Udfordringer og perspektiver på ledelse i kunst- og kultursektoren - et kommunalt perspektiv Introdag – Kunst og kulturlederuddannelsen Odsherred Teaterskole.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Danehofskolens værdigrundlag
Advertisements

Svend Gønge-skolens værdier...
Værktøjer/tips og tricks - til implementering af ændringer i egen organisation Hvorfor benchmarking/evaluering Er der nogen, der ved, hvorfor vi laver.
Lederudvikling.
VISION FOR ORDRUPSKOLE2010 Sammenfatningsarbejde.
Regionale kulturaftaler En frivillig aftale, der indgås mellem Kulturministeriet og en række kommuner; en ’kulturregion’
Tryllefløjten tilbyder børnene kulturelle oplevelser indenfor drama, kunst, kulturhistorie og musik i børnehøjde i tæt samarbejde med kulturinstitutioner.
Kontakt forældre møde 12. Oktober 2011.
Kommunale chefforventninger til en ny folkeoplysningslov Oplæg for Fritid og Samfund d. 25. april 2008 i Vissenbjerg v/ Børne- og Kulturdirektør Per B.
27. november 2003Konference for kulturforvaltere Kulturpolitiske strategier Rationel styringstænkning Netværksstyring Kompetencer på tværs.
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
Dagens program Ankomst og morgenbuffet 9.00 Velkomst v/ OC Visionen for MED Gennemgang af MED-aftalen Pause Hvordan går arbejdet i TRIO? Hvad.
Dagens program Ankomst og morgenbuffet 9.00 Velkomst v/ OC Visionen for MED Gennemgang af MED-aftalen Pause Hvordan går arbejdet i TRIO? Hvad.
Ledelsesudvikling på Københavns Universitet
Idrætsorganisationernes ledelse og organisation
1 Ledelse, samarbejde og lærerarbejdstidsaftalen Anders Balle.
Ledelse af frivillige i det kirkelige arbejde v. Dorte Kappelgaard Roskilde d. 5. september 2011.
Innovation – et mindset hos ledere og medarbejdere Tina Lambrecht Danske Fysioterapeuter.
Workshop om læringsmiljø – Hvad, hvorfor og hvordan?
En aftagervinkel på uddannelsernes internationale dimension - det pædagogiske område Konference for professionshøjskolernes internationale medarbejdere.
Forventninger til professionshøjskolerne Oplæg for University College Sjælland v/ Børne- og Kulturdirektør Per B. Christensen.
Børnekultur der dur, Børnekulturens netværk, d. 26. oktober i Kolding Per B. Christensen, formand for Børne- og Kulturchefforeningen og direktør i Næstved.
Ledelsesrummet Ledelseskraft Ledelsesmagt. Den fælles forståelsesramme Ledelsesrummet: Ledelsesmagt og ledelseskraft.
Nye fagprofessionelle lederroller
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Hvordan kan jeg som menneske og leder finde og udøve et lederskab, der er rigtigt og relevant? Margrethe Vestager, MF Ringstedkonferencen på Sørup Herregaard.
Værdigrundlag AEU Chefkursus 2007 Hold 6.
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
Kodeks for offentlig topledelse
Hvem er jeg? Gunvor Hallas Chefkonsulent Cand.scient.adm., født 1952
Boligsocialt arbejde hos Boligkontoret Danmarks medlemmer Et kig på de største udfordringer Katja Lindblad, udviklingschef
Dan Zielke og 1.
Udviklingsprojekt - Drømmeskole Skoleår 2011/2012 og 2012/2013 En fælles rejse.
Biblioteket og kommunalreformen – bibliotekets roller
Lærerprofessionen.
Det internationale perspektiv i uddannelse, arbejdsplads og rekruttering UC- Sjælland d. 17. marts 2010 Børne- og kulturdirektør i Næstved Per B. Christensen,
DLO-konference i OCC d. 27. november 2006 Hvad driver kommunerne til markante strukturændringer? Oplæg ved børne- og kulturdirektør Per B. Christensen,
Udfordringer for de selvejende institutioner og deres organisering DLO i Slagelse 11. april 2008 V/ formand for Børne- og Kulturchefforeningen Per B. Christensen.
Samskabelse Den 19. februar 2014 blev der afholdt Visionsseminar for Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune, hvor der på politisk niveau blev drøftet og.
Uddannelse til elever med særlige kompetencer - en perspektivering set ”udefra” Slutkonference i Projekt ”Kan og Vil” 21. september 2009, Vartov, København.
Hvad ser BKF som de vigtigste indsatsområder i den nærmeste fremtid på børne- og ungekultur området? Flemming Olsen, Børne- og Kulturdirektør Herlev Kommune.
Kulturkonference på Comwell Middelfart september 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Det globale perspektiv i grundskolen – en kommunal synsvinkel Professionshøjskolen København d. 18. September 2008 Ved formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
BKFs årsmøde 13. november 2008 Præsentation af BKFs nye ledelsespublikation Ved Børne- og Kulturdirektør Klaus Nørskov.
Børneområdet blev kommunalt – åbner det for en spændende ny fortælling Socialrådgiverdage d. 25. september 2007 Ved formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Generelle udfordringer og perspektiver i kommunernes arbejde med kvalitet, effektivitet og styring  Oplæg ved Børne- og Kulturdirektør Per B. Christensen,
Nye tider, ny kultur- og fritidspolitik Årsmøde i Biblioteksforeningen i region Syddanmark 25. februar 2008 Oplæg af Klaus Majgaard, administrerende direktør.
Lederkonferencen 9. juni 2010
Bibliotekerne Michel Steen-Hansen "Ud-af-huset" biblioteket "Hvad kræver det af biblioteket?"
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Hvordan samarbejder vi om kulturen?
Ledelsesudfordringer i kommunerne – nu og i den nære fremtid Oplæg for FTF`s Tænketank om ledelse, d. 6. juni v/ Per B. Christensen, formand for.
Kommunernes behov for forskning AKF seminar 25. september 2007 Ved formand for Børne- og Kulturchefforeningen og Børne- og kulturdirektør i Næstved Per.
Ledelse over grænser i sundhedsvæsenet Hvordan kan vi lede på nye måder, der går på tværs? Christina Holm-Petersen & Martin Sandberg Buch.
Bibliotekerne i Vejles CB-område? Udgangspunktet Kulturstyrelsen Central- bibliotekerne Kulturministeriet Finansministeriet Det kommunale,- politiske-
1 Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige, sociale og personlige.
Vision mission værdier handleplaner
Ingen forskning uden brugere Eller hvad kan brugere, rekvirenter og andre interessenter gøre for børnekulturforskningen? Chefkonsulent Jan Helmer-Petersen.
Lederskab og organisering - Om at skabe dynamiske rammer Børnechef Kirsten Pamperin.
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
BKF Børne- og Kulturchefforeningen Dagplejen – en central brik i kommunernes dagtilbud -BKF-synspunkter om omstilling på dagtilbudsområdet på FOA- konference.
Oplæg til Hustræf 2011 Inddragelsens niveauer og perspektiver
SUF - gevinstrealisering
Personalepolitiske værdier for Assens Kommune
En stærk pædagogprofession i bevægelse BUPL’s nye professionsstrategi
Søndre skoles vision Søndre Skole skal være et sted, hvor elever hver dag bliver udfordret og derved får de bedste betingelser for at tilegne sig faglige,
Hvordan vil vi samarbejde fremover?
Barnesyn og børneperspektiv
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Udfordringer og perspektiver på ledelse i kunst- og kultursektoren - et kommunalt perspektiv Introdag – Kunst og kulturlederuddannelsen Odsherred Teaterskole 24. september 2008 Oplæg af Per B. Christensen, direktør for Børn- og Kulturforvaltningen i Næstved og formand for BKF

