Sundhedsaftalen fra ord til handling

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Det tværsektorielle samarbejde
Advertisements

Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Arbejdsdeling mellem kommuner og region på psykiatriområdet
Oplæg ved Claus Graversen, chefsygeplejerske 3. April 2013
Socialstyrelsens nye vidensnotater
De kommende 4 år – udfordringer for samarbejdet • Konference om samarbejde om psykisk syge den 16. juni 2010 Martin Lund – direktør i Region Hovedstadens.
Etablering af samordningsudvalg i psykiatrien
Dialogforum Stolpegård
Samarbejde mellem RHP og socialpsykiatriske botilbud i KK vedr
Vestegnsprojektet Forebyggelsespuljens temadag 4. oktober 2012
SSP-Samrådet Værdier, mission og visioner
Hvordan kan regionerne udfører misbrugsbehandling i praksis
Samarbejde i de lokale samordningsudvalg Erfaringsudveksling 2010.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Ubrudt behandlingskæde for selvmordstruede børn og unge
Medicinering af beboere på botilbud
Eksterne samarbejdspartneres tilfredshed med samarbejdet med Psykiatrisk Center Nordsjælland Spørgeskemaundersøgelse efterår 2013 Oplæg på samordningsudvalg.
Lone Tonsgaard, Projektleder
Indsæt – Billede – Fra fil… her En fælles national satsning - den generiske model og forløbsprogrammerne Adm. direktør Else Smith 28. september 2011.
1 National konference d. 21. november Workshop III Systematisk rekruttering til telefonrådgivning – et eksempel.
En styrket indsats for kronisk sygdom, d. 28. september 2011 Et løft i behandlingen - et kig på succeser og udfordringer.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014 v. Conni Christiansen Sundhedsaftale 2015 – 2018.
Koordination mellem psykiatrisk afdeling og kommunen.
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
v/ kontorchef Britt Bergstedt, kontor for socialpsykiatri
1 Resultater og perspektiver – Samordningsudvalg Syd
Recovery-mentor projektet
Rehabilitering - et redskab til at samarbejde
”Vejen frem” - projekt for borgere 18 – 30 år med psykiske lidelser Oplæg til Psykiatriens Samordningsudvalg Den 16. juni 2010.
SAMARBEJDE OM PSYKISK SYGE – 16. JUNI GENERATIONS SUNDHEDSAFTALER REGION KOM- MUNE PRAKSIS Ballerup Kommune direktør Ole Nielsen.
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Samarbejde med praktiserende læger
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Målsætninger på psykiatriområdet
Anne-Mette Sørensen, Allerød Kommune
PROJEKT DIN GODE UDSKRIVNING
PRAKSISKONSULENTEN I DET LOKALE SAMORDNINGSUDVALG BO GERDES ALMEN PRAKTISERENDE LÆGE HOVEDGADEN Hedehusene
Selvmordsforebyggelse Den praktiserende læges rolle Niels Damsbo Praktiserende læge, lektor.
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Hvad kan den nye sundhedsaftale give, hvor stiller den især krav til kommunerne og hvad skal vi hver især have fokus på, for at få det fulde.
Indhold, indsatser, implementering
Orientering vedr. praksisplan Sundhedspolitisk dialogforum, KKR Nordjylland, 20. maj Rådmand Mads Duedahl, Sundheds- og Kulturforvaltningen, Aalborg.
DSIM 4. årsmøde Patientforløb – tværsektorielt samarbejde
3 g sundhedsaftaler Sundheds IT og digitale arbejdsgange
Grundaftale for hjælpemidler i et overordnet perspektiv
1 Møde i Sundhedspolitisk Dialogforum 23. oktober 2014 Genoptræning og rehabilitering – indsatsområde 3.
Sundhedsaftaler og sundhedskoordinationsudvalg Specialkonsulent Andreas Jull Sørensen Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Ældre- og Handicapforvaltningen Seminar for tillidsrepræsentanter og Kredsbestyrelse i DSR Kreds Nordjylland Mandag den 3. juni 2013 Sundhedsaftaler i.
Region Midtjyllandwww.regionmidtjylland. dk Sundhedsaftalerne Indholdet i de bilaterale aftaler. v/kontorchef Jens Bejer Damgaard.
Ny teknologi og samarbejde med praksissektoren
Region Midtjyllands sundhedsplan set i et regionalt psykiatrisk perspektiv. Chefsygeplejerske Claus Graversen, Psykiatrien Henrik.
”Det Nære Sundhedsvæsen” Jan Trøjborg KKR Syddanmark, Januar 2012.
Sindslidelser og misbrug Temadag for praktikere om behandling og tværsektorielt samarbejde ARKEN
Sundhedsaftale III status
Københavns Kommune Evaluering og Next practice 23. maj 2013.
Patientsikkerhed Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder.
Navn (Sidehoved/fod)Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler FAS’ Års- og medlemsmøde, 3. oktober 2014 Ane Friis Bendix Vicedirektør, dr.med. Sammenhæng.
Shared care Lene Falgaard Eplov, overlæge, ph.d..
ADHD indsatsen i Region Sjælland Den 18.september 2012.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temadrøftelse SUS Sundhedsaftale.
Konference om psykisk sårbare og arbejdsmarkedet Eva Borg - Vicedirektør i Region Hovedstadens Psykiatri 18. september 2012.
Unge & psykiske sygdomme
Fokusområder og indsatser i og det fremadrettede arbejde i PSOF Vestjylland Den 11. november Sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov.
DET KOMMUNALE SAMARBEJDE
MTV af Demens: Organisation
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Sundhedsaftale
Eksterne samarbejdspartneres tilfredshed med samarbejdet med Psykiatrisk Center Nordsjælland Spørgeskemaundersøgelse efterår 2013 Oplæg på samordningsudvalg.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
Præsentationens transcript:

