Velkommen til temamøde om mærkning

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Anvendelse af slam på.
Trehøje-Pigerne Side 1 Vejledning til brug af hjemmesiden Det er slet ikke så vanskeligt – så brug hjemmesiden flittigt… Det er.
Drivhusgasfluxe fra jorde Dette slideshow vil give dig en introduktion til de grundlæggende principper ved måling af drivhusgasfluxe fra jorden.
Bilag 3 · Bekendtgørelse om fiskeres hviletid Bekendtgørelse om fiskeres hviletid 1) I medfør af § 4, stk. 3, § 57 og § 70 i sømandsloven, jf. lovbekendtgørelse.
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Honninghøsten.
Varedeklarationer Og lightprodukter.
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Hjertevenlig kost i praksis
Forsiden 1.Denne knap bruges når du vil taste dagens resultater ind. 2.Denne knap skal kun bruges hvis du allerede har gemt data og du finder ud af at.
John Jensen Rådgiver AgroMarkets
Torbenfeldvej Vallensbæk strand Tlf.: – – dagligt brug af vores hjemmeside •AGEN LYS har en stor og omfattende.
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
SUPERSUND SALATER Kartoffelsalat og Laks med avocadosalat med ærter & spinat. Sidstnævnte salat er fra den nye ”Supersund - Salater” bogen – dog med mine.
Studieretningsprojektet Styringsgruppen september 2007.
Vandløbsfagmøde Skarrildhus, Kibæk, 5. september 2013
Computerens anatomi.
Velkommen til HACCP-kursus 2008
Elevernes digitale dannelse
Innovation og iværksætteri
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
Perlehønebryst Frisk blomme
Poster præsentation I modsætning til Power Point præsentationer er en poster et enkelt Billede, der skal fange med det samme. (Ligesom en annonce VS en.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
OPGAVE Lav en opskrift til 5 personer: Kødsovs med pasta
Hvordan bruger jeg First Class konferencerne ?
26.2 Kapacitetsomkostninger
Alle børn skal have mindst et fornavn og et efternavn … det skal computerens ”børn” også !! Computerens ”børn” kaldes alle for filer uanset hvilke programmer.
Myter? Hvad er skrøner og hvad er facts?
”Huskeseddel” FSA PRØVER 2009 Ikast Østre Skole. Det er vigtigt at du møder i god tid. 20 minutter før prøven begynder, skal du komme og sætte dig på.
Kommende mærkningsregler og GDA
SPONSOR ARBEJDET Wischmann Innovation © 13 trin på vejen Mod en god sponsoraftale. Wischmann Innovation ©
Udbud på Biler foråret 2013 Orienteringsmøde den 7. maj 2012
Velkommen til Fokus Pålæg arbejdsgruppemøde
Specifikke krav til virksomheder Hvordan kommer I i gang ?
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Kontrol af kosttilskud – indhold og anprisninger
Kapacitetsstyring.
Hvilke krav stiller Foderhygiejneforordningen til din virksomhed. v
Hygiejne og torveregler Trekantens biavlskonference Gudrun Holm
Kostberegning.
Videregående pc-vejledning 60+Bornholm Velkommen til.
”Lineær Programmering - Minimering”
1 COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 Seminar 7 - Opfølgning og evaluering Deltager valgte emner Seminar 7 -Leverandør-
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Analyse af virksomhedens interne strategifaktorer
Opgave 10 Erhvervsøkonomi / Managerial Economics
E-biz 2014 Idé – Koncept – Navn Varer – Målgruppe
Vildledningssager - Hjemmelavet Undersøgelse om ”Vurdering af vildledningssager” Gennemført af CEM Institute – Voxmeter for Fødevarestyrelsen.
Det brede kvalitetsbegreb
Spar penge og skån miljøet Foredrag af studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen Janne Rasmussen og Svea Due Persson.
Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004.
Kapitel 13 Markedsføringsret Kapitel 13 handler om: Forbrugerombudsmanden God markedsføringsskik Reglerne i markedsføringsloven Markedsføring via sociale.
Tekniske hjælpemidler Bekendtgørelse Anvendelse af tekniske hjælpemidler § 1. Bekendtgørelsen omfatter: anvendelsen af tekniske hjælpemidler ved.
Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering.
Mikroorganismer. Hvad er mikroorganismer Gær og skimmelsvampe Bakterier Virus.
Private opholdssteder Alle typer døgninstitutioner
Seks veje til din sundhed
HOTDOG.
- og næringsdeklarationer
Fagrettet slagter og delikatesse 2015
Pølsemageri Formålet er at i får kendskab til de forskellige processer i pølsemageri.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Mælk og andre Mælkeprodukter.
Hygiejne 3.
AT ARBEJDE MED PORTFOLIE
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

