KØBENHAVNS BRANDVÆSEN

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Et metodeudviklingsprojekt i UU DANMARK UU Vestsjælland
Advertisements

Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Inddrag nu Kick-off møde
Informationsmøde på Lindebjergskolen
Døgninstitutioner i et forvaltningsmæssigt perspektiv
Et væksthus for børn og voksne
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
S AMMEN KAN VI MERE – N Y BROBYGNING TIL ERHVERVSUDDANNELSE OG ERHVERVSLIV UU Vestsjælland v. Helle Jacobsen Overordnet fokus: Implementering af brugbare.
Når kommunale fritidstilbud hjælper børn og unge i udsatte positioner til at klare sig bedre i uddannelsessystemet Jill Mehlbye, AKF Spot på.
Brøndby den 10. april 2007 Forældrerekruttering Teddy Pedersen Haderslev Fodboldklub DIF - Breddekonsulenttræf.
REKRUTTERING AF BRANDFOLK
Roskilde Produktionsskole
Projektpræsentation Fra marginaliseringstruet til uddannelsesparat.
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Ikke til at komme udenom… MJUK er etableret bl.a. på baggrund af støtte fra: Morsø HK, Nordvestmors boldklub, Ø. Jølby Borger og Erhvervsforening, Ø. Jølby.
Tværgående indsats for unge årige
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Profilskole og styrket social indsats i Høje Gladsaxe skoles skoledistrikt og i Værebro Gladsaxe kommune deltager i Socialministeriets projekt Styrket.
”Vi når målet – men hvordan?”
Boligsociale indsatser … for over 60 mio!
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Afdelingsbestyrelsernes rolle i særligt udsatte boligområder Konference 19. november 2011.
Eleverne bliver bedre Eleverne læser nu lige så godt i 3. klasse, som de gjorde før i 4. klasse. I naturfag og matematik er de nu lige så gode i 4. klasse,
SportHouse Værdier og leveregler i Judoklubben Mitani.
Undervisning af tosprogede elever i grundskolen
Tjek-ud konference Projekt styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade 22. September 2014 Velkommen.
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
”Styrkelse af overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse” Garantiskolen i Silkeborg Scandic den 28. oktober 2013.
Det Sociale Kapitel
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Fem lærere på mentorkursus
Forældremøde 8. kl. UEA-undervisning
Orienteringsaften på Byhøjskolen 24. januar 2012
Ungeindsatsen Konference den 4. juni Baggrund UTA-projektet Politisk ønske Byrådsbeslutning april 2009 Etablering oktober 2009.
Velkommen til forældremøde
Virksomhedsservice og mentorprojekt for unge. Virksomhederne kommer ind her Virksomheder ringer til vores callcenter på Virksomhedsservice sidder.
Resultatkrav: Sikkerhed, sundhed og trivsel Kompetenceudvikling
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Fritidspas på det kommunale budget Merete Scheelsbeck Formand for Fritids- og Kulturudvalget Høje-Taastrup Kommune (HTK)
Forandringsteori for Lektiehjælpscafeer under Red Barnet Ungdom
Landsbyudvalg Bidrager til at igangsætte og understøtte udviklingstiltag i Skive Kommunes landsbyer og landområder - med fokus på, at der sker en udvikling.
2200Kultur - Nørrebro Bibliotek & Medborgercenter Præsentere Bydelsmødrene på Nørrebro.
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
Velkommen til forældremøde
Velkommen 9. klasses forældre Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UU-vejleder Janne Matthiassen Tlf:
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Pulje: udbredelse af erfaringer fra forsøg med fritidspas
Borgermøde i distrikt Engskov Mandag d. 23. marts 2015 kl
Politiske delmål og Fanefjordskolens indsatsområder.
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Vejledning og undervisning UUV har som forsøg undervist i 6 moduler udviklet til Uddannelse og Job. I alt 46 lektioner, heraf fire lektioner som forlagt.
Status på implementeringen af vejledningsreformen
Fra måske egnet til egnet Eud-Start Træningsbanen til en erhvervsuddannelse.
Veje til deltagelse Unge i Fælleskaber Damir Balalic.
Nord-als Rideklub. N.A.R Eksisteret i mere end 50 år i samme faciliteter. Velfungerende klub Godt forankret i lokalsamfundet.
Lige muligheder i livet Strategi for børn og unge i udsatte positioner.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på UU som indgangen til det kommunale system - bekymringsmærker og kontaktvejlederfunktion.
Jobcenter Halsnæs Oplæg på workshop på Vejledningstemadag den 29. november 2013.
Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet - Når UU er en integreret.
Gode relationer, tydelige rammer og klar kommunikation - 10 trin til det gode samarbejde mellem efterskoler og kommuner omkring sårbare og udsatte unge.
Kontanthjælpsreformens betydning -i forhold til arbejdet med de unge Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland Jørgen Dan Pedersen centerleder.
UU Danmarks perspektiver på anbefalingerne
Fem lærere på mentorkursus
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
Projekt ”Uddannelse og erhvervsfremme via Ildflue- og Brandkadetforløb” i Holstebro Kommune v/ Beredskabsfaglig Konsulent Rikke Søndergaard, Nordvestjyllands.
Gladsaxestrategien omfatter også erhvervslivet
Mere sundhed i det nære På borgernes præmisser Vision:
Skolestart på Hillerød Vest Skolen
Præsentationens transcript:

KØBENHAVNS BRANDVÆSEN UNGDOMSBRANDKORPS Viceberedskabschef Søren Vincent Brydholm

Baggrund Udfordringen Indsatspersonalet udsættes for trusler og overfald i form af tilråb og stenkast m.m. under udførelsen af brand- og redningsaktioner i afgrænsede boligområder i København. Overfaldene begås af mindre grupper unge, der primært opholder sig på gaden. Det drejer sig ofte om et fåtal, der er aktive i overfaldene. En større gruppe af unge optræder dog som tilskuere enten med tilråb eller tavst billigende. Det, at de unge opholder sig på gaden, er en udfordring ,fordi de ikke har noget mål og med. Unge, der kommer ind i mere struktureret fritidsliv, får et perspektiv på uddannelse og job Uacceptable episoder og containerbrande m.m. i flere boligområder. Forråelse af chikanerierne. Ønske om at handle proaktivt i Sikker By indsatsen.

Ungdomsbrandkorps – hvorfor ? Give især de udsatte unge mulighed for en sund fritidsbeskæftigelse, samtidig med at de lærer brandvæsenet at kende. Forebygge at de unge foretager kriminelle aktiviteter og påvirke de unges adfærd i forhold til de professionelle hjælpere i lokalområdet. Motivere de unge til at gennemføre grundskolen og påbegynde en ungdomsuddannelse. Etablere brancheklub for bl.a. udsatte unge for at bygge bro mellem grundskole/klubliv og ungdomsuddannelse og arbejdsmarkedet. Forebygge vold mod brandfolk - stenkast, chikane. Påtage os et større socialt ansvar ved at udnytte kompetencer, der er i brandvæsenet.

Indhold Københavns Brandvæsen Ungdomsbrandkorpset Organisation Baggrund Målsætning Brandkadetelever Brandkadetuddannelse Fritidsjob Aktiviteter i Ungdomsbrandkorpset Dokumentation og effektmåling

Borgerrepræsentationen Københavns styre Borgerrepræsentationen Økonomi Kultur og Fritid Børne og Ungdom Sundhed og Omsorg Brandvæsen Social Teknik og Miljø Beskæftigelse og Integration

KØBENHAVNS BRANDVÆSEN Direktion Beredskabschef Viceberedskabschef Stab Økonomi HR Beredskab Service Indsats Ungdomsbrandkorpset

Forankring Projektet er et initiativ, der indgår i Københavns Kommunes arbejde med ”Sikker By”. Styregruppe og projektgruppe med deltagere fra relevante forvaltninger. Lokal forankring i klubber og på brandstationer. PÅ VEJ: Følgegruppen består bl.a. af repræsentanter fra Københavns Kommunes Fritidsjobformidling og socialcentre, Den Kriminalpræventive afdeling, Københavns Politi, og repræsentanter fra udvalgte boligområders beboerforeninger, og Natteravnene. TRYG´s initiativ,” En anden vej”, søges inddraget. 2 årigt projekt med henblik på permanent løsning.

