Ledelse af det tværsektorielle samarbejde omkring den psykiatrisk patient Frederiksberg Kommune og Psykiatrisk Center Frederiksberg Oktober 2011 – maj.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Resultater og opfølgningsmuligheder for LUP 2009 – kommunikation og patientinddragelse Specialkonsulent Trine Østerbye Web- og kommunikationsmedarbejder.
Advertisements

Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Inddrag nu Kick-off møde
Inspirationstema: Børns rettigheder
Region Hovedstadens Inspirationsseminar 30. april 2014 Din Gode Udskrivning i psykiatrien – et samarbejde mellem tidl. patienter, pårørende og medarbejdere.
MEDIEKULTUR OG SKOLEKULTUR
Projektleder: Klavs Serup Rasmussen Oplæg ved Kirsten Elise Hove
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Arbejdsdeling mellem kommuner og region på psykiatriområdet
SOCIAL KAPITAL - EN FÆLLES SAG
Frederiksberg Kommune og Psykiatrisk Center Frederiksberg
Tværsektoriel ledelse: Hvorfor, hvordan, hvorhen?
Kommunernes tilbud til personer med spiseforstyrrelse eller selvskade
Udvikling og implementering af en kommunal model for
Anne-Rose Wang Centerchef
De kommende 4 år – udfordringer for samarbejdet • Konference om samarbejde om psykisk syge den 16. juni 2010 Martin Lund – direktør i Region Hovedstadens.
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Samarbejde mellem RHP og socialpsykiatriske botilbud i KK vedr
Vestegnsprojektet Forebyggelsespuljens temadag 4. oktober 2012
En god skole er en inkluderende skole.
Tillid Temadag for AMIR
ORIENTERING OM LEDELSESEVALUERING – til medarbejdere
Sundhedsaftale om det regionale samarbejde om infektionshygiejne, herunder MRSA Regionssundhedsplejerske Anita Fogh, og formand for arbejdsgruppen.
Vicedirektør Susanne Poulsen, Bornholms Hospital
Fælles EPJ til hospitalerne i Region Midtjylland
Frederiksberg Kommune og Psykiatrisk Center Frederiksberg
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Ubrudt behandlingskæde for selvmordstruede børn og unge
BRO Kompetenceudvikling Brugerinddragelse, Relationelle kompetencer og Overgange Winnie Lund BRO Nord Navn (Sidehoved/fod)
Eksterne samarbejdspartneres tilfredshed med samarbejdet med Psykiatrisk Center Nordsjælland Spørgeskemaundersøgelse efterår 2013 Oplæg på samordningsudvalg.
Forløbsprogrammer – et værktøj i kronikerbehandlingen
En styrket indsats for kronisk sygdom, d. 28. september 2011 Et løft i behandlingen - et kig på succeser og udfordringer.
VEU-Centrenes rolle i løsning på voksen- og efteruddannelsesområde
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
15. september DASYS Charlotte Rahbek Omsætning af viden – Elektronisk patientdokumentation.
Dansk kvalitetsmodel på det sociale område.
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Anne-Mette Sørensen, Allerød Kommune
Patienters oplevelser på færøske sygehuse 2010 Spørgeskemaundersøgelse blandt 886 indlagte patienter Enheden for Brugerundersøgelser på vegne af det færøske.
Tine Jerris, projektleder i Kronikerprogrammet
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
sammen om sundhed Sundhedsforum
It i de gymnasiale uddannelser Udstyr og anvendelse, 2010.
Sundhedsaftaler og sundhedskoordinationsudvalg Specialkonsulent Andreas Jull Sørensen Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
KR Rådgivning Det gode genoptræningsforløb Afsluttende konference den 29. oktober, 2007 Region Syddanmark.
Sociale netværk og ledelsesmæssig opbakning Dialogdag d. 23. maj 2011.
Projekt ”forebyggelse af genindlæggelse – en fælles indsats” Et samarbejde mellem Gladsaxe kommune og Psykiatrisk Center Ballerup Eva Tangdal Ledende.
0 Tillid, samarbejde og effektive statslige arbejdspladser Oplæg den 7. marts 2014 Barbara Bertelsen Vicedirektør.
Ledelse over grænser i sundhedsvæsenet Hvordan kan vi lede på nye måder, der går på tværs? Christina Holm-Petersen & Martin Sandberg Buch.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Systematisk og opsøgende kontakt med virksomhederne v /Kirsten Thomsen Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland.
Gap! Forskelligt syn på sagsbehandlingen Andreas Jull Sørensen, sekretariatschef Det Centrale Handicapråd.
SAM:BO Samarbejde om borgerforløb Den regionale samarbejdsaftale om tværsektorielle borger/patientforløb.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temadrøftelse SUS Sundhedsaftale.
En fælles indsats til den enkeltes bedste på Nørrebro Oplæg til dialog-møde om en styrket indsats for udsatte grupper 29. Marts 2012 Centerchef Britta.
FREMTIDENS INDSATS FOR ÆLDRE MEDICINSKE PATIENTER EMNE:FREMSKUDT VISITATION.
2016 En værdig død Sundhedsstyrelsens satspuljeprojekt.
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats
Handleplaner for Mad og måltider
Velkommen til Round Table
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Ny kvalitetsdagsorden og pakkeforløb
Frederiksberg Kommune og Psykiatrisk Center Frederiksberg
Frederiksberg Kommune og Psykiatrisk Center Frederiksberg
Eksterne samarbejdspartneres tilfredshed med samarbejdet med Psykiatrisk Center Nordsjælland Spørgeskemaundersøgelse efterår 2013 Oplæg på samordningsudvalg.
Introduktion til LUP Psykiatri 2018
Introduktion til LUP Psykiatri 2019
Introduktion til LUP Psykiatri 2019
Præsentationens transcript:

Ledelse af det tværsektorielle samarbejde omkring den psykiatrisk patient Frederiksberg Kommune og Psykiatrisk Center Frederiksberg Oktober 2011 – maj 2013

Baggrund Behov for at styrke det tværsektorielle samarbejde omkring den psykiatriske patient/borger fordi: Samarbejdet ofte er præget af en varierende og ikke altid tilstrækkelig grad af kvalitet Patienter/borgere oplever manglende sammenhæng i eget patientforløb Kommunikationen mellem sektorerne ikke altid er god Graden af kendskab til og forankring af samarbejdsaftalen blandt ledere og medarbejdere ikke er tilstrækkelig

Uddrag fra undersøgelsen af patienter og pårørendes oplevelser i Region Hovedstadens Psykiatri 2012: Blandt de temaer med størst andel af negative besvarelser for både pårørende til indlagte og ambulante patienter finder vi : Sammenhængen mellem psykiatrien, almen praksis og kommunerne - her er det mellem 53 & 50 % der vurderer, at det tværsektorielle samarbejde er dårligt.

Formål At udvikle og styrke det tværsektorielle ledelsessamarbejde omkring den psykiatriske patient At viderebringe erfaringer fra projektet til andre snitflader mellem region og kommune Mål At udvikle en ledelsesmodel for det tværsektorielle samarbejde At øge kendskab og brug af samarbejdsaftalen At ledelsesmodellen og samarbejdsaftalen danner ramme for udvikling af sikre og sammenhængende patientforløb At udarbejde et idekatalog til styrkelse af det tværsektorielle samarbejde

Projektet er særligt ved … At det fokuserer på det ledelsesmæssige samarbejde At det udvikler den sociale kapital mellem lederne fra de to sektorer Gode relationer og øget kendskab til hinanden på tværs af sektorerne, skaber rammerne for at øge kvaliteten af det tværsektorielle samarbejde At det er et “bottom up” projekt der bygger på at lederne mødes og arbejder med de temaer de brænder for – engagementet driver arbejdet og stimulerer relationerne.

Projekt velfærdsledelse, historik Efterår 2010: Politisk beslutning fra Folketinget om oprettelse af Videncenter for Velfærdsledelse. Penge afsat på finansloven. April 2011: Videncenter for Velfærdsledelse udbyder midler til velfærdsledelsesprojekter Maj 2011: Frederiksberg Kommune (FK) og RHP aftaler at indgå et samarbejde om ledelse af den tværsektorielle udfordring i forhold til den psykiatriske patient Maj 2011: RHP skriver ansøgningen, som godkendes af FK Juli 2011: RHP og FK tildeles midler til Projekt velfærdsledelse Oktober 2011: Projektstart

I alt medvirkede 38 ledere fra: Frederiksberg Kommune Socialafdelingen Plejehjemmet Østervangen Hjemløsehuset Lærkehøj Værestedet Flinten Støtte-kontaktpersons ordningen Kommunens Rådgivningscenter Botilbud: Soltoppen Ok-hjemmet Thea Kollegiet på Svanholmsvej Diakonissestiftelsen Kirkens Korshærs bofællesskaber Opgangsfælleskabet Finsensvej. Frederiksberg Psykiatrisk Center Distriktspsykiatrien Akutmodtagelsen Gerontoafsnit Intensiv afsnit Affektivt afsnit Åbent afsnit.

