Andre værktøjer, licenser og kompenserende værktøjer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skolens profil Den lille skole er et trygt og udfordrende læringsmiljø for elever 0 til 9 klasse, hvor den faglige og sociale læring er forankret i en.
Advertisements

IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
En lille vejledning til ændring af skærmens udseende.
Læsning og skrivning i børnehaveklassen
Hjælp til integrering af IT i undervisningen
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Intro til brug af Carla til adresser og andet for ledere i FDF Virum
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
G OOGLE DOKUMENTER i undervisningen. I NTRO Hvad er Google dokumenterGoogle dokumenter  Netbaseret skriveværktøj  Giver mulighed for eleverne at skrive.
Nåede vi målet? podcasts Evaluering - eleverne • 1. Giver det at podcaste boganmeldelser eleverne mere lyst til at læse bøger? – a. Samlet set.
PC1 Lad os komme i gang…..
Kompetencecenter for læsning
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Tid Til Dansk Tid Til Dansk er et komplet dansksystem for klasse.
Læsning..
Holsted Skole Holsted SFO & førskolegruppe. Holsted Skole Holsted SFO & førskolegruppe.
Introduktion til Sprogpakken
Tilsyn Aabenraa Friskole 2010
Tryllefløjten tilbyder børnene kulturelle oplevelser indenfor drama, kunst, kulturhistorie og musik i børnehøjde i tæt samarbejde med kulturinstitutioner.
+ Danskkursus Storutjarnarskolí November 2011 ”Dansk ud af bogen” Hvordan kan vi supplere undervisningen med IT og (ikke goggle.com)
Gruppe - Hvidovre. Information og kommunikation Formålet er at fremme informationen og kommunikationen mellem de to institutioner og gøre børnene og de.
Elevernes digitale dannelse
Dyssegårdsskolens kommende organisering
Fakta om Bakkeskolen en moderne klyngeopdelt skole ca. 600 elever
Udviklingsplaner Sønderborg
Tidlig skriftsprog i dagtilbud
Her kan du søge oplysninger om de forskellige lande, se videoklip med børn og unge, lave dine egne kort, statistik og lave wiki’er Med kortgeneratoren.
Hvordan bruger jeg First Class konferencerne ?
Skriv titel Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013
Fortæl verden om dit frivillige arbejde
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Kaptajn Karlsens skib Synlig læring med it Agerbæk Skole og
Juhu – nu skal jeg lære at læse….
FOLKESKOLENS AFGANGSPRØVER
Faglig fordybelse i indskolingen
Tinderhøj Skole Den digitale skole i Rødovre
IT og praktik på Høje Kolstrup Skole Menu IT som en del af praktikken Hjemmesider Farvel og tak.
Kursus om borger.dk og brugen af digital signatur
BYOD - Løjtegårdsskolen ”It har meget lille betydning for forandringer på kort sigt. Men på lang er it medvirkende til store forandringer i vores måde.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
Sprogets legeplads Sprogudvikling Højtlæsning og billedbøger
Skoleparathed Sunds skole.
Det brede læringsbånd Ejerslykkeskolen. Ramme Indskoling i 3 spor 235 elever 4 børnehaveklasseledere. 20 lærere 4 pædagogmedhjælpere (6 lektioner) 10.
Kompetencecenter for læsning
Når børn skriver sig til læsning
Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.
Videregående pc-vejledning 60+Bornholm Velkommen til.
Elever med særlige behov Lidt om allerede installerede hjælpe programmer i windows vista.
Kokkedal Skolens børnehaveklasse
Skriv titel Skriv årgang, fag og initaler Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013.
Læsning.
Udvikling af fiktionskompetence
Sprogbaseret læring i naturfag
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
læse- skrivevanskeligheder
Kvalificeret selvbestemmelse i afdelinger. Dele viden Beslutte fælles mål Koordinere handling.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Tal i familien IT-projekt Brørup skole 2.B at eleverne får en bevidsthed om, at de via deres familie er en del af et fællesskab at de får kendskab.
Dagens program Hvem er jeg Formålet med workshoppen Forskning omkring fysisk aktivitet i undervisningen Formål med fysisk aktivitet i undervisning Hvordan.
Overgangen fra børnehave til SFO og skole Forældremøde i Børnehuset xxx xx september/oktober 2015.
0. Kl 2016/2017.  I bh.kl skal undervisningen tilrettelægges og udføres således at eleven får kompetencer inden for:  1)Sprog  2)Matematisk opmærksomhed.
-GIV SPROGET VOKSEVÆRK Gyldendals 5. maj KORT OM MARY FONDEN OG BAGGRUNDEN FOR LÆSELEG.
Mikael Galmar eeskole.dk 8/4-16
Tidlig sprogstart i skolen- oplæg ved bogreception d. 14./
Pjece til forældre - parat til skole Skolestart august 2017
Ordblinde og LST KCL efteråret 2018
Strategier og værktøjer i sprogundervisningen
Præsentationens transcript:

Andre værktøjer, licenser og kompenserende værktøjer Modul 6 Andre værktøjer, licenser og kompenserende værktøjer I dette modul introduceres I til nogle af de centrale programmer, som kommunen har licenser til, blandt andet til CD-ORD fra Microværkstedet, samt Alineas elevunivers. Vi sætter fokus på, hvordan man kan arbejde funktionelt med læsning og skrivning i 0.kl. og anvende computeren i dette arbejde. Praksiseksempler med brug af multimedier fx Den talende bog vil indgå. Der gives eksempler på produktioner i lette programmer. Fællesmål og it. Multiemedieforløb med funktionel skrivning og læsning. Digitale læringsplatforme. Oplæsningsværktøjer. pixiopgave it i fagene modul 6

Man skal gøre brug af det, børnene har med i bagagen fra vuggestue, Computeren er et særdeles velegnet redskab i de første læse- og skriveforberedende aktiviteter. Mulighed for oplæsning af små tekster, lydoptagelser af egne små historier, billedbehandling af egne indscannede børnetegninger, bearbejdning af billeder taget med digitalkamera, tastaturøvelser, relevante hjemmesider med pædagogisk tilrettelagte spil og lege. Man skal gøre brug af det, børnene har med i bagagen fra vuggestue, børnehave og hjem, fra fjernsyn, computer, billeder, bøger og øvrige multimodale udtryksformer. Man skal anerkende, hvad barnet ved i forvejen i stedet for at parkere dets viden i garderoben og starte forfra, fordi det er nemmere for lærerne, at børnene ”følges ad”. K.Korsgaard it i fagene modul 6

Børnehaveklassen Fælles Mål 2009 Faghæfte 23 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 25 – 2009                                                                                                                                                                                     Fælles Mål 2009 Børnehaveklassen Faghæfte 23 De første skridt i forhold til brug af computer har de fleste børn taget, inden de begynder i børnehaveklassen. De har lært at tænde og slukke maskinen og ofte også at finde deres foretrukne programmer, cd-rom’er og web-sites, men i børnehaveklassen skal børnene lære at anvende teknikken målrettet og hensigtsmæssigt i forhold til, at it er et integreret undervisnings- og læringsværktøj i skolens undervisning. I løbet af børnehaveklassen skal børnene lære at finde og åbne programmer fra harddisken. De skal lære at udføre de mest elementære funktioner som at genkende de digitale ikoner, deres betydning og begreber, bruge mus, tastatur, menulinier og værktøjskasser. De skal have mulighed for at eksperimentere med tekstbehandling, herunder med store og små bogstaver, tal, ord, skriftstørrelser, skrifttyper og farver, og de skal være bekendt med slettetast og mellem-rumstast. it i fagene modul 6