Bydele i fokus Mjølnerpark kvarteret herunder ”Den grønne trekant” Blågårdsgade kvarteret Rørsågade kvarteret Tingbjerg Bispebjerg Acacieparken Sjælør Boulevard

Målgruppen Piger og drenge i alderen 13 – 17 år, med dansk eller anden etnisk baggrund, både velfungerende og udsatte unge, som har lyst til at lære om brandmændenes fag og arbejdsliv. De går i 7.-10. klasse i folkeskolen og bor sammen med deres familie. De unge har lyst til at prøve livet som brandmand og har for de udsattes vedkommende 1-2 af følgende udfordringer: De er passive eller fraværende i skolen De har få eller ingen sunde fritidsinteresser De har venner / søskende , der er på kant med loven De har brug for et fællesskab med velfungerende voksne erhvervsaktive Ungdomsbrandkorpset er for alle for at undgå en yderligere stigmatisering af de unge, der hænger ud på gaden. Og for at have ”sund”e kulturbærere med i gruppen

Rekruttering Informationsmøder på udvalgte skoler. Den lokale folkeskole + UU-vejleder samt ungdomsklub og lokalbetjente vælger de unge, de mener kan profitere af at være brandkadetelev. Klasselærer eller UU-vejleder sikrer forældretilsagn og samtykkeerklæring. Vi holder samtaler med de unge om forventninger og vilkår.

Brandkadetuddannelse 3 måneder med undervisning i brand og redning på Uddannelsescenteret. ”Grundforløbet” afsluttes med en løbetest samt en lille opvisning for venner og familie. 3 måneder i praktik på den lokale brandstation. Uddannelsen afsluttes med en dimensionsfest med opvisning og fællesspisning. Brandkadetterne kan nu blive optaget i Ungdomsbrandkorpset og søge fritidsjob på op til ½ år i brandvæsenet eller andet sted. 3 timer / ugen i forlængelse af den almindelige skoletid på uddannelsescenteret 2 timer / ugen i praktik . Den unge følger det samme hold brandmænd på deres vagtturnus

Fritidsjob I eller uden for brandvæsenet. Aflønningen sker gennem Københavns Kommunes Jobcenter - Fritidsjobindsatsen. ½ års fritidsjob og hjælp til at søge fritidsjob uden for brandvæsenet. Fritidsjob på samme station, på et af værkstederne, i administrationen, m.fl. Fritidsjob 2 timer / ugen. De første 12 jobs er oprettet. I første omgang bliver fritidsjobbene lagt på den brandstation, hvor den unge har gennemført sin uddannelse På sigt ønsker vi at oprette fritidsjob i andre områder i brandvæsenet

Uddannelse af mentorer m.fl. 1 uddannelsesdag for alle brandfolk m.fl. ca. 160 har tilmeldt sig 2 uddannelsesdage yderligere for mentorer ca. 50 har tilmeldt sig

Dagligdagen Lokaler på brandstationen på Frederikssundsvej Aktiviteter Træne brandmandsfærdigheder Deltage i træf med andre ungdomsbrandkorps Lektiehjælp Spil Fysisk træning Samtaler om ungdomslivet og arbejdslivet Virksomhedsbesøg Deltage som hjælpere ved større sportsstævner, bydels arrangementer sidste skoledag, og meget andet Hjælpeinstruktørfunktion De ældre hjælper og underviser de yngre Ungdomsbrandkorpsets lokaler er placeret ved Tomsgårdens Brandstation Aktiviteter: Hjælpeinstruktør funktion: Det første ½ år holdes der forsøgsvis åbent 1 gang om ugen og ved særlige arrangementer

Forløb Pilotprojekt Driftsfase april 2011 - oktober 2011 2 hold á 12 unge 5. april 2011 - Hold 1 3. oktober 2011 - Hold 2 kommer fra 2 skoler på Nørrebro og 1 på Amager Driftsfase oktober 2011 - november 2012 3 hold á 12 unge 1. januar 2012 - Hold 3 1. april 2012 - Hold 4 1. juli 2012 - Hold 5 kommer fra flere skoler i København