Velkommen til temamøde om mærkning Maj 2013 Michael D. Hansen

Program Velkomst Uddeling af noter Præsentation af mappe på internet med kursusmaterialer Mærkning af færdigpakkede varer som Sælges fra egen virksomhed Som skal ud af huset Opsamling, evaluering og kursusmateriale

Hvad skal stå på etiketten? Dine egne notater til Hotdog Pølse

Hvad skal stå på etiketten? Recept på 20 kg Hotdogpølse 8 kg svinekød 5 kg snitte/fedt 5 liter vand 1,5 kg kartoffelmel 100 g Hotdog Krydderimix 150 g salt, natriumklorid 150 g nitritsalt med E250, konserveringsmiddel 100 g fosfat E451, stabilisator Rød farve, carminer E 120 NB! Recepten er ikke beregnet til fødevareproduktion!

Hvad skal stå på etiketten? Hotdog Krydderimix til hotdogpølser Ingredienser: 50% peber, 30 % hvidløg (=0,15% rundes af til 0,2%) 10% chili 10% sennepsfrø (=10 g i 20 kg = 0,05%)

Færdigpakket ?

Hvad forstås ved færdigpakket? Fødevarer, som før og uden direkte sammenhæng med salg er indesluttet i en indpakning, der skal åbnes af forbrugere, storkøkkener mv. Det ikke er muligt at ændre fødevaren uden at ændre på indpakningen § 9. Ved færdigpakkede fødevarer forstås fødevarer, som før og uden direkte sammenhæng med salg er indesluttet i en indpakning, der er bestemt til først at brydes af forbrugerne eller storkøkkener som cateringvirksomheder, restauranter, kantiner og institutionskøkkener. Stk. 2. Stk. 1 gælder uanset, om indpakningen omslutter varen helt eller delvist, forudsat at indholdet ikke kan ændres, uden at indpakningen åbnes eller ændres.

Hvornår skal man ikke mærke? Tilberedt i eget hus Udleveres kun ved personlig betjening Indpakningen sker foran kunden eller Indpakning er kun sket til samme dag Oplysninger kan fås ved forespørgsel Kunden bliver ikke vildledt (ex. optøet kød) Husk vacuum pak på kundens opfordring er OK. Ellers er emballagen bestemt til at brydes af kunden, hvilket kræver holdbarhedsmærkning

Over disk

Færdigpakket – lille mærkning

Færdigpakket – stor mærkning Ud af huset og sælges af andre.

Færdigpakkede fødevarer skal mærkes med følgende oplysninger: § 10 1) Producentens navn m.v. og oprindelsessted, jf. kapitel 4, 2) varebetegnelse, jf. kapitel 5, 3) angivelse af ingredienser, jf. kapitel 6, herunder mærkning med oplysning om indhold af de allergene ingredienser, der er angivet i bilag 5, 4) mængdeangivelse af ingredienser, jf. kapitel 7, 5) alkoholindhold, jf. kapitel 8, 6) nettoindhold, jf. kapitel 9, 7) holdbarhedsangivelser samt særlige opbevarings- og anvendelsesforskrifter, jf. kapitel 10, 8) evt. supplerende bestemmelser for dybfrosne fødevarer, jf. kapitel 11, 9) evt. supplerende bestemmelser for kød og kødvarer, jf. kapitel 12, for eksempel tilsætningsstoffer 10) evt. supplerende bestemmelser for fisk og fiskevarer, jf. kapitel 13 og 11) coffeinindhold, jf. kapitel 14. Stk. 2. Det er tilstrækkeligt at anføre oplysninger om allergene ingredienser jf. stk. 1, nr. 3, samt varebetegnelse, nettoindhold og holdbarhed for: 1) Færdigpakkede fødevarer, hvis største overflade er mindre end 10 cm2, og 2) glasflasker beregnet til genbrug, som har en uudslettelig mærkning, og derfor hverken er forsynet med etiket, halsetiket eller krave. Stk. 3. Ud over mærkningsreglerne i dette afsnit er der fastsat supplerende og erstattende regler i andre afsnit i denne bekendtgørelse, og der kan være fastsat supplerende eller erstattende regler i anden lovgivning.

