Livsstil og sundhed Ind i biologien 9. klasse.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

SMUT PAKKE 2 VIDEN OM SUKKERSYGE.
Atomer Et programmeret forløb. En måde at lære på.
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Balance i energiregnskabet
Kært barn har mange navne -
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Hjertevenlig kost i praksis
Hvilke hygiejneregler kender i? Snak sammen to og to!
Kost og træning.
Kost til triatleter.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Forvandl dit liv på 90 dage
Energiomsætning hos mennesket
ENERGI Energiformer Mekanisk energi Elektrisk energi Magnetisk energi
Vigtige begreber i naturfag
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Evolution.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Linjeuge fedme Hvad skal vi spise i dag?
Naturfag 9.klasse Kredsløbet.
Økologi.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Regnskoven.
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Kostråd og sundhed.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
VITAMINER OG MINERALER
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Målet med hjerterehabilitering
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fedt, protein og kulhydrater
-kroppens største organ
Biodiesel and bioethanol
Session 7 – Livsstil Undervisere:
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Ernærings- og sundhedsanprisninger Definitioner: Ernæringsanprisninger giver oplysning om indhold af specifikke næringsstoffer / angiver, at en fødevare.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Intro Forskellige opfattelser? Sammenhæng mellem indkomst, uddannelseslængde, socialgruppe og sundhed? Energiforhold – optimal kost? Hvordan optages og.
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Naturfag Bjergsnæs Efterskole
Seks veje til din sundhed
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Vistfrøði Økologi.
Præsentationens transcript:

Livsstil og sundhed Ind i biologien 9. klasse

Kost og fordøjelsen

Kost og fordøjelsen Hvad består din krop af?

Kost og fordøjelsen Hvad består din krop af? Hvorfor spise?

Kost og fordøjelsen Hvad består din krop af? Hvorfor spise? Hvad består din mad af?

Kost og fordøjelsen Hvad består din krop af? Hvorfor spise? Hvad består din mad af? Hvordan optager du næringsstoffer?

Kost og fordøjelsen Hvad består din krop af? Hvorfor spise? Hvad består din mad af? Hvordan optager du næringsstoffer? Hvad er en sund kost?

Hvad består din krop af? Din krop og alt hvad du spiser og omgiver dig med består af molekyler.

Hvad består din krop af? Molekyler er som legoklodser der kan skilles ad og igen samles til nye figurer/stoffer.

Hvad består din krop af?

Hvad består din krop af? Din krop består af milliarder af molekyler, organiseret på forskellig vis.

Som f.eks. de celler som din krop er opbygget af

Din krop består af milliarder af celler som skal arbejder sammen for at du kan eksisterer. Muskelceller Nerveceller Blodceller Bruskceller Knogleceller Lymfeceller …

Hvorfor spise?

Hvorfor spise? Der er mindst to vigtige grunde til at spise

Hvorfor spise? Der er mindst to vigtige grunde til at spise For at vedligeholde kroppen (vækst og udskiftning af gamle og ødelagte celler)

Gamle celler udskiftes med nye celler hele livet igennem

Hvorfor spise? Der er mindst to vigtige grunde til at spise For at skaffe energi til dette arbejde, opvarmning, bevægelse, m.m.

Stofstrøm gennem et menneske

Stofstrøm gennem et menneske Forbrug af mad og drikke hos en voksen dansker

Stofstrøm gennem et menneske Forbrug af mad og drikke hos en voksen dansker Mad: 1,1 kg/dag = 400 kg/året

Stofstrøm gennem et menneske Forbrug af mad og drikke hos en voksen dansker Mad: 1,1 kg/dag = 400 kg/året Drikke: 2,4 kg/dag = 900 kg/året

Stofstrøm gennem et menneske Forbrug af mad og drikke hos en voksen dansker Mad: 1,1 kg/dag = 400 kg/år Drikke: 2,4 kg/dag = 900 kg/år Samlet: 3,5 kg/dag = 1300 kg/år

