Skønlitteratur, indeksering, note

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sprogpakkens 6-dages kursus
Advertisements

Skolebiblioteket Gladsaxe Skole
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Faglig læsning i naturfagene
Kristendom på stx og hf Christina Egholm og Helle Dreyer Møller.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Analyse af kvalitative data
90’ernes litteratur og litteratur i det nye årtusinde
Et barns relationer og fællesskabets betydning ”At være udenfor”
Studieteknik i studievejledningen Ved Katrine Berke, decentral studievejleder på Det Samfundsvidenskabelige Basisår.
Mestring og relationsbehandling
Danskforløb i 10. klasse Gentofte Ungdomsskole
Kvantitative metoder
MUNDTLIG FREMSTILLING
Værkoplysninger: Til venstre: Niels Lergaard
Kursusgang 6: Hvad er humaniora?
1 Velkommen! Informationssøgningsprocessen:  Hvordan kan I gribe det an (strategier)  Omdanne jeres emne til søgeord  Søgeteknik  Bruge søgeordene.
Lidt om ham Austin Performativer der virker…. Opgør med den klassiske forståelse af sproget: Klassisk: Udsagn kan være beskrivende eller erklærende Disse.
Almen sTudieforberedelse - AT
Almen sTudieforberedelse AT
Instituttet for Fremtidsforskning Er en privat og uafhængig tænketank Er grundlagt i 1970 af Thorkil Kristensen Inspirerer og rådgiver virksomheder, organisationer.
Personlighedsforstyrrelser hos stofmisbrugere
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Problemformulering Indeholder:
Selvfordobling Hegel, Heiberg: Dannelse er en selvfremmedgørelse, en selvobjektivering, hvor man bliver i stand til at erkende sig selv og derigennem overskride.
Kommunikativ sprogfærdighed
Dolken Tove Ditlevsen, 1963.
Styr på begreberne EUX - REBSLAGERVEJ.
I forlængelse af ”Katar” ● Husk det tekstnære arbejde. I skal ikke først og fremmest sige, hvad meningen med novellen er. ● I skal først og fremmest sige,
- En model til at sætte flere vinkler på en tekst
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Uddrag af politiske principprogrammer
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Uge 2-6 Senmoderne ungdomslitteratur.
Tema 4: Værkstøjskasse med supplerende slides Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Et mærkeligt skib.
At tale om sexualitet.
Eventyrforløb 8.a½ Præsentation af forløb Gennemgang af genretræk
Verdens værste bødler Sagprosa.
Sprogfagenes metoder Rungstedgaard den 3. maj 2010 Dorte Fristrup, tlf
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær”
Vædderen Af Cecil bødker.
Videnskabsteori og metode pkp september 2006
Videnskabsteori & metode
Analyse af noveller.
Om realisme. Realismebegreber ● Ligesom med modernismen er der mange bud på hvad realisme er, og folk taler ofte om forskellige ting, selvom de alle taler.
SKABELON.
DANSK Intro Dagens program.
FORFATTER Tove kom til verden d. 14. december 1917, men hun sagde hele sin levetid at hun var født i Hun var gift fire gange. Tove døde d. 7 marts.
Metoder og argumentation.  1. Hvilket spørgsmål? 2. Hvordan gå til det? 3. Hvorfor gøre det sådan? 4. Hvad kan gå galt? Videnskabsteoretisk køreplan.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 5: Den diskuterende skrivemåde.
AT med dansk i samarbejde med andre fag 1. Faglige mål for AT Eleverne skal kunne beherske relevante faglige mål og metoder i de indgående fag vurdere.
Teori og metode i AT?. AT – læreplan – faglige mål De faglige mål med almen studieforberedelse er, at eleverne skal kunne: – tilegne sig viden om en sag.
Børns sprogtilegnelse Hvordan arbejder vi med børns sprog i Vejen Kommune?
Hvad er samfunds- videnskab?. Samfundsfags discipliner  Eksempel: Finanskrisen…  Kan angribes ud fra økonomi  Kan angribes ud fra politik  Kan angribes.
Analyse af noveller Dias udarbejdet af Aksel Alminde 1.
Spændingsfeltet mellem tro og psykologi Aida H. Andersen og Ole Rabjerg, Agape.
Bibliotekskundskab – 7. klasse Søgning af skønlitteratur på Elevweb Tast på internettet: lc-tks.dk Klik på.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Mindre management, mere Kierkegaard. Efterskoler, Nyborg Strand, 3. 3
Lige før lukketid Victor, Sarah & Line.
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Brikker til litteraturhistorien
“Min nåde er dig nok, for min magt udøves i magtesløshed”
Essay.
Novelleanalyse introduktion.
MUNDTLIG FREMSTILLING
- og hvordan du undgår dem…
Anerkendende tilgang Organisationer er levende systemer, og ledelse er en relation Ledelse handler om relationer og sociale systemer Vi kan ikke ændre.
Præsentationens transcript:

Skønlitteratur, indeksering, note Oplæg på DBC 30. maj 2012

Fire centrale træk ved skønlitteratur At indholdet typisk (men ikke altid) er mere eller mindre fiktivt At den sproglige udformning er æstetisk, dvs. i høj grad appellerer til følelser og stemninger og ikke (bare) rationel fornuft At den ikke blot er antropocentrisk, men subjektivistisk At den (derfor) grundlæggende er relationel, ofte på flere niveauer, og i vidt omfang intersubjektiv

Liv og litteratur Stort set ingen (litteratur)leksika vover at beskrive, hvad skønlitteratur egentlig handler om. Somme tider legitimeres det med, at den ”kan handle om hvad som helst.” Heroverfor hævder Jørgen Dines Johansen (litteraturprofessor ved SDU), at litteraturens hovedmotiver slet og ret er sammenfaldende med, hvad der er vigtigt i ethvert menneskes liv!

