Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Naturfag Bjergsnæs Efterskole

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Naturfag Bjergsnæs Efterskole"— Præsentationens transcript:

1 Naturfag Bjergsnæs Efterskole
Malthe Stenstrup Boldkredsløbet og puls

2 Blodkredsløbet Snak to og to sammen om:
SNAK MED FAGORD – f.eks. Aorta, forkammer.. Hvad ved i om blodkredsløbet? Hvornår bruger vi det og til hvad? Andet?

3 Hvad sker der, skridt for skridt!
Kredsløb Kredsløbet består af hjertet, kroppens kar og blodet. Hjertet er en pumpe, der transporterer blodet ud i hele kroppen. Formålet med kredsløbet er at transportere oxygen og næringsstoffer ud til alle kroppens celler og fjerne affaldsstoffer igen. Kredsløbet er altså kroppens transportsystem, som sørger både for levering af varer og afhentning af affald. Kredsløbet er i gang hele døgnet rundt hele livet. Når det går i stå, så dør vi. Hjernens celler vil gå til grunde efter bare 3-4 minutter uden forsyning af oxygen

4 Hvad sker der, skridt for skridt!
Vejrtrækning Vejrtrækning, eller respiration, er den funktion, der sørger for, at luften i lungerne bliver skiftet ud. Formålet med vejrtrækningen er at få oxygen ned i lungerne og ud til blodet og få CO2 (carbondioxid) væk fra blodet.

5 Hvad sker der, skridt for skridt!
Blod Blodet består af blodvæske og blodlegemer # I blodvæsken findes der næringsstoffer, ilt, affaldsstoffer og mange andre ting som skal transporteres fra et sted i kroppen til et andet, f.eks. hormoner. # Blodlegemer Røde: Det er dem der er flest af, de sørger for at transporterer ilt og kuldioxid rundt i kredsløbet. Hæmoglobin. Hvide: Det er vores immunforsvar, der sørger for vi bliver raske igen.

6 Det fortæller/har fortalt Kim meget mere om.
Muskelfysiologi Muskler er den del af kroppen, der leverer kroppens mekaniske arbejde. Muskelfysiologi fortæller om, hvordan musklerne trækker sig sammen, når de får signal fra nervesystemet via kroppens nerver. Muskelceller er små selvstændige maskiner, der kræver oxygen og næringsstoffer for at fungere optimalt. Det fortæller/har fortalt Kim meget mere om.

7 Sådan ser det ud! Snak med din sidemakker om videoen, hvad sker der?

8 Puls Hvad er puls? Snak sammen to og to om hvad i ved om puls, hvad kan man bruge den til og hvilke fag ord knytter sig til puls?

9 Puls. Pulsen er et udtryk for, hvor mange slag hjertet slår. Dette kaldes også for pulsfrekvensen. Pulsen tilpasser sig automatisk til dit aktivitetsniveau. Hvornår kan jeres puls ellers stige?

10 Puls Hvilepuls Hvilepulsen er det antal pulsslag, hjertet slår pr. minut, når kroppen er helt afslappet. Det er fx, når man lige er vågnet om morgenen eller har siddet stille i et stykke tid. Hvilepulsen vil typisk være slag pr. minut for mænd og slag pr. minut for kvinder.

11 Puls Makspuls Makspulsen er det maksimale antal pulsslag, hjertet kan slå pr. minut. For at finde den nøjagtige makspuls er det nødvendigt at løbe, cykle eller lignende til den absolutte grænse for kroppens formåen og derefter måle pulsen. Makspulsen falder med alderen. Makspulsen kan også findes ved et regnestykke, som giver en nogenlunde idé om niveauet. Man skal trække sin alder fra 220. Det er dog kun vejledende, og der kan være forskel på op mod 20 slag i makspuls fra person til person. Ny formel  208 – 0,7 x alder.

12 I skal starte med at måle jeres undervisningspuls 
Nu er det jer! I skal starte med at måle jeres undervisningspuls  Måden i gør det på: Finde jeres puls, ved hals eller håndled. Tæl antal slag i 30 sek. og gang med 2 Nu har i jeres minutvolumen

13 Puls Hvilepuls I skal nu høre lidt afslappende musik i 4 min.
Når jeg siger til, skal i måle jeres hvilepuls. Slag i 30 sek. * 2 = minutvolumen. Skriv jeres hvilepuls ned!

14 Puls Makspuls Måden man finder makspuls på er ved at presse sig selv helt til grænsen, altså der hvor man slet ikke kan mere. ELLER General udregning ”208 – 0,7 x alder” Regn den du 208-0,7*16=196,8

15 Puls I skal være aktive inde i klassen, gå amok i 1 min.
I skal nu igen måle jeres puls Er der forskel nu og hvile puls, Hvorfor? Regne ud: Slag i 30 sek. * 2 = minutvolumen Gå ind på linke, eller skriv puls test i google..

16

17 Hvis vi når det Anna Møller!


Download ppt "Naturfag Bjergsnæs Efterskole"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google