Stofstrøm gennem et menneske Iltforbruget hos en voksen dansker er ca. 0,3 l/min. i hvile

Stofstrøm gennem et menneske Hvad er almindelig luft? Almindelig (atmosfærisk) luft består af: Ca. 78% kvælstof (N2) Ca. 21% ilt (O2). Dertil kommer små mængder af andre luftarter, fx. kuldioxid (CO2), ozon (O3), helium (He), argon (Ar) m.m. Almindelig luft vejer under 1.4 g pr m3. Ilt vejer 1,429 g/l, CO2 vejer 1,977 g/l og Helium 0,1785 g/l

Stofstrøm gennem et menneske Ilt vejer altså 1,429 g/l Et voksent menneske optager ca. 0,3 l ilt/min i hvile Det svare til sådan ca.: 0,3 x 1,429 x 60 x 24 g ilt/dagen = 617 g ilt om dagen + det ”løse”

Stofstrøm gennem et menneske Iltforbruget hos en voksen dansker Vægt: 660 g/dag = 240 kg/år

Stofstrøm gennem et menneske Iltforbruget hos en voksen dansker Vægt: 660 g/dag = 240 kg/år Volumen: 460 liter/dag = 168000 l/år (0,3 x 60 x 24 x 365 = 157780)

Stofstrøm gennem et menneske Stofstrømmen ind i en voksen dansker bliver derfor:

Stofstrøm gennem et menneske Stofstrømmen ind i en voksen dansker bliver derfor: Mad og drikke: 3,5 kg/dag = 1300 kg/år

Stofstrøm gennem et menneske Stofstrømmen ind i en voksen dansker bliver derfor: Mad og drikke: 3,5 kg/dag = 1300 kg/år Indåndet ilt: 0,66 kg/dag = 240 kg/år

Stofstrøm gennem et menneske Stofstrømmen ind i en voksen dansker bliver derfor: Mad og drikke: 3,5 kg/dag = 1300 kg/år Indåndet ilt: 0,66 kg/dag = 240 kg/år Samlet stofstrøm: 4,16 kg/dag = 1540 kg/år

Stofstrøm gennem et menneske Stofstrømmen ind i en dansker er i løbet af et liv er på ca. 100 tons

Stofstrøm gennem et menneske

Stofstrøm gennem et menneske Nej vi bliver under normale omstændigheder ikke så fede!

Stofstrøm gennem et menneske Kroppen er ekspert i at regulerer vores vægt til trods for den enorme stofstrøm.

Stofstrøm gennem et menneske Men det kræver at vi spiser det vi genetisk er designet til.

Stofstrøm gennem et menneske Men det kræver at vi spiser det vi genetisk er designet til. Og at vi er fysisk aktive

Men hvorfor den store strøm?

Men hvorfor den store strøm? Fordi kroppens atomer konstant skal fornyes

Men hvorfor den store strøm? Fordi kroppens atomer konstant skal fornyes I løbet af et år udskiftes 98% af alle kroppens atomer

Men hvorfor den store strøm? Fordi kroppens atomer konstant skal fornyes I løbet af et år udskiftes 98% af alle kroppens atomer Nogle oftere end andre, men vi kan med ret stor sikkerhed sige, at vi ikke har mere end et par atomer der holder fra vugge til grav.

Men hvorfor den store strøm? Fordi kroppens atomer konstant skal fornyes I løbet af et år udskiftes 98% af alle kroppens atomer Nogle oftere end andre, men vi kan med ret stor sikkerhed sige, at vi ikke har mere end et par atomer der holder fra vugge til grav. Er vi så de samme personer hele livet?

Men hvorfor den store strøm? Men den store strøm er også vigtig fordi kroppen via denne strøm skaffe energi til transport, nedbrydningen og genopbygningen af de nævnte molekyler og celler.

