Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Pronominer/Stedord (Fornöfn).

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Pronominer/Stedord (Fornöfn)."— Præsentationens transcript:

1 Pronominer/Stedord (Fornöfn)

2 Hvad er..? Pronominer= den latinske betegnelse
Stedord = den danske betegnelse Det er ord der kommer i stedet for ting, personer, navne o.s.v. Se s. 33 i Sådan siger man. Her kan kan se hvor klodset teksten bliver hvis man ikke bruger stedord.

3 Eksempler på stedord jeg du han hun det den mig dig ham hende det den
vi I de os jer dem

4 Eignarfall (se s. 36) 1. pers: min/mit/mine 2. person: din/dit/dine
3. person: hans – hendes /sin/sit/sine 1.pers.flertal 2. pers.flertal 3. pers.flertal Vores jeres deres

5 Eksempler Har du set min nye cykel? Jeg så hans nye cykel i går.
Vi har lige købt en ny bil. Den er meget større end jeres. Jeg har sagt til jer, at I ikke må lege sammen med dem. De kom ikke til tiden, det synes vi er så irriterende. Hjemme hos os kommer man altid til tiden.

6 Svar til opgave s. 35 Morten kaldte på Anders og Flemming: I må hellere komme ned. Postbudet har en pakke med til jer. De råbte op og kom susende ned ad trappen. I må ikke larme sådan, jeres mor sover. De satte sig ned og begyndte at åbne pakken. Det er nok en fødselsdagsgave til, sagde far, for jeg kender jeres fasters smukke håndskrift. Drengene rynkede på næsen: Så er det nok ikke noget særlig spændende, hun sender altid noget hjemmelavet. I burde skamme jer, sagde far. I fortjener ingen gaver, hvis I opfører jer på den måde.

7 Flere eksempler på stedord
(se s. 38 i Sådan siger man) Nogen = einhver Nogle = sumir/nokkrir Ingen = einginn Intet = ekkert Den ene = annar Den anden = hinn Begge = báðir Man = maður Én = manni Éns = manns

8 Svar til s. 39 min, hende, hendes, mit, min, Hun,
de, begge, Hun, de, deres, jeg, hvilket, de, deres, jeg, hende, nogen, min, hun, sit, ham, han, noget, denne.

9 Opgave Kan du se den pige der står derover?
___ er ___ nye kæreste! Er ___ rigtigt? Hvor lærte du ___ at kende? ___ gik i folkeskole sammen da ___ var børn. ___ far er en meget rig mand. ___ ejer en fabrik. Men ___ vil ikke have at ___ er kæreste med ___ datter. Så ___ må ikke se ___ sammen. Klik frem for at se svarene

10 Svar Kan du se den pige der står derover?
Det/Hun er min nye kæreste! Er det rigtigt? Hvor lærte du hende at kende? Vi gik i folkeskole sammen da vi var børn. Hendes far er en meget rig mand. Han ejer en fabrik. Men han vil ikke have at jeg er kæreste med hans datter. Så han må ikke se os sammen.


Download ppt "Pronominer/Stedord (Fornöfn)."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google