Sundhedsaftalen fra ord til handling Konference – samarbejde om psykisk syge 15. juni 2011 Martin Lund

1. Generations sundhedsaftaler 1. generations sundhedsaftaler havde fokus på at etablere et tværgående samarbejdssystem Lokale samordningsudvalg blev nedsat med henblik på at skabe rum for dialog og konkret samarbejde Der blev udarbejdet samarbejdsaftaler for det konkrete tværsektorielle samarbejde

2. Generations sundhedsaftaler 2. generations sundhedsaftaler har langt større fokus på udvikling af samarbejdet på konkrete områder Modellen for udviklingsarbejdet Idéer og projekter forankres lokalt Tillægsaftalerne afspejler dette – der er aftalt konkrete bilaterale udviklingsprojekter Psykiatriens samordningsudvalg følger og udbreder erfaringerne fra de lokale projekter til de øvrige lokale samordningsudvalg

Den generelle sundhedsaftale 2011 - 2014 Sundhedsaftalens generelle del indeholder et særligt afsnit om samarbejdet om mennesker med sindslidelse Der er i det afsnit beskrevet en række udviklingsområder, der skal arbejdes med i aftaleperioden Vi skal nu sætte handling bag ordene!

Udviklingsinitiativer Der skal i aftaleperioden arbejdes med følgende indsatsområder: Samarbejdsaftaler Rehabilitering Medicinering Særligt udsatte patienter Beskæftigelse Tidlig opsporing og behandling Fælles videndeling og kompetenceudvikling Fysisk sundhed for psykisk syge Elektronisk kommunikation

Forslag til at omsætte ordene til handling De enkelte indsatsområder gennemgås enkeltvis På nogle indsatsområder er der allerede iværksat initiativer, som vi arbejder videre med Andre indsatsområder kræver, at der bliver igangsat projekter, initiativer – enten på tværgående niveau eller i de lokale samordningsudvalg/bilateralt Forslag til konkrete initiativer har været forelagt Psykiatriens samordningsudvalg I får lejlighed til at drøfte forslagene i gruppedrøftelserne

Samarbejdsaftaler Godt grundlag for samarbejde – hvis de bruges! Vi skal derfor implementere aftalerne i det daglige arbejde – og vi skal undersøge, om vi bruger dem Forslag De lokale samordningsudvalg gennemfører audits på 3-5 tilfældigt udvalgte patientforløb i hver enkelt kommune, hvor det undersøges, om principperne i samarbejdsaftalerne er fulgt i det konkrete samarbejde Resultaterne bruges til at iværksætte konkrete initiativer, hvor der er behov for et særligt fokus

Rehabilitering Der skal tages udgangspunkt i erfaringerne fra projektet mellem PC Ballerup, Ballerup Kommune og Skovvænget Forslag Erfaringer danner grundlag for pilotprojekter om samarbejde om rehabilitering mellem andre centre og kommuner

Medicinering Der er behov for at styrke samarbejdet mellem botilbud og psykiatrien om medicinadministration og observation af effekt og bivirkninger Ringboprojektet danner udgangspunkt – er allerede i gang Forslag Har vi hørt om delresultater, der allerede vil kunne implementeres nu? Lokale drøftelser om undervisningsbehov hos personalet i sociale botilbud På grundlag af redegørelsen fra indlægget om Ringboprojektet kan plenum overveje, om det er muligt at anvende resultater fra projektet allerede nu – eller om indlægget har givet inspiration til at gøre tingene på en anden måde

Særligt udsatte patienter Dækker over: Sindslidende med misbrug Sindslidende med kriminalitet/dom til behandling Sindslidende som er svære at fastholde i behandling Hjemløse med sindslidelser

