Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole"— Præsentationens transcript:

1 SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole
Syrer og baser SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole

2 Hvad er forskellen? Syrer Baser

3 Hvad er forskellen? Syrer Baser
Indeholder H+- ioner Kan afgive H+- ioner pH under 7 Kan lede strøm Kan ætse De har en sur smag Reagerer med indikator indikatorer Syre kan reagerer med visse metaller Reagerer med en base under dannelse af vand og et salt dannelse af vand og et salt Syre kan reagere med kalk Indeholder OH—ioner Kan optage H+- ioner ph over 7 Smager basisk/af sæbe Reagerer med en syrer under dannelse af vand og et salt Base kan ætse De fleste baser består af metalioner og OH-ioner Dannes ved reaktion med metal og vand Kan reagerer med fedt

4 Når en base og en syrer reagerer
Når en base og en syrer reagerer med hinanden, afgiver syren H+- ioner til basen Eks: Ammoniak, NH3 og saltsyre, HCl, kan reagere med hinanden på følgende måde: NH3 + HCL  NH4+ + Cl-

5 pH-værdi pH-værdi ligger mellem 0 og 14.
Den fortæller noget om koncentrationen af H+-ioner og OH--ioner i en opløsning. Sur opløsning: [H+] > [OH-] Neutral opløsning: [H+] = [OH-] Basisk opløsning: [H+] < [OH-]

6 pH-skalaen er ikke en almindelig skala. Den er logaritmisk
pH-skalaen er ikke en almindelig skala. Den er logaritmisk. Det betyder at et trin på skalaen betyder at antallet af H+-ioner ændres 10 gange. Enten 10 gange flere hvis pH eks falder fra 2 til 1, eller 10 gange færre hvis pH eks. stiger fra H+-ioner x 10 H+-ioner : 10

7 Lav jeres egen pH-skala
Lav jeres egen pH-skala til brug ved prøven til sommer. I skal (over nettet) finde steder i kroppen med forskellig pH-værdi og ting i mad med forskellig pH værdi. Sæt pile fra tingene og ind til jeres skala.

8 Stærke, middelstærke og svage syrer:
Jo stærkere en syrer er, jo lettere afgiver den H+-ioner. Eks. stærk syre: HCl  H+ + Cl- Når HCl reagere med vand, afgiver alle HCl-molekylerne deres syrebrint-ion H+ til vandmolekylerne. Eks. svag syre: CH3COOH ↔ H+ + CH3COO- Det er kun omkring 1 % af eddikesyre-molekylerne der afgiver H+-ioner til vandmolekylerne.

9 Stærke, middelstærke og svage baser
Jo stærkere en base er, jo lettere optager den H+-ioner. Eks. stærk base: NaOH + HCl --> NaCl + H2O Når natriumhydroxid reagerer med saltsyre, optager OH—ioner meget let H+-ionerne fra saltsyren. Eks. svag base: NH3 + H2O ↔ NH4+ + OH- Når ammoniak reagere med vand er det kun omkring 1 % af ammoniak-molekylerne der optager en H+-ion.

10 Mol og molær Atomer er meget små, derfor er der en speciel enhed som angiver antallet af atomer, ioner eller molekyler i en væske. 1 Mol = 6,023 * 1023 atomer, ioner eller molekyler. Hvis der står 1 Mol på en flaske vil det betyde at der i 1 liter af væsken er opløst 1 mol molekyler. Står der 4 Mol på flasken er der opløst 4 Mol molekyler i 1 liter. Mol-koncentrationen fortæller også hvor stærk væsken er.

11 Forsøg: Elektrolyse Elektrisk strøm kan spalte saltsyre, HCl, i Hydrogen og Chlor. Processen hedder elektrolyse. Fremgangsmåde: Hæld saltsyre i et elektrolysekar. I saltsyre er HCl-molekylerne adskilt i ionerne H+ og Cl-. Slå jævnstrøm til elektrolysekarret, så ser man at der bobler luftarter op både ved plus og minus polen.

