Hvordan laver vi planter med mere og bedre fibre og protein

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Biobact Tabs.
Kost og træning.
Kost til triatleter.
Styrk dit immunforsvar
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Forvandl dit liv på 90 dage
Energiomsætning hos mennesket
BioCentrum DTU …for life and technology BiC Innovation Hvordan gøres universitetsforskning profitabel Per Væggemose Nielsen
Vigtige begreber i naturfag
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
Landbrug og fødevarer Vand Klima Global opvarmning Landbrug i DK og EU
Stivelse og amylaser Kulhydrater amylose og amylopektin
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Erfaringer med dyrkning og kvalitet af lupin
Vaccination forebygger infection og sparer medicinen
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
VITAMINER OG MINERALER
PRINCIPPET BAG BRØDBAGNING Diana, Susanne, Stine og Morten.
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Bakterie og virus.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Målet med hjerterehabilitering
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Fra aminosyrer til enzymer
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt
Fedt, protein og kulhydrater
Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer. Enzymer KHPHH! Aminosyrer Proteiner Enzymer.
Kornkvalitet og dyresundhed
Kvalitet, variation mellem sorter, marker og i marker Landskonsulent Jon Birger Pedersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Planteproduktion 2004.
Plantekongres 11. januar 2006 Bioteknologisk forskningsstrategi for nonfood og foder V/ chefkonsulent Bruno Sander Nielsen Landbrugsraadet Plantekongres.
Mindsket respiration – En vej til formindsket tab af udbytte?
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Indpasning af korn- og proteinafgrøder i foderforsyningen på økologiske malkekvægbrug.
9 th January 2007 – © Alexander Schulz Laboratory for Plant Physiology and Anatomy 1 Nyudviklet nanosensor for fosfat Hong Gu, Iver Jakobsen, Wolf B. Frommer,
Biodiesel and bioethanol
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Hvordan kan kostens sammensætning og mængde have betydning for sundheden i en befolkning? Problemformulering.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Stegt 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE Rå 9 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Modne og tørrede frugter af bælgfrugter
Fotosyntese Fokus på energi
Kulhydrater og dannelse af ATP
Pharmanex® Bone Formula
Velkommen. Velkommen Dagsorden for avlermødet:   Velkomst og orientering om AKM / Martin Arvad og Jørgen Bæk Kampagnen 2016/17, status for kampagnen.
Hvordan nedbrydes maden ?
Seks veje til din sundhed
Den vigtigste energikilde.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Mel og kornets opbygning
Anatomi Lever, nyrer.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Hvordan påvirker jordbearbejdning jordens frugtbarhed og
Præsentationens transcript:

Hvordan laver vi planter med mere og bedre fibre og protein Hvordan laver vi planter med mere og bedre fibre og protein? Bioteknologi – Levnedsmiddelsvidenskab

Stivelse Er hovedbestandsdelen i vores almindeligste afgrøder Udgør 75% af vores energi indtag i diæten Har en global produktion på 70 million tons Produceres i Danmark fra kartofler: 200 000 tons per år PlaCe

Stivelse Fødevarer gel kontrol viskositet kontrol tekstur kontrol bulk energi Materialer pap, papir isolering filter film lim Mediko kontrolleret release PlaCe

Stivelse i fødevarer PlaCe

Stivelse –Det sorte får Atkin, akrylamid… PlaCe

Stivelse som hurtig kulhydrat Nedbrydbarhed stivelse > almindelige fibre Kemisk simpelt (glukose) Amylolytiske enzymer tilstede Processer øger ofte fordøjeligheden

Men findes det en langsom, sund, lav glycaemisk stivelse? Resistent stivelse (RS) PlaCe

Resistent stivelse er prebiotiskt Generelt: Fibre: Stimulerer tyktarmens peristaltik Høj viskositet Kolesterol absorberes Prebiotiske fedtsyrer produceres Resistent stivelse (RS): Kolesterol mindskes Prebiotiske fedtsyrer produceres

Stivelse og RS i stivelses indeholdende vegetabilier Kartoffel knold Vand 75 % Stivelse 20 % Fibre 3 % Protein 1 % Fedt 1 % Mineraler 1 % Byg kerne Stivelse 60 % Fibre 15 % Protein 10 % Fedt 3 % Mineraler 2 % Vand 10 % 20% af tørrevægten kan være RS PlaCe

Stivelse er MEGET proces følsomt Mange forskellige resistente strukturer dannes i fødevareprocessen inkluderet krystalliske strukturer og komplexer med f eks fedt PlaCe

Stivelses gelatinisering gel dannelse og retrogradering RS PlaCe

Stivelsesfilm beskytter mod ilt men ikke mod vand… H2O Tør Våd Normal Transgenic -GWD Normal Transgenic -GWD PlaCe

struktur – funktion - applikation Amylose Krystallinske strukturer Hårde geler Lav GI fødevarer vandresistente film Fosfat grupper Funktionelle grupper Høj opløselighed og viskositet Fryse-tø stabilitet Kalcium, jern fortificering PlaCe

Forudsætningerne er klare Enzymerne der danner stivelse er kendte Generering af vigtige molekylære strukturer Nedregulering (RNAi) af distinkte enzymer forandrer stivelsen specifikt PlaCe

Konklusioner Stivelse er meget proces følsomt. Opvarmning gelatiniserer stivelsen og gør den let tilgængelig. Højamylose stivelse retrograderer til RS og kan bruges til vandresistente materialer. Stivelsesbiosyntesen er tilstrækkeligt kendt for at kunne generere funktionaliseret stivelse direkte i planten. Amylose og fosfat er vigtige strukturer. PlaCe

Samarbejde og support PlaCe Collaboration: Support by: Søren Balling Engelsen, DK Michael Hansen, DK Alexander Schulz, DK Kirsten Jørgensen, DK Bente Wischmann, DK Anders Viksø-Nielsen, DK Birte Svensson, DK Anders Sjöland, SE Per Kristiansson, SE Roger Andersson, SE Christer Jansson, SE James Sanderson, UK Athene M. Donald, UK Alison Smith, UK Steven Smith, UK Krystyna Dyrek, PL James Lloyd, SA Jens Kossman, SA Alistair Fernie, GE Vladimir Yuryev, RU Jean-Luc Putaux, FR Christian Riekel, FR All the industrial and academic Øresund Starch Profiling (ØSP) participants KMC International Starch Institute Novozymes Danisco Lyckeby Stärkelsen Novozymes Svalöf/Weibull AB Support by: The Danish National Research Foundation (PlaCe) The national STVF frame programme Exploring the Biosynthetic Potential of Potato The Danish Biotechnology Programme The Danish Directorate for Development (Centre for Development of Improved Food Starches) The Commitee for Research and Development of the Öresund Region (Öforsk) Lyckeby Stärkelsen NKJ FTP Kartoffelafgiftsfonden PlaCe