Kvantitativ spørgeskemaundersøgelse til borgere, patienter, medarbejdere og ledere (Rådgivende Sociologer) Kvalitative interviews med borgere, patienter og medarbejdere og pårørende (Rådgivende Sociologer) Litteratur- og erfaringsstudie (DSI) Film med patienter/borgere (Bruno Andersen) Fotoworkshop (Center for Sundhedsinnovation) Undersøgelsesaktiviteter i projektet

Undersøgelsesresultatet pegede på 8 fokusområder – hvoraf der blev arbejdet med 4: 1. Behov ved indlæggelse og udskrivning: Hvordan stemmer behov ved indlæggelse og udskrivning overens med praksis på området? 2. Gensidig viden, indsigt og kommunikation: Betydningen af udveksling af informationer, kommunikation og kendskab til hinandens arbejde på tværs af sektorer samt lovgivning.

Undersøgelsesresultatet pegede på 8 fokusområder – hvoraf der blev arbejdet med 4: 3. Borger-/patient inddragelse: I hvilket omfang oplever patienter og borgere sig inddraget og hvilken betydning har det for dem? 4. Samarbejdsaftalen: Kendskab til og brug af samarbejdsaftalen på tværs af sektorer.

Den tværsektorielle ledelsesmodel Ledelsesmodellen er udviklet i samarbejde med: Professor på CBS, Jan Molin Seniorforsker ved DTU, Kasper Edwards Professor ved NFA, Peter Hasle Lektor på DPU, Nina Tange

LEDELSESMODEL FOR DET TVÆRSEKTORIELLE SAMARBEJDE Region Hovedstadens Psykiatri & Frederiksberg Kommune

I hvilken grad oplever du, at der er et konstruktivt samarbejde mellem repræsentanter fra region og kommune på fælles ledermøder? Pct. Fra første til anden måling: Ingen væsentlig ændring. Tredje måling: Markant styrket oplevelse af konstruktivt samarbejde. Meget få som fortsat oplever, at der ”i lille grad” eller ”slet ikke” er et konstruktivt samarbejde.

Hvor gode eller dårlige mener du, at I er til at dele viden og erfaringer på tværs af sektorerne? Pct. Fra anden til første måling: Flere oplevede at man var ”gode” til at dele viden og færre fandt, at man var ”dårlige” til det. Tredje måling: Endnu større andel, der finder, at man er ”gode” til at dele viden. Fortsat få, der finder, at man er ”dårlige” til det.

Evaluering af ledelsesmodellen / projektet Der er en tydelig positiv langtidseffekt af projektet i form af især øget vidensdeling, tillid og samarbejde Projektresultaterne er i vid udstrækning ved at blive indarbejdet på afdelingerne Der er fokus på projektresultaterne fra lederne - også næsten et halvt år efter ledelsesmodellens møder er afsluttede Næsten samtlige adspurgte vil anbefale projektet ”i høj grad” eller ”i nogen grad” Den sociale kapital ser ud til at være øget også på lang sigt, og det har sandsynligvis en vigtig betydning for, at borgerne/patienterne oplever en bedre sektorovergang

Den tværsektorielle ledelsesmodel Topledelsen beslutter det, ejer det, igangsætter det og legitimerer at det prioriteres – det kan ikke drives af eksterne Grundlaget for arbejdet skal være patientrelaterede data der understreger behovet for at udvikle samarbejdet i sektorovergangen Ledelsesmodellen er fleksibel, fra min. 12 ledere (2 temagrupper) Ledernetværksmøderne er fleksible i tid for det enkelte møde, men ikke i udstrækning, der således bør være over ca. et halvt år Temagrupperne skal faciliteres og med energigivende, kreative metoder

Udvikling af en brugervenlig samarbejdsaftale Fremgangsmåde: Arbejdsgruppe med ledere fra de to sektorer, faciliteret af designfirma, udviklede en prototype som blev testet I praksis Tilbagemeldingerne førte til nye udgaver med rettelser Udfordringer: Hvordan udarbejde et dokument, som er praksisnært og løbende kan opdateres? Resultat på Frederiksberg: Der er udviklet en håndbog og en interaktiv pdf. På længere sigt I Regionen: Behov for at overgå til webside

Håndbog

Interaktiv PDF