12 Resultat og resultatbehandling
Der dannes Cl2 ved pluspolen og H2 ved minuspolen. Cl--ionerne bevæger sig hen til pluspolen, anode, her afgiver de hver en elektron og bliver til Cl2-molekyler. 2 Cl- à 2 e- + Cl2 H+-ionerne bevæger sig hen til minuspolen, katode, her reagere de med en elektron og bliver til H2-molekyler. 2 H+ + 2 e- à H2

13 Aflevering I skal skrive jeres egen forsøgsvejledning til elektrolyseforsøget. Den skal indeholde: Fremgang Materialer Formål Efterbehandling Påvisning af clor og brint Spørgsmål til brugeren, der kan lede dem frem til resultatbehendlingen og konklusionen. I har 3 kvarter til det og må højst arbejde 3 sammen.

14 Elektrolyse af vand På samme måde kan man også lave elektrolyse af vand, så det deles naturligt i H+-ioner og OH—ioner. Der dannes H2 ved minuspolen og O2, molekylært vand og elektroner ved pluspolen. H+-ionerne bevæger sig hen til minuspolen, katode, her reagere de med en elektron og bliver til H2-molekyler H+ + 2 e- à H2 4 OH--ionerne bevæger sig hen til pluspolen, anode, og frigiver O2 (gas), molekylært vand, og fire elektroner. 4 OH- à O2 + 2 H2O + 4 e-

15 Ionerne vandrer HCl og H2O er altså pga. deres ioner elektrisk ledende. Vi kan gå inderligere ind i HCl og vise, at det sure er en positiv ion – altså H+. Fremgangsmåde: Væd et stykke indikatorpapir med saltvand. En dråbe HCl placeres på midten af papiret. Papiret lægges spædt ud på en glasplade med enderne stukket ud. Hver ende forbindes med et krokodillenæb til strømmen.

16 Neutralisation En syre og en base kan neutralisere hinanden.
Syrens H+-ioner og basens OH-ioner reagerer med hinanden. Syren vil gerne afgive H+-ioner og basen gerne optage H+-ioner. Når man blander en sur og basisk opløsning, optages syrens H+-ioner af basen. Reaktionen danner salt og vand. Opløsningen bliver neutral, hvis [H+] og [OH-] er den samme. VIGTIGT at man har fokus på koncentrationen mol.

17 Forsøg: Neutralisation A og B
Hæld 10. ml. saltsyre, 1M og 5 dråber phenolphthalein i en kolbe. Placer kolben på et hvidt stykke papir. Dryp langsomt natriumhydroxid ned i saltsyren, ryst undervejs. Fortsæt til farveskifte. B: Inddamp væsken i porcelænsskål over gasbrænder med net på trefod. (Smag) på det hvide stof.

18 Titrering En neutralisation foregår ved en metode der kaldes titrering. Ved titrering kan man sammenligne syre indholdet i forskellige opløsninger eller madvarer. Det man kan undersøge er hvilken opløsning der er mest sur, alt efter hvor meget base der skal til får vi når omslagspunktet. Jo mere base der skal til, jo stærkere er syren. (Modsat kan man også sammenligne base indholdet i forskellige opløsninger, ved at tilsætte syre og se på mængden til omslagspunktet.)

19 Indikator Indikatorers egenskab er at de har en bestemt farve alt efter hvad pH-værdien er, det vil sige de skifter farve hvis pH-værdien ændre sig inden for indikatorens farveskiftintervaller. Der findes mange forskellige indikatorer. Man fremstiller pH-papir ved at imprægnere papiret med forskellige indikatorer.

20 Indikatorer og der udslag

21 Forsøg: Rødkålssaft som indikator
Også rødkålssaft kan bruges som indikator. Fremgangsmåde: Kog snittet rødkål koncentreret. Si saften fra og bland i de ønskede prøver. Se om det skifter farve.


Download ppt "SN – Fysik/Kemi – Hjemly Idrætsefterskole"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google