Men hvorfor den store strøm? Fedt, kulhydrater og protein indeholder ud over vigtige byggesten til kroppens vedligeholdelse også den energi som kroppen skal bruge til dette arbejde.

Men hvorfor den store strøm? Men vi behøver ilt for at kunne udnytte den kemiske energi der findes i de nævnte næringsstoffer. Så derfor skal vi optage ilt fra luften

Men hvorfor den store strøm? Respiration: Det samme som ånding eller forbrænding. Det er betegnelsen for den iltningsproces i en celle hvor næringsstoffer nedbrydes fuldstændig under dannelse af energi, kuldioxid og vand. Se ligningen nedenfor. Flash om fotosyntese og respiration i planter grønne planter: http://www.bioaktivator.systime.dk/fileadmin/filer/animationer/faerdige_versioner/Fotosyntese_og_respiration/fotosyntese_respiration.swf

Men hvorfor den store strøm? Uden ilt ingen mennesker!

Hvad består din mad af?

Hvad består din mad af? En sund kost skal bestå af en passende blanding af byggesten og energi

Hvad består din mad af? En sund kost skal bestå af en passende blanding af byggesten og energi Indtaget på den rigtige måde og på de rigtige tidspunkter

Hvad består din mad af? Energi Energien er målt i kilojoule (kJ) eller kilokalorier (Kcal) pr. 100 g eller pr. 100 ml af varen. Ud fra det kan man regne ud, hvor mange kalorier - hvor meget brændstof - en madvare indeholder.

Hvad består din mad af? Energi Den mængde brændstof vi har brug for, afhænger af køn (mænd har normalt brug for mere energi end kvinder), alder og hvor meget vi bevæger os (fx i forbindelse med arbejde og motion). Får vi mere energi, end vi forbrænder, tager vi på i vægt.

Hvad består din mad af? Energi Energiindholdet i en fødevare bliver beregnet ud fra indholdet af protein, kulhydrat og fedt. Men det er ikke altid dækkende for hele varens energiindhold.

Hvad består din mad af? Energi Fx bidrager alkohol også med energi, og alkoholindholdet kan man ikke finde i næringsdeklarationen. Alkoholindholdet i drikkevarer er angivet på etiketten, hvis der er mere end 1,2 pct. alkohol i varen.

Hvad består din mad af? De energigivende stoffer er

Hvad består din mad af? De energigivende stoffer er Fedt (37 KJ/g (9 Kcal/g)

Hvad består din mad af? De energigivende stoffer er Fedt (37 KJ/g (9 Kcal/g) Kulhydrat 17 KJ/g (4 Kcal/g)

Hvad består din mad af? De energigivende stoffer er Fedt (37 KJ/g (9 Kcal/g) Kulhydrat 17 KJ/g (4 Kcal/g) Protein 17 KJ/g (4 Kcal/g)

Hvad består din mad af? De energigivende stoffer er Fedt (37 KJ/g (9 Kcal/g) Kulhydrat 17 KJ/g (4 Kcal/g) Protein 17 KJ/g (4 Kcal/g) Alkohol (ethanol) 29 KJ/g (7 Kcal/g)

Hvad består din mad af? Kostanbefalingerne i Danmark

Hvad består din mad af? Kostanbefalingerne i Danmark Fedt højst 30% af energiindtaget Gennemsnit danskeren spiser 33%

Hvad består din mad af? Kostanbefalingerne i Danmark Fedt højst 30% af energiindtaget Gennemsnit danskeren spiser 33% Kulhydrat 50-60% af energiindtaget Gennemsnit danskeren spiser 48%

Hvad består din mad af? Kostanbefalingerne i Danmark Fedt højst 30% af energiindtaget Gennemsnit danskeren spiser 33% Kulhydrat 50-60% af energiindtaget Gennemsnit danskeren spiser 48% Protein 10-20% af energiindtaget Gennemsnit danskeren spiser 13%

