VEJLEDNING OMKRING LÆREMIDLER –

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Advertisements

Danmark 3.0.
Partnerskabsdag: Skolereform Tirsdag d. 10
Den 16.august 2010 Regionsgården
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Undervisning i ”Relation”
Skolebiblioteket indgår som en central del af skolens læringsmiljø og fungerer som skolens innovative, formidlende og pædagogiske læringscenter. Skolebiblioteket.
Kortlægning af læremiddelkultur
Forældre Skødstrup Skole sept. 2013
Aftalen om et fagligt løft af folkeskolen
Undervisningsplanlægning

Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Grundlæggende IT, niveau G
Lærerprofessionen.
Evaluering.
Læremidler i praktikken
Digitale læremidler It i dansk
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
Anslag: ”Søgehistorier”.
IT i undervisningen.
Udviklingen af professionsfaglige kompetencer Potentialer og barrierer… rene b christiansen (profil) Lektor ved Forskning og Udvikling University College.
26. MARTS 2009 DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Effekter af den specialundervisning, der gives som supplement til den almindelige.
Forskningsperspektiver på læremidler
Læremidler som tekster – tekster i læremidler
Lærermiddelkultur(er)?
MÅL OG METODER I MEDIEPÆDAGOGISK ARBEJDE Kultur og mediekultur Medialisering: mediepædagogik og didaktik Receptionsteori: tekst og kontekst Æstetik og.
Ressourcer og læremidler i et didaktisk perspektiv Læring og Læringsressourcer,
Læring og læringsressourcer i en læringscenteroptik
LÆREMIDLER I EN PRAKSIS. Læremiddelkulturen Skolens mediekultur Skolens læringsmiljø Skolens vejledningskultur.
Bedre udbytte af it i skolen Et seminar til skoleudvikling Marianne Hornskov og Sanya Pedersen Danmarks Evalueringsinstitut.
At analysere og vurdere ressourcer til undervisning
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
Folkeskolereformen – Hvordan udnytter I mulighederne?
Madkamp - DM i madkundskab
Fælles Mål Styrket faglighed Steen Harbild Undervisningskonsulent, UVM August 2006.
Lærerprofessionen.
Fagdidaktisk kursus i biologi
Historiefaget og mulighederne i den åbne skole
Læremiddeltjek Nordborg Dorthe Carlsen
Læremiddel.dk Nationalt videncenter for læremidler Læremiddel.dk – Nationalt videncenter for læremidler.
J. Schirmer 26. oktober 2007 Portfolio Undervisning Læring Evaluering Dokumentation Jørgen Schirmer Nielsen.
Anden information Delprojekt III: IT-fagdidaktik og lærerkompetencer i et organisatorisk perspektiv Alice Nissen, VIA Birgitte Lund Nielsen, VIA & AU.
Læringsorienteret feedback og Den dynamiske årsplan
Oplæg om lektier Data og overvejelser.
Dorthe Carlsen UC Syddanmark og Læremiddel.dk Esbjerg, 22.oktober 2014
”Tegn på læring: Brug af læremidler, elevens udbytte og motivation”
Læremidler til MADKAMP Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt/ Læreruddannelsen på Fyn.
Læremidler til MADKAMP Connie Greffel Frerks UC Syd/ Læreruddannelsen, Esbjerg.
Dialogredskab - uddannelsesparathed. Hvordan er redskabet blevet til? Samarbejdsprojekt Involvering af de unge Støtte fra region Syd.
Vejlederportfolio – en arbejdsform til udvikling af vejlederpraksis. Nu med praksiseksempler Efterskolernes vejledertræf 2011 Olav Nielsen, Margrethe Brunsbjerg,
Bedre udbytte af it i skolen Undersøgelse af erfaringer og perspektiver.
Indkøb af digitale læremidler - hvor skulle det ellers ske, hvis ikke på PLC? KARIN DYRENDOM.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
Indsæt hjælpelinjer til placering af objekter 1. Højre klik udenfor slidet og vælg ’Gitter og hjælpelinjer’ 2. Sæt kryds ved ’Vis tegne- hjælpelinjer på.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
GODT I GANG MED TEGN PÅ LÆRING At evaluere læring.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
WORKSHOP 1C, DLF-kursus, Brandbjerg Højskole, den 25. november 2015.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Workshop om multimodalitet Formål: Bedre læring for eleverne Multimodal materialebank som en del af vores projekt i udviklingen af en aktionslæringsmodel.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016.

