Kostråd og sundhed
Hvilke folkesundhedsproblemer kan vi relatere til kosten? Hjerte/kar-sygdomme Diabetes-2 Visse kræftformer Overvægt
Overvægt og forhøjet kolesterolniveau hænger ofte sammen
Hvad er det så vi spiser og hvorfor? Hvem indtager flest mælkeprodukter – kvinder eller mænd? Hvem spiser flest grøntsager – kvinder eller mænd? Hvem spiser mest frugt – kvinder eller mænd? Hvem drikker mest alkohol – kvinder eller mænd?
Hvad er det så vi spiser og hvorfor? Hvem indtager flest mælkeprodukter – socialgruppe I eller V? Hvem spiser flest kartofler – socialgruppe I eller V? Hvem spiser mest frugt – I eller V? Hvem drikker mest alkohol – I eller V? Hvem spiser mest kød og fisk I eller V?
Argumenter for de forskellige kostemner Hvilke næringsstoffer får vi fra mælk?
Hvad er det? Og hvorfor?
Hvad er det? Og hvorfor?
Hvad er det? Og hvorfor?
Giv argumenter for relationen: Hjerte/kar-sygdomme – fedt Diabetes-2 – fedt, alkohol og kulhydrater Mavetarm-kræft – raffineret kost * *med raffineret menes ikke eksotisk kost, men kost, hvor mange næringsstoffer er fjernet, eks: hvidt sukker og polerede ris Overvægt – kost generelt
GI og GL GI = (AUG(test)/AUG(reference)) x 100 GL = Vægtet GI x kulhydratindholdet/100
Hvem har fornøjelse af at vide noget om GI/GL Kost med lavt GI er fiberholdigt Fiberrig kost modvirker overvægt Der er indicier for at kost højt GI fremmer diabetes-2 Usikkerheder omkring sammenhængen med kræft Generelt stor metodeusikkerhed
Kostpyramiden
Willets kostpyramide
Giv argumenter fra den samlede tekst for hhv Giv argumenter fra den samlede tekst for hhv. den ”gamle” og den ”omvendte” pyramide
Konklusion