Hvad består din mad af? Kostanbefalingerne i Danmark Fedt højst 30% af energiindtaget Gennemsnit danskeren spiser 33% Kulhydrat 50-60% af energiindtaget Gennemsnit danskeren spiser 48% Protein 10-20% af energiindtaget Gennemsnit danskeren spiser 13% Alkohol 0% af energiindtaget Gennemsnit danskeren drikker 6%

Hvad består din mad af? Vigtige byggesten i din kost Protein Kulhydrater Fedtstoffer Mineraler Vitaminer

Hvad består din mad af? Protein Proteiner er kroppens byggesten. De bruges til at opbygge bl.a. celler, væv, hormoner, antistoffer og enzymer.

Hvad består din mad af? Protein Proteiner består af forskellige lange kæder af aminosyrer. Flere af aminosyrerne kan kroppen ikke danne selv, men da de er nødvendige for dannelsen af flere specifikke og livsnødvendige proteiner, skal de tilføres med maden.

Hvad består din mad af? Protein Madens proteiner stammer især fra kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter og æg. Vegetarer kan godt få protein nok ved at deres kost indeholder ærter, linser, bønner og nødder. Det protein, der ikke bruges som byggesten, bruges som energikilde.

Hvad består din mad af? Aminosyre Byggestenene i proteinerne 20 forskellige 8 af dem kan vi ikke selv danne, og må derfor få dem direkte via kosten.

Hvad består din mad af? Kulhydrat Kosten indhold af kulhydrater kan groft inddeles i stivelse, kostfibre og forskellige slags sukker. Kulhydrat er kroppens vigtigste kilde til energi. 1 gram kulhydrat indeholder 17 KJ.

Hvad består din mad af? Kulhydrat Kulhydrater optages i maven og tyndtarmen og transporteres herfra som blodsukker rundt i blodet.

Hvad består din mad af? Kulhydrat Musklerne er det organ, der har den største betydning for reguleringen af blodsukkeret, idet musklerne primært bruger kulhydrat som energikilde. Der kan også oplagres lidt kulhydrat i musklerne som depot (glykogen).

Hvad består din mad af? Kulhydrat Stivelse er den mest almindelige slags kulhydrat. Det findes bl.a. i brød og gryn, kartofler, ris og pasta.

Hvad består din mad af? Kulhydrater Monosakkaider Disakkarider Polysakkarider

Hvad består din mad af? Fedt Fedt er opbygget af forskellige fedtsyrer, og er et nødvendigt næringsstof for kroppen. De er vigtige som energikilde og som depot for opbevaring af energi. Men for meget fedt på kroppen øger risikoen for sygdom, bl.a. hjertekarsygdomme.

Hvad består din mad af? Fedt Fedt indgår i opbygningen af kroppens væv og er bærestof for nogle af vitaminerne. Nogle af fedtsyrerne i fedt er livsnødvendige, og kan ikke erstattes af andre. Det er derfor vigtigt, at man både er opmærksom på, hvor meget fedt man spiser, og hvilken slags fedt der er i maden.

Hvad består din mad af? Fedt Triglycerider En glyceroldel Tre fedtsyrer

Hvad består din mad af? Fedt Mættet Monoumættet Polyumættet Smør, ost, kød, æg, … Monoumættet Fisk, planteolie, Polyumættet

Hvad består din mad af? Mineraler Mineraler er grundstoffer, som kroppen også skal have tilført med maden. Man taler om makro-mineraler eller mikro-mineraler, alt efter i hvor stor mængde de forekommer i kroppen.

Hvad består din mad af? Mineraler Ligesom vitaminerne er en lang række mineraler vigtige for, at kroppen kan fungere, og forskerne opdager stadig nye funktioner for nogle af mineralerne.

Hvad består din mad af? Mineraler Kroppen behøver mindst 20 forskellige Calcium Natrium Kalium Jern (hæmoglobin) Zink Kobber Jod Mangan Chrom Selen …

Hvad består din mad af? Hvert røde blodceller (erytrocyt) er fyldt med 250 millioner hæmoglobinmolekyler, der hver kan binde fire iltmolekyler. Der findes 5 millioner røde blodlegemer pr. mikroliter i blodet hos mennesker.

