Problemer eller udfordringer.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Advertisements

Photo story. Velkommen til denne lille manual omkring Photo Story 1.Du kan vælge at se hele filmen og detaljeret se hvordan du bedst kommer i gang med.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Nonne historie.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Johannesevangeliet kap 15,1-11.
Problemløsningsteknikker
Hvilken forskel skaber mest værdi for brugerne?
I dag er temaet Visualisering
Hvordan kan du arbejde med meningsfuldhed?
SSQ 5.6 side 1 De følgende spørgsmål drejer sig om din evne til – og oplevelse i forbindelse med – at høre og lytte i forskellige situationer. For hvert.
De sidste undervisningstimer
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Fra idé til virkelighed Den innovative Skole 2007 I V Æ R K S Æ T T E R.
’opfundet’ af Dr. Spencer Kagan
Den mundtlige præsentation/PowerPoint: Rammer
Dialogisk læsning – Eksempler på spørgsmål
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
”Spænd hjelmen!” - Unges forhold til arbejdsmiljø og risiko i en krisetid Ph.d. Mette Lykke Nielsen
Konsensusprocessen.
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Kender du det? Hvordan kommer jeg i gang med at skrive?
Træning - Patching forberedelse
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Relationer – børn og voksne
Karl Henrik Flyums model
Opfølgning på TULE xxx Koncern HR
Velkommen til dag 2 på AUs vejlederuddannelse!
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
Procesværktøjer.
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Karl Tomms Spørgsmålstyper Coaching øvelse Frokost
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Leder-seminar d november 2014 Hornstrup Kursuscenter.
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Subjektivitet, Teknologi Samfund P ROBLEMFORMULERING 2. Ø VELSESGANG.
Personligheden og selvet
Brainstorm Et værktøj til ideskabelse
AT 3.2 Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager til eksamensprojekt.
AT 3.2 Igangsættelse af tankeprocesser – at udvælge endelig sag og formulere problemformulering.
Udvid din didaktiske værktøjskasse.
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Problemformulering En problemformulering er et sæt af åbne spørgsmål.
Med tegninger af Morten Grove OTS
Erhvervsrettet innovation - elektrikeruddannelsen Uge 26 – Aalborg Dag 2 1.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
Skrivekursus 1.e ..
AT at udvælge endelig sag og formulere problemformulering.
Godmorgen - og velkommen til alle de nye. Kulhuse-sangen Melodi: I en kælder sort som kul Nu vi samlet er igen og et år er gået Karlslunde vi sidst tog.
INNOVATIV KIRKE Et forløb for menigheder, der ønsker at være mere kreative og nyskabende.
AT Problemformulering, problemstillinger og innovation.
INNOVATIV KIRKE Et forløb for menigheder, der ønsker at være mere kreative og nyskabende.
Stress Billedkilde: stress/?lang=da.
AT 3.1 Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager til AT3.1.
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur Lektion 2: Fase 1: Idéudvikling og fokus.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur Lektion 3-5: Fase 2: Skrive udkast.
- Med fokus på konkrete eksempler fra arbejdet i FU
Projektopgaven.
TEMA 1 Kortlægning: Mobilitet i hverdagen
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Backgammon Formål: Du skal primært øve dig i brug af figurer i PowerPoint. Opgave: Lav et backgammon vha. figurer. Find et billede på Internettet af det.
Øvelser til DREAM fasen
Innovation.
Stresshåndteringsgruppe
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Præsentationens transcript:

Problemer eller udfordringer

Hvad er et problem? Et problem er ikke kun noget der skal overvindes. Det er ikke kun et andet ord for noget krævende og negativt. Et problem er fx når bilen en mørk nat går i stå langt oppe i de norske fjelde. Hvad gør man så? Ja, man tænker formentlig: "Åh, nej, nu har vi et problem". Her skal vi dog prøve at vende den opfattelse. Det er mest interessant (og sjovest) at arbejde med problemer, når de er udfordrende og åbner op for nye muligheder. Det betyder dog omvendt ikke, at man ikke også i innovative projekter kan løbe ind i vanskeligheder, som forekommer sure og besværlige at tumle med. Men fokus skal være på det udfordrende. Vi skal se på 3 positive opfattelse af ordet problem

1. Et problem er en mulighed for udvikling Det er en opfattelse af ordet problem som passer godt sammen med at være innovativ i ens projektarbejde. Det kan også beskrives på denne måde: Hver gang du ser muligheden af at udvikle et eller andet er der problemer som skal løses. Derfor er det kreativt at opsøge problemer frem for at afvise dem. Det sidste kan næsten betragtes som et princip, man bør efterstræbe i innovative sammenhænge.