En færdigpakket vares mærkning er Anbragt PÅ varen eller vedhæftet etiket 1) let læselig, 2) klart synlig, 3) uudslettelig og 4) anført på dansk eller på andre sprog, der kun ved uvæsentlige forskelle i stavning adskiller sig fra dansk.

Hvor er den fra? Alle fødevarer skal have et beskrivende navn, en vare-betegnelse, fx 'Rullepølse' eller 'leverpostej‘ – ikke KrusePostej. Ansvarlig for varen skal stå på emballagen. Navn og adresse på producent / www-adr. Oprindelsesmærkning af oksekød obligatorisk! Frivilligt at mærke med oprindelsessted. Kunden må ikke vildledes.

Hvem er slagter Kruse? www.slagterkruse.dk eller www.slagter-kruse.dk

Holdbarhedsmærkning Sidste anvendelsesdato Letfordærvelige fødevarer med risiko for forbrugerens sundhed efter sidste anvendelsesdato Mindst holdbar til /mindst holdbar til og med Fødevarer, som har den rette kvalitet indtil mindst holdbar til og med. Må ikke blive sundhedsskadelig ved udløb af perioden. Opbevaringstemperatur og vejledning om særlig brug, f.eks. fjernelse plastiktarm før stegning e.l. Pakkedato eller fremstillingsdato er ikke nødvendigt, men kan være god information.

Hvor lang holdbarhed? Den fastsættes af DIG SELV! Skriv ned hvordan du har undersøgt holdbarheden. Opbevaringstemperatur og tid, Forbrugerens belastning Håndtering, pyntning, slicening, vacuum, indpakning Syn, lugt, smag Evt. laboratorieundersøgelser

Nettovægt - nettoindhold Netto = fødevaren uden vægt af emballage, smuld, sugeservietter o.l. Faste fødevarer – gram eller kilogram Flydende fødevarer – liter eller milliliter Med lage, skal drænet vægt også skrives på, fx. rejer i lage med og uden lage

Hvad skal stå på etiketten? Hotdogpølse Nettovægt: 432 g Opbevares ved maks. 5°C. Uåbnet: Mindst holdbar til: 31.05.2013 Efter åbning: Anvendes inden 5 dage. Fremstillet af DSM mærknings kursus. ”IKKE FÆRDIG”

Tilsætningsstoffer anvendt?

Salg over disk Ikke færdigpakkede produkter, der sælges ved personlig betjening, skal ikke mærkes. Hvis kunden spørger, skal man oplyse: Hvilke tilsætningsstoffer, der er brugt. Hvilke allergener, der indgår. Hvor meget i %, der indgår af en karakteristisk ingrediens, fx lever i leverpølse.

Allergener Når en ingrediens fra listen i mærkningsbekendtgørelsens bilag 5 eller et produkt afledt heraf indgår i en færdigpakket fødevare, skal det fremgå af ingredienslisten, af varens navn, eller oplyses særskilt.

Allergenlisten – ”bilag 5” Kornprodukter med gluten Krebsdyr Æg Fisk Jordnødder Soja Mælk Nødder Selleri Sennep Sesamfrø Svovldioxid og sulfitter

Færdigpakket over disk Færdigpakkede produkter, der er fremstillet i og sælges med betjening fra samme butik, skal derfor mærkes med: Tilsætningsstoffer anvendt. Indeholder allergener Øvrige oplysninger gives på forespørgsel: Hvilke tilsætningsstoffer, der er brugt. Hvilke allergener, der indgår. Hvor meget, der indgår af en karakteristisk ingrediens, fx lever i leverpølse.

