Fremtidens Drikkevand

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Anvendelse af slam på.
Advertisements

”Rent drikkevand” Hvordan sikrer vi rent drikkevand i Odder kommune
Inspirationstema: Børns rettigheder
Er vejsalt et problem for grundvandsressourcen?
Richard Jensen Odense Kommune Landbrug og Grundvand
Trin 1: Fra grundvand til postevand
PEST Analyse værktøj.
Natur og overfladevand Regionernes indsats Helle Larson, Miljø.
Bly i drikkevandet I 2011 var embedslægen involveret i en sag i Tønder om bly i drikkevandet Embedslægen kontaktede bl.a. Sønderborg Kommune – havde.
BUREAU FOR MARKEDSANALYSER Din genvej til viden, indsigt & overblik Man får et hurtigt overblik ved at kigge på farverne. De grønne farver viser, at her.
Indsatsplanerne for pesticider i drikkevand og deres betydning
Udlægning af en ny cache
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Vand- samarbejder Sanne.
Miljø og Natur Rikke Kirk Andersen, Geolog
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Vejledning om indsatsplaner.
Skifergas Danmarks Naturfredningsforening Sine Beuse Fauerby
Hvor mange EPJ-systemer skal Danmark have? Kan SOA fx levere varen? Hvem skal bestemme standarden? Søren Lauesen IT-Universitetet i København
Rent vand Naturfagenes samspilsmuligheder: Kemi & samfundsfag
Egedal Kommune: Mette Skougaard Mads Ærtebjerg Nielsen
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Muligheder for samfinansiering.
Invitation til skolebestyrelserne
Morten Steen - Jord-Erfa-Midt
Opgaver om omsorgssvigt
Indsæt billede i vinge: Gå ind under Indsæt > Billede > Fra fil Placer billedet, så det ønskede udsnit dækker vingen. (Det kan være nødvendigt at forstørre.
Indsæt billede i vinge: Gå ind under Indsæt > Billede > Fra fil Placer billedet, så det ønskede udsnit dækker vingen. (Det kan være nødvendigt at forstørre.
Hvad er en indsatsplan? En indsatsplan er en handleplan for grundvandsbeskyttelse Det er Vandforsyningsloven samt en tilhørende bekendtgørelse der beskriver,
Sundhed og vandkvalitet Henrik L Hansen, Sundhedsstyrelsen Fremtidens drikkevand.
SÅDAN LIGGER LANDET… - tal om landbruget 2011.
Spørgsmål: 1 Hvad er en knallertansvarsforsikring? Svarmuligheder: Ja
Trin 1: Undergrunden Til brug i din PowerPoint-præsentation har du her et tværsnit af jorden, som det kunne se ud et sted i Danmark. Placer navnene på.
Danmarks udfordringer de næste 50 år Hans-Jørgen Albrechtsen Professor, PhD, MSc Konference Fremtidens drikkevand 11. September 2014, IDA huset.
Hvordan ser vandforsyningerne på det fremtidige behov for risikovurdering af punktkilder? Forsyningen, Esbjerg v/geolog Peter Madsen.
Rensning med aktiv kul, Hjørring Vandselskab A/S Konference Fremtidens drikkevand torsdag den 11. september 2014 Jan Østergård.
Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen. Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent.
FORENINGEN AF VANDVÆRKER I DANMARK – – – TLF UV – anlæg på mindre vandværker.
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
Farum 26. november 2014 Stenløse 8. januar Bekendtgørelse om kvalitetssikring på almene vandforsyningsanlæg § 2. Et alment vandforsyningsanlæg skal.
Hvis du ønsker at opnå fremragende
Regler for håndtering af bekæmpelsesmidler Landskonsulent Poul Henning Petersen, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret.
Industriens syn på de varslede glyphosatrestriktioner
Natur og overfladevand Regionernes indsats Helle Larson, Miljø Jord-erfa midt 23. oktober 2013.
Råstofindvinding under grundvandsspejlet –
Vandindvinding til køle/varme projekter mv. Sikring mod forureningsspredning 2. Oktober 2014 – Kim Sørensen.
Jordvarme og grundvandsbeskyttelse – et spørgsmål om plads….
Det fælles europæiske udbudsdokument Sådan virker det! Dialogmøder om ESPD i København og Odense foråret 2016.
PESTICIDUNDERSØGELSER ODENSE 14 boringer Dræn og regnvandsledninger Geolog Hans Peter Birk Hansen, Odense Kommune Biolog Richard Jensen, Odense Kommune.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Indsats over for pesticidforurening i indvindingsområder i Hjørring Kommune Indsats overfor pesticider, drikkevand Jens Chr. Ravn Roesen EnviNa Erfa –
Vandrådsmøde Lejre 7. April 2016Pernille Weile. Fornyede indvindingstilladelser Indvindingstilladelser til drikkevandsforsyning gives for en periode af.
Kommunens indsats mod pesticider Signe Krogh – ENVINA møde, 1-2. februar 2016.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Dokumentationskrav ved.
Trin 1: Undergrunden Til brug i din PowerPoint-præsentation har du her et tværsnit af jorden, som det kunne se ud et sted i Danmark. Placer navnene på.
Problemer i kortlægningen, og hvad gør vi fremover
Kulfiltre i praksis Hvorfor, hvordan og hvor længe, illustrerede ved Bagsværd Vandværk Bo Lindhardt, Chef for Vand, Nordvand (Novafos efter 1.7)
Sælg mere, og finansier din virksomhed. Med statsgaranti.
Balancer dit (studie)liv! med konkrete redskaber
Jupiter temadag den 30. maj 2007
Grundvandsstrategi I Region Midtjylland.
Jordflytning og jordtilførsel til råstofgrave - Kommunens høringssvar
Anvendelse af Boringsnære Beskyttelsesområder Høje-Taastrup Kommune
Oplæg på Envina-møde 4. oktober 2017
Foto: Coulorbox.
Den nye bekendtgørelse om kontrol med drikkevand – nr af 2017
Den nye bekendtgørelse om kontrol med drikkevand – nr af 27
Openness about malfunctioning in medical practice
20. september Udvalgsmøde
Erfaringer fra Vandsamarbejder
Kommunal grundvandsbeskyttelse inden indsatsplan
Kampen for rent drikkevand!
Indsatsplaner og rammerne for grundvandsbeskyttelse i Favrskov Kommune
Præsentationens transcript:

Fremtidens Drikkevand IDA huset, Kalvebod Brygge 11. september 2014 Geolog: Carsten Vigen Hansen, Skanderborg Kommune

Fremtidens drikkevand Disposition: Kommunens udfordringer i forhold til: Samarbejde Vandkvaliteten Vandforsyningsstrukturen og krav til vandværkerne Grundvandsbeskyttelse

Fremtidens drikkevand Vandkvaliteten – Samarbejde Samarbejdet er afgørende for god drikkevandskvalitet Naturstyrelsen Regionerne Kommunerne Sundhedsstyrelsen Forsyningsselskaber/Vandværker ERFA, Envina, Interesseorganisationer, DANVA, FVD, KL m.fl.

Fremtidens drikkevand Vandkvaliteten - Bakteriologi/kim Det er en udfordring, at lave kildesporing ved overskridelser og den rigtige strategi Kogeanbefaling eller lignende bliver hurtig en upopulær størrelse Det er en stor fordel, at der udvikles nye og hurtigere metoder til at afgøre forureningsniveau og hvor den kan stamme fra Ønske ny teknologi til at sikre rent vand efter kilden, mens løsning findes Prismæssigt også for enkeltvandforsyning

Fremtidens drikkevand Vandkvaliteten - Naturlige parametre Koncentration er jævnt fordelt i vandet I dag fjernes jern og mangan ved simpel vandbehandling Aggressiv CO2 fjernes rigtig mange steder ved kalktilsætning uden tilladelse Arsen er ikke længere problematisk at fjerne, kun affaldsproduktet Sulfatproblemer er mest knyttet til indvinding der ikke er i balance Nitrat ser ud til at være et løst problem I fremtiden er det måske nye naturlige parametre der skal behandles for?

