaldt virkelighed) –Fastholdelse af et individ i et ”work first”–perspektiv –Projektet kan lykkes, hvis alle involverede forstår og underordner sig workfare-hensigten (utallige lovændringer har stresset jobcentrene; åbenhed mod andre professioner og tilgange er umiddelbart sat i stå; det blødere, socialfaglige element er under pres) –Jobcentrene kæmper med at etablere en faglig identitet…

De særlige indsatser for sårbare børn og unge: –Fra ’socialkontoret’ (med faste og klare ydelser) til ’det tværfaglige center for en ”vellykket barndom” – fra sociale problemer til alle civilisationens vanskeligheder i opvæksten (hjælp i familien, i kuvøsen, i virkeligheden) –Visionen om at indsatser kan afbøde sociale vanskeligheder og følgevirkninger af vores levevilkår –Området er – i helt enestående grad – et tværfagligt område, hvad der både indvarsler en moderne (tvær)faglighed, men også giver kampe om status, opmærksomhed, roller – osv.

Den interaktive professionalisme – hvordan? Økonomiske, juridiske, kontrolmæssige og andre magtmidler er næppe anvendelige Systemer (og faggrupper) bestemmer selv, hvad de påvirkes af og indoptager ? Fælles opgaver / sagstyper – børn – voksen – uddannelse - arbejdsmarked Den interaktive professionalisme fordrer et opgør med ledelse, der inkluderer monofaglig beskyttelse Sikre styringskæder, der har fokus på kernen i fagligheden Stressfaktorerne må lempes Ikke anvende faglighed som skjold – uddannelsesinstitutionernes opgave Fælles efteruddannelse

Ti gode råd om samarbejde mellem professioner og kulturer Gør anerkendelse til en grundholdning Fremhæv gode erfaringer Vær klokkeklar på forskelle Respekter forskelle Se muligheder i det tværfaglige samarbejde Se ressourcerne i samspillet Stil succeskriterier op Ledelsen skal bakke samarbejdet op Udnævnt en tovholder Hav fokus på ressourcerne Inspireret af DLF`s og DS`s samarbejde i en række kommuner

Ungdomsuddannelse Tværgående samarbejde i kommunerne er en nødvendighed Ungdomsuddannelse Arbejds- markedsområdet Det sociale område Uddannelses- området

Udfordringerne: Ungdomsuddannelserne har gennemførelsesvejledning, mens UU har overgangsvejledning Ungdomsuddannelsernes takstfinansiering Sikre videndeling mellem kommuner Styrke samspillet med produktionsskolerne, der skal arbejde med obligatorisk brobygning til erhvervsuddannelserne Samarbejde mellem kommune og ungdomsuddannelser Have særlig fokus på udsatte unge samt drenge og indvandrere og ufaglærtes børn Skabe netværk og nye organisationsformer Holde fokus i en tid med stigende ledighed Fortsætte den gode kurs…

Løsninger: Styrke det konkrete og generelle samarbejde mellem UU, skolerne og ungdomsuddannelserne Styrke samarbejdet mellem UU og arbejdsmarkedsforvaltningen/jobcentret UU skal være mere opsøgende i forhold til de unge Bruge arbejdsmarkedsforvaltningen i vejledningen i folkeskolens ældste klasser Ungdomsuddannelserne bidrager i forhold til arbejdsmarkedsforvaltningerne – nye vejledningsforløb og uddannelser Fortsætte netværk og videndeling i UTA- ny organisation Fælles nationale statistikker UU, kommuner, UVM og BM Årlige kvalitetsrapporter for UTA

Eksempler fra Næstved Kommune Styrket samarbejde gennem: Arbejdsgangsanalyse af overgangen barn-voksen Arbejdsgangsanalyse af tilbagemelding/kommunikation mellem ungdomsuddannelserne og UU Etablering af tværgående netværk – Ungenetværk - Ungeteam Tværgående styregruppe Tværgående politisk udvalg Tværgående temadage UU og Studievalg på jobcentret UTA hjemmeside Næstved Uddannelsesråd Videre forankring

Forskellene er vores styrke Hvis 95% målsætningen skal opfyldes må vi: Udnytte vores forskelle og forene vores kræfter!