- Kom tættere på dit barns skolegang
Almen didaktik Niels Grønbæk Nielsen.
Matematikvejlederens virke Matematikvejlederuddannelsen ved UCSYD Modulet: ”Elever med særlige behov”
Praktikvejledertræf PAU den 28/9 2015
Præsentationens transcript:

VEJLEDNING OMKRING LÆREMIDLER – KOLLEGAVEJLEDNING VEJLEDNING OMKRING LÆREMIDLER – HVORDAN KAN DET GRIBES AN?

LÆREMIDDELVURDERING HVORDAN VURDERER VI ET LÆREMIDDEL? DER FINDES MANGE KRITERIER, MEN DE FLESTE ER USAGTE – MÅSKE ER DET ”SYNSNINGER”

LÆREMIDDELDIDAKTIK Hvad er et godt læremiddel? Hvilke kriterier anvender du? Findes der andre måder at vurdere på? Hvor –og hvordan vejleder vi kollegaen?

MATERIALEVALG Når du sidder med et materiale og skal vurdere det, hvilke kriterier anvender du?

Hvordan vælger lærere undervisningsmidler? Folkeskolen maj 1997

”Man kan ikke vedtage et sæt regler for, hvordan et undervisningsmateriale skal være. (…) Men det må kunne lade sig gøre i grove træk at opstille en række punkter, der kan bruges som stikord, når fagudvalget skal vælge materialer, så man ikke bare vælger ud fra, hvad medlemmerne lige har i hovedet. Det mest presserende er nok at prøve at komme med nogle bud på, hvad man skal gå efter, når der skal vælges….” Fagbladet Folkeskolen 23.maj 1997

LÆREMIDDELANALYSE Bladretesten: læreren pluklæser kigger i indholdsfortegnelsen kigger på opgaverne Erfaringen og fornemmelsen afgør om materialet skal anvendes.

 Er det faglige indhold i orden? Hvordan finder I svar på spørgs- mål af denne art, når I skal købe læremidler:  Er det faglige indhold i orden?  Er sproget forståeligt?  Sker der en kobling fra hverdagssprog til fagsprog?  Hvordan virker illustrationer og billedtekster?  Er opgaverne relevante?  Både for svage og stærke elever?  Lægges der op til en faglig progression?  Hvordan passer indholdet til Fælles Mål?  Lærervejledingen lover gode evalueringsmuligheder, hvad betyder det i praksis?

Værktøjet skal: give hurtigt overblik og faglig dybde, lægge op til den professionelle, kollegiale samtale, sammenligne læremidler, hjælpe til at foretage begrundede valg, skal ikke fortælle, hvordan der skal undervises, men pege på potentialer og didaktiske muligheder.

Hvad er et læremiddel? Læremidler er midler, der bringes ind i undervisnings- og læringssammenhænge med elevernes læring som mål.

Er en fuglerede et læremiddel?

Tekster/anskuelses-materialer Redskaber Type Didaktiske læremidler Hvad er læremidler? Undervisningsmidler Tekster/anskuelses-materialer Redskaber Type Didaktiske læremidler Semantiske læremidler Funktionelle læremidler Eksempler Lærebogssystem Film og litteratur Tavle og computer Inspireret af Jens Jørgen Hansen

Læremiddeltjek - parametre  1. Tilgængelighed Indhold Udtryk Aktivitet 2. Differentiering 3. Progression 4. Lærerstøtte Planlægning Gennemførelse Evaluering 5. Sammenhæng I realisering af mål I formidling af indhold I aktivering af elever 6. Legitimitet Folkeskoleloven Fælles Mål Faglig viden Lærer- perspektiv Elev- perspektiv Samfunds-perspektiv

ANALYSESPØRGSMÅL: I hvilken udstrækning og på hvilken måde understøtter udtryk, indhold og aktiviteter læremidlets tilgængelighed? I hvilken udstrækning og på hvilken måde understøtter udtryk, indhold og aktiviteter læremidlets progression? I hvilken udstrækning og på hvilken måde understøtter udtryk, indhold og aktiviteter læremidlets differentiering? I hvilken udstrækning og på hvilken måde faciliterer læremidlet lærerens planlægning, gennemførelse og evaluering af henholdsvis undervisningen og elevernes læring? I hvilken udstrækning og på hvilken måde legitimeres læremidlet i forhold til Folkeskolelovens formål, den aktuelle læreplan og aktuel faglig viden?

