Fra sanseindtryk til fagudtryk

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Advertisements

Læringens fundamentale processer
Portfolioeksamen Studieområde 2
AT opgave 2014 Mad og Mennesker
Refleksion i kommunikationen
Kristendom på stx og hf Christina Egholm og Helle Dreyer Møller.
Naturgeografi Jordens og livets udvikling samt menneskets tilpasning set i et geologisk og aktuelt samfundsmæssigt perspektiv Altså handler geografi om.
Handler om naturvidenskab
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
De naturvidenskabelige fag identificerer sig som EKSPERIMENTELLE FAG
Dansk og historie i Studieretningsprojektet
Program Kl Introduktion v. fagkonsulenten Kl Unges forhold til naturvidenskab i et kulturelt perspektiv v. Lars Brian Krogh Kl.
Indsatsområdet ”Naturvidenskab for Alle” Naturvidenskab for Alle •Målet •Projektet tilbyder •Planer for næste års indsats •Eksempler på pilotprojekter.
Evalueringskriterier for artikel
Mercantec NU forstår jeg det! Gennem bedre faglig læring til større faglig forståelse Mercantec.
Grønt flag grøn læreruddannelse
Censorformandskabets møde 25. oktober 2012
Udfordringer i den kommunale byggesagsbehandling
Ledelse i Praksis – 4. aften
Produktion og Logistik
The Fittest will survive
Tværfagligt undervisningsforløb
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Naturvidenskabeligt Grundforløb
Hvad er et produkt i faget teknologi - og hvorfor?
Giver økologien mening indenfor landbruget
En dansk personlig kommentar til forslag til læreplan i naturfag og til fysikk 1 og 2 Albert Chr. Paulsen, IMFUFA, Roskilde Universitet.
Undervisning Klasseundervisning Elevernes oplæg Fælles læsning
Inquiry based science education
Uddannelsesparathed - hvad er det
Spansk Hvad skal eleverne lære? Faglige mål Eleverne skal kunne: – forstå et tydeligt talt spansk – tale et klart og nogenlunde flydende spansk,
Undervisning Klasseundervisning Elev oplæg Fælles læsning Fig. Beskrivelse (analyse) Opgaveløsning Film og efterfølgende diskussion Gruppearbejde Laboratorium.
Velkommen til dag 2 på AUs vejlederuddannelse!
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
AT8 3a 2010.
Friluftsrådet – mere natur – mere friluftsliv Alle har ret til en rig natur.
Inquiry Based Science Education - IBSE
Problemorienteret projektarbejde
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Lærerprofessionen.
Fra vejledning til biologi c
Matematikfaglighed i samfundsfag og EU
Sæt jer ikke for godt til rette! I vil blive flyttet rundt på…
Sven Allan Jensen as – Kbh. Landskabsmæssige interesser i regionale landbrugsstrategier Hvad er en regional landbrugsstrategi? Hvad kan den bruges til?
De naturvidenskabelige fag identificerer sig som EKSPERIMENTELLE FAG Eksperimenter.
Sociale og kulturelle forhold. Socialisering, kultur og identitet
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
Sygepleje og fagidentitet
Tillidsreform SKAL Principper for samarbejdet mellem den danske regering, arbejdsgiverne og de faglige organisationer.
Klamme powerpoint slides + en forbedring (Gruppe 12+6)
GF 2 - sosu Udkast.
Sprogbaseret læring i naturfag
A) Professionens arbejdsområder og opgavefelt Hvad, hvorfor og hvordan: Hvad: Vi forventer den studerende får indblik i misbruger/ socialt udsatte, og.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Problemstilling hvordan? Den daglige undervisning! Prøven!
Innovative elever løser virksomhedsproblemer Brødr. Ewers A/S.
Astra* Nationalt center for læring i natur-, teknik- og sundhed Sprogbaseret læring i naturfag Del 2 Astra* v/Anette Vestergaard Nielsen.
Fra praktik til universitetsopgave Kapitel 12. Agenda At koble teori og praksis Mål for praktikopgaven Typiske krav til praktikopgaven Hierarkiet for.
Først: Uddannelsesspecifikt fag Senere: Grundforløbsprøve Kontor, Handel eller Detail.
Kort om de gymanisale ungdomsuddannelser Ligheder og særlige karakteristika Mette Brinch Thomsen Oplæg på mentorkurset for SubUniversity 16. august 2016.
Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen
NU forstår jeg det! Gennem bedre faglig læring til større faglig forståelse Mercantec.
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Matematikvejlederens virke Matematikvejlederuddannelsen ved UCSYD Modulet: ”Elever med særlige behov”
Naturfag.
Bænkebidere Et forløb for 2. klasse.
Velkommen til fagligt samspil
Informationsmøde om erhvervsområde og erhvervsområdeprojekt i tekniske eux-forløb Bjørn René Hansen, Erik Engel og Rasmus Schou Christensen Styrelsen.
Prøven i Natur/teknologi
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Fra sanseindtryk til fagudtryk

