Maddannelse – hvordan kan skolerne arbejde med det?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Advertisements

Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Folkeskolereform 2014 Mål 1) Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2) Folkeskolen skal mindske betydningen af social.
Læringsreformen En stor forandringsproces er i gang i folkeskolen. Det handler ikke blot om implementering af en ny lov. Det handler om omstilling og udvikling.
Information om folkeskolereformen tirsdag den 29. april 2014 mellemtrinnet.
Velkommen til informationsaften om skolereformen den 22. maj 2014.
Ny Skolereform Sådan gør vi i Vonsild
INDHOLD: VÆRDIER REGLER RUTINER PRAKSIS PÆDAGOGIK
Forældre Skødstrup Skole sept. 2013
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Dialogmøde 16. maj 2013 Skolebestyrelser og Familie- og Kulturudvalget.
EAT - sund mad med mere.
På vej mod folkeskolereformen
DE TRE KLARE MÅL - REFORMEN  Folkeskolen skal udfordre alle eleverne, så de bliver så dygtige de kan.  Folkeskolen skal mindske betydningen af social.
Information om den ændrede skoledag Komme- og gåtider m.m. for elever Juni 2014.
Handicap, idræt og social deltagelse
… DEN BEDSTE VEJ TIL SUND MAD
Skolereformen Overordnede mål:
Reformmesse på Sofiendalskolen
Skolereform august 2014………………
Internationalisering Gl. Hasseris Skole 1. februar 2007 Ella Myhring, skolebibliotekar Højby Skole, Odense – ENIS-Skole
Skolereformen kort fortalt - reformens mål
Folkeskolereform 2013 Hammerum Skole.
Danskerne – og de andre – og deres pensionsopsparing
Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.
Folkeskolereformen - generel information
Informationsaften om folkeskolereform og skolebestyrelsesvalg Allingåbro Børneby.
Skolebestyrelsens årsmøde for forældre på Hillerødsholmskolen
FOLKESKOLEREFORMEN Ellekærskolen.
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
Tre klare nationale mål
Vibeholmskolen august 2014 Den nye skolereform Indskolingen.
Aftale om et fagligt løft af folkeskolereformen
Folkeskolereform Version 1.0
Den ny Folkeskolereform. MÅL 1) Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2) Folkeskolen skal mindske betydningen af social.
Folkeskolereformen Esbjerg kommune
Vibeholmskolen august 2014 Den nye skolereform Udskolingen.
Herdis Toft lektor i børne- og ungdomskultur SDU
Sundhedsfremme i skolehaver?
Madkendskab, madkundskab, madklogskab = maddannelse?
Velkommen - Informationsmøde om kommende skoleår.
Betydningen af Pædagogisk engagement og relationsprofessionerne
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Folkeskolereform 2014.
Kollerup Skole Informationsmøde om reformen
Skolereformen og ”FUF”
Folkeskolereformen – Hvordan udnytter I mulighederne?
Velkommen til informationsaften om skolereformen den 12. juni 2014.
Hvad fuck kan vi bruge det til ?` Af Bo Goed Watson
Folkeskolereformen Lystrup Skole. Dagsorden Reformen generelt Skolehverdagen i børneperspektiv Skole-hjemsamarbejdet.
Lærerprofessionen.
GØR EN GOD SKOLE BEDRE! 1.Folkeskolen skal udfordre alle, så de bliver så dygtige, de kan 2.Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i.
Skolereform – Fourfeldtskolen 2014 Steffen Lawaetz
Food Literacy - maddannelse begreber og forståelser
Folkeskolereform august 2014 Velkommen til oplæg om implementeringen af folkeskolereformen på Haldum-Hinnerup Skolen.
University College Syddanmark - Lene B Terp
Reform til Kærbyskolen Overordnede mål - Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige de kan. -Folkeskolen skal mindske betydningen af.
FOLKESKOLEREFORM FELDBORG SKOLE JUNI TRE MÅL  FOLKESKOLEN SKAL UDFORDRE ALLE ELEVER, SÅ DE BLIVER SÅ DYGTIGE, DE KAN  FOLKESKOLEN SKAL MINDSKE.
Den Sammenhængende Skoledag På Holluf Pile Skole Odense.
Kommunikation - når tværfagligt samarbejde skal lykkes.
Velkommen til Vestervangsskolen
Velkommen til alle nye og kendte elever og forældre.
Fagdidaktik i teknologihistorie og idehistorie Konference den Udarbejdet af Alex Young Pedersen, AARHUS TECH og Esben Dalsgaard, Aalborg Tekniske.
Velkommen til informationsmøde for kommende 0. årgang Fællesskolen HMV Type Navn
Litteratur til inspiration
© Digital didaktik Helle Hinge (red.) Hans Reitzels Forlag 2016.
© Madkundskabsdidaktik – Mellem fag og didaktik, Helle Brønnum Carlsen, Hans Reitzels Forlag 2017
Sundhedspædagogiske settings
Måltider og tværfaglig praksis Kristine Bælum, Professionschef
Præsentationens transcript:

