Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Spændingsfeltet mellem tro og psykologi Aida H. Andersen og Ole Rabjerg, Agape.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Spændingsfeltet mellem tro og psykologi Aida H. Andersen og Ole Rabjerg, Agape."— Præsentationens transcript:

1 Spændingsfeltet mellem tro og psykologi Aida H. Andersen og Ole Rabjerg, Agape

2 Pia Pia har oplevet tristhed i flere måneder og de seneste par måneder har hun grædt en del af tiden. Hun har ingen energi. Hun oplever at tristheden skyldes, at hun har mistet overskuddet til at være aktiv i hendes menighed. Hun har været leder i en børneklub, koordinator for menighedens sociale arbejde blandt socialt udsatte og medlem af bestyrelsen. Pia er et meget engageret og dedikeret menneske i menighedens arbejde. Hun har derfor i en del år haft en indre vrede over dem i menigheden, som ikke var så engagerede og ansvarsfulde. For nylig medførte det, at hun gav flere af de frivillige medarbejdere i menigheden et ordentligt møgfald. Pia føler skyld over den krænkelse, hun har påført de frivillige, og skammer sig over det hun ikke magter i menigheden.

3 Rikke Rikke har altid oplevet kristentroen som et fast og solidt holdepunkt i livet. Hun har oplevet en del svigt i sit liv og holder derfor også en vis følelsesmæssig afstand til andre mennesker. Men hun har oplevet en stærk og tæt relation til Gud gennem bøn og bibellæsning. Og hun har været glad for at komme i det kristne fællesskab i menigheden. Ved en ulykke mister Rikke sit 2 årige barn. Dette får Rikkes verden til at bryde sammen. Hun oplever ikke at mennesker omkring hende forstår hendes smerte. De snakker om, at hun heldigvis har troen, og at Gud bærer igennem. Men Rikke oplever at troen og tilliden til Gud totalt bryder sammen. Hvor hun tidligere havde et sikkert og trygt sted i relationen til Gud og i menighedsfællesskabet, så er dette nu også brudt sammen. Rikke opsøger en psykolog.

4 Svend Svend har opsøgt en kristen psykolog, fordi han mistrives. Inderst inde ved Svend godt, hvad der særligt plager ham, nemlig at han har været sin kone utro. Men Svend er så fyldt af skam og skyld, at han ikke har mod til at tale om det i starten hos psykologen. Så han taler om den generelle mistrivsel og mismod. Svend vil gerne have nogle åndelige svar på mistrivslen og spørger derfor ofte psykologen til, hvad Gud mener om dette og hint. Psykologen vil gerne tale kristendom og anbefaler nogle skriftsteder, som Svend kan læse. Samtidig tilbyder han også Svend at bede over nogle af de ting, som Svend oplever i sin mistrivsel. Egentlig oplever Svend, at det er godt at blive bedt for af psykologen, og han mismod bliver også kortvarigt bedret. Svend ved godt at den egentlige smerte handler om skylden ifht utroskaben, men eftersom han erfarer, hvor meget kristendommen betyder for psykologen personligt, så bliver det sværere at skulle fortælle om utroskab. Svend tænker, at når man er så kristen, som psykologen er, så vil det nok være for svært at høre om utroskab. Så Svend beholder det for sig selv.

5 Tro: ånd og psyke Troen er ikke kun åndelig - men også psykologisk. Derfor skal psykologer kunne tale om tro og trivsel. Troen er ikke kun psykologisk - men også åndelig. Derfor skal præster og sjælesørgere også tale om tro og trivsel.

6 2 perspektiver Præsten: Tro og trivsel Psykologen: Trivsel og tro

7 Stier til det hellige Viden VidenRitualer Oplevelser OplevelserFællesskab Det hellige

8 Troens bevægelse TroKrise Tro En forandret tro

9 Pia Pia har oplevet tristhed i flere måneder og de seneste par måneder har hun grædt en del af tiden. Hun har ingen energi. Hun oplever at tristheden skyldes, at hun har mistet overskuddet til at være aktiv i hendes menighed. Hun har været leder i en børneklub, koordinator for menighedens sociale arbejde blandt socialt udsatte og medlem af bestyrelsen. Pia er et meget engageret og dedikeret menneske i menighedens arbejde. Hun har derfor i en del år haft en indre vrede over dem i menigheden, som ikke var så engagerede og ansvarsfulde. For nylig medførte det, at hun gav flere af de frivillige medarbejdere i menigheden et ordentligt møgfald. Pia føler skyld over den krænkelse, hun har påført de frivillige, og skammer sig over det hun ikke magter i menigheden.

10 Stier til det hellige Viden VidenRitualer Oplevelser OplevelserFællesskab Det hellige

11 Rikke Rikke har altid oplevet kristentroen som et fast og solidt holdepunkt i livet. Hun har oplevet en del svigt i sit liv og holder derfor også en vis følelsesmæssig afstand til andre mennesker. Men hun har oplevet en stærk og tæt relation til Gud gennem bøn og bibellæsning. Og hun har været glad for at komme i det kristne fællesskab i menigheden. Ved en ulykke mister Rikke sit 2 årige barn. Dette får Rikkes verden til at bryde sammen. Hun oplever ikke at mennesker omkring hende forstår hendes smerte. De snakker om, at hun heldigvis har troen, og at Gud bærer igennem. Men Rikke oplever at troen og tilliden til Gud totalt bryder sammen. Hvor hun tidligere havde et sikkert og trygt sted i relationen til Gud og i menighedsfællesskabet, så er dette nu også brudt sammen. Rikke opsøger en psykolog.

12 Svend Svend har opsøgt en kristen psykolog, fordi han mistrives. Inderst inde ved Svend godt, hvad der særligt plager ham, nemlig at han har været sin kone utro. Men Svend er så fyldt af skam og skyld, at han ikke har mod til at tale om det i starten hos psykologen. Så han taler om den generelle mistrivsel og mismod. Svend vil gerne have nogle åndelige svar på mistrivslen og spørger derfor ofte psykologen til, hvad Gud mener om dette og hint. Psykologen vil gerne tale kristendom og anbefaler nogle skriftsteder, som Svend kan læse. Samtidig tilbyder han også Svend at bede over nogle af de ting, som Svend oplever i sin mistrivsel. Egentlig oplever Svend, at det er godt at blive bedt for af psykologen, og han mismod bliver også kortvarigt bedret. Svend ved godt at den egentlige smerte handler om skylden ifht utroskaben, men eftersom han erfarer, hvor meget kristendommen betyder for psykologen personligt, så bliver det sværere at skulle fortælle om utroskab. Svend tænker, at når man er så kristen, som psykologen er, så vil det nok være for svært at høre om utroskab. Så Svend beholder det for sig selv.

13


Download ppt "Spændingsfeltet mellem tro og psykologi Aida H. Andersen og Ole Rabjerg, Agape."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google