Jeg starter med konklusionen – kulturledere skal: Evne at se nye trends og tendenser Evne til igangsætning, innovation og udvikling Evne til at træffe beslutninger og være resultatorienteret Evne til at etablere netværk og kommunikere Formidle mellem politik/forvaltning og institution Lede i kaos – og skabe en form for orden Kunne fund - raise Kunne lede primadonnaer – turde slippe fagprofessionerne løs

Udfordringer og forandringer Borgernes nye krav til fritid/idræt - hvordan møder vi udfordringerne? Informations- og videnssamfund - konsekvenser for biblioteker, museer, voksenundervisning? Oplevelse og underholdning i borgernes fokus - hvad er kommunernes ansvar? Kultur, bosætning og erhverv - kunst og kultur som vækstparameter? Kulturaftaler med Kulturministeriet - central styring eller lokal handlemulighed? Husk at kulturen ikke blot er et redskab – den har en egenværdi.

De nye kommuner og kultur Nye, større og ressourcestærke Mere ambitiøse – kultur i hele landet Bedre mulighed for at prioritere og sætte større tiltag i gang Ny struktur incitament til øget samarbejde mellem kommunerne. Bedre ressourceudnyttelse. Vil kulturen blive det, der binder de nye kommuner sammen? Mere fokus på formidling og tværgående initiativer Dialogen – bliver der længere til kommunen Økonomisk pressede

Brydningsfelter på kultur – og folkeoplysningsområdet Vidensamfund Kulturfællesskab Selvdannelse Almendannelse Nye deltagelses- former Forenings- Danmark Kultur som økonomisk dynamo Kulturens egenværdi

Brydningsfelter på kulturområdet Dannelses- og demokratiseringsaspektet bør være kernen i en kommunal kultur- og fritidspolitik Der skal skabes rum for nye deltagelses- og organisationsformer på det kulturelle område Der skal skabes nye netværk mellem kommunerne og de frivillige kræfter i lokalsamfundet Biblioteker og folkeoplysning er hovedaktører, når der skal findes nye veje