Viden og indsigt om .. Hvordan fødevarerne produceres Korn, raps, kød, mælk, dyrefoder Forarbejdningsprocesser af Jorden, afgrøderne, foderet Teknik og maskiner Traktorer, kraftoverførsler, korntørringsanlægget, malkesystemet Organisationen Landmandens viden og praktiske kunnen, leverandørerne, forbrugerne Afhængigheden af Naturen Nedbør, jorden, sol, vind, skadedyr og ukrudt Danner et helhedsbillede og en forståelse af hvordan natur, menneske og samfund er afhængig af hinanden … og udvikler sig teknologiske og historisk Baseret på erfaringer og et væld af sanseindtryk

Eller også kunne man lære disse figurer uden ad!

Pointe Elevernes nysgerrighed og engagement fremmes af sanseindtryk .. Ikke fagudtryk Derfor: bør landbruget ikke reduceres til 10 sider i biologibogens kapitel om økologi Påstand: interessen for hvad naturvidenskaben kan bruges til begynder i mødet med landbrugets virkelighed og forståelsen opbygges gennem elevens egne sanser, aktive undersøgelser og refleksioner. Med forståelsen følger en større meningsfuldhed i at udtrykke sig og deltage i faglig dialog.

Hvordan passer det med gymnasiets lærerplaner? Naturvidenskabeligt grundforløb: Opnå viden om centrale naturvidenskabelige problemstillinger og deres samfundsmæssige, etiske eller historiske perspektiver Så de danner holdninger og kan udtrykke deres mening om det. .. på et fagligt grundlag Og så skal deres nysgerrighed og engagement i øvrigt fremmes inden for det naturfaglige område Hvordan? Stille spørgsmål og få svar gennem praktiske undersøgelser og observationer i laboratorium og i felten Anvende simple modeller der beskriver sammenhænge Formidle emnet med rigtige fagudtryk Perspektivere nat.vid. i fht. teknologisk og samfundsmæssig udvikling gennem eksempler Naturvidenskabelige problemstillinger Brug af medicin og antibiotika i grisproduktion Brug af bioteknologi til forædling af dyr og fødevarer Dyrkning af afgrøder tiil energiproduktion Atutomatisering af landbruget – malkerobotter, computerstyrede markmaskiner Udbringning af gødningstoffer og anvendelse af deres konsekvenser for miljøet

Det faglige indhold Ved udvælgelsen bør der lægges vægt på at indholdet: Giver mulighed for samarbejde mellem naturvidenskabelige fag Giver mulighed for eksperimentelt arbejde Viser relevansen og anvendeligheden af naturvidenskab i samfundsmæssig og historisk henseende

Principper ved tilrettelæggelse Bygges op omkring tematiske, flerfaglige forløb Skal være vedkommende for eleverne Eleverne skal arbejde aktivt med naturvidenskabelige problemstillinger Deltage i dialoger (eks. med landmanden) hvor fagudtryk benyttes!

Anbefaling til det videre arbejde Start i landbruget – ved det konkrete Hvilke temaer og problemstillinger er interessante Hvilke praktiske undersøgelser er mulige og hvordan kan de indgå i flere fag? Hvad er det målet at eleven skal vide/kunne sige?

Fortsat god arbejdslyst!