Energiomsætning hos mennesket

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Balance i energiregnskabet
Kært barn har mange navne -
Måltidssammensætning
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Svømmetalenter og optimal kost
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Livsstil og sundhed Ind i biologien 9. klasse.
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Alt du skal vide i ét oplæg!
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultaterne er baseret på interviews gennemført af ACNielsen AIM. Minerva.
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere mellem år gennemført.
Danisco A/S Danskernes holdning til sukker, madvaner og interesse for ernæring og motion Resultatet er baseret på interviews med danskere over 15 år gennemført.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Linjeuge fedme Hvad skal vi spise i dag?
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
VITAMINER OG MINERALER
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
Fordøjelseskanalen.
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Ny i Triatlon.
Kostberegning.
-kroppens største organ
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Intro Forskellige opfattelser? Sammenhæng mellem indkomst, uddannelseslængde, socialgruppe og sundhed? Energiforhold – optimal kost? Hvordan optages og.
Retten på tallerkenen indeholder 19 g fedt 2820 kJ = 670 kcal, hvis der bruges 1 spsk olie ved tilberedning Retten på tallerkenen indeholder 9 g fedt 2440.
Stegt 3 g fedt Rå 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN MEDALJON AF SVINEFILET Landbrug & Fødevarer.
Stegt 15 g fedt Rå 15 g fedt Uden fedtkant 8 g fedt FEDTINDHOLD I EN SVINEKOTELET Landbrug & Fødevarer.
Stegt 8 g fedt Rå 11 g fedt Uden fedtkant 4 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE FLÆSKESTEG Landbrug & Fødevarer.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Aftensmad Hvor kommer protein fra? Kartofler 5 g Skummetmælk 2 g Oksekød 26 g I alt 35,4 g protein 125 g oksekød 9 % fedt, 250 g kartofler, 50 g skummetmælk,
10% fedt 6% fedt 18% fedt FEDTINDHOLD I HAKKET SVINEKØD Landbrug & Fødevarer.
Stegt 2 g fedt FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE Rå 9 g fedt Landbrug & Fødevarer.
VIDSTE DU, AT… 1420 kJ = 340 kcal 1420 kJ = 340 kcal
FEDTINDHOLD I EN SKIVE BACON
Den vigtigste energikilde.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Fordøjelse af næringsstoffer
FEDTINDHOLD I EN SKIVE SVINEBRYST, STEGESTYKKE
Faglig regning Kostberegning.
Præsentationens transcript:

Energiomsætning hos mennesket

Et menneske optager og bruger energi:

Vi optager energi fra maden gennem.. Proteiner Kulhydrater Fedt Udover energi får vi også mineraler fra maden: jern, zink, fibre, vand,

Kulhydrat Energikilde til muskelarbejde Findes i lever og muskler og kaldes også glykogen Findes i blodet som blodsukker Hurtige kulhydrater: sukker, slik, frugt… Langsomme kulhydrater: brød, ris, pasta, kartofler… (de lagres)

Fedt Meget koncentreret energi Farligt! – meget fedt giver fedme

Protein Kroppens byggemateriale Laver ny proteiner, som kroppen skal bruge til vækst og vedligeholdelse

Energitilførelsen skal være følgende: 55-60% fra kulhydrat 10-15% fra protein Højst 30% fra fedt

Man beregner energi i kiloJoule (kJ) eller i kalorier (kcal) 1 kcal = 4205 kJ Stof Energiindhold pr. 1. gram Protein 17 kJ Kulhydrat Fedtstof 38 kJ Mælkesyre 16 kJ Alkohol 30 kJ

Så meget energi skal man have… Alder Kvinder Mænd 11-14 år 8400 kJ 9900 kJ 15-18 år 9000 kJ 11500 kJ 19-30 år 8600 kJ 11800 kJ 31-60 år 8500 kJ 11200 kJ 61-75 år 7700 kJ 9600 kJ Over 75 år 7200 kJ

Vi bruger energi når vi…. Sover Trækker vejret Cykler Danser Spiser Synger Spiller fodbold …………..

Deklarationer

Forbrug af energi (eksempler) Aktivitet Energiomsætning (kJ pr. min) Sidde/ligge 7 Gå langsomt 13 Gymnastik/dans 19 Svømning, 30 m/min 32 Jogging, 7 km/time 39 Cykling, 20 km/time 45 Løb, 9 km/time Skiløb 58

BMI (Body Mass Index) BMI Vurdering Under 15 Meget undervægtig 15-19 19-25 Normal 25-30 Overvægtig Over 30 Meget overvægtig