Hotdogpølse Nettovægt: 432 g Opbevares ved maks. 5°C. Uåbnet: Mindst holdbar til: 31.05.2013 Efter åbning: Anvendes inden 5 dage. Indeholder sennep. Tilsætningsstoffer anvendt. Fremstillet af DSM mærknings kursus (MININUM LILLE MÆRKNING)

Hotdogpølse (EKS: LILLE MÆRKNING) Fremstillet af DSM mærknings kursus Nettovægt: 432 g Opbevares ved maks. 5°C. Uåbnet: Mindst holdbar til 31.05.2013 Efter åbning: Anvendes inden 5 dage. Tilsætningsstoffer anvendt: Konserveringsmiddel E250, stabilisator E451, farvestof E120 Indeholder allergener: sennep. Fremstillet af DSM mærknings kursus (EKS: LILLE MÆRKNING)

Færdigpakkede fødevarer = FULD mærkning med alle oplysninger ved salg under 1/3-reglen (undtagen selve recepten)

Tilsætningsstoffer Altid kategori og navn eller e-nummer. Også ved hjemmelavede varer. Undtagelse! Teknisk hjælpestoffer, som ikke har funktion i det færdige produkt. Med mindre de er allergene, fx sulfit Kartoffelmel som antiklumpningsmiddel i revet ost. Overførte tilsætningsstoffer fra ingredienser under 2%

Tilsætningsstoffer Alle tilsætningsstoffer har sit eget E-nummer og navn. E’et betyder, at reglerne er fælles i hele EU. Tallet fortæller hvilken kategori tilsætningsstoffet tilhører. Der er regler for, hvad tilsætnings-stofferne må bruges til (positivlisten).

Positivlisten Kategori (”familien”) Betegnelse (”navnet”) E 100-199: Farvestoffer E 200-299: Konserveringsmidler E 300-399: Antioxidanter E 400-499: Stabilisatorer E 500-599: Andre stoffer og til E 1599 Betegnelse (”navnet”) Kaldenavn og/eller E-nr. Nitrit og/eller E 250

HUSK allergenlisten Kornprodukter med gluten Krebsdyr Æg Fisk Jordnødder Soja Mælk Nødder Selleri Sennep Sesamfrø Svovldioxid og sulfitter

Hotdogpølse Nettovægt: 432 g Opbevares ved maks. 5°C Uåbnet: Mindst holdbar til 31.10.2013 Efter åbning: Anvendes inden 5 dage. Konserveringsmiddel E250, stabilisator E451, farvestof E120 Indeholder allergener: sennep. Fremstillet af DSM mærknings kursus ”ikke færdig STOR MÆRKNING”

Ingrediensliste – hvornår?

Ingrediensliste - hvornår? Mad, der er lavet af flere forskellige råvarer (ingredienser), skal mærkes med en ingrediensliste. I listen skal råvarerne stå i rækkefølge efter faldende vægt. Det, der er mest af i varen, skal stå først. Sammensætning af ingredienser (Ingrediensliste) Mad, der er lavet af flere forskellige råvarer (ingredienser), skal mærkes med en såkaldt ingrediensliste. I ingredienslisten skal råvarerne stå i rækkefølge efter faldende vægt dvs. det der er mest af i varen skal stå øverst på listen. Mængden af ingredienser (hvis der er krav om ingrediensliste) Hvis en vare er fremstillet og pakket i samme forretning, som den sælges i, er der ikke krav om en ingrediensliste, fordi man kan få de nødvendige oplysninger i butikken. Alle øvrige mærkningsoplysninger skal dog fremgå af etiketten. Hvis der er anvendt tilsætningsstoffer, skal oplysningen 'Tilsætningsstoffer anvendt' dog være påført varen. Opstillingen skal indledes med en angivelse, hvori ordet ”ingredienser” indgår, fx ”Ingredienser:” eller ”Fremstillet af følgende ingredienser:”. Det er således ikke tilladt at forkorte ordet ”ingredienser”. Fødevareproducenterne skal angive, hvor meget varen indeholder af væsentlige ingredienser, fx hvor mangt lever, der er i Leverpostejen. Det er ikke alle ingredienser i en fødevare, som skal angives med mængde. Kun når producenten fremhæver ingrediensen i mærkningen, skal mængden skrives på varen. Mængden skal som udgangspunkt angives: • Når ingrediensen indgår i varens navn eller står i forbindelse med varens navn. På en 'Pizza med skinke og champignon' skal det oplyses, hvor meget skinke og champignon, der er i varen. Hvis der på en kage står 'bagt med smør', skal det fremgå, hvor meget smør, der er i varen. • Når der er et billede af ingrediensen, eller den er fremhævet på anden måde. Hvis der fx er et billede af en laks på en fiskepaté, skal mængden af laks i patéen angives. • Når forbrugeren normalt forventer, at ingrediensen er i varen. Det gælder fx mængden af oksekød i gullasch eller mængden af rødbeder i russisk salat. • Når ingrediensen er vigtig for at karakterisere varen og adskille varen fra lignende varer. Det gælder fx marcipan, som kan laves af varierende mængder mandler og abrikoskerner. Hvis mængden af ”tilsat” vand ikke overstiger 5 % af færdigvaren, kan angivelsen af dette vand udelades. Hvis vandet overstiger 5 % af færdigvaren, skal hele mængden af vand indplaceres efter dets vægt i den færdige vare. Hvis en ingrediens i en fødevare selv er fremstillet af flere komponenter, anses disse som ingredienser i den pågældende fødevare og anføres i ingredienslisten efter de sædvanlige principper om placering efter faldende vægt ved fremstillingstidspunktet. Opregningen af de komponenter, der indgår i en sammensat ingrediens, kan undlades Når den sammensatte ingrediens udgør mindre end 2 % af færdigvaren, og der er fastsat regler for sammensætningen i EU. Eksempelvis, hvis der er under 2 % chokolade i et produkt, skal de enkelte ingredienser i chokoladen ikke angives. Hvis sammensætningen består af krydderi- og/eller krydderiblandinger, der udgør mindre end 2 % af færdigvaren. Dette gælder dog ikke tilsætningsstoffer.

