Måltidet – lyst og fællesskab Hvordan kan en forandring af kulturen i daginstitutionerne være udgangspunkt for at skabe madkultur og maddannelse? Måltidet – lyst og fællesskab Søren Gundelach
Måltidet har det hele! Dagtilbudslovens formål: Trivsel, sundhed udvikling, læring De seks læreplanstemaer: Alsidig personlighedsudvikling, sprog, social, natur, kultur, krop og bevægelse Det psykiske, æstetiske, fysiske børnemiljø Den kommunale kostpolitik Pædagogisk læreplan, virksomhedsplan, årsplan Arbejdet i forældrebestyrelsen Det daglige samarbejde med forældrene Pædagogernes egne personlige normer i forhold til pædagogfagligheden Børn elsker at spise god mad – mange gange om dagen
Måltidets rationale Måltidets pædagogik hviler på to søjler - lyst og fællesskab. Lyst er det æstetiske, det sanselige – duft, smag, konsistens, smag, udseende, forventningens og oplevelsens glæde, Fællesskab er det sociale – forventninger, identifiktion, relationer og følelser Den pædagogiske opgave Barnet kan udfolde sin lyst til at være med i fællesskabet før, under og efter måltidet. Oprydning. Individualitet Indføre børnene i en madkultur, som åbner for børns viden om næringsværdi og sundhed.
Måltidet er hverdagspædagogik Alle de situationer og aktiviteter, der forekommer naturligt på en bevidst og gennemtænkt måde med henblik på at fremme børnenes læring og udvikling Børnene tager del i de daglige gøremål, som et middel i barnets læring og i det at støtte barnets sprog, begreber, motorik, sociale udvikling. Hverdagsaktiviteterne er en integreret del af barnets leg De praktiske opgaver har en værdi i sig selv, fordi barnet rent praktisk kan tilegne sig, hvordan man udfører de forskellige daglige gøremål Måltidspædagogik er hverdagspædagogik
Hvordan kan en forandring af kulturen i daginstitutionerne være udgangspunkt for at skabe madkultur og maddannelse? Det handler om at ville og at kunne, ildsjæle og fysiske rammer Hvad vil staten med børn og mad? Maden indført – maden afskaffet – maden indført … Forandringspres og institutionslogikkens arbejdsrytme Organisering af hverdagen Ledelse af køkkenpersonale Eksempler på heldige igangsætninger af nyt nede-fra-og-op oppe-fra-og-ned