Dynamo i udvikling Tilgange? Kulturpolitisk planlægning Kulturplanlægning Den kreative by Tilgange? Brug for helhedsorienteret planlægning: Leg, dannelse, læring, oplysning og demokrati er kernebegreber i vækststrategi, lokalsamfundsudvikling og byrumsplaner

Om ledelse – også på kulturområdet Ledelse er alle de processer, der adskiller en organisation fra en tilfældig gruppe af mennesker Ledelse er en proces, hvor ledere og medarbejdere skaber hinanden og organisationens ledelseskultur Mennesker, der vil, kan få enhver ledelsesform til at fungere Ledelse handler om at få andre til at gøre noget, de ikke havde tænkt sig Ledelsen skal spejle organisationens produkt Ledelse udføres af alle

”Ledelsessyn” Mennesker er: Forskellige Har talenter, der kan udvikles Kan bidrage ud over deres egne opgaver Ønsker at være selvberoende vil ses, høres, forstås og begejstres

Lederen som linedanser og orkesterleder – hvad er forventningen? Have gehør for politiske signaler Kunne lede stærke fagprofessioner – og have viden om hvad der foregår i maskinrummet Have indsigt og vid til at implementere nye styringssystemer Kunne agere i et system under konstant udvikling (og pres?) Arbejde bevidst med rekruttering og kompetenceudvikling Kunne få dokumentation og evaluering til at give mening for personalet Sikre den gode dialog med brugere og personale På den måde får vi den institutionelle integritet tilbage

Hvilke kompetencer? Personlige kompetencer Organisatoriske kompetencer Pædagogiske kompetencer Strategiske kompetencer

Ledelsesopgaven Ledelse på anfordring og efter behov Bidrage med monopolviden Glæde ved andres sejre Fortolkning af organisation og omverden

Udviklingstendenser på kulturområdet Indholdsstyring og dokumentation ( udviklingskontrakter) Udvikling af kompetencer hos ledere og medarbejdere Tværfaglig tilgang Samspillet med brugerne Nye ledelsesformer – nye styringsformer

Fremtidens medarbejdere – de håbefulde unge Individet før fællesskabet Kræver udviklingsmuligheder Uddannelse er vejen til succes Frihed og selvbestemmelse er afgørende Kræver tillid og ansvar Kræver god ledelse ”Illoyal” over for arbejdspladsen – stemmer med fødderne Det ”hele” menneske – kræver respekt for privatlivet

Hvad ved vi betyder noget for en institutions udvikling En ledelse, der tør være ledere En institution, der lægger vægt på faglighed En institution, der stiller krav En institution, der er tydelig om sine værdier og som viser retning En institution, der har tydelige og trygge rammer En institution, der er åben over for brugerne og andre interessenter

Ledelseskompetencer Kunne lede i ”kaos” Kunne møde udfordringer med åbenhed og omsætte dem – uden at gå i panik Have overblik over administrative og pædagogiske processer Kunne omsætte og oversætte krav og vilkår Lede på det reelle og ikke på det formelle Tydelighed somme tider vigtigere end synlighed

Ledelseskompetencer (fortsat) Fokus på strategisk kompetence Kunne forestå institutionsudvikling Kunne handle og vise empati – og dosere i passende mængder Kunne skaffe resultater og arbejde med mål Kunne lede processer Kunne lede sammen med andre Kunne lede i og for et politisk ledet system

Ledere der lykkes – et godt pejlemærke Relationel forståelse Tillidsvækkende sparring Konfronterende intervention Insisterende delegering Rodfæstet under pres

Ledelse af professioner Skal have/kunne: Indsigt i faget Udfordre faget Sikre fag - faglig dybde Sikre faglig koblingskompetence Sikre at medarbejderne går fra sublim rutine til radikal fornyelse Reel samarbejdsorienteret Sikre forståelse for ledelse også den politiske ledelse Profilmangfoldighed

Elementer i ledelsesopgaven Målsætning Prioritering, planlægning, koordinering Positiv og negativ sanktionering Information Kompetenceudvikling Forventningsafstemning Italesættelse Fortolkninger og historiefortælling

Personlige lederkompetencer - afrunding Evne til at se nye trends og tendenser Evne til at lede under foranderlige vilkår Evne til igangsætning, innovation og udvikling Evne til at formulere vision og strategier Evne til at udvikle sig selv Evne til at træffe beslutninger Evne til at formidle organisationens værdier og holdninger Evne til at være resultatorienteret Evne til at etablere netværk Evne til at kommunikere Formidle mellem politik/forvaltning og institution Loyalitet over for institution, fag, tværfag og organisation Lede i kaos – og skabe en form for orden Kunne fundraise Kunne lede primadonnaer !