Kommakursus ”light”.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kommakursus ”light” Middelfart Gymnasium 2009.
Advertisements

Questions and answers Spørgsmål og svar © mw.
(tryk en tast for at starte)
Livets Ord November 2008.
Den lille Mads.
At bruge disse to ord rigtigt
Introforløb i grammatik
… som skulle arrangere en løbekonkurrence.
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
Verber/Sagnir Hvordan bøjes de?.
…ny Muhammed krise ??.
James Bond går tur i en park...
Det svære liv i en sportstaske
Det satans komma En kort gennemgang af kommaregler, og hvordan vi arbejder med led- og helsætninger.
© Jakob Fischer Jørgensen / VUC
DUBORG-SKOLEN SÆT KOMMA NYT KOMMA Kort kommakursus - undgå kommakoma
Opstandelsesfest.
Introforløb i grammatik
Syntaktisk analyse.
Den urolige chef kigger på uret,
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
Dansk sprog og sprogbrug 2 Michael Dal
DIT-systemet et par introducerende eksempler
hvordan sætter vi komma? v/ Hans Götzsche opd. 30/04-12
Modul 2: Sætningsled Lone Milling.
Børn og sorg - og sprældøde døde
Menneskets fald og genoprejsning
Identitet – hvem er jeg ?.
ORDKLASSER I FARVER 2009.
Mia bliver væk Serpil og Aishe Her er historien om Mia.
Året var 1987, i en lille by med navn Sussex, blev et lille hus totalt til intetgjort. Alt blev kastet ud, inkluderet en lille brun bamse... Den blev.
Taktil – Røre børnene Jeg er god til at huske noget, hvis jeg tegner, mens jeg får det forklaret Jeg er god til at lytte, hvis jeg må pille ved noget imens.
Løgnen er en åndsmagt Joh 8,42-51  Indledning. Løgnen i vores tid.  Sammenhængen med dagens andre bibellæsninger.
Jeopardy Navneord Udsagnsord Brug af tegn
Den bestøvlede kat. Illustreret af I.C.
Joken, der bringer dig held!
Tabuer Hvad gør de ved os? Hvad gør vi ved dem?
HISTORIEN OM DE 4 LYS.
Ingen bliver efterladt - eller gør de ?
Komma Sådan sætter du komma.
Livets Ord September 2009.
Litteratur på mobilen Der er meget, vi ikke kan vide! Men alligevel meget der står mellem linjerne… hvorfor skriver hun ikke tilbage og hvad er det, der.
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
Hanne og Marianne siger tak for et par gode uger. Vi glæder os til resten af året sammen med jer! Opstartsugerne på Sønderholm Skole På de følgende sider.
SÆTNINGSANALYSE.
En tidlig morgen i februar dag var vi i piareersarfik og spurgte elever om hvad de synes om at gå i piareesarfik. Så her er deres svar:
Joken, der bringer dig held!
ORDKLASSER I FARVER 2009.
Folkeskolens afgangsprøve
En køn pige inviterede en ung mand med hjem, -tog ham med ind i soveværelset, og foreslog straks at de skulle prøve at gøre det i stilling 69…...
Gud trøster dem, der venter med forventning.
Kate-QUIZ-mus.
Skru op for lyden og læn dig tilbage
Metaforer Komma Ole Togeby.
Komma i almenfattelig fremstilling
Tegnsætning mshp. kommatering
»En mand havde to sønner
Historien begynder for lang tid siden, da en mand straffer sin 5 årige datter, fordi hun har tabt en værdifuld genstand. Dengang havde de ikke mange penge.
Barndommens gade Af Tove Ditlevsen.
Børn og unge med handicap siger deres mening
1.
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Fortællertyper.
Samson Og Dalila.
Enhed. Klynge/ Netværk Vidnefortælling (anvendes på Område- og BUF-niveau) En fortælling om de ledelsesmæssige faglige overvejelser og nye handlingsperspektiver.
Når Helligånden taler Lektion 1: Helligånden taler gennem Bibelens forfattere Lektion 2: Helligånden taler gennem nulevende mennesker.
Elvis Aaron Presley Solstrålerne har i musik arbejdet med et stort projekt om Elvis. De har lært meget om rockens konge. Det mundede ud i en flot præsentation.
Forvægt og bagvægt i sætningen
Grammatik Sætninger. Typer af sætninger Sætning: består mindst af et subjekt og et verballed Peter løber Helsætning: en sætning, der kan stå alene Eva.
To gange X + O = komma , Jakob gik sin vej fordi han var sur. X O X O
Præsentationens transcript:

Kommakursus ”light”

Hovedsætninger og ledsætninger Hvis man ikke kan identificere hovedsætninger og ledsætninger, kan man ikke sætte korrekte kommaer!! Så lær at kende forskel på en hovedsætning og ledsætning, så kan du også sætte komma.

