Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Om realisme. Realismebegreber ● Ligesom med modernismen er der mange bud på hvad realisme er, og folk taler ofte om forskellige ting, selvom de alle taler.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Om realisme. Realismebegreber ● Ligesom med modernismen er der mange bud på hvad realisme er, og folk taler ofte om forskellige ting, selvom de alle taler."— Præsentationens transcript:

1 Om realisme

2 Realismebegreber ● Ligesom med modernismen er der mange bud på hvad realisme er, og folk taler ofte om forskellige ting, selvom de alle taler om realisme. ● Realisme kan henvise til æstetiske normer. ● Realisme kan henvise til en eller flere perioder, hvor realismen (som norm) dominerede.

3 Bud på hvad realisme er som norm ● John Christian Jørgensen inspireret af Erich Auerbach: ”en alvorlig skildring af fortrinsvis almindelige, samtidige mennesker i deres afhængighed af de tidshistoriske og miljømæssige omstændigheder”.

4 Realismen tenderer mod modernisme ● hvis den bliver meget psykologisk, fx ved at blive en dokumentation af et subjekts oplevelser eller ved at lade et menneskes psykologi blive handlingens bærende årsag. ● hvis den beskriver frem for at fortælle (Georg Lukács).

5 Realisme og avantgarde ● Realismen og avantgarden følges ofte ad, fordi de begge er udtryk for politiseringer af kunsten. ● Avantgarden betjener sig ofte af det reelles indtog. ● Avantgarden (og modernismen) bebrejder realismens grundlæggende tillid til sproget. ● Realismen bebrejder avantgarden og modernismen, at de måske nok beskriver, hvordan moderniteten føles, men ikke hvordan den er.

6 Realisme og massekultur ● Realismens måde at repræsentere på, opleves som let at gå til, og der er ofte plads i massekulturen. ● Realismens forkærlighed for den barske del af virkeligheden skiller den dog også ofte ud fra andre af massekulturens produkter.

7 Realismens kendetegn ● Realismen er troværdig. ● Den beskriver en ikke-idealiseret virkelighed. ● Realismen giver objektet forrang (Stounbjerg 2002). ● Verden har været der før personerne trådte ind i den, og den er der efter de har forladt den. ● Realismen er ofte den litteratur, der virker som om den fortæller sig selv.


Download ppt "Om realisme. Realismebegreber ● Ligesom med modernismen er der mange bud på hvad realisme er, og folk taler ofte om forskellige ting, selvom de alle taler."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google