”Børn er klar til at skrive, før de er klar til at læse ”Børn er klar til at skrive, før de er klar til at læse. Derfor bør de introduceres til skriftsproget gennem skrivning frem for læsning” (Chomsky 1979) Når et barn skal lære at læse, er der tradition for primært at arbejde med læsebøger – altså med selve læsningen, hvor barnet dels skal koncentrere sig om at kende bogstaverne, dels skal sætte dem sammen og forstå det indhold, som bogstaverne danner. Når barnet skriver, er det omvendt. Her kender barnet ordene og skal finde bogstaverne, mens det producerer indholdet. Læsning og skrivning er komplementære størrelser, som understøtter hinanden, fordi man overfører erfaringer fra den ene disciplin til den anden. (videnscenter for læsning) it i fagene modul 6

Læsning Ordene er ukendte Konteksten og budskabet er ukendt Bogstaverne kan være ukendte Kræver viden om verden Læsningen er ikke meningsfuld før det lykkes it i fagene modul 6

Skrivning budskabet er kendt ordene er kendte man skriver ud fra egen forståelseshorisont man kan skrive alle ord ”novicen” kan være skriftsprogsbruger it i fagene modul 6

it i fagene modul 6

Eksempler på multimedie forløb . Bruno videoklip1 videoklip2 videoklip3 Ane Kuld it i fagene 4.august 2011

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Æ Ø Å a b c d e f g æ ø å it i fagene modul 6

Åbne og lukkede programmer Der findes mange træningsprogrammer, som er lette at gå til og supplerer træningen af fx tal, bogstaver og forskellige begreber. Men det er også muligt, at arbejde med mere personlige udtryk og små multimediefortællinger i fx Word, Den talende bog eller Photostory. Eksempler: Alf og alfabetet og Den talende bog it i fagene modul 6

Programmer Den talende bog Ti finger Danskedyr.dk Emu Alf og alfabetet ( Mikroværkstedet) Elevunivers Oline på nettet www.tjektasken.nu it i fagene modul 6

Hente programmer fra mikroværkstedet www.tjektasken.nu It i fagene - kvalificerende programmer Ane Kuld

Tifinger it i fagene modul 6

Den talende bog Hvis du vil sende en Den Talende Bog fil på elev/forældre/lærer Intra, skal du snakke med skolens Intra administrator. Her skal der gives mulighed for at sende en fil med efternavnet .dtb4 (Word har ex. .doc eller .docx) it i fagene modul 6

Oplæsningsværktøj og skrive/stavehjælp med CD-ORD Alternative ordforslag Valg af stemmer Taltaster tastatur bærbar Billedlæser Menuen SkanRead it i fagene modul 6

Indstilling stemmer Her kan du vælge stemme og indstille hastigheden på stemmen Husk altid at trykke ”OK” når du har lavet ændringer, ellers kan du ikke arbejde videre it i fagene modul 6

Indstilling alternative ordforslag Du skal sætte ”hak” ved alternative ordforslag it i fagene modul 6

Når du vil skrive tal Alle ”hak” skal væk her it i fagene modul 6

Profiler Dansk og Dansk Mini Her kan du skifte mellem profiler Billedlæser Menuen SkanRead it i fagene modul 6

Sproget kan ikke være bredere end barnets erfaringer! Men der er ingen tvivl om, at samtale og nærvær mellem mennesker er blevet stærkt udfordret i de senere årtier, og der kan gå ud over børnenes mulighed for at udvikle et nuanceret talesprog i konkret samspil med andre. Jørn Lund i Politiken 4. juli 2011: it i fagene modul 6

Pixi opgave til modul 6. Før kurset Indsaml en serie billeder, evt. fra en tur eller en aktivitet i klassen og læg dem på din PC. Medbring evt. en tegning til indscanning. Efter kurset Afprøv CD-ORD sammen med Den Talende Bog eller et af de andre programmer, som du har arbejdet med i løbet af året. Orienter forældrene om download af programmer fra tjektasken.nu. it i fagene modul 6

EVALUERING It i fagene - kvalificerende programmer Ane Kuld