Skønlitteraturens hovedmotiver Efter Jørgen Dines Johansen: Litteratur og intersubjektivitet (2007) 1. Subjektets forhold til kroppen 2. Subjektets forhold til psyken 3. Subjektets forhold til den privilegerede anden - fx forælder, barn, kæreste 4. Subjektets forhold til de andre 5. Subjektets forhold til det ikke menneskelige a) den ydre natur b) tingene, det kulturskabte c) det hinsides

”Objekterne” som videnskab Kroppen: fx fysiologi Psyken: fx hjerneforskning, psykiatri Den privilegerede anden: vanskelig i forbindelse med videnskab fordi ’den’ ikke kan isoleres, men kun kan betragtes i en relation: fx psykologi er dog en mulighed De andre: fx sociologi Den ydre natur: naturvidenskaberne Tingene, det kulturskabte: samfundsvidenskaberne, humaniora, teknik Det hinsides: fx teologi

Eksempler på motiverne som litteratur Forholdet til kroppen: Chick litt! Forholdet til psyken: Psykologisk roman Forholdet til den privilegerede anden: Kærlighedsroman Forholdet til de andre: Generationsroman, samfundsroman Forholdet til den ydre natur: Science fiction Forholdet til tingene: Sjældent; savner genrebetegnelse Forholdet til det hinsides: Salmer, religiøs litteratur

Raymond Carver: De er ikke din mand Men! Det var kun klicheeksempler. Det almindelige (især i god litteratur) er, at teksten indeholder mange motiver. Fx uden videre følgende i ovennævnte novelle på bare 8 sider: - Forholdet til kroppen - Forholdet til psyken - Forholdet til den privilegerede anden - Forholdet til de andre

Implicit forfatter (’forfatteren i teksten’) Simpel subjektmodel Implicit forfatter (’forfatteren i teksten’) Person 1 Person 2 Person 3, etc. Fortæller

Kompleks relationsmodel Implicit forfatter Person 1 Fx ’psyken’ Person 2 Fx ’de andre’ Person 3 Fx ’Gud’ Fortæller LÆSEREN

Emneindeksering (1) Emneindeksering er et gode, fordi den tilbyder ’rationelle’ indgange til et værk, men også problematisk Fordi skønlitteratur ikke behandler emner som noget ydre, men fokuserer på de tidligere nævnte relationer, dvs. både subjekt-emne-relationer, indre relationer i subjektet og intersubjektive relationer Fordi emneord dårligt kan eksplicitere relationer (bortset fra prækoordinerede termer som fx ’far-datter forholdet’)

Emneindeksering (2) Fordi den facetterer, dvs. i en vis forstand slår noget i stykker der er skabt som en stærkt sammenvævet helhed Fordi alle termer fremstår som lige betydningsfulde (hvad de ikke nødvendigvis er) Fordi termerne har meget lettere ved at reflektere tekstens ’hvem’, ’hvad’, ’hvor’ og ’hvornår’ end dens ’hvordan’ og ’hvorfor’, dvs. at konkrete indholdselementer favoriseres voldsomt på bekostning af form og mening eller hensigt

Genreindeksering Svagheden ved genrebestemmelser er, at der ofte er ringe konsensus omkring, hvad de dækker over Styrken er, at de ofte kan antyde noget mere komplekst end emneord, herunder – jævnfør de tidligere eksempler – særlige relationer eller hovedmotiver Et særligt problem er, at populærlitterære genrer generelt er mere nyttige til dette formål end finlitteraturens stilarter, der ofte netop kun er stilarter og derfor ikke siger noget om relationer/hovedmotiver

Note På grund af den frie form kan noten være svær at søge i, men i øvrigt har den mange forcer: Den kan samle det, som indekseringen har facetteret, dvs. genskabe relationerne Den kan prioritere noget som værende vigtigere end andet ’Hvordan’ og ’hvorfor’ kan sagtens reflekteres (selv om den ofte ikke gør det) Sikkerheden af udsagnet kan gradueres/nuanceres (fx ’det kunne være Nyborg’ eller ’kan fortolkes som’)

Afsluttende checkliste Efter Eriksson: Klassifikation og indeksering af skønlitteratur (2010) 1) Hvem? 2) Hvad? a. Emne b. Handling 3) Hvor? 4) Hvornår? 5) Hvordan? a. Storgenre og andre ’rene’ formbetegnelser b. Narrativ struktur c. Fortælleforhold d. Sproglige kendetegn 6) Intertekstualitet a. Specifikke titler b. Navngivne forfatterskaber c. Undergenre 7) Hvorfor?