Ingrediensliste – hvordan? Ordet ingrediens er obligatorisk og må ikke forkortes eller erstattes. Ingredienser angives efter faldende vægt. Ingredienser, som fremhæves i navnet, med billeder, som et karakteristika for produktet eller lignende, skal angives med mængde. Fx. % lever i leverpostej, % nødder i nøddepaté Svinekød, spæk, vand, kartoffelmel, salt, krydderier, evt. tilsætningsstoffer

Sammensatte ingredienser Indholdet i en sammensat ingrediens, skal deklareres enkeltvist efter vægt i det samlede produkt. Tilsætningsstoffer dog samlet. Kødbollerne i boller i karry Fiskeboller og kødboller for sig i forloren skildpadde UNDTAGEN når den sammensatte ingrediens udgør mindre en 2%: Krydderiblanding i en pølse Bacon i en baconpølse

Vand som ingrediens Hvis mængden af ”tilsat” vand ikke overstiger 5 % af færdigvaren, kan angivelsen af dette vand udelades. Hvis vandet overstiger 5 % af færdigvaren, skal hele mængden af vand indplaceres efter vægt i den færdige vare. Fx lager og marinader

Hvad skal stå på etiketten? Ingredienser: svinekød 40%, spæk, vand, kartoffelmel, krydderier, salt, konserveringsmiddel nitritsalt, stabilisator fosfat, farvestof carmin eller Ingredienser: svinekød 40%, spæk 25%, vand 25%, kartoffelmel 1%, salt 1%, krydderier 0,5%, konserveringsmiddel E250, stabilisator E451, farve E120.

Væsketab under produktion Hovedregel Ingredienserne angives med faldende mængder, som de indgår i recepten

Kød skal som udgangspunkt altid angives i procent (%) som det indgår i recepten

Væsketab under produktion Om ingredienserne angives i gram eller procent, afhænger af kødprocenten efter tørring. Mængder angives i %, men HVIS man kommer over 100% kød, skal man angive 1xx gram kød per 100 gram færdigvare.

Eksempel 1 Eksempel 1: Salami Til salami er brugt 60 kg svinekød, som defineret i bilag 1 i mærkningsbekendtgørelsen, og 40 kg øvrige ingredienser, dvs. den totale indgående mængde er 100 kg. Vægten af færdigvaren efter tørring m.v. er 80 kg. Mængden af svinekød, som skal angives, beregnes derfor som følger: Mængde svinekød = 60 kg / 80 kg *100 % = 75 % Mængden af svinekød angives på varen som ”Svinekød: 75 %”

Eksempel 2 Eksempel 2: Salami med svinekød og oksekød Til salami er brugt 41 kg svinekød, 41 kg oksekød og 18 kg øvrige ingredienser, dvs. den totale indgående mængde er 100 kg. Vægten af færdigvaren efter tørring m.v. er 76 kg. Mængden af kød, som skal angives, beregnes derfor som følger: Mængde kød = 82 kg / 76 kg *100 % = 108 % Mængden af kød angives på varen som ”Til 100 gram færdigvare er anvendt 108 g kød (50 % svinekød og 50 % oksekød)”.