Maddannelse – hvordan kan skolerne arbejde med det? Jette Benn IUP(DPU), Aarhus Universitet 2014 benn@dpu.dk

Spørgsmål Hvad er mad? Hvad er dannelse? Hvad er maddannelse? Hvilken betydning har det for elever, lærere – for skolen? Hvilke temaer kan være relevante at arbejde med? benn@dpu.dk

Model for madens niveauer, (Benn, 1996, 2009) Hvad er mad? næringsstoffer fødevarer/ levnedsmidler retter/måltider Dyrkning, valg tilberedning Diæt/Ernæring Mad Natur Kultur Føde kost Kost Madens mange lag… ernæringen – trivsel og udvikling, mistrivsel fødevarer - valg – levnedsmidler – midler til livet/levned – vellevned retter – madlavning, servering, spisning kost – kostvaner Ernærings-naturvidenskab Levnedmiddelkundskab, -kemi, Retter – måltider – kultur, Kost – kostvidenskab, samfundsvid. og naturvid. - Model for madens niveauer, (Benn, 1996, 2009) benn@dpu.dk

‘Food is a complex case. It’s consumption is universal, mundane and polyvalent. Everyone eats, most eat several times a day without much reflection; yet the activity is integrally connected with many other highly meaningful aspects of living. It is meaningful because social;’ Kompleks anliggende Forbruget er universelt, mondænt (profant) og mangesidet Alle spiser, mange adskillige gange om dagen uden megen refleksion Dog er aktiviteten i integreret forbindelse med mange andre højst meningsfulde aspekter af det at leve. Det er meningfuldt fordi det er socialt (men også asocialt) (Warde 1997 s. 181) benn@dpu.dk

Mad er et komplekst anliggende maddilemmaer krop diæt ernæring smag appetit personlig livsstil fastsatte menuer sund nydelse cyclisk …kvindelig råvare intellekt måltider mad afsmag mæthed socio-kulturelle levevilkår ‘fri mad’ (Holm) usund askese digital mandlig…… færdigvare….. Dualismer Dialektikker Dilemmaer Den altædendes dilemma? benn@dpu.dk

Mad for mig Madens vej til ‘bordet’ (Benn, fra Kurt Lewin, 1951) benn@dpu.dk

’Gatekeeper’ rollen Valg og fravalg ved et utal af ’gates’ Hvem vælger? og for hvem? Hvad vælges? Hvorfor? Hvordan tilberedes? Serveres? Hvordan spises? Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvem? Hvilken betydning for maddannelsen? benn@dpu.dk

”egocentrisk forbruger” ”Kost for andre” Præget af overvejelser om: ”Mad for mig” Præget af præferencer for: Fødevarer og retter smag sted/miljø tid følelser ”egocentrisk forbruger” ”Kost for andre” Præget af overvejelser om: Fødevarer og næringsstoffer Sundhed og sygdom økonomi moral forbud ”eco-centrerede producent” Mad – kost – ernæring er det et fedt? Eco…. Det omsorgsfulde fællesskab Mad for mig og kost for andre (Benn 2009 s.206) benn@dpu.dk

Model for madens niveauer, (Benn, 1996, 2009) Hvad er mad? næringsstoffer fødevarer/ levnedsmidler retter/måltider Ernæring og personlig sundhed – anbefalinger Tilberedning, servering, spisning – æstetisk kulturel omgang med mad Fødevarer – dyrkning, indkøb - mad fra jord til bord, fra haver til maver - kost Kost, spisevaner, kulturelle og sociale indflydelser Madens mange lag… ernæringen – trivsel og udvikling, mistrivsel fødevarer - valg – levnedsmidler – midler til livet/levned – vellevned retter – madlavning, servering, spisning kost – kostvaner Ernærings-naturvidenskab Levnedmiddelkundskab, -kemi, Retter – måltider – kultur, Kost – kostvidenskab, samfundsvid. og naturvid. - Model for madens niveauer, (Benn, 1996, 2009) benn@dpu.dk

Reformen har tre overordnede mål: Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold til faglige resultater. Tilliden til og trivslen i folkeskolen skal styrkes blandt andet gennem respekt for professionel viden og praksis. benn@dpu.dk

