Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Det satans komma En kort gennemgang af kommaregler, og hvordan vi arbejder med led- og helsætninger.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Det satans komma En kort gennemgang af kommaregler, og hvordan vi arbejder med led- og helsætninger."— Præsentationens transcript:

1 Det satans komma En kort gennemgang af kommaregler, og hvordan vi arbejder med led- og helsætninger

2 Definition af: ”Komma”
Ordet komma stammer fra græsk og betyder 'lille pause'. Og dét er netop kommaets primære formål: at angive en lille pause. Men hvor skal kommaet stå? Dansk Sprognævn anbefaler at man undlader at sætte startkommaer, dvs. komma foran ledsætninger. Følger man denne anbefaling, svarer det til reglerne for det såkaldte nye komma og minder om reglerne for pausekommatering. Vælger man derimod at sætte startkommaer, svarer det til reglerne for traditionelt grammatisk komma, dvs. det såkaldte kryds og bolle-komma.

3 De syv kommaregler § 1 I opremsninger
Sæt komma i opremsninger, dvs. hvor der kunne have stået et og, et men eller et eller (sideordningskonjunktioner): Han købte sild, ost og mælk. Det var et kort, udbytterigt møde. Middagen bestod af suppe, fisk, steg og kage Lars Jensen inviterer sin familie, sine venner og sine bekendte til middag. Syv kommaregler Det nye kommasystem kan kort formuleres i syv regler – der faktisk også gælder for det traditionelle komma. Forskellen er blot at der i det nye system ikke skal komma foran ledsætninger (bisætninger) i almindelighed, men kun hvis de er parentetiske (se regel 5).

4 De syv kommaregler § 1 Til togrejsen købte hun et blad, et stykke chokolade, cigaretter og en øl. Vi har mange typer forsikringer: personbil-, fritidshus-, båd- og ulykkesforsikring. Er De blevet behandlet for ryglidelser af en kiropraktor, på et hospital eller hos en alternativ behandler? BEMÆRK: Hvis der står et sideordningsbindeord må man ikke sætte komma, fx Til togrejsen købte hun et blad, og et stykke chokolade.

5 De syv kommaregler § 2 Ved tilføjelse
Sæt komma ved forklarende og præciserende tilføjelser: I julen rejser vi væk, fx til Rom. Han håndterede grejet, herunder vaffeljernet, som en uddannet kok. Køb lidt snacks, fx popcorn, når du skal i byen. NB! Også en ledsætning kan stå som selvstændig tilføjelse med komma foran sig, fx: Vi skal, uanset om det regner eller ej, være klar kl. 4. (Se også § 5).

6 De syv kommaregler § 3 Mellem helsætninger
Sæt komma mellem helsætninger: Der lød et brag, og døren gik op. Det kan være farligt, for i stormvejr slår bølgerne op over molen. NB! Helsætninger er sætninger der ikke er led i andre sætninger, og de kan som regel stå alene, fx Der lød et brag. De indeholder ofte ledsætninger, fx Der lød et brag som vækkede alle. Der sættes først komma når helsætningen (med ledsætninger) er helt slut: Der lød et brag som vækkede alle, og døren gik op (ifølge anbefalingen fra DSN)

7 De syv kommaregler § 4 Efter ledsætninger
Sæt komma efter en ledsætning (bisætning): Når solen skinner, bliver jeg glad. At de var utilfredse, var ikke så sært. Jeg lagde mærke til at svalerne fløj lavt, og at det allerede småregnede. De beboere som har betalt for meget, får pengene tilbage snarest. Jeg bliver glad når solen skinner, og henter min cykel frem Hvis jeg spiser kage til kaffen, får jeg ondt i maven. Men da kagen er så god, kan jeg ikke lade være. NB! Ledsætninger er sætninger der er led i andre sætninger. En ledsætning står tit som sidste led i en anden ledsætning. I den slags tilfælde skal der først sættes komma efter den sidste ledsætning, dvs. når ledsætningen er helt slut (ifølge anbefalingerne fra DSN): Skønt man siger det bliver regn, tager vi af sted. Skønt man siger det bliver regn når svalerne flyver lavt, tager vi af sted.

8 De syv kommaregler § 5 Foran parentetiske ledsætninger
Sæt komma foran en ledsætning hvis du (næsten) lige så godt kunne have sat den i parentes: Forleden spurgte min makker, der ellers ikke interesserer sig for fugle, om jeg ikke syntes svalerne fløj lavt. (= Forleden spurgte min makker (han interesserer sig ellers ikke for fugle) om jeg ikke syntes svalerne fløj lavt). Vi skal, som I måske allerede ved, til Sydfrankrig næste sommer. Mine forældre, der ellers aldrig rejser til udlandet , skal til Rom. Kagen, der serveres til kaffen, er lavet af mesterkokken.

9 De syv kommaregler § 6 Ved apposition Sæt komma omkring appositioner
(forklarende tilføjelser) der står parentetisk: Den største danske å, Gudenåen, løber gennem Silkeborg. (Men: Den store danske å Gudenåen).

10 De syv kommaregler § 7 Foran men
Sæt komma (eller et andet tegn) foran men: Hotellet var billigt, men elendigt. Det er et emne som mange kender til, men kun få vil tale om.

