Region Hovedstadens Psykiatri & Psykiatriforeningernes fællesråd

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Psykiatrisk patient dør af lungeemboli efter bæltefiksering
Advertisements

København, 25. november Dias 1 Patienters berettigede forventninger til informationsniveau og informationsmåde – en udfordring for sundhedsvæsenet Professor,
Projektleder: Klavs Serup Rasmussen Oplæg ved Kirsten Elise Hove
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Mindreåriges patientrettigheder
Ret til hurtig udredning og differentieret ret til behandling
Indikatorer for depression
Introduktion ved Anne Reuss
Forældreindflydelse ift. børn med psykiatriske vanskeligheder
VELKOMMEN TIL PÅRØRENDEPSYKOEDUKATION Session 5 – Sociale rettigheder og tilbud.
Samarbejde mellem RHP og socialpsykiatriske botilbud i KK vedr
Samarbejde om opgaveløsningen - udfordringer og muligheder Med udgangspunkt i hverdagen og fremtiden i Guldborgsund kommune.
Psykoedukation for unge i OPUS-behandling
Mogens K. Skadborg exam.art.phil., MEVO Overlæge
Oversigt over emner Første aften:
Psykiatritopmøde 2009 DE BARSKE KENDSGERNINGER: DET KOMMER IKKE AF SIG SELV Knud Kristensen Landsforeningen SIND De barske kendsgerninger: Det kommer ikke.
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
Psykoedukation for patienter med depression
Helle Ulrichsen Screening i et organisatorisk perspektiv Hvad er konsekvenserne af indførelse af screeningsprogrammer?
Udfordringer og dilemmaer i samarbejdet med brugere og pårørende Knud Kristensen DE9 - Foreninger for pårørende til psykisk syge i Midtjylland Skovagervej.
Psykiatriloven Almindelige bestemmelser Regler for anvendelse af tvang
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
Anni Skou Jens Oluf Pedersen Akut Medicinsk Modtageafsnit A4 Medicinsk afdeling M1.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Ubrudt behandlingskæde for selvmordstruede børn og unge
De særlige krav i komiteloven - når der skal inddrages børn i projektet Margit Sonne juni 2014.
Medicinering af beboere på botilbud
Excellent skizofrenibehandling ‘Kroniker’-perspektiv?
Forebyggelse af ældres selvmordsadfærd – Indsatsområder og anbefalinger National Konference om selvmordsforebyggelse 1. november 2005 V/ Konsulent Elene.
Tilskud til farmakologisk behandling med ADHD medicin
Brand og ildspåsættelse
Nye sygeplejeetiske retningslinjer 2014 – hvad er nyt?
20. AUGUST 2014 MILJØVURDERINGSDAG 14 1 Miljøvurderingsdag 14, Aalborg Afbødning og overvågning i VVM Lars Overgaard Jørgensen COWI Visionsvej
De følsomme unge sind, som alle fik stjålet modet. For vore børn, de sov ind med hjernemedicinen i blodet - sig at det ikke er sandt! Vi græder så mange.
Ældre Sagen distrikt 3 Århus 25.september 2014
Psykiatriens kronikere
1.Introduction to consent: ethical and legal issues - Forskellige former for samtykke. 2. Ethics of rationing -Prioritering i sundhedsvæsnet 3. Confidentiality.
Introduction to consent: ethical and legal issues
Omsorgsmagt og jura cand. jur. Susanne B. Holm
Hospitalsenheden VEST Medicingennemgang – det skal vi have styr på.
Tvang i psykiatrien – i et menneskeretligt perspektiv Det Centrale Handicapråd 15. marts 2010 Birgitte Kofod Olsen Rådgiver, PhD.
Hvordan kan vi have fokus på indsatser med afsæt i borgerens behov og ønsker mere end systemets muligheder? Bjarne Yde ledende sygeplejerske Regionspsykiatrien.
Psykoedukation skizofreni Session 7 – Et sundt liv Psykiatriske og sociale rettigheder og tilbud Undervisere:
Psykoedukation skizofreni Session 7 – Sociale tilbud og rettigheder Undervisere:
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
1 Vejledning om anmeldelse af voldssager til politiet. Vold og trusler Vold er når en person angriber en anden person, f.eks. med slag og spark. Lette.
”Med Serviceloven i baglommen” - med et særligt fokus på magtanvendelsesreglerne.
Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse. Formål: …at styrke medarbejdernes interesse for effektivitet i kommunens forvaltning og i dennes institutioner.
Andre aktører - sygedagpenge v. Birger Stein Christensen.
Brønderslev Kommune Den 14. juni 2016 Tema: Forældre der går fra hinanden i relation til daginstitution og skole. Ved Lotte Bjerring Jurist, advokat, ekstern.
Bipolar affektiv sindslidelse patienter og pårørende Session 5 – Hvad sker der under indlæggelse og hvad siger psykiatriloven Undervisere:
Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder
Sikrede afdelinger Særlig sikrede afdelinger
Voksenansvar for anbragte børn og unge Børn og unges rettigheder
Sikrede døgninstitutioner
Voksenansvar for anbragte børn og unge Undersøgelse af person eller opholdsrum og bevaring af effekter Private opholdssteder Åbne døgninstitutioner Delvis.
Voksenansvar for anbragte børn og unge Fysisk magtanvendelse
Voksenansvar for anbragte børn og unge
Kort gennemgang af begreberne:
Overordnede bestemmelser
MTV af Demens: Organisation
Alle anbringelsessteder Plejefamilier Private opholdssteder
Videre til - Modul L.
Værdighed ved livets afslutning
v/specialkonsulent Birgitte Mohrsen
Hvordan foregår visitationen til de særlige pladser??
Videre til - Modul L.
Tvang i somatikken Præsentation af os 27. September 2018.
Tvang ved behandling af varigt inhabile
Psykiatricenter Midt Ledelsesprocesser Støtteprocesser Ansvar &
Præsentationens transcript:

Temamøde om tvang i psykiatrien Tvang og dilemmaer i anvendelse af tvang Region Hovedstadens Psykiatri & Psykiatriforeningernes fællesråd Centerchef Anne Lindhardt Psykiatrisk center København

Omfang Hver femte indlagt på en psykiatrisk afdeling underkastes tvang, ca. 5000 personer årligt Antallet af personer synes at være relativt stabilt over tid

Lovens område Tvang: foranstaltninger til hvilke der ikke er opnået patientens informerede samtykke Behandlingen betragtes som frivillig, hvis patienten ved korrekt vejledning og information lader sig overbevise eller blot overtale til at medvirke Patienten skal aktivt give samtykke og ikke blot undlade at modsætte sig

Hvilke former for tvang? Frihedsberøvelse Tvangsbehandling Tvangsfiksering Anvendelse af fysisk magt Personlige alarm- og pejlesystemer og særlige dørlåse Beskyttelsesfiksering Aflåsning af patientstue på sikringsafdelingen Personlig skærmning Aflåsning af døre i afdelingen Personlig hygiejne Undersøgelse af post, patientstuer og ejendele Kropsvisitation Beslaglæggelse og tilintetgørelse af genstande

Hvilke former for tvang? (fortsat) Frihedsberøvelse: Tvangsindlæggelse- læge uden for afdelingen og politi Tvangstilbageholdelse (herunder tvangsoverførsel til lukket afsnit)- overlægebeslutning Tilbageførsel (indtil 1 uge efter udeblivelsen) Kriterier: Patienten skal være sindssyg/i en sindssygelignende tilstand og Det skal være uforsvarlige ikke at frihedsberøve patienten med henblik på behandling, fordi Udsigten til helbredelse eller en betydelig og afgørende bedring af tilstanden ellers ville blive væsentlig forringet eller (gule papirer – skal modtages inden for 7 døgn) Patienten frembyder en nærliggende fare for sig selv eller andre (røde papirer- skal modtages umiddelbart)