Hvad består din mad af? Et voksent menneske har ca. 5 liter blod. Antallet af røde blodlegemer er lige så stort som det samlede antal andre celletyper i organismen

Hvad består din mad af? Vitaminer Vitaminer er kemiske forbindelser, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor skal vitaminerne tilføres med maden. Kroppen har kun behov for meget små mængder af vitaminer.

Hvad består din mad af? Vitaminer Der kendes 13 vitaminer, som er nødvendige for mennesker. Det drejer sig om vitamin A, D, E og K, samt otte B-vitaminer (thiamin, riboflavin, vitamin B6, vitamin B12, niacin, folat, pantothensyre og biotin) og C-vitamin.

Hvad består din mad af? Vitamin B12 Optages i tyndtarmen Få mikrogram om dagen (milliontedele gram) Deponeres let i leveren (op til 5 års forbrug) Findes kun i animalske fødevarer Mangel udløser blodmangel

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvordan optager du næringsstoffer?

Hvad er en sund kost?

Hvad er en sund kost?

Hvad er en sund kost? Glukose har indeks 100

Hvad er en sund kost?

Hvad er en sund kost?

Overvægt 40% af alle dansker er overvægtige 10% er svært overvægtige Fedme er et fattigdomsproblem!

Overvægt Sultkatastroferne i Niger og Etiopien trækker de store overskrifter, samtidig med at fedmerelaterede sygdomme forårsager 60 procent af alle dødsfald på verdensplan. Dette ubehagelige dilemma er vanskeligt at kapere. Endnu sværere er måske det forholdsvis ukendte faktum, at det faktisk er ulandene, der i dag står for de fleste fedmerelaterede dødsfald.

Overvægt Historisk har den rige verden kun modstræbende erkendt, at fedmeproblemet er en epidemi. Den enkelte bestemmer jo selv, hvad han spiser, og det er mangel på madkultur, der for eksempel ødelægger kroppene i USA. Så selvom vi dør af det, er fedme ikke en rigtig sygdom. Fedmen er også en stående pinlighed over for verdenssamfundet, der stadig minder os om, at verdens sultende fortsat tælles i hundreder af millioner. På trods af den historiske modvilje har sundhedsmyndighederne i alle velhavende lande i dag fedme højt på listen over indsatsområder, og der tales åbent om fedme.

Overvægt 80 procent af verdens fedmedødsfald i dag sker i Den Tredje Verden. Fedmeepidemien er i eksplosiv vækst, men det er ikke noget man taler om. »På alle de sydlige kontinenter - Asien, Mellemøsten, Sydamerika - dør der langt flere mennesker af problemer relateret til overvægt end af problemer med underernæring,« siger dr. Tukuitonga, koordinator af afdelingen for forebyggelse af kroniske sygdomme i WHO's hovedkvarter i Genève. Han fortsætter:

Overvægt Fedme er et fattigdomsproblem I vores del af verden var vi mange år om at erkende, at fedme var en fattigmandssygdom. Klicheen om den fede herremand og de magre fattiglemmer var indgroet. I dag har alle råd til rigelige mængder kalorier, i hvert fald dårlige kalorier. Det er blevet de veluddannede, som har midler til sunde kvalitetsfødevarer og overskud til at vælge kalorierne fra.

