Bakteriers vækstbetingelser Hygiejne til personer med begrænset fødevarehåndtering
Bakterier Vand pH Ilt Temperatur Konservering Bakterier har forskellige vækstbetingelser. Særlige forhold som skal være gunstige for at de overlever
Vand Det er vigtigt for bakteriers vækst at der er vand til stede Ved at tilføre store mængder sukker eller salt kan man ”fjerne” vandet fra en fødevare
pH Bakterier kan ikke formere sig hvis betingelserne er for sure. Syre Base pH Bakterier kan ikke formere sig hvis betingelserne er for sure. Sure fødevarer: citroner & eddike
De fleste bakterier skal have ilt for at overleve. Ved vakuumering eller MAP pakning kan man fjerne/ ændre luften.
Temperatur Bakteriesporer dør over Visse sporer dør ved kogning 120o C Visse sporer dør ved kogning Bakterier dør over 75o C De formerer sig bedst imellem 10 og 65oC De formerer sig langsomt under 5o C De går i dvale under -18 o C
Konservering Henkogning, konserverings- midler ; citronsyre , atamon mm. Og konservesdåser
Hvad kan forhindre bakterierne i at formere sig i følgende fødevarer? Både under fremstilling og bagefter? ? Henkogte Syltede rødbeder Sodavand Frikadeller Mælk Flåede tomater på dåse Chokolade Matilde cacaomælk Hakket oksekød Rosiner ? ? ? ? ? ?