2. Et problem – gabet mellem nu og målet Eksempel: Et medicinalfirma ønsker at udvikle en ny medicin, som hjælper migræneramte på en bedre måde end ved eksisterende produkter. Medicinalfirmaet har derfor brug for så meget viden om den eksisterende medicins virkninger, som overhovedet muligt. Samtidig skal de sætte sig mål for præcist hvordan den nye medicin skal virke. Forskellen imellem den viden de indhenter og de mål de stiller er dermed udfordringen eller problemet som skal løses

3. Et problem – man tror på en bedre fremtid Denne problemkategori er idealistisk og fremadrettet. Men man tror på noget, som indebærer at udfordringer og problemstillinger skal løses. Et eksempel er produkter, der udvikles til nødhjælpsarbejde rundt omkring i verden. Der er mange mennesker som brænder for at hjælpe mennesker i nød og som er aktive i udviklingsprojekter, (som fx handler om at hente vand fra undergrunden i tørkeramte områder alene vha. solenergi). Men det kan også være virksomheder, hvor troen på et produkts særlige muligheder skaber en masse udfordringer (fx udviklingen af mobilen som betalingskort)

Problem eller behov? Ideer skabes, når der er brug for dem. Når der opstår et behov eller et problem, sættes en proces i gang for at tilfredsstille behovet eller løse problemet. Med andre ord opleves en ide ofte som et problem eller omvendt.

Problemfokus og -formulering

Problemfokus og -formulering

Trin 1: Beskriv problemet grundigt Skriv problemet ned. Gerne med detaljer. Vær tydelig i din beskrivelse. Skriv også gerne om hvad problemet ikke er. Vær opmærksom på, at de mennesker, som på den ene eller måde er berørt af problemet, også får mulighed for at beskrive problemet. Du kan evt. bruge en brainstorm metode i denne fase. Gentag processen flere gange. Skriv problemet ned på en anden måde end før. Formålet med denne gentagelse er, at man ubevidst lettere kommer omkring hele problemet. Definer nøgleord ved problemet. Særligt skal du definere de nøgleord, som du er lidt usikker på. Et eksempel kunne ved et problem som fx "glatte gulve" være "rengøringsmiddel", "Slidtage" osv.

Trin 2: Bestem problemets årsag og virkning Et problem har en årsag og en virkning. Der er en årsag til, at problemet overhovedet eksisterer. Den årsag kan man kaste sig over for enten at fjerne årsagen (og dermed problemet). Denne første måde at løse problemer kalder vi for »cut«. Men man kan også kaste sig over virkningen og den effekt, som problemet har. Den sidste måde at løse problemer på kalder vi for »clean«. Man bør tage stilling til, om man vælger den ene eller begge veje at gå.

Trin 3: Diskuter problemet Stil en række »hvorfor« spørgsmål til det allerede beskrevne problem. Hvorfor er det et problem i det hele taget? Hvorfor vil det afhjælpe på hint og dette? Hvorfor er problemet formuleret på denne måde osv... Stil meget gerne dumme spørgsmål til problemet for at afdække alle aspekter.

Trin 4: Problemets ”rum” Problemets »rum« betyder, at problemet indgår i en sammenhæng. Intet problem kan betragtes isoleret fra den sammenhæng, det indgår i. Et eksempel på et problem, hvor omgivelser eller kontekst spiller en stor rolle, er de øjenskader, som opstår nytårsaften. Det er et stort problem for den skadesramte naturligvis, men også for samfundet, der har store omkostninger til behandling af skaderne.

Trin 5: Opstil mål for problemets løsning

Trin 6: Problemets formulering Problemformuleringen er en præcis, kort beskrivelse af selve opgaven, som følger efter selve analysearbejdet. Den kan med stor fordel formuleres som præcise spørgsmål, der skal besvares. Fx »Hvordan undgår kunden at få ondt i ryggen, når plæneklipperen skubbes hen over græsplænen med forskellige hastigheder og tidsintervaller«. Det er problemformuleringen, som ideerne skal vokse ud af. Her begynder løsningen og idearbejdet.

Ideudviklingsteknikker Brainstorm Associerende brainstorm Omvendt brainstorm Associationsteknikker Ideudveksling eller cirkelteknik Samtale Mindmaps