11 Hvad er en helsætning? En helsætning kan stå alene – giver mening i sig selv, men måske skal du bytte rundt på udsagnsled og grundled. Helsætning: Det er et dejlig vejr i dag. Var der straffespark? En dag skulle vi have en ny udenlandsk dreng i klassen (adv.) o x o ∆ (præp.led) Vores nye kammerat var imidlertid god til fodbold Og vi var alle meget spændte Så han blev hurtigt populær Først var der helt stille For han var den første udlænding hos os Og nu er han en naturlig del af klassen Han kunne ikke meget dansk til at begynde med Vores lærer kom med ham For vi brugte tegnsprog og lidt engelsk Så kom det store øjeblik endelig Men det gjorde ikke så meget Så vi begyndte at hviske sammen

12 Hvad er en ledsætning? Ledsætningsindledere:
Sætninger der ikke kan stå alene, men som fungerer som led i andre sætninger, kaldes ledsætninger. (bisætninger) En ledsætning er altså led i en helsætning og begynder som regel med et bindeord/konjunktion. Ledsætningen kan stå først, i midten eller sidst i en sætning. Ledsætningsindledere: At, for at, så at, hvis, da, når, fordi, skønt, selv om, således som, hvem, hvilken, som, der, hvis, hvilken. Ledsætning: Når det bliver morgen, lover jeg dig(,) at du får en is.

13 Hvordan kan jeg kende forskel på en hel- og ledsætning -”Ikke-prøven”
En helsætning kan stå alene – giver mening i sig selv, men måske skal du bytte rundt på udsagnsled og grundled. En ledsætning kan ikke stå alene – giver ingen mening i sig selv. Prøv ikke-prøven: Sæt ordet ”ikke” ind i sætningen. Skal ”ikke” sættes ind efter verbalet, er der tale om en helsætning. ”spiser ikke" (o ikke - verbal og så "ikke") – helsætning Helsætning: Det er (ikke) et dejlig vejr i dag. Skal ”ikke” sættes ind før verbalet, er der tale om en ledsætning. "ikke spise" - (ikke o - "ikke" og så verbal) – ledsætning Ledsætning: Når det (ikke) bliver morgen, lover jeg dig(,) at du (ikke) får en is. (Du skal ikke lade dig forstyrre af at sætningens betydning ændres.)

14 Hvad er en hel- og hvad er en ledsætning? - brug ”ikke-prøven”
Der var en mand som havde tre sønner. Så skete det en nat at de alle tre havde en dejlig drøm. Om morgenen sagde den ældste: ”Jeg drømte at jeg var til bryllup og spiste flæskesteg med svesker.” Den næste sagde: at jeg fik nyt tøj og sko med sølvspænder.” Men selv om de frittede ham hårdt ville den yngste ikke fortælle om sin drøm. Faderen skældte ham ud men drengen var stædig. Han ville ingenting sige. Til sidst blev faderen hidsig. Han tæskede ham så han hylede. Men det hjalp heller ikke. P.S. Der er 13 helsætninger og 6 ledsætninger.

15 Hvad er hel- (H) og hvad er ledsætning (L)
Jeg gav ham bogen Når jeg bliver gammel  Mens han skriver stil Du lovede mig en buket blomster  Da politiet underkastede ham et grundlovsforhør Hold fingrene væk Forærede han hende en kostbar ring? Hvis det sker igen Tør dine fødder Før du får lov at komme ind

16 Sæt streg under ledsætningerne i disse sætninger og sæt evt. komma
Poul siger at han ikke vil. I er dumme hvis I bare følger med  Da I alle har været meget søde i dag får I tidligere fri. Den bog som jeg lånte på biblioteket er væk. De voksne sov mens børnene morede sig. Den ukrudtsfrie have som er meget sjælden er haveejerens drøm Da de fandt pengeskabene tomme smadrede de ruderne som vendte ud mod gården i raseri. Da vi købte huset lovede jeg at det skulle blive gjort i stand når det igen blev sommer.

17 Sæt komma og gør rede for hvilken paragraf (§) der bruges
Fyrretræ er smukt nemt at holde og ret billigt.   Jeg er ikke spor træt endnu. Den største danske å Gudenåen løber gennem Silkeborg. De kom for sent bl.a. på grund af uregelmæssig togdrift. Man bør tale tydeligt så der ikke opstår tvivl. Enten er han syg eller også er han på ferie. Jeg glemte min nøgle så jeg ikke kunne komme ind. Spis noget mindre og dyrk noget mere motion! Hent lige kosten og fej gulvet. Når svalerne flyver lavt bliver det regnvejr. Det er ikke et sikkert tegn på regn at svalerne flyver lavt. Planten trives bedst hvor jorden er sumpet og der er skygge. Han blev meget ivrig efter at du var gået.

18 Tommelfingerregler Der skal altid mindst komma foran ”men”.
Der skal altid komma foran ”som og ”der”, hvis de kan byttes om Der skal tit komma foran ”og” Der skal tit komma foran ”fordi” Der skal komma foran ”at”, hvis der ikke står et verbum i navneform lige efter Der skal tit komma foran ”da” Der skal tit komma foran ”hv-ord”: hvem, hvad, hvor, hvordan, hvorfor, hvornår, osv.

19 Sæt komma i følgende sætninger
Vi glæder os meget for med Kurt blandt gæsterne er der altid gang i den. Hun luftede sin lille angrebslystne skødehund. Vi ses tirsdag onsdag eller torsdag. Det er nu smart med en mikroovn bl.a. når man midt om natten får lyst til popkorn. Han holder på sit også selvom alle andre er uenige med ham. Hvis reglerne bliver overholdt er vi villige til at spille videre. De af jer der overholder reglerne er velkomne til at fortsætte spillet. Mine forældre der aldrig før har været udenlands rejser til Rom i påsken. De kom halvanden time for sent hvad der ikke overraskede os. Hendes bror firmaets bedste sælger blev fyret i går. Han kører langsomt men sikkert.

20 Prøv det! http://dsn.dk/komma/medstart/
ler/ovelser/komma/med- startkomma/examfolder ler/ovelser/komma/med- startkomma/examfolder


Download ppt "Det satans komma En kort gennemgang af kommaregler, og hvordan vi arbejder med led- og helsætninger."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google