Resultat og effektmåling 68 unge deltager i brandkadetuddannelsen over 2 år 60 % består uddannelsen efter 6 måneders skole og praktikforløb. 80 % af disse unge opfylder mindst 2 af følgende kriterier: fastholder det fritidsjob, de har påbegyndt, i eller uden for brandvæsenet i minimum 3 måneder oplever øget selvværd har meldt sig ind i Ungdomsbrandkorpset eller meldt sig til anden fritidsaktivitet deltager aktivt i undervisningen i grundskolen eller andet uddannelsestilbud Reduktion af uhensigtsmæssige episoder mellem indsatspersonalet og unge i udsatte boligområder i løbet af projektperioden. Ingen stenkast eller lignende under brand – og redningsaktioner i udsatte boligområder målt efter 5 år.

Overblik Resurser Aktiviteter 900.000 kr. i 2011. 1,8 mil. kr. i 2012. 1 fuldtidsansat projektleder. 1 deltidsansat brandmester. Timer fra KB til back office assistance og fra brandmænd og mentorer. Lokaler på en brandstation til Ungdomsbrandkorpset. Timer fra skoler, klubber og UU-Center . Erfaringer fra andre Ungdomsbrandkorps i ind - og udland. Aktiviteter Informationskampagne. Kursus for mentorer. Etablering af samarbejdsrelationer til BUF, BIF og SOF og SSP. Rekruttering af brandkadetter. Brandkadetuddannelse som UEA forløb. Etablering af fritidsjob. Etablering af Ungdomsbrandkorps.

Overblik Resultater Effekter De unge oplever større selvværd. De unge har et stabilt fremmøde på brandkadetuddannelsen. De unge har øget viden om og respekt for indsats-personalets arbejde. De unge knytter sig til deres mentor på brandstationen. De unge bliver medlem af Ungdomsbrandkorpset. De unge passer deres fritidsjob formidlet af UBK. De unge består grundforløbet. De unge gennemfører en opvisning for forældre og kammerater. Effekter De unge deltager aktivt i grundskole eller deltager aktivt i anden uddannelsesaktivitet. Sociale og personlige kompetencer styrkes blandt udsatte unge. Antallet af tæt på hændelser og påsatte brande bliver reduceret i de udvalgte boligområder. De unge har større viden om forenings- og arbejdslivet.

Når det hele kører ! Ungdomsbrandkorpset er udbredt til hele kommunen. 100 eller flere unge er medlemmer af korpset. 50 eller flere unge har fået fritidsjob i brandvæsenet eller andre steder. Samarbejde med og udveksling af unge mellem de øvrige Ungdomsbrandkorps i landet og måske udlandet (UK). Inddragelse af frivillige i projektet for at udnytte et stort potentiale. Tidligere medlemmer af Ungdomsbrandkorpset søger og bliver brandmænd. AT DE UNGE ER GLADE OG TRIVES OG LØBENDE VURDERING AF EFFEKTEN

Forventninger Inspiration til redningsberedskabernes CSR-profil - vi kan mere end slukke brande!! Nye kompetencer i redningsberedskaberne, der også kan anvendes operativt. Udnytte redningsberedskabernes ressourcer i et større kommunalt socialt sammenhæng (CSR, tryghed, sikkerhed). Inddrage redningsberedskaberne i det tætte samarbejde mellem myndighederne (SSP, ungdomsklubber m.fl.) for at forebygge og afhjælpe. Vurdere på muligheden for at indarbejde ”social”-uddannelse i eksisterende beredskabsuddannelser. Udnytte den særlige nationale og internationale beredskabskultur til at fremme ungdomsbrandkorpsene på tværs.

www.brandkadet.dk Hjemmeside Ungdomsbrandkorpsets lokaler er placeret ved Tomsgårdens Brandstation Aktiviteter: Træne brandmandsfærdigheder Deltage i træf med andre ungdomsbrandkorps Lektiehjælp Spil Fysisk træning Samtaler om ungdomslivet og arbejdslivet Virksomhedsbesøg Deltage som hjælpere ved større sportsstævner, bydels arrangementer sidste skoledag, og meget andet Hjælpeinstruktør funktion: De ældre hjælper og underviser de yngre Det første ½ år holdes der forsøgsvis åbent 1 gang om ugen og ved særlige arrangementer