Særligt udsatte patienter – sindslidende med misbrug Der er behov for en klar samarbejdsmodel i forhold til sindslidende med misbrug RHP og Københavns Kommune har i aftalt et fælles udviklingsprojekt om samarbejde om alvorligt psykisk syge med misbrug samt svære sociale problemer som hjemløshed Forslag Den endelige projektbeskrivelse sendes til orientering i de lokale samordningsudvalg Erfaringer fra projektet udbredes til de lokale samordningsudvalg Det fremgår af tillægsaftalen mellem RHP og Københavns Kommune, at der skal igangsættes et udviklingsprojekt om udredning og behandling af sindslidende misbrugere og hjemløse, herunder patienter med ADHD Der er i projektskitsen, som pt. er sendt til Københavns Kommune til overvejelse og beslutning bl.a. forslag om: Udarbejdelse af forløbsbeskrivelse for samarbejdet om sindslidende med misbrug Der er forslag om undervisning af kommunalt misbrugsbehandlingspersonale om psykisk sygdom – og undervisning af sundhedsfagligt personale i psykiatrien om misbrugsbehandling Det skal undersøges, om der via puljemidler kan skaffes midler til et opsøgende psykiatriske gadeteam

Særlig udsatte patienter – sindslidende med kriminalitet/dom til behandling PSP-samarbejdet er i gang i hele regionen og har gode resultater Forslag Der udarbejdes en analyse af de særlige vanskeligheder i forhold til sindslindende med dom til behandling, der har ophold i botilbud Med analysen kan vi målrette indsatsen Vanskeligheder i forhold til kriminelle, der har ophold i botilbud er blandt andet at de ofte har sammensatte problematikker med udadreagerende adfærd, misbrugsproblemer, vanskelige at fastholde i botilbuddet mv. Dom til behandling giver desuden nogle særlige muligheder, som ikke er mulige at gennemføre i sociale botilbud, f.eks. medicinering med tvang, selv om det er et vilkår i dommen - og hvad gør man så?

Særligt udsatte patienter – sindslidende som er svære at fastholde i behandling Udskrivningsaftaler og koordinationsplaner skal i højre grad anvendes med henblik på at fastholde den sindslidende i behandling Forslag Der gennemføres årligt en journalaudit for at undersøge, om der i forbindelse med udskrivningen konkret er vurderet, om der er behov for udskrivningsaftale/koordinationsplan

Særligt udsatte patienter – hjemløse med sindslidelser Mange hjemløse har en ubehandlet psykisk sygdom Det er vanskeligt at opspore og fastholde hjemløse i psykiatrisk behandling Der er fokus på problemstillingen i projektet med Københavns Kommune om sindslidende med misbrug Der er behov for konkrete samarbejdsaftaler mellem kommunernes opsøgende indsats, hjemløsetilbud og psykiatrien

Beskæftigelse Vi har drøftet emnet tidligere i dag – og det er i sig selv en del af indsatsen Hvad er der ellers brug for? Forslag Lokale samordningsudvalg drøfter problemstillingen i aftaleperioden, herunder hvordan vi kan understøtte hinandens arbejde

Tidlig opsporing og behandling Regionens tiltag på området: Der er igangsat forsøg med shared care i form af telefonrådgivning til praktiserende læger, herunder misbrugsbehandlingslæger om Spiseforstyrrelser Dobbeltdiagnosepatienter Desuden overvejes muligheden for et shared care projekt i forhold til børn og unge med ADHD Der udarbejdes ansøgning om forskningsmidler til projekt om shared care i form af collaborative care i forhold til depression og angst Forskningsprojektet om collaborative care skal tilvejebringe evidens for, om denne samarbejdsform kan anvendes med effekt i en dansk kontekst. Der indgår flere interessenter i dette projekt – de vigtigste er RHP, forskningsenheden for almen praksis, DSI og Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Trygfonden har ansøgningsfrist den 1. september 2011

Fælles videndeling og kompetenceudvikling Den nyeste evidensbaserede viden om behandling og socialfaglige metoder skal implementeres og omsættes i daglig praksis Forslag: Eksempler på mulige konkrete tiltag: Undervisning af personalet i misbrugsbehandlingsenheder om psykisk sygdom Undervisning af sundhedsfagligt personale om misbrugsbehandling Undervisning af personale i botilbud om oligofreni Andre områder?

Fysisk sundhed for psykisk syge Der skal sættes fokus på den fysiske sundhed hos mennesker med psykisk sygdom Forslag: Der skal på et fælles udskrivningsmøde sættes fokus på, hvordan der konkret kan arbejdes med at fastholde eller etablere sund livsførelse efter udskrivning

Elektronisk kommunikation Psykiatrien adskiller sig ikke fra somatikken Der er etableret et IT-samordningsudvalg for psykiatrien – der arbejdes i øjeblikket på en kortlægning af ”IT-landskabet” i regionen

Gruppedrøftelser Vi vil gerne have jeres tilbagemelding på: Forslag til konkretisering Andre forslag? Der ligger en kopi af forslagene med plads til at skrive bemærkninger ud for de enkelte forslag på bordene I har nu tid frem til pausen kl. 14.30 til at diskutere ved bordene – husk at skrive jeres gode forslag ned Efter pausen samler vi op på gruppedrøftelserne – og bruger jeres in-put i det videre arbejde God arbejdslyst!