Væsketab – andet end kød Hvis der er andre karakteristiske ingredienser end kød, tages de med. Fx. kartoffel i kartoffelspegepølse. Kommer man over 100%, selvom der er under 100% kød, angives ingredienserne i gram råvare pr. 100 g færdigvare.

Hvad skal stå på etiketten? Efter kogning og røgning vejer hotdogpølserne nu 18 kg (§ 31,2). De har tabt 10%! 8 kg kød til 18 kg hotdogpølse, giver en kødprocent på: 4/9 * 100 = 44% Ingredienser: Svinekød 44% , spæk, vand, kartoffelmel, krydderier, salt osv…

Anprisninger HUSK liste med kendte allergener Eksempler: Juice uden farvestof er forkert. Juice er netop ren frugtsaft. Hvis ikke, var det saftevand. GMO-fri økologisk pålæg er forkert, da der ikke må anvendes GMO i nogen økologisk produktion. Økologiske varer er produceret uden GMO er OK. Da det blot er en oplysning om økologireglerne. Frygt: F.eks. Kæde sammen med sygdom, læger, artikler i blade, TV-programmer o.l. Selvom en OL-vinder eller Tv-doktor siger, han er blevet helbredt af Slagter Olsens Megagriller, må slagter Olsen ikke bruge det udsagn i markedsføringen. Enkelte godkendte udsagn må bruges, hvis der er tale om EU-godkendte egenskaber. F.eks. Er det bevist, at havregryn nedsætter kolesteroltallet (mad med helbredende egenskaber kaldes functional foods), men fordi man putter havregryn i frikadellerne, bliver de ikke kolesterolnedsættende.

Vildledning er ulovlig Præsentation af varen På tværs af alle regler i fødevarelovgivningen, må reklamer, mærkning og præsentation, herunder form, fremtræden eller indpakning omgivelser og måden, varerne er arrangeret informationer, der gives om varen ikke vildlede forbrugerne uanset om mediet er mundtlig, skriftlig, tv, radio, post etc. Fødevareforordningens artikel 16

Anprisninger Man må aldrig anprise noget, der er normalt for hele varegruppen. Man må ikke spille på frygt eller anprise helbredende egenskaber. Det man skriver skal være dokumenteret. Det man skriver, må ikke vildlede. F.x. Indeholder ikke kendte allergener, uden konserveringsmidler, fri for nitrit HUSK liste med kendte allergener Eksempler: Juice uden farvestof er forkert. Juice er netop ren frugtsaft. Hvis ikke, var det saftevand. GMO-fri økologisk pålæg er forkert, da der ikke må anvendes GMO i nogen økologisk produktion. Økologiske varer er produceret uden GMO er OK. Da det blot er en oplysning om økologireglerne. Frygt: F.eks. Kæde sammen med sygdom, læger, artikler i blade, TV-programmer o.l. Selvom en OL-vinder eller Tv-doktor siger, han er blevet helbredt af Slagter Olsens Megagriller, må slagter Olsen ikke bruge det udsagn i markedsføringen. Enkelte godkendte udsagn må bruges, hvis der er tale om EU-godkendte egenskaber. F.eks. Er det bevist, at havregryn nedsætter kolesteroltallet (mad med helbredende egenskaber kaldes functional foods), men fordi man putter havregryn i frikadellerne, bliver de ikke kolesterolnedsættende.

Eksempler på anprisninger / vildledning Afgørelse: Anprisning vedr. juice i strid med § 75 Fødevareministeriets Klagecenter har i afgørelse vedr. en anprisning på en juice sagt: ”Med den anvendte anprisning giver NN udtryk for, at det er særligt for friskpresset juice, at der ikke er tilsat farve- og konserveringsstoffer, selvom dette også er tilfældet for anden juice. Dette er forbudt (mærkningsbekendtgørelsens § 75). ”Friskpresset må derfor ikke indgå i anprisningen” Eksempel: Hjemmelavede forårsruller – vildledende   Vildledende at anprise forårsruller som ”hjemmelavede”, da forårsrullerne blev modtaget færdiglavede fra en fabrik, og restauranten alene skulle opvarme dem inden servering. Eksempel: Luksus salater – vildledende   Vildledende at anvende betegnelsen ”luksus” på en række salater, herunder skinkesalat, rejesalat, tunsalat m.v., da virksomheden ikke kunne dokumentere, hvori det luksuriøse bestod. Eksempel: Ægte håndværk – vildledende   Vildledende at anprise biksemad med ”ægte håndværk”, da produktet hovedsageligt var fremstillet ved brug af maskiner, ligesom anvendelsen af halvfabrikata udgjorde en stor del af produktets hovedingredienser.