Overvægt På samme måde skal vores billede af ulandene også revideres. For mønsteret er nøjagtigt det samme. Dr. Tukuitonga forklarer: »Fedme i ulande skyldes to ting. Den ene er, at mange mennesker skifter fra meget fysisk krævende landarbejde til et liv i byen med arbejde på en fabrik, og hvor transport foregår med busser. Den anden og efter min mening vigtigste ting er, at i byerne er de dårligt forarbejdede fødevarer billigere end de sunde traditionelle.«

Overvægt Dr. Tukuitonga siger, at det kan virke som en luksus, når fattige i ulande spiser burgere, chips og hvidt brød. Men det er simpelt hen det eneste, de har råd til. Den traditionelle diæt på landet, som er rig på grøntsager og rodfrugter, er mager og fiberrig, men den er tidskrævende at tilberede og egner sig bedst til storfamilierne på landet. I ulandenes byer er det kostbart at købe ingredienserne, og det er overklassen, der spiser den gode traditionelle mad.

Overvægt »Det er kun de allerfattigste lande eller de allerfattigste segmenter i mellemindkomstlande, som har problemer med at få kalorier nok. Så snart folk er lige over bundniveauet, altså stadig folk, som vi opfatter som meget fattige, bliver det et problem, at de får for mange og for dårlige kalorier,« siger dr. Tukuitonga.

Overvægt Ikke din egen skyld du er fed Dr. Tukuitonga understreger, at fedme bør opfattes som en sygdom, der ikke er selvforskyldt. »Det er en komfortabel måde for regeringer og for fødevareindustrien at fralægge sig ansvaret for det, der sker. Det er det, vi kalder victim blaming. Men overalt i verden er det de fattige og dem uden uddannelse, der bliver fede. De har ikke frit valg med fødevarer. De er henvist til den dårlige mad, som gør dem fede,« siger han således.

Overvægt Tabu at tale om det En vigtig grund til, at fedmeproblemet i ulandene er tabu, er at donorlandene stadig hænger fast i dogmet om, at når man er fed, er man også rig. Det ville være utænkeligt, at et uland placerede fedme som første prioritet i sin sundhedsstrategi. Hvad ville danske skatteborgere tænke, hvis Danida brugte millioner på at bekæmpe fedmerelaterede sygdomme i Tanzania? Men det er et faktum, at fedme i mange ulande forekommer side om side med underernæring.

Overvægt »I Indien er der flere overvægtige end undervægtige, også blandt de fattige. Jeg har talt med repræsentanter fra Indien, som siger, at man absolut ikke kan nævne overvægt for donorerne. Det internationale samfund vil simpelt hen ikke høre på sådan en historie,« siger Dr. Tukuitonga fra WHO og slutter: »Hvis ikke regeringerne i ulandene er ærlige om deres reelle problemer, vil dette problem vare meget længe ud i fremtiden.«

Overvægt Læs mere om WHO's arbejde og strategi mod fedme på: http://www.who.int/dietphysicalactivity/en/

Overvægt Hvornår er man overvægtig? Den mest almindelige måde at afgøre, om man er overvægtig, er ved at beregne BMI. BMI er en forkortelse for Body Mass Index. På dansk kaldes det også for kropsmasseindex.

Overvægt Du kan beregne dit BMI på følgende måde: Vægt i kg ------------- = BMI (Højde i m)² Hvis BMI ligger - i intervallet 18,5-25 er du normalvægtig - i intervallet 25-30 er du overvægtig - over 30 er du svært overvægtig - under 18,5 er du undervægtig. Dette er tal, der kun gælder for voksne, og det gælder ikke for folk, der dyrker bodybuilding. Derimod spiller det ikke nogen rolle, om du er mand eller kvinde eller spinkelt eller kraftigt bygget.

Overvægt Du kan imidlertid godt have et normalt BMI og alligevel være overvægtig med øget risiko for hjerte-karsygdomme. Vigtigere end selve BMI er nemlig, hvordan din fedtfordeling er. Hvis du har æblefacon, er din risiko for at få hjerte-karsygdomme forøget.

Overvægt Du kan finde ud af, om du har æble- eller pærefacon ved at beregne din THR = talje-hofte-ratio. THR = Taljemål i cm/hoftemål i cm Det skal hos kvinder være under 0,8 og hos mænd under 1. Det gælder også her, at tallene gælder for voksne og ikke for børn.