Fremtidens drikkevand Vandkvaliteten - Naturlige parametre Aggressiv CO2 og kalktilsætning burde tydeligt i lovens forstand/ vejledning være undtaget for en tilladelse og betragtes som simpel vandbehandling eller supplerende tilsætning af ”filtermateriale” Arsen blev et nyt problem, da grænseværdien blev ændret. Miljøstyrelsen var hurtig til at iværksætte undersøgelser. Rådgivere var hurtige til at tilbyde forskellige løsninger Kommunernes udfordring var at gennemskue dem og stille de rigtige vilkår. Arsencase: en udfordring i forhold til dispensation

Fremtidens drikkevand Udvidet vandbehandling Ønsker fra kommunen Hurtig udmelding fra staten i form af notater, så vakuum undgås inden ny lovgivning og vejledning er på plads Ansøgere bør bruge mere tid på problemstillingerne og rådgiver Leverandører /rådgivere kan med fordel øge kendskab til lovgivningskrav og hvad vilkår i en tilladelse betyder Der er 98 kommuner, der er mange forskellige problemer. Ikke alle har kompetencerne. Men de kan findes hos rådgivere, en ven eller på et kursus. Ønske: bedre overblik over tilladelser til videregående vandbehandling

Fremtidens drikkevand Vandkvaliteten - Miljøfremmede stoffer Forurening med kulbrinter og klorede opløsningsmidler: Teknologi og metoder er udviklet og forbedres løbende Forurening med pesticider er mere kompleks. Stor opløselighed, forskellig nedbrydelighed, anvendes ofte som cocktail af flere stoffer, samt additiver som sæbestoffer og råolie Nye stoffer er måske fluorforbindelser som PFOS og PFOA Ønske: bedre identifikation af hvorfor vi i boringerne ser LAS (Lineære alkylbenzensulfonater)

Fremtidens drikkevand Vandkvaliteten - Pesticider Pesticider ses i ca. 30 % af vandværksboringer i Skanderborg Kommune. Ud fra andre undersøgelser vurderer jeg at der er pesticider i ca. 25 % af enkeltanlæg Derfor er pesticider et problem hvor vi risikerer at få ansøgning om videregående vandbehandling Heldigvis analyserer vi ikke for mange af de pesticider der er godkendt i dag. De er vurderet til ikke at kunne nå grundvandet, på samme vis som nogle af dem vi har i grundvandet.

Fremtidens drikkevand Vandforsyningsstrukturen Myte: Stor bedre end lille Fakta: Kvaliteten afhænger af hvem der er ansvarlig Lokalt i Skanderborg Kommune er geografi og topografi en udfordring for nye forbrugere. Det kan blive meget dyrt at komme på vandværk eller at lukke et. Derfor kan rensning for pesticider blive den absolut billigste løsning

Fremtidens drikkevand Krav til vandværkerne Små vandværker kvæles i administrativ byrde Analyseudgifter og vilkår i tilladelser Vandsektorloven kræver nytænkning i forhold til vilkår, så det kan finansieres 1 til 1 under prisloftet

Kommunernes største udfordring Grundvandsbeskyttelse Boringer - stiller vi de rigtige krav Sløjfning af brønde og boringer sker ofte uhensigtsmæssigt Økonomi er en meget væsentlig faktor Overboring 5000 kr. pr meter Der mangler et lovkrav om lerspærre langs hele forerørets længde

Kommunernes største udfordring Tilladelse: 342.000 m³/år 73.000 m³/år Areal: 48 hektar 711 hektar 34 år 3555 år

Kommunernes største udfordring Min mening er at: Vi burde nationalt gentænke: den måde vi grundvandsbeskytter på hvor vi vil beskytte grundvandet Få en ordentlig finansiering på plads. Det kunne være en fortsættelse af afgiften på ledningsført vand, øremærket til beskyttelsen Det ville give god mening så kortlægningen ender med konkret grundvandsbeskyttelse i den skala der er nødvendig.

Tak for opmærksomheden