Hovedsætninger & ledsætninger En hovedsætning er en selvstændig sætning, der ikke er led i en anden sætning De ved, at det er fedt at lære grammatik

Hovedsætninger & ledsætninger En ledsætning fungerer som et led i en anden sætning De ved, at det er fedt at lære grammatik

Måder at identificere en ledsætning - analysemetoden: Ledsætninger kan kendes på, at de på én gang er sætninger og sætningsled. De: Indeholder et finit verbal + subjekt Er fx. subjekt, objekt eller adverbial i en anden sætning. De rejste, så snart papirerne var i orden. Alle så, at han kom for sent.

Måder at identificere en ledsætning: Huskereglen Hun siger, at hun ikke kan komme i dag Hun kan ikke komme i dag Hvad er huskereglen? ?

Huskereglen Hun siger, at hun ikke kan komme i dag Hun kan ikke komme i dag Hvad er huskereglen? I ledsætninger står ’ikke’ mellem subjekt og verballed.

Ledsætningsindledere De ord, der forbinder sætningsdelene (konjunktionerne), bestemmer, om den følgende sætning er sideordnet den forudgående, eller om den er underordnet . Det ses ved: Pigerne spiser og drengene drikker Pigerne spiser, mens drengene drikker

Ledsætningsindledere De sideordnede er: og, men, eller og derfor/så De underordnede er alle de andre Fx: som, der, at, under, fordi, imens, da, hv-ord (hvis, hvem, hvad, hvor, hvorfor, hvordan) + en masse flere

! Find ledsætningen De ved at hammeren falder hvis de ikke betaler Ingen har sagt at det skal være nemt De sviner hvor de kan komme til det Hvorfor fortæller hun at de bliver glade? For at alle kan følge med går vi roligt frem.

Og så endelig kommer vi til kommaerne! , Og så endelig kommer vi til kommaerne!

Historien om kommakrigen i Danmark: I 1996 udbrød en lang og blodig kommakrig i Danmark. Dansk sprognævn anbefalede et nyt komma og ville lade det så velkendte grammatiske komma lide en pinefuld død. Men det grammatiske komma ville ikke dø…

Historien om kommakrigen i Danmark: valgfrihed I 2003 måtte Dansk Sprognævn erkende, at folket ikke ville tage det nye komma til sig og lavede nye regler. I det nye system er der en indbygget valgfrihed, der afspejler det traditionelle grammatiske komma og det nye komma.

Kommagrundreglerne Tag stilling og vær konsekvent i dit valg! Den nye måde at sætte komma er – på nær en vigtig undtagelse - identisk med det traditionelle grammatiske komma. En vigtig undtagelse - vil du sætte komma foran ledsætninger eller ej? Tag stilling og vær konsekvent i dit valg!

Kommareglerne: der sættes komma

Vinden peb, og tordenen rullede. Lyset gik ud, og musikken standsede. Mellem helsætninger Vinden peb, og tordenen rullede. Lyset gik ud, og musikken standsede.

Mellem sideordnede ledsætninger Hvis du har tid og lyst, og hvis du har råd til det, er du hjertelig velkommen

Han havde dansk, matematik og engelsk Opremsning Han havde dansk, matematik og engelsk

Der sættes komma foran men

Der kan sættes komma foran ledsætninger Jeg tror, at eleverne har forstået kommareglerne. Jeg tror at eleverne har forstået kommareglerne.

Der sættes altid komma efter ledsætninger Hvis det bliver godt vejr lørdag, skal vi i skoven.

Eksempler på det valgfrie komma: Med startkomma: Vi forventer, at det bliver regnvejr. Vi ved ikke, hvilke af de nye elever der kommer i elevrådet. Hvis det bliver godt vejr i morgen, og hvis vi kan få fri, skal vi i skoven. Uden startkomma: Vi forventer at det bliver regnvejr. Vi ved ikke hvilke af de nye elever der kommer i elevrådet. Hvis det bliver godt vejr i morgen, og hvis vi kan få fri, skal vi i skoven.