Klafki’s grunddimensioner på dannelsesområdet Den lystbetonede og ansvarlige omgang med ens egen krop De kognitive muligheder Produktivitet i håndværksmæssig-teknisk henseende og i hjemmet Medmenneskelige relationsmuligheder:socialiteten Den æstetiske iagtagelsesevne, formgivningsevne og dømmekraft Evnen til at tæffe etiske og politiske afgørelser samt til at udføre etiske og politiske handlinger (Klafki, 2005) benn@dpu.dk

benn@dpu.dk

Fag og maddannelse Spisning og emotionel udvikling, - sundhed, madkundskab, klasselærer, spisepause Spisevaner, kulturelle og sociale indflydelser, ernæringsviden, spisestile, spisning i social fællesskab -madkundskab, dansk, historie, spisepause Ernæring og personlig sundhed, ernæringsanbefalinger, retningslinier og nye koncepter – idræt, sundhed, madkunskab Fødevarer, avls-vækstprocesser, forarbejdning og fordeling af næring – fødevarekvalitet og global handel – biologi, natur/teknik, madkundskab, samfundsfag, historie Levnedsmidler, mærker, forbruger og konsum – markedsføring og indkøb –dansk, madkundskab, samfundsfag Konservering og lagring af næring – fødevarefordærv, hygiejne, bestemmelser - madkundskab Kultur og teknik ved fødevaretilberedning – æstetisk-kulinarisk omgang med fødevarer, (inter) kulturelle, historiske, sociale, religiøse træk - religion, madkundskab, historie, dansk … * Ines Heindl (2003): Studienbuch Ernährungsbildung, s.88-89 Selvdannelse – food bildung Social og kullturel forståelse Nutrition/health literacy Food literacy Food literacy and bildung benn@dpu.dk

Tværfaglige temaer og projekter Mad fra jord til bord til jord Mad, næring, velvære og livskvalitet Mad til mange, kantine, lejrskole … Måltider, kultur og samvær benn@dpu.dk

Planlægning af maddannelse gennem skoleforløbet Indskoling Mellemtrin Udskoling Samarbejde med skolefritidsordning benn@dpu.dk

benn@dpu.dk

Hvilke temaer og udviklingsarbejder kunne være relevante? Børns ’maddannelse’ i skolen institutionelle rammer gennem aktiv deltagelse i spisepause - skolemåltider Udvikling af eksemplariske madprojekter i fagene (madkundskab, idræt, dansk, biologi, historie..) Udvikling af tværfaglige madprojekter mellem fagene og ‘over’ fagene Udvikling af nye ´laboratorier´ for udfoldelse og afprøvning – køkkenværksteder inde og ude Madkundskab som ‘lektion for livet’ , i livet og til livet benn@dpu.dk

Litteratur Algotson, Stina og Hagman, Ulla (2011): Mat för alla sinnen. Sensorisk träning enligt SAPERE-metoden. Livsmedelsverket, Uppsala Benn, Jette (2012): Mad og dannelse = maddannelse? Folkeskolen, Ernæring og sundhed Benn; Jette (2009): Mad, kost, ernæring – er det et fedt? I: Carlsson, Monica, Simovska, Venka og Carlsson, Monica, red: Sundhedspædagogik og sundhedsfremme. Teori, forskning og praksis. Aarhus Universitetsforlag, Aarhus: 193-210 Benn, Jette (2005): Praktisk klogskab – hverdagslivsområdet som dannelsesfelt. I:Kragelund, Minna og Otto, Lene, red: Materialitet og dannelse. DPU’s forlag, København:91-112 Benn, Jette, red. (2013): Børn, ernæring og måltider – tværfaglige perspektiver. Munksgaard, Benn, Jette og Haugbøl, Bente (2002): Hjemkundskab i ord og handling. Elevens bog og lærerens bog. Alinea, København Benn, Jette og Haugbøl, Bente (2003): Hjemkundskab i tanke, ord og handling. Elevens bog og lærerens bog. Alinea, København Brønnum Carlsen, Helle (2011): Mad og æstetik. Hans Reitzels Forlag European food framework, British Nutrition foundation – se: http://www.europeanfoodframework.eu/ Heindl, Ines (2003): Studienbuch Ernährungsbildung, Klinkhardt, Rieden Illum, Bent(2005): Processens dialog – læring i praksis. I:Kragelund, Minna og Otto, Lene, red: Materialitet og dannelse. DPU’s forlag, København:113-134 Lewin, Kurt (1951): Field Theory in Social Practice. Harper & Row, N.Y. Klafki, Wolfgang(2005): Dannelsesteori og didaktik- nye studier . Klim, Aarhus2. udgave Mennell, Stephen, Murcott, Anne og van Otterloo, Anneke H. (1992): The Sociology of food. Eating, diet and culture. Sage, London Nielsen, Frede V. (): Almen musikdidaktik Smith, Mary Gale (2009): Food or nutrition literacy? What concepts should guide Home Economics education? I: International Journal of Home Economics; vol 2, no 1: 48-63 Warde, Alan (1997): Consumption, food and taste. Culinary antinomies and commodity culture, London, Sage Vileisis, Ann (2008): Kitchen literacy: how we lost knowledge of where food comes from and why we need to get it back. Washington, Island Press/Shearwater Books benn@dpu.dk