Hvilke former for tvang? (fortsat) Tvangsbehandling Kan foregå som medicinsk behandling eller med ECT Kriterier for anvendelse patienten skal opfylde betingelserne for frihedsberøvelse patienten skal befinde sig i en aktuel eller potentielt livstruende tilstand, hvis ECT med tvang Krav til behandlingen anvendelse af afprøvede lægemidler i sædvanlige doser og med færrest mulige bivirkninger

Hvilke former for tvang? (fortsat) Personlig skærmning Definition Foranstaltninger, hvor en eller flere personalemedlemmer konstant befinder sig i umiddelbar nærhed af patienten (lavere grader af observation er uden for lovens område) Kriterier for anvendelse Må benyttes i det omfang, det er nødvendigt for at afværge, at en patient begår selvmord eller på anden vis udsætter sig selv eller andres helbred for betydelig skade eller forfølger eller på anden måde groft forulemper medpatienter eller andre Aflåsning af døre – fysisk skærmning Døren kan låses over for patienter: der er frihedsberøvede der utilsigtet kan udsætte sig selv for fare der selv anmoder om det

Hvilke former for tvang? (fortsat) Tvangsfiksering Midler til tvangsfiksering Bælte, hånd- og fodremme samt handsker Kriterier for anvendelse I det omfang det er nødvendigt for at afværge, at en patient udsætter sig selv eller andre for nærliggende fare for at lide skade på legeme eller helbred, forfølger eller på anden lignende måde groft forulemper medpatienter eller øver hærværk af ikke ubetydeligt omfang

Patienternes retssikkerhed- klageveje Ved tvang beskikkes en patientrådgiver ansat af statsforvaltningen Patienten orienteres om klageveje Patientklagenævn: jurist er formand, repræsentant for interesseorganisationer og for lægeforeningen Træder sammen på afdelingen, pt. har foretræde Anke over afgørelse kan forelægges retten NB! Klage over påtænkt tvangsbehandling har opsættende virkning

Principper for al tvangsanvendelse Det er en grundtanke i psykiatriloven, at tvang skal begrænses mest muligt. Derfor indeholder loven nogle generelle principper for anvendelsen af tvang: Tvang må ikke benyttes, før der er gjort, hvad der er muligt, for at opnå patientens frivillige medvirken. Når forholdene tillader det, skal patienten have en passende betænkningstid. Anvendelsen af tvang skal stå i rimeligt forhold til det, som søges opnået herved. Er mindre indgribende foranstaltninger tilstrækkelige, skal disse anvendes. Tvang skal udøves så skånsomt som muligt og med størst mulig hensyntagen til patienten, således at der ikke forvoldes unødig krænkelse eller ulempe. Tvang må ikke anvendes i videre omfang, end hvad der er nødvendigt for at opnå det tilsigtede formål.

Tvungen opfølgning 1 Overlægen kan inden patientens udskrivning træffe beslutning om tvungen opfølgning efter udskrivning, hvis der på baggrund af den aktuelle indlæggelse findes at være en begrundet formodning om og nærliggende risiko for, at patienten efter udskrivning vil ophøre med at følge den behandling, der er nødvendig for patientens helbred, og Inden for seneste tre år tvangsindlagt 3 gange Mindst en gang inden for 3 år undladt at følge udskrivningsaftalen eller koordinationsplanen Tvangsindlagt – eller – tilbageholdt ved aktuelle indlæggelse Tilknyttet OP team inden for seneste 6 mdr.

Tvungen opfølgning 2 Pålæg om at møde til medicinering Hvis ikke : overlægen beslutter at patiente kan afhentes af politi og bringes ind til afdeling mhp. medicinering Kendt præparat – eventuelt depot Varighed: 3 mdr. kan forlænges til og med 12 mdr.

Dilemmaer og Nøglebegreber Informeret samtykke Omsorg – caritas begrebet Rettigheder Ressourcer ”onkel” testen Paternalisme vs. Autonomi Tvungen opfølgning Mindste middels princippet – medicin, fixering, seclusion rooms?? Eftersamtaler Etisk refleksion