Opsummering Vi har gennemgået 3 typer af mærkning: ”Ingen” når indpakning og salg sker ved personlig betjening. Alle oplysninger skal gives på forespørgsel fra kunden. ”Lille mærkning” når varen produceres, færdigpakkes og sælges ved betjening i samme virksomhed. Alle oplysninger skal gives på forespørgsel fra kunden ”Stor mærkning” når varen sælges ved selvbetjening eller et andet sted end produktions-virksomheden, eller. fx. markeder, gårdbutikker og gourmetbutikker. Husk 1/3-reglen.

HAR VI DET HELE?

Færdigpakkede fødevarer skal mærkes med følgende oplysninger: § 10 1) Producentens navn m.v. og oprindelsessted, jf. kapitel 4, 2) varebetegnelse, jf. kapitel 5, 3) angivelse af ingredienser, jf. kapitel 6, herunder mærkning med oplysning om indhold af de allergene ingredienser, der er angivet i bilag 5, 4) mængdeangivelse af ingredienser, jf. kapitel 7, 5) alkoholindhold, jf. kapitel 8, 6) nettoindhold, jf. kapitel 9, 7) holdbarhedsangivelser samt særlige opbevarings- og anvendelsesforskrifter, jf. kapitel 10, 8) evt. supplerende bestemmelser for dybfrosne fødevarer, jf. kapitel 11, 9) evt. supplerende bestemmelser for kød og kødvarer, jf. kapitel 12, 10) evt. supplerende bestemmelser for fisk og fiskevarer, jf. kapitel 13 og 11) coffeinindhold, jf. kapitel 14. Stk. 2. Det er tilstrækkeligt at anføre oplysninger om allergene ingredienser jf. stk. 1, nr. 3, samt varebetegnelse, nettoindhold og holdbarhed for: 1) Færdigpakkede fødevarer, hvis største overflade er mindre end 10 cm2, og 2) glasflasker beregnet til genbrug, som har en uudslettelig mærkning, og derfor hverken er forsynet med etiket, halsetiket eller krave. Stk. 3. Ud over mærkningsreglerne i dette afsnit er der fastsat supplerende og erstattende regler i andre afsnit i denne bekendtgørelse, og der kan være fastsat supplerende eller erstattende regler i anden lovgivning.

Hotdogpølse Ingredienser: Svinekød 44%, spæk, vand, kartoffelmel, salt, krydderier, konserveringsmiddel E250, stabilisator E451, farvestof E120 Indeholder allergener: sennep. Opbevares ved maks. 5°C. Uåbnet: Mindst holdbar til 31.05.2013 Efter åbning: Anvendes inden 5 dage. Fremstillet af DSM mærknings kursus (MININUM STOR MÆRKNING)

GOD FORNØJELSE MED MÆRKNINGEN 8 stk. røde pølser. Produktionsland: Danmark. Ingredienser: Svinekød (80 %), vand, salt, kartoffelmel, ærtemel, sojaprotein, krydderier, dextrose, surhedsregulerende middel (E331), stabilisator (E451), antioxidanter (E301, E300), emulgator (E471), konserveringsmiddel (E250), farvestof (E120, E160b). Naturtarm. Kogt og røget. Holdbarhed: Holdbarhed efter åbning: 5 dage. Opbevaring: Pakket i beskyttet atmosfære. Opbevares ved højst 5 grader C. Anvendelse: 1. Bring letsaltet vand i kog. 2. Skru ned til svag varme, og kom pølserne i vandet. 3. Lad pølserne stå i vandet 5-10 minutter. Servér straks Hotdogpølser Producent  Gøl 8 stk  Tulip Food Company, 8900 Randers. Produktbeskrivelse Næringsindhold 5,37/stk   GOD FORNØJELSE MED MÆRKNINGEN