Læremiddeltjek

KOMPLEKSITETSPROBLEMET Nye læremidler er ofte komplekse De anviser ofte nye typer af indhold Nye undervisningsmetoder Nye arbejdsformer Nye faglige vinkler på trinmål Nye læringsformer for eleverne Nye kompenserende muligheder Nye interaktionsformer i skolen

FORMIDLINGSPROBLEMET Differentiering af undervisningen Differentiering af læringstilbud Differentiering af undervisningsmønstre: Formidlingsorienteret undervisning Eksperimenterende undervisning, der kan støtte værkstedsorienteret og projektorienteret undervisningsformer Læreren vælger læringsmidler, der støtter disse mønstre og som udgør didaktiske byggesten, der kan strukturere, stabilisere og stiladsere undervisningen

LEGITIMATIONSPROBLEMET Et læremiddel er ikke en neutral genstand. De repræsenterer bestemte virkelighedsbilleder, vidensformer, fagsyn og læringssyn. Derfor må læreren kunne synliggøre sit valg af undervisningsmål, læringsmål, indhold og metode både over for forældre, ledelse,kolleger og elever. Den ensidige brug af lærebogen og dens didaktiske forslag synes forbi.

PROFESSIONSPROBLEMET Lærerens praksis bør være vidensbaseret, bl.a. fordi det er med til at udvikle lærerprofessionen og sikre dens status og autonomi i samfundet. Lærerne bør fundere deres undervisning på systematisk indsamlet viden gennem et reflekteret læremiddelvalg , og være sig bevidst om de kriterier, der ligger bag et sådant valg

Analyse og vurdering af læremidler: Videnskriterier: Hvad er læremidlets fagsyn? Hvis dansk medtag da også litteratursynet. - Både eksplicit og implicit. Er der overensstemmelse? Find eksempler i stof, arbejdsformer og arbejdstyper Hvilke typer viden præger materialet: kvalifikationer, kompetencer, kreativitet? Hvordan er læremiddelteksternes tilgængelighed i forhold til læseværdighed, læsbarhed og læselighed? Hvilket kultursyn og kulturarv formidles: statisk/dynamisk, nationalt/globalt, mangfoldigt/ensidigt?

Undervisningsmæssige kriterier Hvordan understøtter/styrer lærebogen lærerens planlægning og evt. gennemførsel af undervisningen? Kræver læremidlet bestemte redskaber og it-ressourcer? Hvilke? Hvilken lærerrolle opererer læremidlet med? Fx formidler, facilitator, vejleder eller evaluator.

Læringskriterier Hvad er læremidlets syn på læring? Hvordan er læremidlet designet og opbygget? Fx i f.h.t. systematisk vidensopbygning, opgavetyper og læringsfællesskaber Er opgaverne åbne/lukkede? Hvordan motiverer læremidlet eleven i indhold, æstetik og fremstillingsformer? Hvilken elevrolle er indlejret? Hvordan evalueres der? Undervisningsdifferentiering fx i f.h.t. dansk som andetsprog, læsevanskeligheder, højtbegavede elever

Vurdering: Indre overensstemmelse mellem lærermidlets forskellige dele Del og helhed. Indhold og udtryk Hensigtsmæssigt i forhold til elevens forudsætninger Hensigtsmæssigt i forhold til mål, indhold og rammer

LITTERATUR Biblioteksstyrelsen: Bogen i et nyt medielandskab Hansen, Jens J Læremiddellandskabet Carlsen, Dorthe At vurdere læremidler i dansk Unge Pædagoger nr. 3 2009 Hermansen, Mads m.fl. Lærngsledelse Falkenberg C m.fl. Storylinebogen Illeris, K Læringsteorier Læremiddel. Dk Tidsskriftet Viden om læsning Abildgaard, S m.fl. Plot 3 - grundbog samt lærevejledning